Steunzolen voor Sport

Optimale ondersteuning bij het sporten

Steunzolen zijn een belangrijk onderdeel van de uitrusting voor sporters. Of u nu op zoek bent naar extra demping, ondersteuning of stabilisatie, er zijn verschillende soorten inlegzolen beschikbaar voor verschillende sporten en behoeften. Het is belangrijk om de juiste steunzolen aan te laten meten die bij u passen en aan uw eisen voldoen. Het kiezen van de juiste steunzolen kan afhankelijk zijn van verschillende factoren, zoals de sport die u beoefent, uw voettype en eventuele blessures. Het is belangrijk om inlegzolen te kiezen die comfortabel zijn en de juiste ondersteuning bieden voor uw voeten. Wij maken steunzolen voor u op maat en uw Livit adviseur kan u voorlichten over de diverse keuzes en mogelijkheden.

Wat krijgt u vergoed? Maak een afspraak

Informatie over steunzolen voor sport

Steunzolen zijn een belangrijk onderdeel van de uitrusting voor sporters. De juiste inlegzolen kunnen helpen bij het voorkomen van blessures, het verbeteren van prestaties en het bieden van comfort tijdens het sporten. Steunzolen, ook wel correctiezolen genoemd, zorgen namelijk voor een optimale correctie en drukverdeling onder de voet. Hierdoor kunnen de zolen standafwijkingen corrigeren en blessures beter behandelen. Om uw voeten goed in beeld te brengen, maken wij een voetanalyse door middel van een dynamische voetdrukmeting (digitaal) of een voetafdruk op papier. Met de digitale voetdrukmeting worden voetklachten, drukpunten onder de voet en de afwikkeling van uw voeten in kaart gebracht. Steunzolen op maat kunnen de volgende voordelen bieden:

Extra demping

Inlegzolen zijn ideaal voor sporters die extra demping en ondersteuning nodig hebben. Deze zolen bieden extra comfort en helpt bij het absorberen van schokken tijdens het hardlopen of springen.

Ondersteuning voetboog

Steunzolen op maat zijn ontworpen om de voetboog te ondersteunen en de voeten in de juiste positie te houden tijdens het sporten. Dit kan helpen bij het voorkomen van blessures en het verbeteren van de prestaties.

Stabiliseren

Sommige sporten vereisen specifieke inlegzolen. Bijvoorbeeld, inlegzolen voor hardlopen zijn ontworpen om de voet te stabiliseren en schokken te absorberen. Inlegzolen voor voetbal zijn ontworpen om de voet te ondersteunen en de balcontrole te verbeteren.

https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=48 Steunzolen
Steunzolen
10
8,4
372 beoordelingen

Steunzolen voor sport aanmeten

Stap 1 sport inlegzolen aanmeten

Bij uw eerste bezoek aan Livit Ottobock Care bespreken we samen uw klachten en maken we een voetanalyse. Daarna meten we u de steunzolen aan. Het aanmeten van steunzolen of inlegzolen gebeurt met een voetafdruk. Die afdruk legt de vorm van de voet vast in belaste toestand. Dat is nodig omdat de vorm van de voeten verandert bij het belasten van de voet. En het gaat juist om de ondersteuning van de voeten in belaste toestand.

Het maken van de voetafdruk wordt op één van de volgende manieren gedaan:

Digitale scan
Om klachten goed in beeld te brengen, maken wij vooral gebruik van de RS digitale voetscan. De orthopedisch adviseur brengt voetklachten, drukpunten onder de voeten en de afwikkeling van uw voeten nauwkeurig in kaart. Lees meer over dynamische voetdrukmeting.

Podotrack of blauwdruk
Er wordt een afdruk van de voeten genomen, vervolgens worden de steunzolen op maat gemaakt op basis van deze afdruk.

Het is belangrijk dat u bij uw eerste afspraak de schoenen meeneemt waarin u uw steunzolen wil gaan dragen. Bovendien kan onze adviseur het slijtagepatroon aan uw schoenen beoordelen, wat iets zegt over uw looppatroon.

Afhankelijk van de situatie wordt er gekozen voor de voor u meest geschikte methode voor het maken van de voetafdruk.

