Armkousen

Vochtafdrijving in de arm

Armkousen zijn speciale therapeutisch elastische kousen voor de arm, die bedoeld zijn als medisch hulpmiddel. De armkousen geven een verhoogde druk (compressie) op het weefsel van de arm wat zorgt voor vochtafdrijving en verlichting van klachten, of vermindering van een zwelling in de arm. Een armkous ondersteunt de arm. Vaak is het dragen van armkousen onderdeel van oedeemtherapie. Welke soort armkous het beste bij u past, hangt onder andere af van de aard van klachten, uw leeftijd, beroep en levensstijl. Neem contact met ons op voor informatie en advies.

Wat krijgt u vergoed? Maak een afspraak

Informatie over armkousen

In de armen kan oedeem (vochtophoping) voorkomen. Dit kan ontstaan na een borstoperatie, of een amputatie. Ook na een lymfedrainage is het dragen van een armkous noodzakelijk voor een blijvend resultaat. De armkous, ook wel compressiemouw, therapeutisch elastische armkous of armsok genoemd bestaat uit een armdeel en (soms) een losse handschoen wanneer de handen of vingers opgezwollen zijn. De armkousen ondersteunen de arm en zorgen dat de arm niet (opnieuw) gaat zwellen. Een armkous loopt tot aan de oksel. Om de juiste armkous te bepalen, wordt altijd aangeraden een armkous persoonlijk aan te laten meten. Een armkous kan in verschillende modellen, diktes en materialen worden geleverd. Uw consulent kan u vertellen welke armkous het meest geschikt is.

https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=48 Kousen
Kousen
10
8,5
1705 beoordelingen

Bij welke klachten helpen armkousen?

Armkousen stimuleren vochtafdrijving en kunnen verlichting geven verlichting bij de volgende medische indicaties:

Lymfoedeem is een ophoping van lymfevocht. Lymfoedeem ontstaat als de lymfevaten het lymfevocht niet goed kunnen afvoeren door een beschadiging van de lymfevaten of doordat er lymfevaten verwijderd zijn. Dit kan bijvoorbeeld optreden bij borstkanker wanneer de lymfklieren in de oksel zijn verwijderd. Een eerste verschijnsel van lymfoedeem is meestal een zwelling in de arm.

Lipoedeem is een ophoping van vet in lichaamsdelen. Hierbij is het vet onregelmatig verspreid over het lichaam. De aandoening komt in de meeste gevallen voor in de benen of in mindere mate in de armen. Het kan ook voorkomen in het gezicht, buik of borsten.

Armkousen aanmeten

Armkousen aanmeten stap 1

Tijdens uw eerste afspraak met ons maakt u kennis met uw consulent. Samen bespreken we uw hulpvraag en nemen we de informatie door die uw arts heeft vermeld in de verwijsbrief. Daar nemen we alle tijd voor. Met de informatie van uw specialist en uw verhaal bekijken we wat de beste oplossing is. Daarnaast geven we informatie over de vergoeding en leggen we alle gegevens vast.

Tijdens deze eerste afspraak meten we ook de armkousen aan. We nemen uw maten op en kijken welke armkous het beste bij uw klachten en medische indicatie past. We plannen een vervolgafspraak met u in. De levertijd van de kousen is gemiddeld één tot twee weken.

Armkousen aanmeten stap 2

Tijdens de pas- en afleverafspraak controleren we of uw armkousen goed passen en comfortabel zitten. Tijdens deze afspraak leggen wij uit hoe u de kousen aan- en uittrekt. Gaat dit moeizaam, bijvoorbeeld omdat u een verminderde handfunctie of rugklachten hebt? Dan zijn er verschillende hulpmiddelen die u kunnen helpen, onze consulenten informeren u graag verder hierover.

Verschillende soorten armkousen

Soorten armkousen

Armkousen zijn er in verschillende uitvoeringen. Welke armkous het beste bij u past hangt af van uw (medische) indicatie en uw persoonlijke wensen. Wij helpen u graag bij het maken van uw keuze.

