Therapeutisch Elastische Kousen (TEK)

Steunkousen in drukklasse 2,3 en 4

Steunkousen in drukklasse 2, 3 en 4 worden therapeutisch elastische kousen (TEK) genoemd. Deze compressiekousen hebben een therapeutische werking en worden voorgeschreven door een arts of specialist. Therapeutisch elastische kousen zijn bedoeld om extra druk te geven aan je arm of been, meestal om ophoping van vocht (oedeem) tegen te gaan. Door de toegepaste druk wordt het teveel aan vocht afgevoerd en de doorbloeding gestimuleerd. Welke compressiekousen het beste bij u passen, hangt onder andere af van de aard van de klachten, uw leeftijd, beroep en levensstijl. Neem contact met ons op voor informatie en advies.

Wat krijgt u vergoed? Maak een afspraak

Meer informatie over Therapeutisch elastische kousen (TEK)

Steunkousen, ook wel compressiekousen genoemd, oefenen van buitenaf druk uit, zodat de bloedvaten worden ondersteund. De doorstroming van het bloed en afvoer van afvalstoffen verbeteren, waardoor klachten zoals pijn, tintelingen en vermoeidheid in de benen afnemen. Door het dragen van compressiekousen zullen de benen minder vermoeid raken en verklein je de kans op verergering van de klachten.  

Compressiekousen zijn er in verschillende kleuren, diktes, maten en drukklassen. Livit Ottobock Care maakt een onderscheid naar mate van compressie (druk) die de kousen geven: Steunkousen hebben een drukklasse 1, geven steun bij lichte problemen en worden niet vergoed door je zorgverzekeraar. Therapeutisch elastische kousen (TEK) zijn verkrijgbaar in drukklasse 2, 3 en 4 en worden ingezet bij zwaardere klachten. Dit type kousen wordt wel vergoed door je zorgverzekeraar.

Welk type compressiekous het meest geschikt is voor u, hangt af van uw medische indicatie, leeftijd, beroep en levensstijl.

https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=48 Kousen
Kousen
10
8,4
1794 beoordelingen

Bij welke klachten helpen steunkousen in klasse 2,3,4?

Steunkousen stimuleren de bloedsomloop en kunnen verlichting geven bij de volgende medische indicaties en lichamelijke klachten:

Diabetes

Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is een aandoening waarbij de bloedsuikerspiegel uit balans is.

Dikke benen

Dikke benen is een aandoening die ook wel wordt aangeduid als ‘vocht in de benen’. Zoals de naam al doet vermoeden, worden je benen hierbij geleidelijk aan steeds dikker. Vaak begint dit probleem met verdikte enkels en treedt het alleen in de avond op. Dikke benen worden veroorzaakt door problemen met de doorbloeding.

Dikke enkels

Dikke enkels worden veroorzaakt door een vochtophoping. Zo’n vochtophoping heet oedeem.

Etalagebenen

Bij etalagebenen (officiële term ‘claudicatio intermittens’) zijn de slagaders in de benen vernauwd. Dit zorgt ervoor dat de bloedtoevoer naar de benen wordt verminderd, wat leidt tot pijn, kramp of een doof gevoel tijdens en na inspanning.

Lipoedeem

Lipoedeem is een ophoping van vet in lichaamsdelen. Hierbij is het vet onregelmatig verspreid over het lichaam. De aandoening komt in de meeste gevallen voor in de benen of armen. Het kan ook voorkomen in het gezicht, buik of borsten.

Oedeem

Oedeem houdt in dat er een opstapeling van vocht zit op plekken waar dit niet hoort. Het treedt op in meerdere vormen. Een van die vormen is lymfoedeem. Hierbij is er een ophoping van het lymfevocht ontstaan. In de meeste gevallen komt het in de armen of benen voor.

Open been

Een open been heet ook wel ulcus cruris. Dit is een wond op het onderbeen, die niet goed wil genezen.

Post-trombotisch syndroom (PTS)

Het post-trombotisch syndroom (PTS) is een combinatie van huidverschijnselen aan het been die ontstaat bij mensen die een diep veneuze trombose (DVT) hebben doorgemaakt. Bij PTS wordt met name de afvloed van het bloed belemmerd door de vernauwde, verlittekende aderen, waardoor het bloed niet goed terug kan stromen naar het hart.