Stap 2 sport inlegzolen aanmeten

Na het meten van uw voetafdruk gaan wij aan de slag met het produceren van de steunzolen. Twee weken later zijn uw steunzolen klaar voor gebruik. Uw adviseur helpt u met het plaatsen van de inlegzolen in uw schoenen, controleert of ze goed zitten en vertelt u hoe u het beste aan uw steunzolen kunt wennen.

Welke soorten steunzolen voor sport zijn er?

Steunzolen worden door ons met de hand gemaakt, maar tegenwoordig ook digitaal. Naast steunzolen voor volwassen maken wij ook inlegzolen voor kinderen. Uw orthopedisch adviseur kan u vertellen welke steunzolen het meest geschikt zijn voor u.

Steunzolen voor kinderen

Livit maakt ook speciale steunzolen op maat voor kinderen. Vaak lopen kinderen met de voeten naar binnen. Bij een doorgezakte voet is het belangrijk om de voet in het midden aan de binnenzijde te ondersteunen. Een orthopedische steunzool zorgt ervoor dat de voet in een neutrale voetstand gedwongen wordt. Zo komt de voet rechter te staan. Spieren, pezen en andere weke delen van de voeten worden minder belast en komen tot rust. Steunzolen geven zo ook steun aan de enkels en zorgen voor een stabiele houding. Bovendien zorgen inlegzolen voor een betere drukverdeling onder de voet. Het grote voordeel van het op tijd beginnen met steunzolen bij kinderen met afwijkende voetstanden is dat hun voeten nog volop in ontwikkeling zijn. Hierdoor kan de voet goed gecorrigeerd worden, wat ervoor zorgt dat de voet een neutralere stand heeft aangenomen op het moment dat ze zijn uitgegroeid.

Inlegzolen voor werkschoenen (veiligheidsschoenen)

Het is belangrijk dat u een inlegzool kiest die speciaal geschikt is voor gebruik in veiligheidsschoenen. Als u een willekeurige inlegzool gebruikt in een veiligheidsschoen, voldoet deze niet meer aan de veiligheidseisen die vanuit wet- en regelgeving gesteld zijn.

Steunzolen materialen & eigenschappen

Voor de productie van steunzolen worden verschillende materialen gebruikt. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie bespreken wij samen met u wat de mogelijkheden zijn.

Alcantara steunzolen

Alcantara wordt voornamelijk gebruikt voor de bovenlaag van de steunzool. Deze stof is een combinatie van microvezels en bestaat voor 68% uit polyester en voor 32% uit polyurethaan. Omdat de vezels uiterst dun van structuur zijn voelt de stof fluweelzacht aan. De stof is daarnaast slijtvast en makkelijk te reinigen.

E.V.A. in schuimvorm

E.V.A. is een zacht, flexibel maar heel taai, UV- en weerbestendig, schokabsorberend, licht van gewicht en slijtvast materiaal. Alle ideale eigenschappen voor een steunzool.

(kunst)leren inlegzooltjes 

Leer zorgt voor comfort, is duurzaam en neemt vocht op, waardoor uw voeten droger blijven dan anders.

3D geprinte steunzolen

Livit Ottobock Care produceert sinds kort 3D geprinte steunzolen. Deze inlegzolen worden met een SLS printer (Selective Laser Sintering) gemaakt. Het materiaal dat daarvoor gebruikt wordt is PA12. Polyamide 12 (nylon 12) is een verbeterd type polyamide met een lage vochtopname en zeer goede chemische resistentie.

Het is een thermoplastisch materiaal dat gecertificeerd is voor contact met de huid. Dit certificaat is maar voor zeer weinig 3D printmaterialen afgegeven. De belangrijkste eigenschappen voor steunzolen zijn een lage wrijvingscoëfficiënt die zorgt voor een minimale wrijving en een hoge slijtvastheid.

Gebruikshandleiding steunzolen voor sport

Inlegzolen gebruiken

Steunzolen voor het sporten passen in de meeste confectieschoenen van goede kwaliteit. Gebruik uw inlegzolen bij voorkeur in:

 • Leren schoenen met een goede pasvorm,
 • Schoenen met een veter- of klittenbandsluiting,
 • Schoenen met een uitneembaar voetbed,
 • Schoenen met een maximale hakhoogte van 3 centimeter.

