Lipoedeem

Lipoedeem is een ophoping van vet in lichaamsdelen. Hierbij is het vet onregelmatig verspreid over het lichaam. De aandoening komt in de meeste gevallen voor in de benen of armen. Het kan ook voorkomen in het gezicht, buik of borsten.  

Wat is lipoedeem?

Lipoedeem is een ophoping van vet in lichaamsdelen. Hierbij is het vet onregelmatig verspreid over het lichaam. De aandoening komt in de meeste gevallen voor in de benen of armen. Het kan ook voorkomen in het gezicht, buik of borsten.  

Symptomen bij lipoedeem

Bij lipoedeem kunt u de onderstaande symptomen ervaren:  

  • Pijnklachten  
  • Vermoeidheid  
  • Verslechterde conditie  
  • Minder kracht in ledematen  
  • Gevoelige huid  

Oorzaken van lipoedeem

De oorzaken van lipoedeem zijn niet bekend. Men acht dat erfelijke factoren een grote rol spelen. Daarnaast komt het bijna alleen bij vrouwen voor na de puberteit, waardoor vrouwelijke hormonen waarschijnlijk ook een rol spelen.  

Behandeling bij lipoedeem

Lipoedeem is een chronische aandoening, dus er is (nog) geen behandeling beschikbaar die het volledig geneest. Wel zijn er behandelingen die de kunnen verminderen.   

Ten eerste is het belangrijk dat u in beweging blijft. Spieren die verslapt zijn zorgen er namelijk voor dat u snel vermoeid raakt of pijnklachten ervaart. Let er hierbij op dat u het bewegen langzaam opbouwt. Lipoedeem kan verergeren als het gewicht toeneemt. Het is daarom van belang dat het vet niet veel toeneemt. Eet en drink gezond. Daarnaast is het verstandig om bij te houden hoeveel calorieën u binnen krijgt en hoeveel calorieën u verbrandt per dag. Hierdoor bent u bewust van uw voeding. Er kan ook gekozen worden voor liposuctie. Hierbij wordt het vetweefsel weggehaald onder een verdoving. De behandeling kost veel geld en wordt in de meeste gevallen ook niet vergoed door de verzekeraar. Ten slotte kan er psychische hulp aangeboden worden als u aan lipoedeem lijdt. Het kan voor sommigen lastig zijn om met de aandoening te leren leven, wat allerlei gevoelens kan veroorzaken.    

Lymfoedeem is chronisch, dus er is (nog) geen genezende behandeling beschikbaar. Wel kan ervoor gezorgd worden dat de hoeveelheid oedeem wordt verminderd, waardoor er geen verdere problemen ontstaan, zoals door middel van compressietherapie, oefeningen, manuele lymfatische drainage en huidzorg. Compressietherapie houdt in dat een bandage of kous tegendruk biedt in het gebied waar het oedeem zit. De vorm compressie hangt af van verschillende factoren, zoals de soort van het oedeem, de staat van de patiënt en de fase van behandeling.  

Het uitvoeren van oefeningen kan bijdragen aan het verminderen van de hoeveelheid oedeem. Tijdens het maken van bewegingen worden de spieren aan het werk gezet. Hierdoor wordt de afvoer van het vocht verhoogd. Manuele lymfatische drainage kan bijdragen aan het verminderen van het oedeem. Het is een vorm van een massage waarmee de masseur de afvoer van vocht stimuleert. Een goede verzorging van de huid kan ook helpen. Dit zorgt ervoor dat infecties en een droge huid tegen worden gegaan.  

Oefeningen bij lipoedeem

U kunt diverse sporten uitvoeren om het oedeem te verminderen. Denk hierbij aan wandelen, zwemmen, fietsen, fitnessen en nog veel meer. Probeer dagelijks een aantal minuten te sporten.    

Trampolinespringen blijkt een goede optie te zijn voor mensen die lijden aan lipoedeem. Hierbij worden de bewegingen opgevangen door de trampoline. Hierdoor worden uw benen niet te veel belast, maar bent u wel voldoende in beweging waardoor de klachten verminderen.  

Welke producten kunnen helpen

Steunkousen zijn kousen voor uw armen of benen die door druk van buitenaf ervoor zorgen dat het bloed door de bloedvaten beter kan stromen en overtollig vocht afgedreven kan worden. Ze zijn er in verschillende kleuren, diktes, maten en drukklassen. Welk type steunkous voor u het meest geschikt is, hangt af van uw medische indicatie, uw leeftijd, uw beroep en uw levensstijl.  


Een greep aan relevante hulpmiddelen

Een greep aan relevante hulpmiddelen
Steunkousen aanmeten
Meer lezen
Een greep aan relevante hulpmiddelen
Steunkousen kopen
Naar de webshop
Livit Ottobock Care logo vierkant

Over Livit Ottobock Care

Wij zijn Livit Ottobock Care, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

Vragen? Chat met onze klantenservice
logo Steunkousen.nl

Over Steunkousen.nl

Bij onze webshop Steunkousen.nl kunt u terecht voor modieuze en comfortabele steunkousen. Eenvoudig direct online te bestellen.

Naar Steunkousen.nl

Vind een Livit locatie bij u in de buurt

Met meer dan 155 locaties vindt u altijd een vestiging bij u in de buurt

Wordt uw behandeling door uw verzekering vergoed?

Selecteer uw verzekeraar om te kijken of u vergoed wordt