Voetdrukmeting

Voetanalyse om voetklachten in kaart te brengen

Bij het maken van een dynamische voetdrukmeting wordt gebruik gemaakt van een RS digitale voetscan. Door de meting worden voetklachten, drukpunten onder de voeten en de afwikkeling van de voeten nauwkeuring in kaart gebracht. De druk onder de voeten wordt zeer secuur gemeten, ook tijdens het lopen. Aan de hand van de meting kan er bepaald worden, waar onder de voet extra ondersteuning of correctie nodig is. Na afloop van de meting ontvangt u een digitaal voetenpaspoort met uw persoonlijke voetdrukgegevens erin. Wilt u meer weten over de voetdrukmeting? Neem dan contact met ons op.

Wat krijgt u vergoed? Maak een afspraak

Informatie over de voetdrukmeting

Met een dynamische voetdrukmeting kunnen we de oorzaak van eventuele voetklachten nog beter achterhalen, want meer dan 8000 sensoren registreren de drukverdeling onder de voeten. Tijdens de meting loopt u een aantal keer over een gevoelige meetplaat en wordt de drukverdeling onder de voet nauwkeurig geregistreerd. Zo kunnen wij een zo persoonlijk mogelijk advies geven. De drukmeting duurt slechts een paar minuten en direct hierna krijgt u van onze adviseur een persoonlijk advies over het ontstaan van uw klachten en hoe u hier het beste mee om kunt gaan. De uitkomst van de dynamische voetdrukmeting kan een aanleiding zijn voor het laten aanmeten van steunzolen.

https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=48 Kousen
Kousen
10
8,4
1794 beoordelingen

Wanneer een voetdrukmeting laten doen?

Onze voeten maken veel mee. We realiseren ons niet altijd dat onze voeten ons lichaam de hele dag moeten dragen. Met 26 botten, 33 gewrichten, 19 spieren en talloze banden is het niet vreemd dat voetklachten zo vaak voorkomen.

Er zijn verschillende soorten aandoeningen waar pijn aan de voet bij voorkomt. Hieronder staan de meest voorkomende. Klik op een aandoening om er meer over te lezen:

Artrose

Artrose in de voet betekent dat het kraakbeen in de voet of enkel is aangetast. Wanneer er sprake is van artrose, wordt de kwaliteit van het kraakbeen steeds minder. Het kan zelfs gebeuren dat dit kraakbeen na verloop van tijd helemaal verdwijnt. Daardoor schuren je botten tegen elkaar, wat kan zorgen voor hevige pijn en stijfheid in het gewricht.

Bunion 

Een bunion is een grote knobbel aan de zijkant van de voet, bij de aanzet van de grote teen. Door de bunion zal de grote teen naar binnen gericht staan.

Diabetes

Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is een aandoening waarbij de bloedsuikerspiegel uit balans is.

Fasciitis Plantaris

Fasciitis plantaris is een overbelastingsblessure aan de hiel die veel voorkomt bij sporters.

Haglundse extose 

Een Haglundse extose, kortweg Haglund genoemd, is een botuitsteeksel aan de achterkant van je hiel. Doordat er extra botgroei plaatsvindt, kan je hiel erg pijn doen.

Hallux Valgus

Bij een hallux valgus is er sprake van een standsafwijking van de grote teen: het teengewricht draait naar buiten en de teen draait naar binnen. De grote teen staat hierdoor scheef en er ontstaat een knobbel (bunion) aan de binnenzijde van de voet/grote teen.

Hamerteen

Een hamerteen houdt in dat één van de tenen krom staat. Deze aandoening kan voorkomen in de middelste tenen, dus niet in de grote teen of de kleine teen.

Hielspoor

Hielspoor is een verkalking van de peesplaat aan het hielbeen. Deze verkalking ziet er een beetje uit als sporen die tijdens het paardrijden gebruikt worden, vandaar de naam hiel’spoor’. 

Holvoet

Bij een holvoet (pes cavus) is de voetboog bijzonder hoog of “hol”.

Jicht in de voet

Jicht is een zeer pijnlijke gewrichtsontsteking. De meest voorkomende vorm is jicht in de voet. Hierbij voelt u een acute pijn in de voet, waarschijnlijk in de grote teen.