Materiaal

Armkousen hebben als basismateriaal onder andere: rubber, synthetisch rubber zoals polyurethaan, katoen en polyamide. Onze consulenten adviseren u over de materialen en de eigenschappen van deze materialen.

Vlakbrei of rondbrei

Armkousen worden op twee manieren gebreid: rondgebreid of vlakgebreid. De rondgebreide kousen zijn gebreid als een soort buis en hebben geen naad in de kous. Een vlakgebreide kous wordt als één lap gebreid. Deze lap wordt vervolgens aan de achterkant aan elkaar vastgemaakt. Deze kousen hebben dus wel een naad. Deze naad loopt aan de achterkant van de arm.

Kleuren

Armkousen zijn in meerdere kleuren beschikbaar.

Gebruikshandleiding armkousen

Het is belangrijk dat u de armkousen draagt. Hoewel de kousen de oorzaak van uw klachten niet wegnemen, voorkomen ze wel dat uw klachten verergeren. Het dragen van armkousen zien we dan ook als therapie.

Voor verdere informatie over gebruik, onderhoud van de kousen en tips, raden wij aan de meegeleverde handleiding door te lezen. Tevens zal de consulente u tijdens de pasafspraak alle informatie geven.

Armkousen dragen

Draag uw kousen vanaf aflevering direct de hele dag. Trek de kousen na het opstaan gelijk aan. Wacht u hiermee, dan kunnen uw armen dikker worden en daarmee het aantrekken bemoeilijken. ’s Avonds voor het naar bed gaan trekt u de kousen weer uit. Mocht u gedurende de avond geen activiteiten meer hebben, dan kunt u de kousen ook iets eerder uittrekken.

Armkousen aan- en uittrekken

Het aan -en uittrekken werkt voor alle soorten kousen hetzelfde.

Aantrekken

 • Zorg dat uw armen goed droog zijn. Een vochtige huid door bijvoorbeeld douchen, maakt het aantrekken lastiger.
 • Draai de kous binnenstebuiten. Dit doet u door uw hand vanaf de boord in de kous te doen en een stukje voor het einde de kous vast te pakken tussen duim en wijsvinger.
 • Keer de kous binnenste buiten terwijl u het stukje vasthoudt. De kous is nu binnenstebuiten met een klein stukje nog naar binnen gevouwen.
 • Schuif de kous gelijkmatig omhoog. Let op dat u de kous niet draait, aan de randen trekt of teveel in de lengte uitrekt. De makkelijkste manier om de kous naar boven te trekken is de boord om te vouwen en stukje voor stukje aan de dubbelgevouwen boord te trekken.
 • Verdeel de kous gelijkmatig over uw arm. Wanneer u hierbij aantrekhandschoenen gebruikt, heeft u meer grip en voorkomt u dat u de kous beschadigt met uw nagels, vingers of sieraden. Zorg ervoor dat de kous zonder plooien of rimpels om uw arm zit.

Uittrekken

 • Pak de armkous bij de boord. Trek deze naar beneden, tot over de pols.

Aan- en uittrekhulpmiddelen

Wanneer u bij het aan- en uittrekken van uw kousen gebruikmaakt van een aantrekhulp, zoals speciale rubberen handschoenen, voorkomt u beschadiging aan de kous door nagels of andere scherpe voorwerpen. Bovendien kunt u de kousen beter verdelen over uw arm. Uw Livit consulent adviseert u graag over ons assortiment aantrekhulpen en eventuele vergoedingen daarvan.

Armkousen onderhouden

Was uw kousen minimaal om de dag. De meeste kousen kunnen in de wasmachine. Op het label in de kous vindt u het wasvoorschrift. Gebruik een fijnwasmiddel of een speciaal wasmiddel voor kousen (verkrijgbaar via Steunkousen.nl), maar geen wasverzachter. Laat de kousen vervolgens altijd aan de lucht drogen. Was u liever met de hand? Gebruik dan lauwwarm water en een fijnwasmiddel of een speciaal wasmiddel voor kousen en geen wasverzachter.