Reizigerstrombose

Reizigerstrombose is een vorm van trombose die is ontstaan als gevolg van langdurig stilzitten tijdens een reis. Speciale reizigerskousen zorgen bij langdurig stilzitten tijdens een vlieg- of autoreis ervoor dat de bloedafvoer extra gestimuleerd wordt.

Restless legs

Bij restless legs (rusteloze benen) heb je een onbedwingbare neiging om je benen te bewegen. Voor je gevoel moet je je benen bewegen, om zo van dat vervelende, tintelende gevoel in de benen af te komen.

Reuma

Reuma is de verzamelnaam voor meer dan honderd spier- en gewrichtsaandoeningen. De, meestal chronische, gevolgen zijn pijn en stijfheid in spieren of gewrichten.

Spataderen

Spataderen zijn bloedvaten die in grootte zijn toegenomen en verdraaid zijn. Hierdoor zijn deze aderen aan de buitenkant zichtbaar als blauwpaarse, kronkelende lijnen.

Tromboflebitis

Tromboflebitis betekent aderontsteking. Een aderontsteking is een ontsteking in en rond een bloedvat, meestal in het onderbeen. Zo’n aderontsteking ontstaat door een bloedstolsel in een ader in het been. De medische naam voor een stolsel in een bloedvat is trombose.

Trombose

Bij trombose is er sprake van bloedstolsel in een bloedvat. Het stolsel kan gaan groeien en daardoor het bloedvat blokkeren. Dit komt vaak voor in de benen en kan daardoor zorgen voor een zogeheten trombosebeen

Veneus oedeem (CVI)

Veneus oedeem (CVI) ontstaat doordat de kleppen die in de beenaderen (venen) zitten, niet goed functioneren. Hierdoor wordt het bloed niet goed afgevoerd richting het hart.

Vermoeide benen

Bij vermoeide benen ervaar je een loom, zwaar gevoel in de benen. Dit is geen ziekte op zichzelf, maar kan wel een symptoom zijn van een onderliggende aandoening.

Wondroos

Wondroos is een ontsteking van de diepere lagen van de huid bij een wond(je). · De huid wordt glanzend rood, pijnlijk, warm en dik. Steunkousen kunnen de oorzaak van je klachten niet wegnemen, maar je klachten wel verminderen tijdens het dragen. Dit wordt ook wel compressietherapie genoemd.

Zware benen

Zware benen; Zoals de naam al doet vermoeden, gaat het hierbij om een zwaar, vermoeid gevoel in de benen. Dit vervelende gevoel treedt vaak op bij warm weer aan het einde van de dag.

Zwangerschap

Bij een zwangerschap kunnen steunkousen preventief gedragen worden om spataderen te voorkomen.

Klasse 2,3,4 steunkousen aanmeten

Kousen aanmeten stap 1

Tijdens uw eerste afspraak met ons maakt u kennis met uw consulent. Samen bespreken we uw hulpvraag en nemen we de informatie door die uw arts heeft vermeld in de verwijsbrief. Daar nemen we alle tijd voor. Met de informatie van uw specialist en uw verhaal bekijken we wat de beste oplossing is. Daarnaast geven we informatie over de vergoeding en leggen we alle gegevens vast.

Tijdens deze eerste afspraak meten we ook de steunkousen aan. We nemen uw maten op en kijken welke steunkous het beste bij uw klachten en medische indicatie past. We plannen een vervolgafspraak met u in. De levertijd van de steunkousen is gemiddeld één tot twee weken.

Kousen aanmeten stap 2

Tijdens de pas- en afleverafspraak controleren we of de steunkousen goed passen en comfortabel zitten. Tijdens deze afspraak leggen wij uit hoe u de kousen aan- en uittrekt. Gaat dit moeizaam, bijvoorbeeld omdat u een verminderde handfunctie of rugklachten heeft? Dan zijn er verschillende hulpmiddelen die je kunnen helpen, onze consulenten informeren je graag verder hierover.

Uitvoeringen van steunkousen

Soorten kousen

Steunkousen zijn er in verschillende uitvoeringen. De soort die het meest voorkomt is de kniekous. Daarnaast zijn er kousen tot aan de lies (lieskousen) en panty’s. Verder zijn er kousen met een open teen of met een gehele voet. Welke steunkous het beste bij u past hangt af van uw (medische) indicatie en persoonlijke wensen. Wij helpen u graag bij het maken van uw keuze.