Klauwteen

Een klauwteen houdt in dat één van de tenen krom staat. Het lijkt op hamertenen, maar er zit wel een verschil tussen de twee aandoeningen. Bij een klauwteen is het eerste en tweede gewricht in het kootje gebogen. Bij een hamerteen is alleen het eerste gewricht gebogen.

Morton neuroom 

Wanneer je last hebt van een Morton neuroom heb je milde tot scherpe pijn in de tenen of je voorvoet. Hierdoor is het pijnlijk om te lopen.

Neuropathie 

Neuropathie in de voet is een aandoening die veelal ontstaat als gevolg van diabetes. Wanneer er sprake is van neuropathie in de voet, zijn één of meerdere zenuwen in de voet beschadigd.

Platvoet

Wanneer pezen niet goed samenkomen, is er weinig of geen voetboog. Dit wordt platvoet of doorgezakte voet genoemd.

Reuma

Reuma is de verzamelnaam voor meer dan honderd spier- en gewrichtsaandoeningen. De, meestal chronische, gevolgen zijn pijn en stijfheid in spieren of gewrichten.

Rugpijn

Rugpijn is een pijnlijk gevoel dat u ervaart in de rug, en meestal de onderrug. De oorzaak voor rugpijn ligt niet altijd aan de rug, maar vaak ook aan de stand van de voeten.

Tarsaal tunnel syndroom 

Het tarsaal tunnel syndroom houdt in dat een voetzenuw beklemd is. Dit zorgt voor klachten in je voeten, tenen of hiel.

Ziekte van Sever 

De ziekte van Sever is een aandoening die kan voorkomen bij kinderen tussen de 7 en 15 jaar oud. Hierbij doet de achterkant van de hiel pijn en ook kan de hiel wat gezwollen zijn, vooral tijdens of direct na het sporten of andere activiteiten.

Meetplaat voor voetdrukmeting

Tijdens de voetdrukmeting loopt u een aantal keer over een gevoelige meetplaat en wordt de drukverdeling onder de voet nauwkeurig geregistreerd. Zo kunnen wij een zo persoonlijk mogelijk advies voor uw voeten geven.

 

 

Digitaal Voetenpaspoort

Na afloop van de voetdrukmeting ontvangt u een digitaal voetenpaspoort met uw persoonlijke voetdrukgegevens erin. Dit rapport kunt u zelf inzien en ook delen met uw huisarts of fysiotherapeut.

Uiteraard kunt u voor vragen over de rapportage altijd terecht bij uw eigen adviseur, hij of zij kan de resultaten direct met u bespreken en u voorzien van persoonlijk advies.

Welke soorten steunzolen zijn er?

Steunzolen voor dagelijks gebruik

Steunzolen voor dagelijks gebruik, ook wel inlegzolen of correctiezolen genoemd, worden meestal door uw huisarts, orthopeed, fysiotherapeut of sportarts voorgeschreven. U kunt zelf ook vrijblijvend een afspraak bij ons maken bij voetklachten of als u denkt dat steunzolen u kunnen helpen.

Steunzolen voor sportschoenen

Livit Ottobock Care heeft speciale steunzolen voor tijdens het sporten. Omdat sporten speciale wensen met zich meebrengt, zijn deze inlegzolen net even anders dan de gewone steunzolen. De steunzolen zitten comfortabel tijdens het sporten en zijn minder gevoelig voor transpiratie en vuil.

Steunzolen voor kinderen

Livit maakt ook speciale steunzolen op maat voor kinderen.

Vaak lopen kinderen met de voeten naar binnen. Bij een doorgezakte voet is het belangrijk om de voet in het midden aan de binnenzijde te ondersteunen. Een orthopedische steunzool zorgt ervoor dat de voet in een neutrale voetstand gedwongen wordt. Zo komt de voet rechter te staan. Spieren, pezen en andere weke delen van de voeten worden minder belast en komen tot rust. Steunzolen geven zo ook steun aan de enkels en zorgen voor een stabiele houding. Bovendien zorgen inlegzolen voor een betere drukverdeling onder de voet. Het grote voordeel van het op tijd beginnen met steunzolen bij kinderen met afwijkende voetstanden is dat hun voeten nog volop in ontwikkeling zijn. Hierdoor kan de voet goed gecorrigeerd worden, wat ervoor zorgt dat de voet een neutralere stand heeft aangenomen op het moment dat ze zijn uitgegroeid.