Verzorging van de armen

Door het dragen van de kousen lijkt het of uw huid droger wordt, omdat huidschilfers op de arm en in de kous blijven zitten. U kunt uw armen extra verzorgen met een vochtinbrengende crème of lotion.

Let op:

Smeer uw armen altijd ’s avonds in, zodat deze droog en vetvrij zijn als u de volgende ochtend uw kousen aantrekt. Was en droog eerst uw arm voor u de armkous aantrekt, om zo restanten van de vette crèmes te verwijderen en te voorkomen dat deze alsnog in aanraking komen met uw armkous. Uw Livit consulent adviseert u graag over de juiste crème.

Controle

Door het intensief dragen van de steunkousen kan er ongemerkt slijtage en drukverlies optreden. Drukverlies kan de werking van de kousen verminderen. Laat deze daarom 1x per 12 maanden controleren door uw Livit consulent. Wij nemen hiervoor contact met u op. Heeft u last of vragen, bel ons dan gerust.

Garantie armkousen

Kwaliteit en Garantie

De steunkous voldoet aan de essentiële eisen van de Europese Verordening (EU) 2017/745 betreft medische hulpmiddelen. Op grond van de classificatiecriteria (bijlage VIII) van deze richtlijn, is dit product ingedeeld in risicoklasse I.

Op uw steunkousen geldt een garantie van drie maanden op materiaal – met uitzondering van het afdekmateriaal – en zes maanden op de pasvorm. Als redelijkerwijs aangenomen kan worden dat problemen door anatomische veranderingen zijn/worden veroorzaakt, is de garantieregeling niet van toepassing. Livit is niet aansprakelijk voor de gevolgen van het onjuist gebruik en onderhoud van door haar geleverde producten, hiermee vervalt tevens de garantieregeling.

Niet tevreden?

Wij streven naar 100% klanttevredenheid en vragen u om opmerkingen of klachten altijd te melden. Het liefst bij de betreffende Livit medewerker. Heeft dit onvoldoende resultaat opgeleverd? Dan verwijzen wij u naar onze klachtenprocedure op livit.nl/klachtafhandeling. Wij zoeken zo snel mogelijk naar een passende oplossing voor u.

Wet- en regelgeving

Alle medische hulpmiddelen moeten binnen de Europese Unie (EU) voldoen aan de Medical Device Regulation (MDR). Om dit aan te tonen is het in bepaalde gevallen mogelijk om een CE-markering aan het product toe te voegen.
Alleen volledig naar maat gemaakte producten hoeven deze CE-markering niet te hebben.
Voor alle producten van Livit Ottobock Care geldt dat deze voldoen aan de wettelijke eisen van de Medical Device Regulation.

Vergoeding van armkousen

Therapeutisch elastische kousen worden vergoed vanuit uw basisverzekering, maar komen ten laste van uw eigen risico. U heeft wel de juiste medische indicatie van uw arts nodig.

Livit heeft contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland. Uw consulent verzorgt de aanvraag en de declaratie bij uw zorgverzekeraar. Meestal krijgt u twee paar kousen per 12 of 14 maanden vergoed. Dit verschilt per zorgverzekeraar.

Wilt u weten of u aanspraak kunt maken op vergoeding? Check dan de vergoedingenwijzer

Informatie over het eigen risico bij armkousen

Ook al wordt uw hulpmiddel door de zorgverzekeraar vergoed, het kan zijn dat de kosten ten laste komen van uw eigen risico. Het eigen risico is een wettelijk bepaald jaarbedrag dat voor iedereen gelijk is. Voor 2023 is het eigen risico vastgesteld op € 385,-. Dit bedrag is gelijk aan vorig jaar. Voor kinderen tot 18 jaar geldt geen eigen risico.

Bij sommige verzekeraars kunt u uw eigen risico in termijnen betalen. Of dat in uw geval ook geldt, kunt u navragen bij uw zorgverzekeraar.