Deze combinatie biedt de beste ondersteuning.

Steunzolen zijn in ieder geval geschikt voor:

 • Orthopedische voorziening aan confectieschoenen (OVAC)
 • Orthopedische veiligheidsschoenen
 • Verbandschoenen

Let op: Inlegzolen in veiligheidsschoenen

Inlegzolen voor dagelijks gebruik zijn niet geschikt voor in veiligheidsschoenen. Hiervoor maakt orthopedisch Ottobock Care speciale inlegzolen die ervoor zorgen dat de certificering volgens de Europese norm 20345:2011 gewaarborgd blijft. Informeer hiernaar bij uw orthopedisch adviseur of kijk op onze website.

Steunzolen onderhouden

Voor zowel uw schoenen als uw steunzolen is het goed om na gebruik de steunzool uit de schoen te halen. Beide kunnen dan aan de lucht drogen. Doe dit niet op of vlakbij een warmtebron.

Wennen aan uw inlegzolen

Meestal moet u even wennen aan het dragen van steunzolen. Er kan bijvoorbeeld spierpijn ontstaan door andere belasting van spieren. Dit gaat doorgaans binnen twee weken over. Heeft u na drie weken nog last, neem dan contact op met uw orthopedisch adviseur.

Opbouwschema voor het dragen van steunzolen tijdens het sporten

 • Dag 1: 1 uur
 • Dag 2: 2 uur
 • Dag 3 en 4: 4 tot 9 uur
 • Vanaf dag 5: de hele dag

Producthandleiding

 

Bij welke klachten helpen steunzolen?

U gebruikt uw voeten de hele dag, dus als u er last van heeft, is dat vervelend. Pijn in de voeten hoeft niet te ontstaan in de voet. De oorzaak van de pijn kan elders in het lichaam zijn. Het omgekeerde is ook waar; pijn in uw been, of zelfs onderrug, kan veroorzaakt worden door uw voeten. Zie uw voeten als het fundament van uw lichaam en u begrijpt dat een scheef fundament voor problemen in de rest van het lichaam kan zorgen.

Als de basis scheef is, corrigeert uw lichaam de spieren en gewrichten boven de voet zelf. Dat kan klachten aan de knie, lage rug en/of uw heup opleveren. Draag op maat gemaakte steunzolen om het fundament te corrigeren, zodat klachten verminderen tot geheel verdwijnen.

Er zijn verschillende soorten aandoeningen aan de voet en de rug waar steunzolen bij kunnen helpen. Hieronder staan de meest voorkomende. Klik op een aandoening om er meer over te lezen:

Artrose

Artrose in de voet betekent dat het kraakbeen in de voet of enkel is aangetast. Wanneer er sprake is van artrose, wordt de kwaliteit van het kraakbeen steeds minder. Het kan zelfs gebeuren dat dit kraakbeen na verloop van tijd helemaal verdwijnt. Daardoor schuren je botten tegen elkaar, wat kan zorgen voor hevige pijn en stijfheid in het gewricht.

Bunion 

Een bunion is een grote knobbel aan de zijkant van de voet, bij de aanzet van de grote teen. Door de bunion zal de grote teen naar binnen gericht staan.

Diabetes

Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is een aandoening waarbij de bloedsuikerspiegel uit balans is.

Fasciitis Plantaris

Fasciitis plantaris is een overbelastingsblessure aan de hiel die veel voorkomt bij sporters.

Haglundse extose 

Een Haglundse extose, kortweg Haglund genoemd, is een botuitsteeksel aan de achterkant van je hiel. Doordat er extra botgroei plaatsvindt, kan je hiel erg pijn doen.

Hallux Valgus

Bij een hallux valgus is er sprake van een standsafwijking van de grote teen: het teengewricht draait naar buiten en de teen draait naar binnen. De grote teen staat hierdoor scheef en er ontstaat een knobbel (bunion) aan de binnenzijde van de voet/grote teen.

Hamerteen

Een hamerteen houdt in dat één van de tenen krom staat. Deze aandoening kan voorkomen in de middelste tenen, dus niet in de grote teen of de kleine teen.