3D Steunzolen

Draagt u correctiezolen of steunzolen, maar ondersteunen ze te weinig of verslijten ze te snel? 3D steunzolen bieden een perfecte pasvorm en ondersteuning. De 3D-printtechniek maakt het namelijk mogelijk om hyper-gepersonaliseerde steunzolen te laten maken. Een digitale voetscan meet uw persoonlijke bewegingspatroon en levert daarna de ‘bouwtekening’ aan de 3d-printer. De 3d-printer print vervolgens uw eigen maatwerk steunzolen uit.

Inlegzolen voor werkschoenen (veiligheidsschoenen)

Het is belangrijk dat u een inlegzool kiest die speciaal geschikt is voor gebruik in veiligheidsschoenen. Als u een willekeurige inlegzool gebruikt in een veiligheidsschoen, voldoet deze niet meer aan de veiligheidseisen die vanuit wet- en regelgeving gesteld zijn.

Vind een Livit steunzolen locatie bij u in de buurt

Met meer dan 163 locaties vindt u altijd een locatie bij u in de buurt

Wordt uw behandeling door uw verzekering vergoed?

Selecteer uw verzekeraar om te kijken of u vergoed wordt

Veelgestelde vragen

 • Livit Ottobock Care heeft meer dan 400 locaties in het land, kijk op onze locatiezoeker waar je steunzolen aan kunt laten meten.

 • Voor de productie van steunzolen worden verschillende materialen gebruikt. Afhankelijk van je persoonlijke situatie bespreken wij samen met jou wat de mogelijkheden zijn. 

  Voor de productie van steunzolen worden verschillende materialen gebruikt. Afhankelijk van je persoonlijke situatie bespreken wij samen met u wat de mogelijkheden zijn. 

  Alcantara 

  Alcantara wordt voornamelijk gebruikt voor de bovenlaag van de steunzool. Deze stof is een combinatie van microvezels en bestaat voor 68% uit polyester en voor 32% uit polyurethaan. Omdat de vezels uiterst dun van structuur zijn voelt de stof fluweelzacht aan. De stof is daarnaast slijtvast en makkelijk te reinigen. 

  E.V.A. in schuimvorm 

  E.V.A. is een zacht, flexibel maar heel taai, UV- en weerbestendig, schokabsorberend, licht van gewicht en slijtvast materiaal. Alle ideale eigenschappen voor een steunzool. 

  Kurk 

  Kurk is een licht materiaal dat wordt gemaakt van de schors van de kurkeik. Belangrijkste eigenschappen zijn: sterk elastisch, antistatisch, geluiddempend en vochtbestendig. 

  3d-geprinte steunzolen van PA12  

  Livit Ottobock Care produceert ook 3d-geprinte steunzolen. Deze steunzolen worden met een SLS printer (Selective Laser Sintering) gemaakt. Het materiaal dat daarvoor gebruikt wordt is PA12. Polyamide 12 (nylon 12) heeft een lage vochtopname en zeer goede chemische resistentie. Het is een materiaal dat gecertificeerd is voor contact met de huid. De belangrijkste voordelen van 3d-steunzolen zijn de minimale wrijving en hoge slijtvastheid. 

  Voor het afdekmateriaal van een 3d-steunzool wordt gebruik gemaakt van E.V.A., leer en/of alcantara. 

 • Livit Ottobock Care heeft speciale steunzolen voor tijdens het sporten. Omdat sporten speciale wensen met zich meebrengt, zijn deze steunzolen net even anders dan de gewone steunzolen. De steunzolen zitten comfortabel tijdens het sporten en zijn minder gevoelig voor transpiratie en vuil.

 • Steunzolen kunnen allerlei lichamelijke klachten verhelpen. Klachten als gevolg van een verkeerde lichaamshouding kunnen op verschillende plekken voorkomen. De meeste pijnklachten worden ervaren in de voet, maar kunnen ook in de enkels, de knieën, heupen, onderrug en zelfs in de nek voorkomen.