Materiaal

Steunkousen hebben als basismateriaal onder andere: rubber, synthetisch rubber zoals polyurethaan, katoen en polyamide. Onze consulenten adviseren u over de materialen en de eigenschappen van deze materialen.

Vlakbrei of rondbrei – met of zonder naad

Steunkousen worden op twee manieren gebreid: rondgebreid of vlakgebreid. De rondgebreide kousen zijn gebreid als een soort buis en hebben geen naad in de kous. Een vlakgebreide kous wordt als één lap gebreid. Deze lap wordt vervolgens aan de achterkant aan elkaar vastgemaakt. Deze kousen hebben dus wel een naad. Deze naad loopt aan de achterkant van het been en de voet.

Kleuren

Steunkousen zijn in vele kleuren beschikbaar.

Gebruikshandleiding steunkousen

Het is belangrijk dat u uw therapeutisch elastische kousen (drukklasse 2,3 en 4) dagelijks draagt. Hoewel de kousen de oorzaak van de klachten niet wegnemen, voorkomen ze wel dat uw klachten verergeren. Het dragen van therapeutisch elastische kousen zien we dan ook als therapie.

Voor verdere informatie over gebruik, onderhoud van de kousen en tips, raden wij aan de meegeleverde handleiding door te lezen. Tevens zal de consulente u tijdens de pasafspraak alle informatie geven.

Steunkousen dragen

Draag uw kousen vanaf aflevering direct de hele dag. Trek de kousen na het opstaan gelijk aan. Wacht u hiermee, dan kunnen de benen dikker worden en daarmee het aantrekken bemoeilijken. ’s Avonds voor het naar bed gaan trekt u de kousen weer uit. Mocht u gedurende de avond geen activiteiten meer hebben, dan kunt u de kousen ook iets eerder uittrekken en met de benen omhoog gaan zitten.

Steunkousen aan- en uitrekken

Het aan -en uittrekken werkt voor alle soorten kousen hetzelfde. Heeft u kousen met een open teen, dan laat het bijgeleverde ‘aantrekvoetje’ de kous beter over uw voet glijden.

Aantrekken

Zorg dat de benen goed droog zijn. Een vochtige huid door bijvoorbeeld douchen, maakt het aantrekken lastiger.

 • Draai de kous binnenstebuiten tot aan de hiel. Dit doe je door je hand vanaf de boord in de kous te doen en de hak tussen je duim en wijsvinger te nemen.
 • Keer de kous tot aan de voet binnenstebuiten. De schacht is nu omgekeerd en het voetgedeelte blijft binnen in de kous.
 • Schuif het meegeleverde aantrekvoetje over je voet.
 • Trek de opening van de kous met beide handen uit elkaar en trek het voetgedeelte over je voet, tot aan de wreef. Let op: plaats je hiel op de juiste plek in de steunkous. De hiel is duidelijk zichtbaar in de kous gebreid.
 • Trek de kous stukje bij beetje over de hiel.
 • Schuif het beengedeelte gelijkmatig omhoog. Let op dat je de kous niet draait, aan de randen trekt of teveel in de lengte uitrekt. De makkelijkste manier om de kous naar boven te trekken is de boord om te vouwen en stukje voor stukje aan de dubbelgevouwen boord te trekken.
 • Verdeel de kous gelijkmatig met 2 handen over je been. Wanneer je hierbij aantrekhandschoenen gebruikt, heb je meer grip.
 • Zorg ervoor dat de kous zonder plooien of rimpels om het been zit.

Let op: Vergeet bij kousen met een open teen het aantrekvoetje niet te verwijderen

Uittrekken

 • Pak de kous bij de boord. Trek deze naar beneden, tot over de voet.
 • Plaats je duim tussen de kous en je hiel en ‘wip’ hem over de hiel, trek de kous uit.

Aan- en uittrekhulpmiddelen

Wanneer je bij het aan- en uittrekken van de steunkousen gebruikmaakt van een aantrekhulp, zoals speciale rubberen handschoenen, voorkom je beschadiging aan de kous door nagels of andere scherpe voorwerpen. Bovendien kun je de kousen beter verdelen over je been. Uw Livit Ottobock Care consulent adviseert u graag over ons assortiment aantrekhulpen en eventuele vergoedingen daarvan.