Hielspoor

Hielspoor is een verkalking van de peesplaat aan het hielbeen. Deze verkalking ziet er een beetje uit als sporen die tijdens het paardrijden gebruikt worden, vandaar de naam hiel’spoor’. 

Holvoet

Bij een holvoet (pes cavus) is de voetboog bijzonder hoog of “hol”.

Jicht in de voet

Jicht is een zeer pijnlijke gewrichtsontsteking. De meest voorkomende vorm is jicht in de voet. Hierbij voelt u een acute pijn in de voet, waarschijnlijk in de grote teen.

Klauwteen

Een klauwteen houdt in dat één van de tenen krom staat. Het lijkt op hamertenen, maar er zit wel een verschil tussen de twee aandoeningen. Bij een klauwteen is het eerste en tweede gewricht in het kootje gebogen. Bij een hamerteen is alleen het eerste gewricht gebogen.

Morton neuroom 

Wanneer je last hebt van een Morton neuroom heb je milde tot scherpe pijn in de tenen of je voorvoet. Hierdoor is het pijnlijk om te lopen.

Neuropathie 

Neuropathie in de voet is een aandoening die veelal ontstaat als gevolg van diabetes. Wanneer er sprake is van neuropathie in de voet, zijn één of meerdere zenuwen in de voet beschadigd.

Platvoet

Wanneer pezen niet goed samenkomen, is er weinig of geen voetboog. Dit wordt platvoet of doorgezakte voet genoemd.

Reuma

Reuma is de verzamelnaam voor meer dan honderd spier- en gewrichtsaandoeningen. De, meestal chronische, gevolgen zijn pijn en stijfheid in spieren of gewrichten.

Tarsaal tunnel syndroom 

Het tarsaal tunnel syndroom houdt in dat een voetzenuw beklemd is. Dit zorgt voor klachten in je voeten, tenen of hiel.

Ziekte van Sever 

De ziekte van Sever is een aandoening die kan voorkomen bij kinderen tussen de 7 en 15 jaar oud. Hierbij doet de achterkant van de hiel pijn en ook kan de hiel wat gezwollen zijn, vooral tijdens of direct na het sporten of andere activiteiten.

Garantie sport steunzolen

De steunzool voldoet aan de essentiële eisen van de Europese Verordening (EU) 2017/745 betreft medische hulpmiddelen. Op grond van de classificatiecriteria (bijlage VIII) van deze richtlijn, is dit product ingedeeld in risicoklasse I. Op uw inlegzolen geldt een garantie van drie maanden op materiaal – met uitzondering van het afdekmateriaal – en zes maanden op de pasvorm.

Als redelijkerwijs aangenomen kan worden dat problemen door anatomische veranderingen zijn/worden veroorzaakt, is de garantieregeling niet van toepassing. Livit Ottobock Care is niet aansprakelijk voor de gevolgen van het onjuist gebruik van, of het aanbrengen van aanpassingen aan, de door haar geleverde producten door andere dan door Livit Ottobock Care als bevoegd erkende personen. Hiermee vervalt tevens de garantieregeling.

Niet tevreden?

Wij streven naar 100% klanttevredenheid en vragen u om opmerkingen of klachten altijd te melden. Het liefst bij de betreffende Livit Ottobock Care medewerker. Heeft dit onvoldoende resultaat opgeleverd? Dan verwijzen wij u naar onze klachtenprocedure op livit.nl/klachtafhandeling. Wij zoeken zo snel mogelijk naar een passende oplossing voor u.

Wet- en regelgeving

Alle medische hulpmiddelen moeten binnen de Europese Unie (EU) voldoen aan de Medical Device Regulation (MDR). Om dit aan te tonen is het in bepaalde gevallen mogelijk om een CE-markering aan het product toe te voegen.
Alleen volledig naar maat gemaakte producten hoeven deze CE-markering niet te hebben.
Voor alle producten van Livit Ottobock Care geldt dat deze voldoen aan de wettelijke eisen van de Medical Device Regulation.