Informatie over de eigen bijdrage bij armkousen

Voor sommige hulpmiddelen, bijvoorbeeld voor orthopedische en semi-orthopedische schoenen, geldt behalve het eigen risico ook een eigen bijdrage. Dit bedrag betaalt u zelf. De overheid bepaalt voor welke hulpmiddelen een eigen bijdrage geldt en hoe hoog de bijdrage is. Dit geldt voor hulpmiddelen uit zowel de basisverzekering als uit de aanvullende verzekering.

Sommige zorgverzekeraars bieden een aanvullende verzekering, waarbij de eigen bijdrage geheel of gedeeltelijk wordt vergoed. Uw zorgverzekeraar kan u hier meer over vertellen.

Vergoeding aan- en uittrekhulpmiddelen

Sommige aantrekhulpmiddelen zijn opgenomen in de basisverzekering. Uitgebreidere aantrekhulpen kunt u aanvragen met een verwijsbrief van uw arts. Onze adviseur vertelt u graag wat uw mogelijkheden zijn.

Contracten Zorgverzekeraars

Livit heeft contracten met alle zorgverzekeraars, bekijk op deze pagina het overzicht

Livit werkt samen met alle zorgverzekeraars in Nederland. Met de juiste indicatie worden de meeste orthopedische hulpmiddelen geheel of gedeeltelijk uit de basisverzekering vergoed. Livit dient de declaratie voor hulpmiddelen die onder de basisvergoeding vallen rechtstreeks in bij uw zorgverzekeraar. Voorwaarden daarvoor zijn dat wij in het bezit zijn van de gegevens van uw zorgverzekering, uw identiteitsbewijs en een verwijsbrief van uw arts of specialist.

Of u voor een vergoeding in aanmerking komt, is dus afhankelijk van uw verwijzing (medische indicatie). Wilt uw weten of u aanspraak kunt maken op vergoeding? Check dan de vergoedingenwijzer.

Vind een Livit steunkousen locatie bij u in de buurt

Met meer dan 154 locaties vindt u altijd een locatie bij u in de buurt

Wordt uw behandeling door uw verzekering vergoed?

Selecteer uw verzekeraar om te kijken of u vergoed wordt

Veelgestelde vragen

 • Steunkousen kunnen verlichting geven bij vele medische indicaties en lichamelijke klachten, zoals bijvoorbeeld diabetes, oedeem, spataderen, trombose en zware benen.

  Steunkousen kunnen verlichting geven bij de volgende medische indicaties en lichamelijke klachten: 

  Diabetes

  Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is een aandoening waarbij de bloedsuikerspiegel uit balans is.

  Dikke benen

  Dikke benen is een aandoening die ook wel wordt aangeduid als ‘vocht in de benen’. Zoals de naam al doet vermoeden, worden je benen hierbij geleidelijk aan steeds dikker. Vaak begint dit probleem met verdikte enkels en treedt het alleen in de avond op. Dikke benen worden veroorzaakt door problemen met de doorbloeding.

  Dikke enkels

  Dikke enkels worden veroorzaakt door een vochtophoping. Zo’n vochtophoping heet oedeem.

  Etalagebenen

  Bij etalagebenen (officiële term ‘claudicatio intermittens’) zijn de slagaders in de benen vernauwd. Dit zorgt ervoor dat de bloedtoevoer naar de benen wordt verminderd, wat leidt tot pijn, kramp of een doof gevoel tijdens en na inspanning.

  Lipoedeem

  Lipoedeem is een ophoping van vet in lichaamsdelen. Hierbij is het vet onregelmatig verspreid over het lichaam. De aandoening komt in de meeste gevallen voor in de benen of armen. Het kan ook voorkomen in het gezicht, buik of borsten.

  Oedeem

  Oedeem houdt in dat er een opstapeling van vocht zit op plekken waar dit niet hoort. Het treedt op in meerdere vormen. Een van die vormen is lymfoedeem. Hierbij is er een ophoping van het lymfevocht ontstaan. In de meeste gevallen komt het in de armen of benen voor.

  Open been

  Een open been heet ook wel ulcus cruris. Dit is een wond op het onderbeen, die niet goed wil genezen.

