Iedereen wil veilig en prettig werken en veiligheidsschoenen spelen daar een belangrijke rol in. Wij maken en leveren veiligheidsschoenen en steunzolen, maar wij mogen als erkend bedrijf ook alle (orthopedische) aanpassingen aan veiligheidsschoenen uitvoeren, waarbij de certificering van de schoenen geborgd blijft. Of het nu gaat om steunzolen, schoenaanpassingen of volledig op maat gemaakte veiligheidsschoenen, bij ons staat veiligheid en comfort altijd voorop! Wij vertellen u graag meer over de diverse aanpassingen en onze werkwijze.
Het is belangrijk dat u gezond en veilig kunt werken. Veiligheidsschoenen beschermen u gedurende de werkdag en het is belangrijk dat deze comfortabel en veilig zijn. Draagt u in uw vrije tijd steunzolen? Dan moeten deze ook in de veiligheidsschoenen gedragen worden. Maar wat veel mensen niet weten is dat steunzolen in veiligheidsschoenen ook aan strenge wet- en regelgeving moeten voldoen. Een gecertificeerde veiligheidsschoen en een steunzool afkomstig van een podotherapeut of orthopedisch bedrijf maken nog niet dat de werkgever per definitie aan de wet voldoet, maar juist de combinatie schoen en steunzool moet gecertificeerd zijn.
Livit Ottobock Care mag als erkend bedrijf voor vele merken alle orthopedische aanpassingen aan veiligheidsschoenen uitvoeren, waarbij de certificering van schoenen geborgd blijft. Of het nu gaat om steunzolen, schoenaanpassingen of volledig op maat gemaakte veiligheidsschoenen, bij ons staat veiligheid en comfort altijd voorop!
U draagt veiligheidsschoenen voor uw werk, of bent verplicht deze binnenkort te gaan dragen. Dan is het belangrijk dat deze u optimaal beschermen én comfortabel zitten. Met de juiste steunzolen of orthopedische aanpassing aan uw veiligheidsschoen verdwijnen of verminderen uw pijnklachten, zodat u er de hele dag prettig op kunt werken. Hiervoor bent u bij Livit aan het juiste adres.
Het is belangrijk dat u een steunzool kiest die speciaal geschikt is voor gebruik in veiligheidsschoenen. Als u een willekeurige steunzool gebruikt in een veiligheidsschoen, voldoet deze niet meer aan de veiligheidseisen die vanuit wet- en regelgeving gesteld zijn. Zowel u als uw werkgever lopen dan risico’s als het gaat om veiligheid en aansprakelijkheid.
Wij maken steunzolen op maat voor plaatsing in veiligheidsschoenen. Hierbij werken wij samen met een aantal leveranciers van veiligheidsschoenen, zoals Emma, Atlas, Elten, HKS , Bata, Baltes, HAIX, Grisport en Uvex en kan Livit voor gecertificeerde veiligheidsschoenen steunzolen leveren, waarbij de certificering geborgd blijft. De schoenen en steunzolen blijven zo voldoen aan de Europese wet en regelgeving.waarbij wij de schoenen mogen aanpassen voor steunzolen.
Een andere mogelijkheid is dat wij een aanpassing maken aan uw veiligheidsschoenen. Deze orthopedische aanpassing hangt uiteraard af van uw situatie. Wij hebben voor iedere situatie een persoonlijke oplossing. De meest voorkomende aanpassingen aan veiligheidsschoenen zijn:
Orthopedische schoenaanpassingen kunnen wij bij de merken Emma, Atlas en Bata uitvoeren.
Draagt u in het dagelijks leven volledig op maat gemaakte orthopedische schoenen en bent u verplicht veiligheidsschoenen te dragen tijdens uw werk? Ook hier heeft Livit een gecertificeerde oplossing voor.
Maak hiervoor een afspraak bij de Livit vestiging bij u in de buurt
Onze orthopedisch schoenadviseur brengt samen met uw klachten en behoeften in kaart en samen met uw werkgever komen we tot de beste oplossing. Het kan zijn dat u in aanmerking komt voor een vergoeding via het UWV.
Wij helpen u graag met de aanvraag.