Vergoeding bij steunzolen

Steunzolen vallen niet onder uw basisverzekering, maar onder de aanvullende verzekering. U betaalt de kosten van uw steunzolen rechtstreeks aan Livit bij ontvangst. De factuur die u van ons meekrijgt, kunt u gebruiken om de kosten zelf te declareren bij uw zorgverzekeraar.

De prijs van steunzolen ligt gemiddeld op €255 euro. Deze prijs is inclusief alle afspraken die nodig zijn om uw steunzolen naar wens te maken. Vanaf de eerste afspraak met uw adviseur tot en met de nazorg en controle van uw steunzolen, er komen naderhand geen onvoorziene kosten bij.

Wilt u weten wat úw zorgvergoeding voor steunzolen is? Doe de check op onze website en u ziet het meteen.

Of u (een deel van) de kosten vergoed krijgt, hangt af van uw aanvullende verzekering en verschilt per zorgverzekeraar. Wilt u het zeker weten, dan kunt u het beste contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

Informatie over het eigen risico

Ook al wordt uw hulpmiddel door de zorgverzekeraar vergoed, het kan zijn dat de kosten ten laste komen van uw eigen risico. Het eigen risico is een wettelijk bepaald jaarbedrag dat voor iedereen gelijk is. Voor 2024 is het eigen risico vastgesteld op € 385,-. Dit bedrag is gelijk aan vorig jaar. Voor kinderen tot 18 jaar geldt geen eigen risico.

Voor steunzolen geldt geen eigen risico.

Informatie over de eigen bijdrage

Voor sommige hulpmiddelen, bijvoorbeeld voor orthopedische en semi-orthopedische schoenen, geldt behalve het eigen risico ook een eigen bijdrage. Dit bedrag betaalt u zelf. De overheid bepaalt voor welke hulpmiddelen een eigen bijdrage geldt en hoe hoog de bijdrage is. Dit geldt voor hulpmiddelen uit zowel de basisverzekering als uit de aanvullende verzekering.

Steunzolen hebben geen eigen bijdrage.

Contracten Zorgverzekeraars

Livit heeft contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland, zie voor een volledig overzicht onze vergoedingenwijzer.

Vind een Livit steunzolen locatie bij u in de buurt

Met meer dan 153 locaties vindt u altijd een locatie bij u in de buurt

Wordt uw behandeling door uw verzekering vergoed?

Selecteer uw verzekeraar om te kijken of u vergoed wordt

Veelgestelde vragen

 • Livit Ottobock care meet op de meeste locaties veiligheidssteunzolen aan, informeer via veiligheidzakelijk@livit.nl waar u terecht kunt.

  Livit Ottobock Care meet op de meeste locaties veiligheidssteunzolen aan, informeer via veiligheidzakelijk@livit.nl waar u terecht kunt.

 • Steunzolen kunnen allerlei lichamelijke klachten verhelpen. Klachten als gevolg van een verkeerde lichaamshouding kunnen op verschillende plekken voorkomen. De meeste pijnklachten worden ervaren in de voet, maar kunnen ook in de enkels, de knieën, heupen, onderrug en zelfs in de nek voorkomen.

  Steunzolen corrigeren een verkeerde lichaamshouding door je voeten te ondersteunen en te ontlasten. Voetklachten zijn zeer uiteenlopend. Steunzolen ondersteunen en ontlasten je voeten en lichaamshouding en helpen bij: 

  Steunzolen kunnen allerlei lichamelijke klachten verhelpen. Klachten als gevolg van een verkeerde lichaamshouding kunnen op verschillende plekken voorkomen. De meeste pijnklachten worden ervaren in de voet, maar kunnen ook in de enkels, de knieën, heupen, onderrug en zelfs in de nek voorkomen.

  Steunzolen corrigeren een verkeerde lichaamshouding door je voeten te ondersteunen en te ontlasten. Voetklachten zijn zeer uiteenlopend. Steunzolen ondersteunen en ontlasten je voeten en lichaamshouding en helpen bij: 

  Artrose

  Artrose in de voet betekent dat het kraakbeen in de voet of enkel is aangetast. Wanneer er sprake is van artrose, wordt de kwaliteit van het kraakbeen steeds minder. Het kan zelfs gebeuren dat dit kraakbeen na verloop van tijd helemaal verdwijnt. Daardoor schuren je botten tegen elkaar, wat kan zorgen voor hevige pijn en stijfheid in het gewricht.