  Post-trombotisch syndroom (PTS)

  Het post-trombotisch syndroom (PTS) is een combinatie van huidverschijnselen aan het been die ontstaat bij mensen die een diep veneuze trombose (DVT) hebben doorgemaakt. Bij PTS wordt met name de afvloed van het bloed belemmerd door de vernauwde, verlittekende aderen, waardoor het bloed niet goed terug kan stromen naar het hart.

  Reizigerstrombose

  Reizigerstrombose is een vorm van trombose die is ontstaan als gevolg van langdurig stilzitten tijdens een reis. Speciale reizigerskousen zorgen bij langdurig stilzitten tijdens een vlieg- of autoreis ervoor dat de bloedafvoer extra gestimuleerd wordt.

  Restless legs

  Bij restless legs (rusteloze benen) heb je een onbedwingbare neiging om je benen te bewegen. Voor je gevoel moet je je benen bewegen, om zo van dat vervelende, tintelende gevoel in de benen af te komen.

  Reuma

  Reuma is de verzamelnaam voor meer dan honderd spier- en gewrichtsaandoeningen. De, meestal chronische, gevolgen zijn pijn en stijfheid in spieren of gewrichten.

  Spataderen

  Spataderen zijn bloedvaten die in grootte zijn toegenomen en verdraaid zijn. Hierdoor zijn deze aderen aan de buitenkant zichtbaar als blauwpaarse, kronkelende lijnen.

  Tromboflebitis

  Tromboflebitis betekent aderontsteking. Een aderontsteking is een ontsteking in en rond een bloedvat, meestal in het onderbeen. Zo’n aderontsteking ontstaat door een bloedstolsel in een ader in het been. De medische naam voor een stolsel in een bloedvat is trombose.

  Trombose

  Bij trombose is er sprake van bloedstolsel in een bloedvat. Het stolsel kan gaan groeien en daardoor het bloedvat blokkeren. Dit komt vaak voor in de benen en kan daardoor zorgen voor een zogeheten trombosebeen

  Veneus oedeem (CVI)

  Veneus oedeem (CVI) ontstaat doordat de kleppen die in de beenaderen (venen) zitten, niet goed functioneren. Hierdoor wordt het bloed niet goed afgevoerd richting het hart.

  Vermoeide benen

  Bij vermoeide benen ervaar je een loom, zwaar gevoel in de benen. Dit is geen ziekte op zichzelf, maar kan wel een symptoom zijn van een onderliggende aandoening.

  Wondroos

  Wondroos is een ontsteking van de diepere lagen van de huid bij een wond(je). · De huid wordt glanzend rood, pijnlijk, warm en dik.

  Steunkousen kunnen de oorzaak van je klachten niet wegnemen, maar je klachten wel verminderen tijdens het dragen. Dit wordt ook wel compressietherapie genoemd. 

  Zware benen

  Zware benen; Zoals de naam al doet vermoeden, gaat het hierbij om een zwaar, vermoeid gevoel in de benen. Dit vervelende gevoel treedt vaak op bij warm weer aan het einde van de dag.

  Zwangerschap

  Bij een zwangerschap kunnen steunkousen preventief gedragen worden om spataderen te voorkomen.

 • Tijdens uw eerste afspraak met ons maakt u kennis met uw consulent. Samen bespreken we uw hulpvraag en nemen we de informatie door die uw arts heeft vermeld in de verwijsbrief. Daar nemen we alle tijd voor. Met de informatie van de specialist en uw verhaal bekijken we wat de beste oplossing is. Daarnaast geven we informatie over de vergoeding en leggen we alle gegevens vast.  
  Tijdens deze eerste afspraak meten we ook de steunkousen aan. We nemen uw maten op en kijken welke steunkous het beste bij uw klachten en medische indicatie past.
  We plannen een vervolgafspraak met u in.

