Etalagebenen

Bij etalagebenen (officiële term ‘claudicatio intermittens’) zijn de slagaders in de benen vernauwd. Dit zorgt ervoor dat de bloedtoevoer naar de benen wordt verminderd, wat leidt tot pijn, kramp of een doof gevoel tijdens en na inspanning. Het komt voornamelijk voor bij mensen boven de 60 jaar. 

De naam ‘etalagebenen’ is ontstaan doordat de klachten na een momentje rust even verdwijnen. Zoals bijvoorbeeld wanneer u door een winkelstraat loopt en dan even stilstaat om bij een etalage te kijken. 

Wat is een etalagebeen?

Bij etalagebenen (officiële term ‘claudicatio intermittens’) zijn de slagaders in de benen vernauwd. Dit zorgt ervoor dat de bloedtoevoer naar de benen wordt verminderd, wat leidt tot pijn, kramp of een doof gevoel tijdens en na inspanning. Het komt voornamelijk voor bij mensen boven de 60 jaar. 

De naam ‘etalagebenen’ is ontstaan doordat de klachten na een momentje rust even verdwijnen. Zoals bijvoorbeeld wanneer u door een winkelstraat loopt en dan even stilstaat om bij een etalage te kijken. 

Symptomen bij een etalagebeen

De volgende klachten kunt u ervaren bij etalagebenen: 

 • Pijnlijke, vermoeide of verkrampte benen tijdens het lopen. 
 • De pijn begint telkens na eenzelfde afstand afgelegd te hebben. 
 • De klachten verdwijnen binnen enkele minuten als u stilstaat of gaat zitten. 
 • De pijn bevindt zich meestal in de kuit, maar kan ook optreden in de bil, bovenbeen, voet of tenen. 
 • Voeten kunnen bleek kleuren of koud aanvoelen. 

 

Oorzaken van een etalagebeen

De oorzaak van etalagebenen is vernauwing van de slagaders in de benen. Deze vernauwing ontstaat door plaquevorming, ook wel aderverkalking genoemd. Dit houdt in dat vettige stoffen zich ophopen in de slagaders, waardoor er minder bloed en dus automatisch minder zuurstof naar de benen wordt toegevoerd. Er zijn verschillende oorzaken die kunnen zorgen voor deze vernauwingen: 

 • Roken 
 • Diabetes 
 • Hoge bloeddruk 
 • Overgewicht 
 • Weinig lichaamsbeweging 
 • Ouderdom 

Behandeling bij een etalagebeen

De behandeling van etalagebenen begint bij het aanpassen van de leefstijl. Zo wordt er geadviseerd niet te roken, af te vallen in geval van overgewicht, gezond te eten (veel groente en fruit, en weinig verzadigde vetten) en veel te bewegen. Naast het aanpassen van de leefstijl kunnen er ook medicijnen worden voorgeschreven om bijvoorbeeld uw cholesterolgehalte, bloedsuiker of bloeddruk onder controle te houden. 

Het dragen van steunkousen helpt tegen de pijn tegen te gaan. Deze kousen oefenen druk uit op uw benen, wat de bloedcirculatie bevordert. Via onze webshop Steunkousen.nl kunt zelf gemakkelijk zelf modieuze en kwalitatief goede steunkousen aanschaffen tegen een voordelige prijs. 

Mocht de vaatvernauwing al zo ver zijn dat alleen een gezonde leefstijl en steunkousen niet helpen, zijn er verschillende operaties mogelijk: 

 • De dotterbehandeling is een ingreep waarbij de slagader op de plek van de vernauwing wijder wordt gemaakt met behulp van een ballonnetje. In sommige gevallen blijft de ader terugveren, dan kan er een stent worden geplaatst. Dit is een klein buisje dat ondersteuning geeft aan de ader, waardoor deze open blijft staan. 
 • In ernstigere gevallen van etalagebenen kan een bypassoperatie worden uitgevoerd. Dit betekent dat er door gebruik van een eigen ader of kunstader, een nieuwe doorgang voor de bloedtoevoer wordt gemaakt. Er wordt een omleiding gemaakt om het zieke bloedvat heen, zodat het bloed nu via een andere route bij de benen kan komen. 
 • Nog een operatie die wordt ingezet bij etalagebenen is endarterectomie. Bij deze procedure wordt in de beschadigde slagader een kleine incisie gemaakt, waarna de plaque wordt verwijderd. Hierna kan het bloed er weer goed doorheen stromen. 
Compressiekousen - Livit Ottobock Care

Meer over Steunkousen

Steunkousen stimuleren de bloedsomloop en kunnen verlichting geven bij de verschillende medische indicaties en lichamelijke klachten. 

Naar Steunkousen

Oefeningen bij een etalagebeen

Bij etalagebenen is het van groot belang om de bloedtoevoer naar de benen te stimuleren. Hierdoor krijgen uw spieren meer zuurstof, en zullen de klachten verminderen. Wandelen kan u hierbij helpen. Ook al kan wandelen nou juist zo pijnlijk zijn met etalagebenen, is dit toch erg belangrijk om te doen. 

Wandeloefening 

Wandel een stukje totdat u klachten krijgt. Loop dan nog zo’n 10 meter verder, hierna kunt u rusten totdat de klachten zijn verdwenen. Blijf dit herhalen totdat u ongeveer 30 minuten hebt gewandeld. Doe dit dagelijks. Binnen enkele maanden zult u merken dat de afstand die u zonder ongemak kan lopen is toegenomen. 

Welke producten kunnen helpen

Steunkousen zijn kousen voor uw armen of benen die door druk van buitenaf ervoor zorgen dat het bloed door de bloedvaten beter kan stromen en overtollig vocht afgedreven kan worden, zo neemt het pijnlijke gevoel in de benen af. Steunkousen zijn er in verschillende kleuren, diktes, maten en drukklassen. 


Een greep aan relevante hulpmiddelen

Een greep aan relevante hulpmiddelen
Steunkousen aanmeten
Meer lezen
Een greep aan relevante hulpmiddelen
Steunkousen kopen
Naar de webshop

Over Livit Ottobock Care

Wij zijn Livit Ottobock Care, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

Vragen? Chat met onze klantenservice
logo Steunkousen.nl

Over Steunkousen.nl

Bij onze webshop Steunkousen.nl kunt u terecht voor modieuze en comfortabele steunkousen. Eenvoudig direct online te bestellen.

Naar Steunkousen.nl

Vind een Livit locatie bij u in de buurt

Met meer dan 155 locaties vindt u altijd een vestiging bij u in de buurt

Wordt uw behandeling door uw verzekering vergoed?

Selecteer uw verzekeraar om te kijken of u vergoed wordt