  Bunion 

  Een bunion is een grote knobbel aan de zijkant van de voet, bij de aanzet van de grote teen. Door de bunion zal de grote teen naar binnen gericht staan.    

  Diabetes

  Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is een aandoening waarbij de bloedsuikerspiegel uit balans is.

  Fasciitis Plantaris

  Fasciitis plantaris is een overbelastingsblessure aan de hiel die veel voorkomt bij sporters.   

  Haglundse extose 

  Een Haglundse extose, kortweg Haglund genoemd, is een botuitsteeksel aan de achterkant van je hiel. Doordat er extra botgroei plaatsvindt, kan je hiel erg pijn doen.    

  Hallux Valgus

  Bij een hallux valgus is er sprake van een standsafwijking van de grote teen: het teengewricht draait naar buiten en de teen draait naar binnen. De grote teen staat hierdoor scheef en er ontstaat een knobbel (bunion) aan de binnenzijde van de voet/grote teen.    

  Hamerteen

  Een hamerteen houdt in dat één van de tenen krom staat. Deze aandoening kan voorkomen in de middelste tenen, dus niet in de grote teen of de kleine teen. 

  Hielspoor

  Hielspoor is een verkalking van de peesplaat aan het hielbeen. Deze verkalking ziet er een beetje uit als sporen die tijdens het paardrijden gebruikt worden, vandaar de naam hiel’spoor’. 

  Holvoet

  Bij een holvoet (pes cavus) is de voetboog bijzonder hoog of “hol”.  

  Jicht in de voet

  Jicht is een zeer pijnlijke gewrichtsontsteking. De meest voorkomende vorm is jicht in de voet. Hierbij voelt u een acute pijn in de voet, waarschijnlijk in de grote teen.

  Klauwteen

  Een klauwteen houdt in dat één van de tenen krom staat. Het lijkt op hamertenen, maar er zit wel een verschil tussen de twee aandoeningen. Bij een klauwteen is het eerste en tweede gewricht in het kootje gebogen. Bij een hamerteen is alleen het eerste gewricht gebogen.

  Morton neuroom 

  Wanneer je last hebt van een Morton neuroom heb je milde tot scherpe pijn in de tenen of je voorvoet. Hierdoor is het pijnlijk om te lopen.  

  Neuropathie 

  Neuropathie in de voet is een aandoening die veelal ontstaat als gevolg van diabetes. Wanneer er sprake is van neuropathie in de voet, zijn één of meerdere zenuwen in de voet beschadigd. 

  Platvoet

  Wanneer pezen niet goed samenkomen, is er weinig of geen voetboog. Dit wordt platvoet of doorgezakte voet genoemd.    

  Reuma

  Reuma is de verzamelnaam voor meer dan honderd spier- en gewrichtsaandoeningen. De, meestal chronische, gevolgen zijn pijn en stijfheid in spieren of gewrichten.

  Rugpijn

  Rugpijn is een pijnlijk gevoel dat u ervaart in de rug, en meestal de onderrug. De oorzaak voor rugpijn ligt niet altijd aan de rug, maar vaak ook aan de stand van de voeten. 

  Tarsaal tunnel syndroom 

  Het tarsaal tunnel syndroom houdt in dat een voetzenuw beklemd is. Dit zorgt voor klachten in je voeten, tenen of hiel.    

  Ziekte van Sever 

  De ziekte van Sever is een aandoening die kan voorkomen bij kinderen tussen de 7 en 15 jaar oud. Hierbij doet de achterkant van de hiel pijn en ook kan de hiel wat gezwollen zijn, vooral tijdens of direct na het sporten of andere activiteiten.   

  Staat je klacht er niet tussen? Zoek dan simpel en snel via ”Hulp bij” naar de juiste klacht en ontdek de oplossing die wij kunnen bieden. 