Onderhoud

Was je kousen minimaal om de dag. De meeste kousen kunnen in de wasmachine. Op het label in de kous vindt u het wasvoorschrift. Gebruik een fijnwasmiddel of een speciaal wasmiddel voor kousen (verkrijgbaar via Steunkousen.nl), maar geen wasverzachter. Laat de kousen vervolgens altijd aan de lucht drogen. Wast u liever met de hand? Gebruik dan lauwwarm water en een fijnwasmiddel of een speciaal wasmiddel voor kousen en geen wasverzachter.

Verzorging van de benen

Door het dragen van de kousen lijkt het of de huid droger wordt, omdat huidschilfers op het been en in de kous blijven zitten. U kunt uw benen extra verzorgen met een vochtinbrengende crème of lotion.

Let op: Smeer de benen altijd ’s avonds in, zodat deze droog en vetvrij zijn als u de volgende ochtend uw kousen aantrekt. Uw Livit consulent adviseert u graag over de juiste crème.

Controle

Door het intensief dragen van steunkousen kan er ongemerkt slijtage en drukverlies optreden. Drukverlies kan de werking van de kousen verminderen. Laat deze daarom 1x per 12 maanden controleren door uw Livit consulent. Wij nemen hiervoor contact met u op. Heeft u last of vragen, bel ons dan gerust.

Garantie steunkousen

Kwaliteit en Garantie

De steunkous voldoet aan de essentiële eisen van de Europese Verordening (EU) 2017/745 betreft medische hulpmiddelen. Op grond van de classificatiecriteria (bijlage VIII) van deze richtlijn, is dit product ingedeeld in risicoklasse I.

Op steunkousen geldt een garantie van drie maanden op materiaal – met uitzondering van het afdekmateriaal – en zes maanden op de pasvorm. Als redelijkerwijs aangenomen kan worden dat problemen door anatomische veranderingen zijn/worden veroorzaakt, is de garantieregeling niet van toepassing. Livit Ottobock Care is niet aansprakelijk voor de gevolgen van het onjuist gebruik en onderhoud van door haar geleverde producten, hiermee vervalt tevens de garantieregeling.

Niet tevreden?

Wij streven naar 100% klanttevredenheid en vragen u om opmerkingen of klachten altijd te melden. Het liefst bij de betreffende Livit medewerker. Heeft dit onvoldoende resultaat opgeleverd? Dan verwijzen wij u naar onze klachtenprocedure op livit.nl/klachtafhandeling. Wij zoeken zo snel mogelijk naar een passende oplossing voor u.

CE-markering

Veel consumentenproducten die binnen de Europese Unie (EU) op de markt verschijnen, moeten een CE-markering hebben. De CE-markering geeft aan dat het product voldoet aan wettelijke eisen. Denk bijvoorbeeld aan consumentveiligheid. Livit Ottobock Care voldoet aan de CE-markering.

Vergoeding bij steunkousen

Therapeutisch elastische kousen worden vergoed vanuit uw basisverzekering, maar komen ten laste van uw eigen risico. U heeft wel de juiste medische indicatie van uw arts nodig.

Livit heeft contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland. Uw consulent verzorgt de aanvraag en de declaratie bij uw zorgverzekeraar. Meestal krijgt u twee paar kousen per 12 of 14 maanden vergoed. Dit verschilt per zorgverzekeraar.

Steunkousen in drukklasse 1 worden niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Wilt u weten of u aanspraak kunt maken op vergoeding? Check dan de vergoedingenwijzer

Informatie over het eigen risico bij steunkousen

Ook al wordt uw hulpmiddel door de zorgverzekeraar vergoed, het kan zijn dat de kosten ten laste komen van uw eigen risico. Het eigen risico is een wettelijk bepaald jaarbedrag dat voor iedereen gelijk is. Voor 2023 is het eigen risico vastgesteld op € 385,-. Dit bedrag is gelijk aan vorig jaar. Voor kinderen tot 18 jaar geldt geen eigen risico.