  Tijdens uw eerste afspraak met ons maakt u kennis met uw consulent. Samen bespreken we uw hulpvraag en nemen we de informatie door die uw arts heeft vermeld in de verwijsbrief. Daar nemen we alle tijd voor. Met de informatie van de specialist en uw verhaal bekijken we wat de beste oplossing is. Daarnaast geven we informatie over de vergoeding en leggen we alle gegevens vast.    

  Tijdens deze eerste afspraak meten we ook de steunkousen aan. We nemen uw maten op en kijken welke steunkous het beste bij uw klachten en medische indicatie past. We plannen een vervolgafspraak met u in. De levertijd van de steunkousen is gemiddeld één tot twee weken.   

  Tijdens de pas- en afleverafspraak controleren we of de steunkousen goed passen en comfortabel zitten. Tijdens deze afspraak leggen wij uit hoe u de kousen aan- en uittrekt. Gaat dit moeizaam, bijvoorbeeld omdat u een verminderde handfunctie of rugklachten heeft? Dan zijn er verschillende hulpmiddelen die u kunnen helpen, onze consulenten informeren u graag verder hierover.   

 • Steunkousen zijn er in verschillende drukklassen, materialen en uitvoeringen: Denk aan reiskousen, zwangerschapskousen of ondersteunende kousen bij een staand beroep. Ook zijn er verschillende drukklassen en hoogtes van steunkousen. Welk type steunkous het meest geschikt is, hangt af van uw medische indicatie, leeftijd, beroep en levensstijl.

  Steunkousen zijn er in verschillende drukklassen, materialen en uitvoeringen:

  Steunkousen voor tijdens het werk 

  Heb je een staand of juist zittend beroep? Dan kun je aan het eind van de dag last hebben van pijnlijke of vermoeide benen. Door tijdens je werk kousen te dragen, zullen je benen minder vermoeid raken en verklein je de kans op spataderen. Steunkousen geven je een comfortabel gevoel en zien eruit als normale kniekousen of panty’s. 

  Zwangerschapskousen 

  Door lichamelijke veranderingen tijdens de zwangerschap kunnen je vaatwanden tijdelijk verslappen. De aderen rekken hierdoor uit, waardoor er spataderen kunnen ontstaan. Om dit te voorkomen, kun je preventief steunkousen of een -panty dragen. 

  Reiskousen 

  Langdurig stilzitten tijdens een vlieg-, bus- of autoreis vermindert de bloedsomloop. Om de kans op trombose (stolsels in het bloed) te verminderen, kun je speciale reizigerskousen dragen die de bloedafvoer extra stimuleren. Deze kousen zijn niet te onderscheiden van normale kousen. Je kunt ze gewoon dragen onder je eigen kleding. 

  Drukklassen

  Er zijn ook verschillen in de mate waarin de kousen druk op het been uitoefenen:

  Steunkousen (drukklasse 1)

  Steunkousen vallen in drukklasse 1. Dat betekent dat ze steun geven bij lichte problemen. Dat geldt ook voor preventieve steunkousen, die klachten helpen voorkomen, zoals bij zwangerschap, staand en/of zittend werk en reizen. Deze steunkousen kun je bij Livit Ottobock Care aanschaffen, maar ze worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. 

  Therapeutische elastische kousen (TEK, druklassen 2,3 en 4)

   Steunkousen die in drukklasse 2, 3 en 4 vallen, zijn therapeutisch elastische kousen (TEK). Deze kousen hebben een therapeutische werking en worden vergoed door de zorgverzekeraar. 

  Hoogte van de steunkous

  Compressiekousen zijn er in verschillende uitvoeringen in hoogte van de kous. De kniekous is de meest voorkomende kous. Daarnaast zijn er kousen tot aan de lies en panty’s. Verder zijn er kousen met een open teen of met een gehele voet. Naast de drukklasse is ook de dikte van de kous belangrijk voor het resultaat. Welke kous het beste bij je past hangt af van je (medische) indicatie en je persoonlijke wensen. Wij helpen je graag bij het maken van je keuze. 

 • Elastische kousen zijn te onderscheiden aan de hand van de hoeveelheid druk die ze op de benen uitoefenen. Des te hoger de drukklasse, des te meer druk. Drukklasse 1 is de lichtste drukklasse en drukklasse 4 de hoogste. Welke hoeveelheid druk u nodig heeft, hangt af van uw klachten.