 • De kosten per paar steunzolen zijn ongeveer €255. Deze prijs is inclusief alle afspraken die nodig zijn om je steunzolen naar wens te maken. Vanaf de eerste afspraak met je adviseur tot en met de nazorg en controle van je steunzolen, er komen naderhand geen onvoorziene kosten bij. Steunzolen voor kinderen tot 16 jaar kosten €210.

  De kosten per paar steunzolen zijn ongeveer €255. Deze prijs is inclusief alle afspraken die nodig zijn om je steunzolen naar wens te maken. Vanaf de eerste afspraak met je adviseur tot en met de nazorg en controle van je steunzolen, er komen naderhand geen onvoorziene kosten bij. Steunzolen voor kinderen tot 16 jaar kosten €210.

  Vergoeding Steunzolen?

  Steunzolen vallen niet onder de basisverzekering, maar onder de aanvullende zorgverzekering. Je betaalt de kosten van je steunzolen rechtstreeks aan Livit Ottobock Care. De factuur die je van ons krijgt, kun je gebruiken om de kosten zelf te declareren bij je zorgverzekeraar. Of je (een deel van) de kosten vergoed krijgt van je zorgverzekeraar, hangt af van je aanvullende zorgverzekering.

  Wil je weten wat úw zorgvergoeding voor steunzolen is? Bekijk je steunzolenvergoeding in onze  vergoedingenwijzer.

 • Steunzolen vallen niet onder de basisverzekering, maar onder de aanvullende zorgverzekering. U betaalt de kosten van uw steunzolen rechtstreeks aan Livit Ottobock Care. De factuur die u van ons krijgt, kunt u gebruiken om de kosten zelf te declareren bij uw zorgverzekeraar. 
  Of u (een deel van) de kosten vergoed krijgt van uw zorgverzekeraar, hangt af van uw aanvullende zorgverzekering. 

  Steunzolen vallen niet onder de basisverzekering, maar onder de aanvullende zorgverzekering. U betaalt de kosten van uw steunzolen rechtstreeks aan Livit Ottobock Care. De factuur die u van ons krijgt, kunt u gebruiken om de kosten zelf te declareren bij uw zorgverzekeraar. 
  Of u (een deel van) de kosten vergoed krijgt van uw zorgverzekeraar, hangt af van uw aanvullende zorgverzekering. 

  Wilt u weten wat úw zorgvergoeding voor steunzolen is? 
  Ga naar de vergoedingenwijzer, selecteer uw zorgverzekeraar & polis en wij berekenen meteen uw vergoeding. 

 • U kunt bij ons terecht voor orthopedische schoenen en schoenaanpassingen, veiligheidsschoenen, steunzolen, steunkousen en therapeutisch elastische kousen, orthesen en braces, bandages, prothesen en redressiehelmen. 

  U kunt bij ons terecht voor orthopedische schoenen en schoenaanpassingen, veiligheidsschoenen, steunzolen, steunkousen en therapeutisch elastische kousen, orthesen en braces, bandages, prothesen en redressiehelmen

 • Het enige dat u hoeft mee te nemen is uw verzekeringspas. Wanneer uw specialist of huisarts u een verwijsbrief meegeeft voor steunzolen, neemt u deze dan ook mee. 
   
  Als u de rekening voor steunzolen declareert bij uw zorgverzekeraar kan deze er ook om vragen. 

  Het enige dat u hoeft mee te nemen is uw verzekeringspas. Wanneer uw specialist of huisarts u een verwijsbrief meegeeft voor steunzolen, neemt u deze dan ook mee. 
  Als u de rekening voor steunzolen declareert bij uw zorgverzekeraar kan deze er ook om vragen. 

 • Gebruik je steunzolen bij voorkeur in leren schoenen met een goede pasvorm, een uitneembaar voetbed en een veter- of klittenbandsluiting. Deze combinatie biedt de beste ondersteuning. 
  Steunzolen passen in de meeste confectieschoenen van goede kwaliteit. Steunzolen zijn in ieder geval geschikt voor :  OVAC schoenen, orthopedische veiligheidsschoenen, verbandschoenen en confectieschoenen.

  Gebruik je steunzolen bij voorkeur in leren schoenen met een goede pasvorm, een uitneembaar voetbed en een veter- of klittenbandsluiting. Deze combinatie biedt de beste ondersteuning. 