Bij sommige verzekeraars kunt u uw eigen risico in termijnen betalen. Of dat in uw geval ook geldt, kunt u navragen bij uw zorgverzekeraar.

Informatie over de eigen bijdrage bij steunkousen

Voor sommige hulpmiddelen, bijvoorbeeld voor orthopedische en semi-orthopedische schoenen, geldt behalve het eigen risico ook een eigen bijdrage. Dit bedrag betaalt u zelf. De overheid bepaalt voor welke hulpmiddelen een eigen bijdrage geldt en hoe hoog de bijdrage is. Dit geldt voor hulpmiddelen uit zowel de basisverzekering als uit de aanvullende verzekering.

Sommige zorgverzekeraars bieden een aanvullende verzekering, waarbij de eigen bijdrage geheel of gedeeltelijk wordt vergoed. Uw zorgverzekeraar kan u hier meer over vertellen.

Vergoeding aan- en uittrekhulpmiddelen

Sommige aantrekhulpmiddelen zijn opgenomen in de basisverzekering. Uitgebreidere aantrekhulpen kunt u aanvragen met een verwijsbrief van uw arts. Onze adviseur vertelt u graag wat uw mogelijkheden zijn. De verschillende aan- en uittrekhulpmiddelen zijn onder te verdelen in drie categorieën:

Weerstandverlagend

Dit zijn de meest eenvoudige hulpmiddelen, waaronder de glijzakken zoals de Simply On, SimSlide, Magnide en de Doff N’ Donner. Deze weerstandverlagende aan- en uittrekhulpmiddelen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Voorwaarde is wel dat u hiermee zelfstandig uw therapeutisch elastische kousen aan- en uit kunt trekken.

Armverlengend

Armverlengende hulpmiddelen zijn uitgebreider dan weerstandverlagende hulpmiddelen. Voorbeelden zijn onder meer de Steve, Dressbuddy, HandyLegs en Medi Butler.

Bent u verzekerd bij Achmea of VGZ – of één van de labels die daaronder vallen – dan is een aanvraag bij de zorgverzekeraar niet nodig. Wij kunnen het hulpmiddel direct voor u bestellen. Wij hebben dan wel een verwijzing nodig die aantoont dat een eenvoudig hulpmiddel in uw geval niet geschikt is. Bij alle overige zorgverzekeraars – en de labels die daaronder vallen – sturen wij eerst een offerte plus indicatie ter goedkeuring. Zodra uw zorgverzekeraar akkoord is, kunnen wij het product voor u bestellen.

Elektrische aan- en uittrekhulpmiddelen, zoals de Ortomate en het kousenpistool, moeten altijd eerst bij de zorgverzekeraar worden aangevraagd. Dit kan alleen met een verwijsbrief en een protocol. Zodra uw zorgverzekeraar akkoord is, kunnen wij het product voor u bestellen.

Livit werkt samen met veel ergotherapeuten. Door de cliënt met de verschillende hulpmiddelen te laten oefenen, weet de ergotherapeut precies welke het meest effectief is. Op basis hiervan stelt de ergotherapeut het protocol samen. Daarin onderbouwt hij of zij waarom een bepaald aan- en uittrekhulpmiddel het meest geschikt is. De ergotherapeut stuurt de documenten naar Livit en wij kunnen aansluitend het product bestellen.

Het inschakelen van een ergotherapeut is niet verplicht. In sommige gevallen is het echter wel aan te raden, vooral als het om complexe beperkingen gaat.

Wilt u weten of u aanspraak kunt maken op vergoeding van uw steunkousen? Ga naar de vergoedingenwijzer

Contracten Zorgverzekeraars

Livit heeft contracten met alle zorgverzekeraars, bekijk op deze pagina het overzicht

Livit werkt samen met alle zorgverzekeraars in Nederland. Met de juiste indicatie worden de meeste orthopedische hulpmiddelen geheel of gedeeltelijk uit de basisverzekering vergoed. Livit dient de declaratie voor hulpmiddelen die onder de basisvergoeding vallen rechtstreeks in bij uw zorgverzekeraar. Voorwaarden daarvoor zijn dat wij in het bezit zijn van de gegevens van uw zorgverzekering, uw identiteitsbewijs en een verwijsbrief van uw arts of specialist.