  Steunzolen corrigeren een verkeerde lichaamshouding door je voeten te ondersteunen en te ontlasten. Voetklachten zijn zeer uiteenlopend. Steunzolen ondersteunen en ontlasten je voeten en lichaamshouding en helpen bij: 

  Steunzolen kunnen allerlei lichamelijke klachten verhelpen. Klachten als gevolg van een verkeerde lichaamshouding kunnen op verschillende plekken voorkomen. De meeste pijnklachten worden ervaren in de voet, maar kunnen ook in de enkels, de knieën, heupen, onderrug en zelfs in de nek voorkomen.

  Steunzolen corrigeren een verkeerde lichaamshouding door je voeten te ondersteunen en te ontlasten. Voetklachten zijn zeer uiteenlopend. Steunzolen ondersteunen en ontlasten je voeten en lichaamshouding en helpen bij: 

  Artrose

  Artrose in de voet betekent dat het kraakbeen in de voet of enkel is aangetast. Wanneer er sprake is van artrose, wordt de kwaliteit van het kraakbeen steeds minder. Het kan zelfs gebeuren dat dit kraakbeen na verloop van tijd helemaal verdwijnt. Daardoor schuren je botten tegen elkaar, wat kan zorgen voor hevige pijn en stijfheid in het gewricht.

  Bunion 

  Een bunion is een grote knobbel aan de zijkant van de voet, bij de aanzet van de grote teen. Door de bunion zal de grote teen naar binnen gericht staan.    

  Diabetes

  Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is een aandoening waarbij de bloedsuikerspiegel uit balans is.

  Fasciitis Plantaris

  Fasciitis plantaris is een overbelastingsblessure aan de hiel die veel voorkomt bij sporters.   

  Haglundse extose 

  Een Haglundse extose, kortweg Haglund genoemd, is een botuitsteeksel aan de achterkant van je hiel. Doordat er extra botgroei plaatsvindt, kan je hiel erg pijn doen.    

  Hallux Valgus

  Bij een hallux valgus is er sprake van een standsafwijking van de grote teen: het teengewricht draait naar buiten en de teen draait naar binnen. De grote teen staat hierdoor scheef en er ontstaat een knobbel (bunion) aan de binnenzijde van de voet/grote teen.    

  Hamerteen

  Een hamerteen houdt in dat één van de tenen krom staat. Deze aandoening kan voorkomen in de middelste tenen, dus niet in de grote teen of de kleine teen. 

  Hielspoor

  Hielspoor is een verkalking van de peesplaat aan het hielbeen. Deze verkalking ziet er een beetje uit als sporen die tijdens het paardrijden gebruikt worden, vandaar de naam hiel’spoor’. 

  Holvoet

  Bij een holvoet (pes cavus) is de voetboog bijzonder hoog of “hol”.  

  Jicht in de voet

  Jicht is een zeer pijnlijke gewrichtsontsteking. De meest voorkomende vorm is jicht in de voet. Hierbij voelt u een acute pijn in de voet, waarschijnlijk in de grote teen.

  Klauwteen

  Een klauwteen houdt in dat één van de tenen krom staat. Het lijkt op hamertenen, maar er zit wel een verschil tussen de twee aandoeningen. Bij een klauwteen is het eerste en tweede gewricht in het kootje gebogen. Bij een hamerteen is alleen het eerste gewricht gebogen.

  Morton neuroom 

  Wanneer je last hebt van een Morton neuroom heb je milde tot scherpe pijn in de tenen of je voorvoet. Hierdoor is het pijnlijk om te lopen.  

  Neuropathie 

  Neuropathie in de voet is een aandoening die veelal ontstaat als gevolg van diabetes. Wanneer er sprake is van neuropathie in de voet, zijn één of meerdere zenuwen in de voet beschadigd. 

  Platvoet

  Wanneer pezen niet goed samenkomen, is er weinig of geen voetboog. Dit wordt platvoet of doorgezakte voet genoemd.    

  Reuma

  Reuma is de verzamelnaam voor meer dan honderd spier- en gewrichtsaandoeningen. De, meestal chronische, gevolgen zijn pijn en stijfheid in spieren of gewrichten.