Voor veiligheidsschoenen gelden strenge wettelijke eisen en normeringen. Dit is de Europese norm EN ISO20345:2011. Zowel u, als uw werkgever lopen veiligheidsrisico’s en zijn aansprakelijk als blijkt dat er niet aan deze norm is voldaan. Zo mag een orthopedische aanpassing – zoals een steunzool, een schoenaanpassing of een volledig op maat gemaakte veiligheidsschoen – alleen gemaakt worden door een bedrijf dat de certificering kan garanderen en borgen. Livit is zo’n bedrijf. Wij kunnen de veiligheid en de certificering conform de Europese normen garanderen
Orthopedische schoenen kunnen helpen bij een breed scala aan voetklachten, enkelklachten en heup- en rugklachten. Maar ook bij aandoeningen zoals artrose, diabetes, neuropathie en platvoeten.
Orthopedische schoenen kunnen helpen bij een breed scala aan voetklachten, enkelklachten en heup- en rugklachten. Maar ook bij aandoeningen zoals:
Artrose
Artrose in de voet betekent dat het kraakbeen in de voet of enkel is aangetast. Wanneer er sprake is van artrose, wordt de kwaliteit van het kraakbeen steeds minder. Het kan zelfs gebeuren dat dit kraakbeen na verloop van tijd helemaal verdwijnt. Daardoor schuren je botten tegen elkaar, wat kan zorgen voor hevige pijn en stijfheid in het gewricht.
Bunion
Een bunion is een grote knobbel aan de zijkant van de voet, bij de aanzet van de grote teen. Door de bunion zal de grote teen naar binnen gericht staan.
Charcot voet
Een Charcot voet komt bijna alleen voor bij mensen met diabetes. Hierbij is een van de voeten opgezwollen, rood, pijnlijk, warm en gevoelloos. In een later stadium kan de voet zelfs vervormen. Dat komt door een botbreuk in de voet, die door de diabetes minder snel wordt opgemerkt.
Diabetes
Eén van de vervelende gevolgen van diabetes is dat het zorgt voor een verhoogd risico op een slechte doorbloeding. Dat kan leiden tot minder gevoel in je voeten. (Semi) orthopedische schoenen kunnen helpen om pijnklachten te verminderen en met meer gemak te bewegen.
Haglundse extose
Een Haglundse extose, kortweg Haglund genoemd, is een botuitsteeksel aan de achterkant van je hiel. Doordat er extra botgroei plaatsvindt, kan je hiel erg pijn doen.
Hamerteen
Een hamerteen houdt in dat één van de tenen krom staat. Deze aandoening kan voorkomen in de middelste tenen, dus niet in de grote teen of de kleine teen.
Hallux valgus
Bij een hallux valgus is er sprake van een standsafwijking van de grote teen naar buiten. De grote teen staat hierdoor scheef en er ontstaat een knobbel (bunion) aan de binnenzijde van de voet/grote teen. Hallux valgus is de meest voorkomende aandoening van de voet bij volwassenen.
Holvoet
Bij een holvoet (pes cavus) is de voetboog bijzonder hoog of “hol” .
Klauwteen
Bij een klauwteen zijn beide gewrichten in het kootje aangedaan. De teen kromt naar beneden, waardoor het topje van de teen de grond raakt.
Morton neuroom
Wanneer je last hebt van een Morton neuroom ervaar je een milde tot scherpe pijn in de tenen of je voorvoet. Hierdoor is het pijnlijk om te lopen Bij deze aandoening worden één of meer zenuwen die tussen de tenen lopen bekneld tussen de teengewrichten. Dat kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld het dragen van te smalle schoenen of schoenen met een (te) hoge hak.
Jicht
Jicht is een zeer pijnlijke gewrichtsontsteking. De meest voorkomende vorm is jicht in de voet. Hierbij voelt u een acute pijn in de voet, waarschijnlijk in de grote teen. Uw teen is dik, rood en voelt warm aan.
Neuropathie
Neuropathie in de voet is een aandoening die veelal ontstaat als gevolg van diabetes. Wanneer er sprake is van neuropathie in de voet, zijn één of meerdere zenuwen in de voet beschadigd. Zenuwen zorgen ervoor dat we sensaties op de huid kunnen ervaren zoals aanrakingen, warmte, kou of pijn.
Platvoeten
Wanneer mensen platvoeten hebben, kunnen hun voeten naar de binnenkant rollen als ze staan en lopen. Dit staat bekend als overpronatie en het kan er ook voor zorgen dat de voeten naar buiten wijzen.