Of u voor een vergoeding in aanmerking komt, is dus afhankelijk van uw verwijzing (medische indicatie). Wilt uw weten of u aanspraak kunt maken op vergoeding? Check dan de vergoedingenwijzer.

Vind een Livit steunkousen locatie bij u in de buurt

Met meer dan 163 locaties vindt u altijd een locatie bij u in de buurt

Wordt uw behandeling door uw verzekering vergoed?

Selecteer uw verzekeraar om te kijken of u vergoed wordt

Veelgestelde vragen

 • Therapeutisch elastische kousen (drukklasse 2) worden vergoed vanuit uw basisverzekering, maar komen ten laste van uw eigen risico. U heeft wel de juiste medische indicatie van uw arts nodig.

  Livit Ottobock Care heeft contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland. Uw consulent verzorgt de aanvraag en de declaratie bij uw zorgverzekeraar. Meestal krijgt u twee paar kousen per 12 of 14 maanden vergoed. Dit verschilt per zorgverzekeraar.

  Therapeutisch elastische kousen (drukklasse 2) worden vergoed vanuit uw basisverzekering, maar komen ten laste van uw eigen risico. U heeft wel de juiste medische indicatie van uw arts nodig.

  Livit Ottobock Care heeft contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland. Uw consulent verzorgt de aanvraag en de declaratie bij uw zorgverzekeraar. Meestal krijgt u twee paar kousen per 12 of 14 maanden vergoed. Dit verschilt per zorgverzekeraar.

  Aan- en uittrekhulp
  Sommige aan- en uittrekhulpen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Uitgebreidere aantrekhulpen kunt u aanvragen met een verwijsbrief van een arts. De vergoeding verschilt per verzekeraar, uw consulent kan u precies vertellen wat de mogelijkheden zijn.

  Klik hier voor meer informatie over vergoedingen.

 • Een zwachtel is een lange smalle strook elastische stof die om uw arm of been heen wordt gewikkeld om vochtophoping (oedeem) te verminderen.

  Een zwachtel is een lange smalle strook elastische stof die om uw arm of been heen wordt gewikkeld om vochtophoping (oedeem) te verminderen.
  Met een speciale techniek worden de zwachtels om uw been of arm gewikkeld. Het zwachtelen wordt gedaan door uw huisarts, de thuiszorg of de dermatologiepoli. 

  De zwachtels oefenen druk uit in het gebied waar overtollig vocht in zit. Door de tegendruk gaat het bloed sneller stromen en wordt er vocht opgenomen en afgevoerd. De zwachtels zorgen ervoor dat het lichaamsdeel dat gezwachteld is dunner wordt. Er wordt gezwachteld totdat er voldoende vocht is afgevoerd en de wond genezen is.
  Wanneer het oedeem verdwenen is, krijgt u therapeutische elastische kousen aangemeten om ervoor te zorgen dat het oedeem niet terug kan keren.

 • Steunkousen zijn er in verschillende drukklassen, materialen en uitvoeringen: Denk aan reiskousen, zwangerschapskousen of ondersteunende kousen bij een staand beroep. Ook zijn er verschillende drukklassen en hoogtes van steunkousen. Welk type steunkous het meest geschikt is, hangt af van uw medische indicatie, leeftijd, beroep en levensstijl.

  Steunkousen zijn er in verschillende drukklassen, materialen en uitvoeringen:

  Steunkousen voor tijdens het werk 

  Heb je een staand of juist zittend beroep? Dan kun je aan het eind van de dag last hebben van pijnlijke of vermoeide benen. Door tijdens je werk kousen te dragen, zullen je benen minder vermoeid raken en verklein je de kans op spataderen. Steunkousen geven je een comfortabel gevoel en zien eruit als normale kniekousen of panty’s. 

  Zwangerschapskousen 

  Door lichamelijke veranderingen tijdens de zwangerschap kunnen je vaatwanden tijdelijk verslappen. De aderen rekken hierdoor uit, waardoor er spataderen kunnen ontstaan. Om dit te voorkomen, kun je preventief steunkousen of een -panty dragen. 

  Reiskousen 

  Langdurig stilzitten tijdens een vlieg-, bus- of autoreis vermindert de bloedsomloop. Om de kans op trombose (stolsels in het bloed) te verminderen, kun je speciale reizigerskousen dragen die de bloedafvoer extra stimuleren. Deze kousen zijn niet te onderscheiden van normale kousen. Je kunt ze gewoon dragen onder je eigen kleding. 