  Rugpijn

  Rugpijn is een pijnlijk gevoel dat u ervaart in de rug, en meestal de onderrug. De oorzaak voor rugpijn ligt niet altijd aan de rug, maar vaak ook aan de stand van de voeten. 

  Tarsaal tunnel syndroom 

  Het tarsaal tunnel syndroom houdt in dat een voetzenuw beklemd is. Dit zorgt voor klachten in je voeten, tenen of hiel.    

  Ziekte van Sever 

  De ziekte van Sever is een aandoening die kan voorkomen bij kinderen tussen de 7 en 15 jaar oud. Hierbij doet de achterkant van de hiel pijn en ook kan de hiel wat gezwollen zijn, vooral tijdens of direct na het sporten of andere activiteiten.   

  Staat je klacht er niet tussen? Zoek dan simpel en snel via ”Hulp bij” naar de juiste klacht en ontdek de oplossing die wij kunnen bieden. 

 • Wanneer een werknemer in zijn/haar vrije tijd steunzolen draagt, dan moeten deze ook in de veiligheidsschoenen gedragen worden. Maar wat veel werkgevers en deskundigen (nog) niet weten is dat steunzolen in veiligheidsschoenen aan strenge wet- en regelgeving moeten voldoen: De combinatie schoen en steunzool moet gecertificeerd zijn.

  Wanneer een werknemer in zijn/haar vrije tijd steunzolen draagt, dan moeten deze ook in de veiligheidsschoenen gedragen worden. Maar wat veel werkgevers en deskundigen (nog) niet weten is dat steunzolen in veiligheidsschoenen aan strenge wet- en regelgeving moeten voldoen: De combinatie schoen en steunzool moet gecertificeerd zijn.

  Steunzolen in veiligheidsschoenen

  Livit mag als erkend bedrijf voor vele merken orthopedische steunzolen in veiligheidsschoenen maken, waarbij de certificering geborgd blijft. Of het nu gaat om steunzolen, schoenaanpassingen of volledig op maat gemaakte veiligheidsschoenen, bij ons staat veiligheid en comfort altijd voorop.

  Waarom certificeren?

  Bij fysiek belastende beroepen komen vaak verschillende voetklachten voor, waarbij een orthopedische steunzool de oplossing biedt. Eigen steunzolen gaan echter niet zomaar samen met de productveiligheid van veiligheidsschoenen. Wanneer de standaard inlegzool uit de schoen wordt gehaald en wordt vervangen door een eigen (orthopedische) steunzool, dan vervalt de certificering van de werkschoen en ontstaat er een aansprakelijkheidsrisico.

  Veiligheidsschoenen – en de meegeleverde zolen – zijn CE-gecertificeerd en moeten voldoen aan strenge veiligheidsnormen. Een eigen steunzool in de veiligheidsschoen plaatsen kan mogelijk de antistatische eigenschappen van de schoen verstoren. Verder laat een steunzool minder teenruimte over onder een stalen neus. Ook dat gaat ten koste van de beschermende werking. En daarnaast zijn steunzolen vaak niet goed voor de slijtweerstand, de vochtopname en de vochtafgifte.

  Door afspraken met leveranciers van veiligheidsschoenen Emma, Atlas, Elten, HKS, Bata en Uvex kan Livit Ottobock Care voor gecertificeerde veiligheidsschoenen steunzolen leveren, waarbij de certificering geborgd blijft. De schoenen en steunzolen blijven zo voldoen aan de Europese wet en regelgeving.

 • Bij een 3D geprinte steunzool bepaalt de orthopedisch adviseur op basis van een voetonderzoek en een digitale voetdrukmeting het ontwerp voor de beste zool voor uw voet. Het ontwerp is gebaseerd op uw klachten (of het voorkomen hiervan) en de belasting die tijdens uw dagelijkse werkzaamheden op het lichaam komt te staan. Omdat het ontwerp automatisch door de printer wordt ingelezen en met een nauwkeurigheid van 0.1mm wordt geprint, kan de zool exact volgens ontwerp worden geproduceerd. De dunne vorm en het lichte gewicht van de zool zorgen daarbij voor een perfecte pasvorm, terwijl de zool ook heel veel stevigheid biedt. 3d printen bij Livit Ottobock Care is dus 100% maatwerk.