  Hierbij maken we ook nog een verschil tussen steunkousen en therapeutisch elastische kousen (TEK). Steunkousen zijn kousen in drukklasse 1 en geven steun bij relatief lichte problemen. Deze kousen worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. Therapeutisch elastische kousen (TEK), verkrijgbaar in drukklasse 2, 3 en 4, worden ingezet bij ernstiger klachten. Deze kousen worden wel vergoed door de zorgverzekeraar.

  Elastische kousen zijn te onderscheiden aan de hand van de hoeveelheid druk die ze op de benen uitoefenen. Des te hoger de drukklasse, des te meer druk. Drukklasse 1 is de lichtste drukklasse en drukklasse 4 de hoogste. Welke hoeveelheid druk u nodig heeft, hangt af van uw klachten.

  Hierbij maken we ook nog een verschil tussen steunkousen en therapeutisch elastische kousen (TEK).

  • Steunkousen zijn elastische kousen in drukklasse 1 (lichte druk) en geven steun bij relatief lichte problemen. Deze kousen worden niet vergoed door de zorgverzekeraar.
  • Therapeutisch elastische kousen (TEK) zijn verkrijgbaar in drukklasse 2, 3 en 4 en worden ingezet bij ernstiger klachten. Deze kousen worden wel vergoed door de zorgverzekeraar

  Onze consulenten hebben jarenlange ervaring met het aanmeten van steunkousen en weten precies welke kousen het meest geschikt zijn voor uw specifieke klachten. 

 • Op de functionaliteit van de kousen heeft u drie maanden garantie en op de pasvorm één maand. Uiteraard kunt u alleen van onze garantieregeling gebruikmaken als u de kous op de juiste manier gebruikt. Ontstaan er problemen met uw kousen door lichamelijke veranderingen, dan is de garantieregeling niet van toepassing.

  Op de functionaliteit van de kousen heeft u drie maanden garantie en op de pasvorm één maand. Uiteraard kunt u alleen van onze garantieregeling gebruikmaken als u de kous op de juiste manier gebruikt. Ontstaan er problemen met uw kousen door lichamelijke veranderingen, dan is de garantieregeling niet van toepassing.

 • Sommige kousen zijn op voorraad en direct leverbaar, maar meestal moeten we de kousen bestellen. In dat geval plannen we meteen een vervolgafspraak met u in. De levertijd van uw kousen is dan gemiddeld één tot twee weken.

  Sommige kousen zijn op voorraad en direct leverbaar, maar meestal moeten we de kousen bestellen. In dat geval plannen we meteen een vervolgafspraak met u in. De levertijd van uw kousen is dan gemiddeld één tot twee weken.

 • Therapeutisch elastische kousen behouden hun werking ongeveer zes tot zeven maanden. Je ontvangt minimaal twee paar of twee stuks. Door ze om en om te dragen, werken de kousen het meest optimaal gedurende 12 tot 14 maanden. Klik op onderstaande button om meer te lezen hoe je het langs plezier kunt houden van je kousen.

  Therapeutisch elastische kousen behouden hun werking ongeveer zes tot zeven maanden. Je ontvangt minimaal twee paar of twee stuks. Door ze om en om te dragen, werken de kousen het meest optimaal gedurende 12 tot 14 maanden. Je hebt het langst plezier van je kousen met de volgende tips: 

  Wassen 

  • Was je kousen ten minste om de dag. Zo voorkom je aantasting van het materiaal door transpiratie en talg. 
  • Je kunt steunkousen gewoon wassen in de wasmachine. Je kunt in principe elk wasmiddel gebruiken, maar niet teveel en gebruik geen wasverzachter. Was de kousen op maximaal 40 graden. Was je ze op een hogere temperatuur, dan kunnen de kousen krimpen. 
  • Was je de kousen liever op de hand? Zorg er dan voor dat het water lauw is. 
  • Laat de schone kousen ‘aan de lucht’ drogen. De warmte van een droger, verwarming of de zon is niet goed voor het materiaal. 