Reuma
Reuma is niet zozeer een specifieke aandoening maar meer een verzamelnaam. Onder de noemer ‘reuma’ vallen maar liefst meer dan honderd spier- en gewrichtsaandoeningen. Al deze aandoeningen gaan over lichaamsdelen die ervoor zorgen dat je lichaam kan bewegen. Als er sprake is van reuma, ben je dus beperkt in bewegen zonder dat dit komt door een ongeval.
Tarsaal tunnel syndroom
Het tarsaal tunnel syndroom houdt in dat een voetzenuw beklemd is. Dit zorgt voor klachten in je voeten, tenen of hiel. Bij het tarsaal tunnel syndroom ervaar je pijn aan de binnenkant van je enkel en de onderkant van je voet. Vooral bij mensen die vaak hardlopen of een sport uitoefenen waarbij ze veel springen wordt deze aandoening vaak gezien.
Meer lezen over aandoeningen aan de voet?
Lees meer op deze pagina.
Niet alle confectieschoenen zijn geschikt bij voetproblemen. Maar wist u dat er comfort confectieschoenen verkrijgbaar zijn die uw voeten de juiste ondersteuning bieden? Deze schoenen vind je in gespecialiseerde schoenenwinkels. U kunt hiervoor online zoeken naar ‘comfortschoenen’ of ‘schoenen voor moeilijke voeten’. Wat bieden deze schoenenwinkels en waar moet je op letten? Lees er hier meer over.
Niet alle confectieschoenen zijn geschikt bij voetproblemen. Maar wist u dat er comfort confectieschoenen verkrijgbaar zijn die uw voeten de juiste ondersteuning bieden? Deze schoenen vind je in gespecialiseerde schoenenwinkels. U kunt hiervoor online zoeken naar ‘comfortschoenen‘ of ‘schoenen voor moeilijke voeten‘. Wat bieden deze schoenenwinkels en waar moet je op letten? Lees er meer over hieronder.
Het ene schoenenmerk besteedt meer aandacht aan de technische aspecten van een schoen dan het andere merk. Voor gezonde voeten en de juiste lichaamshouding moeten schoenen aan belangrijke eisen voldoen, zoals de juiste demping, een goed en uitneembaar voetbed en de juiste pasvorm.
Breedtematen en steunzolen
De maat van een schoen is meer dan enkel de maat in de lengte. Ook in de breedte moet de schoen goed passend zijn om de juiste ondersteuning te bieden. De breedtematen lopen van wijdte A tot W. Daarnaast zijn deze schoenen vaak geschikt voor steunzolen en orthopedische aanpassingen.
Looistoffenallergie
Looistoffen, rubber, lijm of kleurstoffen kunnen een allergische reactie veroorzaken. Allergeenvrije schoenen bevatten geen tot weinig van deze materialen. Daardoor worden allergische reacties sterk teruggedrongen.
Orthopedische schoenen zijn schoenen voor mensen die door verschillende oorzaken geen passende schoenen kunnen vinden in de schoenwinkel. Bij Livit Ottobock Care kun je terecht voor orthopedische schoenen voor zowel dames, heren als kinderen en voor veiligheidsschoenen. Wij maken en leveren OSA- en OSB-schoenen, maar ook aan veiligheidsschoenen, orthopedische aanpassingen aan confectieschoenen, orthopedische pantoffels en verbandschoenen.
Orthopedische schoenen zijn schoenen voor mensen die door verschillende oorzaken geen passende schoenen kunnen vinden in de schoenwinkel. Bij Livit Ottobock Care kun je terecht voor orthopedische schoenen voor zowel dames, heren als kinderen en voor veiligheidsschoenen:
Orthopedische schoenen – ook wel A-schoenen – worden met de hand volledig voor je op maat gemaakt. De schoenen zijn bedoeld voor het verminderen van voetproblemen, die niet met een aanpassing aan confectieschoenen of een semi-orthopedische schoen te verhelpen zijn. Aandoeningen zoals reuma en diabetes, ongeval of aangeboren afwijkingen kunnen deze voetproblemen veroorzaken.
Semi-orthopedische Schoenen – ook wel B-schoenen – zijn fabrieksmatig geproduceerde schoenen die individueel voor je worden gemaakt. Op aanwijzing van de orthopedisch adviseur worden de voor jou noodzakelijke aanpassingen al in de fabriek aangebracht.