  Bij een 3D geprinte steunzool bepaalt de orthopedisch adviseur op basis van een voetonderzoek en een digitale voetdrukmeting het ontwerp voor de beste zool voor uw voet. Het ontwerp is gebaseerd op uw klachten (of het voorkomen hiervan) en de belasting die tijdens uw dagelijkse werkzaamheden op het lichaam komt te staan. Omdat het ontwerp automatisch door de printer wordt ingelezen en met een nauwkeurigheid van 0.1mm wordt geprint, kan de zool exact volgens ontwerp worden geproduceerd. De dunne vorm en het lichte gewicht van de zool zorgen daarbij voor een perfecte pasvorm, terwijl de zool ook heel veel stevigheid biedt. 3d printen bij Livit Ottobock Care is dus 100% maatwerk.

 • Het enige dat u hoeft mee te nemen is uw verzekeringspas. Wanneer uw specialist of huisarts u een verwijsbrief meegeeft voor steunzolen, neemt u deze dan ook mee. 
   
  Als u de rekening voor steunzolen declareert bij uw zorgverzekeraar kan deze er ook om vragen. 

 • De gemiddelde levertijd van steunzolen is twee weken.

 • Als u voor het eerst steunzolen aanschaft, is de controle meestal na drie maanden, tenzij u eerder klachten heeft. De afspraak voor de controle maakt u met uw orthopedisch adviseur op het moment dat u uw steunzolen komt ophalen.

 • Bij uw eerste bezoek aan Livit Ottobock Care bespreken we samen uw klachten en maken we een voetanalyse. Daarna meten we u de steunzolen aan. Het aanmeten van steunzolen of inlegzolen gebeurt met een voetafdruk. Die afdruk legt de vorm van de voet vast in belaste toestand. Dat is nodig omdat de vorm van de voeten verandert bij het belasten van de voet. En het gaat juist om de ondersteuning van de voeten in belaste toestand.   
  Na het meten van uw voetafdruk gaan wij aan de slag met het produceren van de steunzolen. Twee weken later zijn uw steunzolen klaar voor gebruik. Uw adviseur helpt u met het plaatsen van de steunzolen in uw schoenen, controleert of ze goed zitten en vertelt u hoe u het beste aan uw steunzolen kunt wennen. 

  Bij uw eerste bezoek aan Livit Ottobock Care bespreken we samen uw klachten en maken we een voetanalyse. Daarna meten we u de steunzolen aan. Het aanmeten van steunzolen of inlegzolen gebeurt met een voetafdruk. Die afdruk legt de vorm van de voet vast in belaste toestand. Dat is nodig omdat de vorm van de voeten verandert bij het belasten van de voet. En het gaat juist om de ondersteuning van de voeten in belaste toestand.   

  Het maken van de voetafdruk wordt op één van de volgende manieren gedaan:   

  Digitale scan   

  Om klachten goed in beeld te brengen, maken wij vooral gebruik van de RS digitale voetscan. De Livit Ottobock Care adviseur brengt voetklachten, drukpunten onder de voeten en de afwikkeling van uw voeten nauwkeurig in kaart. Lees meer over dynamische voetdrukmeting.   

  Podotrack of blauwdruk   

  Er wordt een afdruk van de voeten genomen, vervolgens worden de steunzolen op maat gemaakt op basis van deze afdruk.   

  Het is belangrijk dat u bij uw eerste afspraak de schoenen meeneemt waarin u uw steunzolen wil gaan dragen. Bovendien kan onze adviseur het slijtagepatroon aan uw schoenen beoordelen, wat iets zegt over uw looppatroon.   

  Afhankelijk van de situatie wordt er gekozen voor de voor u meest geschikte methode voor het maken van de voetafdruk.   

  Na het meten van uw voetafdruk gaan wij aan de slag met het produceren van de steunzolen. Twee weken later zijn uw steunzolen klaar voor gebruik. Uw adviseur helpt u met het plaatsen van de steunzolen in uw schoenen, controleert of ze goed zitten en vertelt u hoe u het beste aan uw steunzolen kunt wennen. 

Bekijk alle veelgestelde vragen