  Huidverzorging 

  Als je benen droog aanvoelen, dan kun je een vochtinbrengende lotion of crème gebruiken. Het is belangrijk dat je deze ‘s avonds aanbrengt. De crème kan dan goed in je been trekken. Komt de crème teveel in aanraking met de kous, dan kan dit de kous beschadigen. Bij Livit Ottobock Care kun je een speciale lotion aanschaffen, die snel door de huid wordt opgenomen. Na het aanbrengen kunt je de kous(en) direct aantrekken. 

  Garantie 
  Voor therapeutisch elastische kousen geldt een garantie van drie maanden op de werking. De garantie op de pasvorm is één maand. Voor meer informatie over garantie en voorwaarden kun je bellen met onze Klantenservice.

 • Therapeutisch elastische kousen (drukklasse 2) worden vergoed vanuit uw basisverzekering, maar komen ten laste van uw eigen risico. U heeft wel de juiste medische indicatie van uw arts nodig.

  Livit Ottobock Care heeft contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland. Uw consulent verzorgt de aanvraag en de declaratie bij uw zorgverzekeraar. Meestal krijgt u twee paar kousen per 12 of 14 maanden vergoed. Dit verschilt per zorgverzekeraar.

  Therapeutisch elastische kousen (drukklasse 2) worden vergoed vanuit uw basisverzekering, maar komen ten laste van uw eigen risico. U heeft wel de juiste medische indicatie van uw arts nodig.

  Livit Ottobock Care heeft contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland. Uw consulent verzorgt de aanvraag en de declaratie bij uw zorgverzekeraar. Meestal krijgt u twee paar kousen per 12 of 14 maanden vergoed. Dit verschilt per zorgverzekeraar.

  Aan- en uittrekhulp
  Sommige aan- en uittrekhulpen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Uitgebreidere aantrekhulpen kunt u aanvragen met een verwijsbrief van een arts. De vergoeding verschilt per verzekeraar, uw consulent kan u precies vertellen wat de mogelijkheden zijn.

  Klik hier voor meer informatie over vergoedingen.

 • Steunkousen die u bij Livit Ottobock Care heeft laten aanmeten worden persoonlijk voor u op maat gemaakt. Dit betekent dat voor deze maatwerkproducten geen bedenktijd geldt. Wil u na het bestellen van uw steunkousen toch van de order afzien? Dan brengen wij de kosten voor uw kousen in rekening. Zie hiervoor onze Algemene Voorwaarden onder punt 5.7. 

  Steunkousen die u bij Livit Ottobock Care heeft laten aanmeten worden persoonlijk voor u op maat gemaakt. Dit betekent dat voor deze maatwerkproducten geen bedenktijd geldt. Wil u na het bestellen van uw steunkousen toch van de order afzien? Dan brengen wij de kosten voor uw kousen in rekening. Zie hiervoor onze Algemene Voorwaarden onder punt 5.7. 

 • U ontvangt elk jaar of elke 14 maanden een oproep voor een controle. Als u langskomt kijken we of de maten van uw benen zijn gewijzigd en of de kousen nog functioneel zijn. Heeft u eerder klachten? Neem dan altijd contact met ons op. Samen met u – en eventueel met uw arts – gaan we na wat de oorzaak is van uw klachten. Wanneer blijkt dat uw kousen hun werk niet goed genoeg doen, dan meten we nieuwe kousen aan.

  U ontvangt elk jaar of elke 14 maanden een oproep voor een controle. Als u langskomt kijken we of de maten van uw benen zijn gewijzigd en of de kousen nog functioneel zijn. Heeft u eerder klachten? Neem dan altijd contact met ons op. Samen met u – en eventueel met uw arts – gaan we na wat de oorzaak is van uw klachten. Wanneer blijkt dat uw kousen hun werk niet goed genoeg doen, dan meten we nieuwe kousen aan.

Bekijk alle veelgestelde vragen