Wondroos

Wondroos is een bacteriële huidinfectie die gewoonlijk roodheid, zwelling, warmte en pijn veroorzaakt in het aangetaste gebied. Het wordt veroorzaakt door bacteriën die de huid binnendringen via een snede, wond of ander beschadigd gebied.

 

Wat is Wondroos?

Wondroos, ook wel bekend als cellulitis, is een infectie die veroorzaakt wordt door bacteriën, meestal streptokokken of stafylokokken. Deze bacteriën kunnen de huid binnendringen via kleine scheurtjes, snijwonden, insectenbeten of andere beschadigingen van de huid. Wondroos kan op elk deel van het lichaam voorkomen, maar het komt het meest voor op de benen. Mensen met een verminderde immuniteit, zoals ouderen of mensen met bepaalde medische aandoeningen, lopen een groter risico op het ontwikkelen van wondroos.

Symptomen bij Wondroos

De symptomen van wondroos zijn onder meer roodheid, zwelling, warmte en pijn op het aangetaste gebied van de huid. Soms kunnen ook koorts en algemene malaise optreden, vooral als de infectie zich uitbreidt.

 

Oorzaken van Wondroos

De belangrijkste oorzaak van wondroos is een bacteriële infectie, meestal veroorzaakt door bacteriën zoals streptokokken of stafylokokken. Deze bacteriën kunnen de huid binnendringen door kleine verwondingen, zoals snijwonden, schaafwonden, insectenbeten, of zelfs door droge en gebarsten huid. De bacteriën die wondroos veroorzaken, leven normaal gesproken op de huid van veel mensen zonder problemen te veroorzaken. Echter, wanneer ze de huid binnendringen door een open wond of beschadiging, kunnen ze infectie veroorzaken.

Andere risicofactoren die de kans op het ontwikkelen van wondroos kunnen verhogen, zijn onder meer een verzwakt immuunsysteem, zoals bij mensen met diabetes, HIV/AIDS of andere medische aandoeningen die de immuniteit verminderen, evenals ouderen. Personen met een voorgeschiedenis van lymfoedeem lopen ook een verhoogd risico op het ontwikkelen van wondroos.

Het is belangrijk om kleine verwondingen aan de huid goed te behandelen en schoon te houden om het risico op wondroos te verminderen. Als er tekenen van infectie optreden, zoals roodheid, zwelling, warmte en pijn, is het belangrijk om medische hulp te zoeken voor de juiste behandeling.

 

Behandeling bij Wondroos

Wondroos wordt behandeld met antibiotica om de bacteriële infectie te bestrijden. Deze medicijnen kunnen in de vorm van pillen zijn die je slikt of via een infuus worden toegediend als de infectie ernstig is. Het is belangrijk om de antibiotica volgens de voorschriften van de dokter in te nemen en de volledige kuur af te maken, ook als de symptomen verdwijnen. Rust en het verzorgen van het aangetaste gebied kunnen ook helpen.

Steunkousen kunnen nuttig zijn, vooral voor mensen die vaak last hebben van wondroos. Deze kousen oefenen druk uit op de benen, wat de bloedcirculatie verbetert en zwelling vermindert. Dit kan het risico op wondroos verminderen. Het is belangrijk om steunkousen te dragen die goed passen en de juiste druk uitoefenen, voorgeschreven door een arts of specialist.

Welke producten kunnen helpen

Steunkousen zijn kousen voor uw armen of benen die door druk van buitenaf ervoor zorgen dat het bloed door de bloedvaten beter kan stromen en overtollig vocht afgedreven kan worden. Ze zijn er in verschillende kleuren, diktes, maten en drukklassen. Welk type steunkous voor u het meest geschikt is, hangt af van uw medische indicatie, uw leeftijd, uw beroep en uw levensstijl.  

Steunkousen kunnen op verschillende manieren helpen bij de behandeling van wondroos:

  1. Verbeteren van de bloedcirculatie: Steunkousen oefenen druk uit op de benen, waardoor de bloedcirculatie wordt verbeterd. Dit helpt zwelling te verminderen en vochtophoping te voorkomen, wat kan helpen bij de genezing van wondroos.
  2. Ondersteunen van lymfedrainage: Steunkousen kunnen ook de lymfestroom bevorderen, vooral bij mensen met lymfoedeem. Door druk uit te oefenen op de benen, helpen ze vocht uit de weefsels te verplaatsen en de lymfecirculatie te verbeteren.
  3. Voorkomen van huidbeschadiging: Steunkousen verminderen de kans op kleine wondjes en scheurtjes in de huid, waardoor bacteriën die wondroos veroorzaken minder kans krijgen om binnen te dringen.
  4. Verlichten van symptomen: Steunkousen kunnen ook helpen bij het verminderen van symptomen zoals pijn, vermoeidheid en zwelling in de benen, wat het comfort van de patiënt verbetert tijdens de behandeling.

Het is belangrijk om steunkousen te dragen die goed passen en de juiste compressie bieden, zoals voorgeschreven door een arts.


Een greep aan relevante hulpmiddelen

Een greep aan relevante hulpmiddelen
Steunkousen aanmeten
Meer lezen
Een greep aan relevante hulpmiddelen
Steunkousen kopen
Naar de webshop

Over Livit Ottobock Care

Wij zijn Livit Ottobock Care, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

Vragen? Chat met onze klantenservice

Over Steunkousen.nl

Bij onze webshop Steunkousen.nl kunt u terecht voor modieuze en comfortabele steunkousen. Eenvoudig direct online te bestellen.

Naar de webshop

Vind een Livit locatie bij u in de buurt

Met meer dan 154 locaties vindt u altijd een vestiging bij u in de buurt

Wordt uw behandeling door uw verzekering vergoed?

Selecteer uw verzekeraar om te kijken of u vergoed wordt