  Drukklassen

  Er zijn ook verschillen in de mate waarin de kousen druk op het been uitoefenen:

  Steunkousen (drukklasse 1)

  Steunkousen vallen in drukklasse 1. Dat betekent dat ze steun geven bij lichte problemen. Dat geldt ook voor preventieve steunkousen, die klachten helpen voorkomen, zoals bij zwangerschap, staand en/of zittend werk en reizen. Deze steunkousen kun je bij Livit Ottobock Care aanschaffen, maar ze worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. 

  Therapeutische elastische kousen (TEK, druklassen 2,3 en 4)

   Steunkousen die in drukklasse 2, 3 en 4 vallen, zijn therapeutisch elastische kousen (TEK). Deze kousen hebben een therapeutische werking en worden vergoed door de zorgverzekeraar. 

  Hoogte van de steunkous

  Compressiekousen zijn er in verschillende uitvoeringen in hoogte van de kous. De kniekous is de meest voorkomende kous. Daarnaast zijn er kousen tot aan de lies en panty’s. Verder zijn er kousen met een open teen of met een gehele voet. Naast de drukklasse is ook de dikte van de kous belangrijk voor het resultaat. Welke kous het beste bij je past hangt af van je (medische) indicatie en je persoonlijke wensen. Wij helpen je graag bij het maken van je keuze. 

 • Steunkousen worden gebreid. Er zijn twee verschillende manieren waarop steunkousen gebreid worden: rondgebreid en vlakgebreid. Rondgebreide kousen zijn kousen zonder naad die geschikt zijn voor de wat lichtere klachten. Deze kousen zijn mooi en elegant, maar wat lastiger om aan te trekken. Vlakgebreide kousen zijn kousen met naad en worden ingezet bij wat zwaardere klachten. Een vlakgebreide kous is makkelijk(er) om aan te trekken. Ook zijn ze exact naar maat te maken.

  Steunkousen worden gebreid. Er zijn twee verschillende manieren waarop steunkousen gebreid worden: rondgebreid en vlakgebreid.  

  Steunkousen zonder naad /rondbrei 

  Rondgebreide kousen zijn gebreid als een soort buis en hebben geen naad in de kous. Ze zijn mooi en elegant. De nadelen van kousen zonder naad zijn dat: 

  • er minder omvangmaten beschikbaar zijn,  
  • dat het materiaal dunner en dus kwetsbaarder is,  
  • én dat ze lastiger zijn om aan te trekken.  

  Steunkousen zonder naad zijn minder geschikt voor zwaardere klachten. 

  Steunkousen met naad / vlakbrei 

  Een vlakgebreide kous wordt als één lap gebreid. Deze lap wordt vervolgens aan de achterkant aan elkaar vastgemaakt. Deze kousen hebben dus wel een naad. De voordelen hiervan zijn: 

  • Ze zijn gemakkelijk en met minder kracht aan te trekken 
  • Ze zijn exact naar maat te maken in alle maten en vormen, 
  • Ze zijn zeer duurzaam en hebben daardoor een betere therapeutische werking. 

  Uw Livit Ottobock Care consulent adviseert u graag over de beste keuze voor uw situatie.  

 • Therapeutisch elastische kousen hebben als basismaterialen: rubber, synthetisch rubber zoals polyurethaan, katoen en polyamide. De Livit Ottobock Care consulent adviseert u over de materialen en de eigenschappen van deze materialen.

  Therapeutisch elastische kousen hebben als basismaterialen: rubber, synthetisch rubber zoals polyurethaan, katoen en polyamide. De Livit Ottobock Care consulent adviseert u over de materialen en de eigenschappen van deze materialen. Lees hier meer over de verschillen tussen rondbrei en vlakbrei en over kousen met naad en kousen zonder naad.

 • Therapeutisch elastische kousen kunnen niet worden aangemeten wanneer je benen of armen te veel vocht bevatten. Je consulent zal in dat geval adviseren eerst te zwachtelen. Door zwachtels met een speciale techniek aan te leggen neemt het oedeem af. Het zwachtelen wordt gedaan door je huisarts, de thuiszorg of de dermatologiepoli. 