Bij sommige klachten is een aanpassing aan een confectieschoen, dat is een schoen die je gewoon in de winkel koopt, voldoende. Als bijvoorbeeld je ene been wat korter is dan het andere, wordt de zool van je confectieschoen daar op aangepast. Wij veranderen je schoenen, zodat je klachten verminderen.
Orthopedische veiligheidsschoenen worden met de hand volledig voor jou op maat gemaakt. De schoenen zijn bedoeld voor het verminderen van voetproblemen, die niet met een aanpassing aan confectieschoenen of een semi-orthopedische schoen te verhelpen zijn.
Ambulo® is de eigen lijn orthopedische maatschoenen van Livit Ottobock Care. Eigentijdse schoenen, speciaal ontwikkeld voor veelvoorkomende voetklachten. Kijk voor meer informatie en inspiratie op onze online schoencatalogus
Als je orthopedische maatschoenen draagt, is het fijn als je voor in huis een paar maatpantoffels heeft. Onze orthopedische pantoffels zijn gemaakt van textiel, dragen comfortabel en beschermen je voeten binnenshuis.
Kun je geen confectieschoenen of orthopedische schoenen dragen, bijvoorbeeld na een chirurgische ingreep of omdat je een verwonding hebt aan je voet(en)? Met verbandschoenen kun je toch blijven bewegen terwijl je voeten optimaal beschermd zijn.
Als je voor het eerst orthopedische schoenen gaat dragen kan het zijn dat je moet wennen. Zorg er daarom voor dat je de schoenen goed inloopt. Begin op de eerste dag met een half uur en op de tweede dag een uur. Daarna draag je de schoenen elke dag één uur langer. Krijg je last, verminder de draagtijd dan totdat het beter gaat. Na ongeveer twee weken zijn de schoenen ingelopen en kun je ze de hele dag dragen.
Maak sluitingen zoals veters, rits, gesp of klittenband zo ver mogelijk open. Voor extra gemak en voor het behoud van je schoenen kun je het beste een schoenlepel gebruiken. Schuif je voet vervolgens in of uit de schoen zoals je dit gewend bent.
Lucht je schoenen regelmatig om transpiratievocht te laten verdampen. Doe dit op kamertemperatuur, niet bij de verwarming. Dit geldt ook wanneer je schoenen nat zijn.
Schoenen van leer poets je minimaal één keer per week. Gebruik hiervoor een kleine hoeveelheid schoencrème. Schoenen van suède en nubuckleer borstel je wekelijks met een suèdeblokje of nubuckborstel. Naast deze behandelingen raden we aan om de schoenen ook met een beschermspray in te spuiten.
Livit Ottobock Care heeft speciale onderhoudsproducten waarmee je schoenen langer in conditie blijven.
Garantie
Op al onze schoenen geven wij garantie. Daarbij maken we wel onderscheid tussen garantie op de pasvorm en garantie op het materiaal of de technische kwaliteit. Op de pasvorm geldt een garantie van drie maanden. Op het materiaal een garantie van zes maanden. Slijtage door gebruik is uitgesloten van garantie
Het enige dat u hoeft mee te nemen is uw verzekeringspas en de verwijsbrief van uw medisch specialist (orthopedisch chirurg, revalidatiearts, reumatoloog, dermatoloog of huisarts). Daarnaast is het handig als u een extra paar schoenen meeneemt er kan dan direct een paar achterblijven als een aanpassing nodig blijkt.
Wij adviseren om de orthopedische adviseur, fysio of revalidatiearts te raadplegen voor de begeleiding en mogelijkheden. Afhankelijk van de sport die u wilt gaan doen kan het sowieso handig zijn om contact op te nemen met een fysiotherapeut. Hij/zij kan u begeleiden om op een gezonde/veilige manier te starten.
Als u langskomt om uw aangepaste schoenen op te halen, kijken we of de aanpassingen aan uw wensen voldoen. Indien nodig maken we een controleafspraak met u.
Twee weken na het maatnemen kunt u uw aangepaste schoenen ophalen.
Tijdens uw afspraak met de Livit Ottobock Care adviseur wordt samen met u bekeken welke schoenaanpassingen er voor u nodig zijn, meestal worden er afdrukken van uw voeten gemaakt.