  Steunzolen passen in de meeste confectieschoenen van goede kwaliteit. Steunzolen zijn in ieder geval geschikt voor : 

  Neem bij het passen van nieuwe schoenen altijd je steunzolen mee naar de winkel.

 • Bij uw eerste bezoek aan Livit Ottobock Care bespreken we samen uw klachten en maken we een voetanalyse. Daarna meten we u de steunzolen aan. Het aanmeten van steunzolen of inlegzolen gebeurt met een voetafdruk. Die afdruk legt de vorm van de voet vast in belaste toestand. Dat is nodig omdat de vorm van de voeten verandert bij het belasten van de voet. En het gaat juist om de ondersteuning van de voeten in belaste toestand.   
  Na het meten van uw voetafdruk gaan wij aan de slag met het produceren van de steunzolen. Twee weken later zijn uw steunzolen klaar voor gebruik. Uw adviseur helpt u met het plaatsen van de steunzolen in uw schoenen, controleert of ze goed zitten en vertelt u hoe u het beste aan uw steunzolen kunt wennen. 

  Bij uw eerste bezoek aan Livit Ottobock Care bespreken we samen uw klachten en maken we een voetanalyse. Daarna meten we u de steunzolen aan. Het aanmeten van steunzolen of inlegzolen gebeurt met een voetafdruk. Die afdruk legt de vorm van de voet vast in belaste toestand. Dat is nodig omdat de vorm van de voeten verandert bij het belasten van de voet. En het gaat juist om de ondersteuning van de voeten in belaste toestand.   

  Het maken van de voetafdruk wordt op één van de volgende manieren gedaan:   

  Digitale scan   

  Om klachten goed in beeld te brengen, maken wij vooral gebruik van de RS digitale voetscan. De Livit Ottobock Care adviseur brengt voetklachten, drukpunten onder de voeten en de afwikkeling van uw voeten nauwkeurig in kaart. Lees meer over dynamische voetdrukmeting.   

  Podotrack of blauwdruk   

  Er wordt een afdruk van de voeten genomen, vervolgens worden de steunzolen op maat gemaakt op basis van deze afdruk.   

  Het is belangrijk dat u bij uw eerste afspraak de schoenen meeneemt waarin u uw steunzolen wil gaan dragen. Bovendien kan onze adviseur het slijtagepatroon aan uw schoenen beoordelen, wat iets zegt over uw looppatroon.   

  Afhankelijk van de situatie wordt er gekozen voor de voor u meest geschikte methode voor het maken van de voetafdruk.   

  Na het meten van uw voetafdruk gaan wij aan de slag met het produceren van de steunzolen. Twee weken later zijn uw steunzolen klaar voor gebruik. Uw adviseur helpt u met het plaatsen van de steunzolen in uw schoenen, controleert of ze goed zitten en vertelt u hoe u het beste aan uw steunzolen kunt wennen. 

 • Wanneer je (weer) recht hebt op nieuwe steunzolen hangt af van je aanvullende zorgverzekering en is dus per zorgverzekering verschillend. Gemiddeld kom je één keer per jaar of één keer per 18 maanden in aanmerking voor nieuwe steunzolen. Bekijk per zorgverzekeraar hoe dat zit met behulp van onze vergoedingenwijzer.

  Wanneer je (weer) recht hebt op nieuwe steunzolen hangt af van je aanvullende zorgverzekering en is dus per zorgverzekering verschillend. Gemiddeld kom je één keer per jaar of één keer per 18 maanden in aanmerking voor nieuwe steunzolen. Bekijk per zorgverzekeraar hoe dat zit met behulp van onze vergoedingenwijzer.

 • Als u voor het eerst steunzolen aanschaft, is de controle meestal na drie maanden, tenzij u eerder klachten heeft. De afspraak voor de controle maakt u met uw orthopedisch adviseur op het moment dat u uw steunzolen komt ophalen.

  Als u voor het eerst steunzolen aanschaft, is de controle meestal na drie maanden, tenzij u eerder klachten heeft. De afspraak voor de controle maakt u met uw orthopedisch adviseur op het moment dat u uw steunzolen komt ophalen.

Bekijk alle veelgestelde vragen