  Therapeutisch elastische kousen kunnen niet worden aangemeten wanneer je benen of armen te veel vocht bevatten. Je consulent zal in dat geval adviseren eerst te zwachtelen. Door zwachtels met een speciale techniek aan te leggen neemt het oedeem af. Het zwachtelen wordt gedaan door je huisarts, de thuiszorg of de dermatologiepoli. 

 • Naarmate u de kousen langer gebruikt, kunnen ze druk verliezen. Uw klachten kunnen dan terugkomen. Daarom is het van groot belang dat u uw steunkousen elk jaar laat controleren. U krijgt daarom van ons elk jaar een oproep voor controle.

  Naarmate u de kousen langer gebruikt, kunnen ze druk verliezen. Uw klachten kunnen dan terugkomen. Daarom is het van groot belang dat u uw steunkousen elk jaar laat controleren. U krijgt daarom van ons elk jaar een oproep voor controle.

 • Tijdens uw eerste afspraak met ons maakt u kennis met uw consulent. Samen bespreken we uw hulpvraag en nemen we de informatie door die uw arts heeft vermeld in de verwijsbrief. Daar nemen we alle tijd voor. Met de informatie van de specialist en uw verhaal bekijken we wat de beste oplossing is. Daarnaast geven we informatie over de vergoeding en leggen we alle gegevens vast.  
  Tijdens deze eerste afspraak meten we ook de steunkousen aan. We nemen uw maten op en kijken welke steunkous het beste bij uw klachten en medische indicatie past.
  We plannen een vervolgafspraak met u in.

  Tijdens uw eerste afspraak met ons maakt u kennis met uw consulent. Samen bespreken we uw hulpvraag en nemen we de informatie door die uw arts heeft vermeld in de verwijsbrief. Daar nemen we alle tijd voor. Met de informatie van de specialist en uw verhaal bekijken we wat de beste oplossing is. Daarnaast geven we informatie over de vergoeding en leggen we alle gegevens vast.    

  Tijdens deze eerste afspraak meten we ook de steunkousen aan. We nemen uw maten op en kijken welke steunkous het beste bij uw klachten en medische indicatie past. We plannen een vervolgafspraak met u in. De levertijd van de steunkousen is gemiddeld één tot twee weken.   

  Tijdens de pas- en afleverafspraak controleren we of de steunkousen goed passen en comfortabel zitten. Tijdens deze afspraak leggen wij uit hoe u de kousen aan- en uittrekt. Gaat dit moeizaam, bijvoorbeeld omdat u een verminderde handfunctie of rugklachten heeft? Dan zijn er verschillende hulpmiddelen die u kunnen helpen, onze consulenten informeren u graag verder hierover.   

 • Steunkousen die u bij Livit Ottobock Care heeft laten aanmeten worden persoonlijk voor u op maat gemaakt. Dit betekent dat voor deze maatwerkproducten geen bedenktijd geldt. Wil u na het bestellen van uw steunkousen toch van de order afzien? Dan brengen wij de kosten voor uw kousen in rekening. Zie hiervoor onze Algemene Voorwaarden onder punt 5.7. 

 • Compressietherapie is de bekendste en meest effectieve behandeling van aandoeningen aan bloed- en lymfevaten: met steunkousen druk van buitenaf uitoefenen, zodat je aderen ondersteunt worden en klachten verminderen. 

  Compressietherapie is de bekendste en meest effectieve behandeling van aandoeningen aan bloed- en lymfevaten: met steunkousen druk van buitenaf uitoefenen, zodat je aderen ondersteunt worden en klachten verminderen.  

  Heb je last van vocht in je armen of benen? Dan zal je huisarts, thuiszorgmedewerker, huid- en/of oedeemtherapeut of een medewerker van de dermatologiepoli ze eerst inzwachtelen. Dit gebeurt met korte rek-zwachtels die zeer hoge druk geven. 

  Zodra je benen of armen vochtvrij zijn, kunnen therapeutisch elastische kousen of steunkousen worden aangemeten door je Livit Ottobock Care-consulent. Maak hiervoor een afspraak bij de Livit Ottobock Care vestiging bij je in de buurt. 

Bekijk alle veelgestelde vragen