Steunkousen

Steunkousen voor milde klachten

Steunkousen klasse 1 zijn therapeutisch elastische kousen die bedoeld zijn als medisch hulpmiddel. Steunkousen stimuleren de bloedsomloop en kunnen verlichting geven bij de verschillende medische indicaties en lichamelijke klachten. De bekendste: spataders, enkeloedeem (vasthouden van vocht in de enkels) of trombose. Ook worden compressiekousen vaak preventief gebruikt om klachten helpen te voorkomen tijdens zwangerschap, bij een staand en/of zittend beroep en tijdens het reizen. Welke steunkousen het beste bij je passen, hangt onder andere af van de aard de klachten, je leeftijd, beroep en levensstijl. Neem contact met ons op voor informatie en advies.   

Koop in webshop Maak een afspraak

Informatie over drukklasse 1 steunkousen

Steunkousen, ook wel compressiekousen genoemd, oefenen van buitenaf druk uit, zodat de bloedvaten worden ondersteund. De doorstroming van het bloed en afvoer van afvalstoffen verbeteren, waardoor klachten zoals pijn, tintelingen en vermoeidheid in de benen, afnemen. Door het dragen van compressiekousen zullen de benen minder vermoeid raken en verklein je de kans op verergering van klachten.

Steunkousen zijn er in verschillende kleuren, diktes, maten en drukklassen. Livit maakt een onderscheid tussen steunkousen en therapeutisch elastische kousen (TEK). Steunkousen hebben een drukklasse 1, geven steun bij lichte problemen en worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. Therapeutisch elastische kousen (TEK) zijn verkrijgbaar in drukklasse 2, 3 en 4 en worden ingezet bij zwaardere klachten. Dit type kousen wordt wel vergoed door je zorgverzekeraar.

Welk type compressiekousen voor jou het meest geschikt zijn, hangt af van je medische indicatie, leeftijd, beroep en levensstijl.

https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=48 Kousen
Kousen
10
8,5
1703 beoordelingen

Bij welke klachten helpen steunkousen klasse 1?

Steunkousen stimuleren de bloedsomloop en kunnen verlichting geven bij de volgende medische indicaties en lichamelijke klachten:

Diabetes

Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is een aandoening waarbij de bloedsuikerspiegel uit balans is.

Dikke benen

Dikke benen is een aandoening die ook wel wordt aangeduid als ‘vocht in de benen’. Zoals de naam al doet vermoeden, worden je benen hierbij geleidelijk aan steeds dikker. Vaak begint dit probleem met verdikte enkels en treedt het alleen in de avond op. Dikke benen worden veroorzaakt door problemen met de doorbloeding.

Dikke enkels

Dikke enkels worden veroorzaakt door een vochtophoping. Zo’n vochtophoping heet oedeem.

Etalagebenen

Bij etalagebenen (officiële term ‘claudicatio intermittens’) zijn de slagaders in de benen vernauwd. Dit zorgt ervoor dat de bloedtoevoer naar de benen wordt verminderd, wat leidt tot pijn, kramp of een doof gevoel tijdens en na inspanning.

Lipoedeem

Lipoedeem is een ophoping van vet in lichaamsdelen. Hierbij is het vet onregelmatig verspreid over het lichaam. De aandoening komt in de meeste gevallen voor in de benen of armen. Het kan ook voorkomen in het gezicht, buik of borsten.

Oedeem

Oedeem houdt in dat er een opstapeling van vocht zit op plekken waar dit niet hoort. Het treedt op in meerdere vormen. Een van die vormen is lymfoedeem. Hierbij is er een ophoping van het lymfevocht ontstaan. In de meeste gevallen komt het in de armen of benen voor.

Open been

Een open been heet ook wel ulcus cruris. Dit is een wond op het onderbeen, die niet goed wil genezen.

Post-trombotisch syndroom (PTS)

Het post-trombotisch syndroom (PTS) is een combinatie van huidverschijnselen aan het been die ontstaat bij mensen die een diep veneuze trombose (DVT) hebben doorgemaakt. Bij PTS wordt met name de afvloed van het bloed belemmerd door de vernauwde, verlittekende aderen, waardoor het bloed niet goed terug kan stromen naar het hart.

Reizigerstrombose

Reizigerstrombose is een vorm van trombose die is ontstaan als gevolg van langdurig stilzitten tijdens een reis. Speciale reizigerskousen zorgen bij langdurig stilzitten tijdens een vlieg- of autoreis ervoor dat de bloedafvoer extra gestimuleerd wordt.

Restless legs

Bij restless legs (rusteloze benen) heb je een onbedwingbare neiging om je benen te bewegen. Voor je gevoel moet je je benen bewegen, om zo van dat vervelende, tintelende gevoel in de benen af te komen.

Reuma

Reuma is de verzamelnaam voor meer dan honderd spier- en gewrichtsaandoeningen. De, meestal chronische, gevolgen zijn pijn en stijfheid in spieren of gewrichten.

Spataderen

Spataderen zijn bloedvaten die in grootte zijn toegenomen en verdraaid zijn. Hierdoor zijn deze aderen aan de buitenkant zichtbaar als blauwpaarse, kronkelende lijnen.

Tromboflebitis

Tromboflebitis betekent aderontsteking. Een aderontsteking is een ontsteking in en rond een bloedvat, meestal in het onderbeen. Zo’n aderontsteking ontstaat door een bloedstolsel in een ader in het been. De medische naam voor een stolsel in een bloedvat is trombose.

Trombose

Bij trombose is er sprake van bloedstolsel in een bloedvat. Het stolsel kan gaan groeien en daardoor het bloedvat blokkeren. Dit komt vaak voor in de benen en kan daardoor zorgen voor een zogeheten trombosebeen

Veneus oedeem (CVI)

Veneus oedeem (CVI) ontstaat doordat de kleppen die in de beenaderen (venen) zitten, niet goed functioneren. Hierdoor wordt het bloed niet goed afgevoerd richting het hart.

Vermoeide benen

Bij vermoeide benen ervaar je een loom, zwaar gevoel in de benen. Dit is geen ziekte op zichzelf, maar kan wel een symptoom zijn van een onderliggende aandoening.

Wondroos

Wondroos is een ontsteking van de diepere lagen van de huid bij een wond(je). · De huid wordt glanzend rood, pijnlijk, warm en dik.

Steunkousen kunnen de oorzaak van je klachten niet wegnemen, maar je klachten wel verminderen tijdens het dragen. Dit wordt ook wel compressietherapie genoemd.

Zware benen

Zware benen; Zoals de naam al doet vermoeden, gaat het hierbij om een zwaar, vermoeid gevoel in de benen. Dit vervelende gevoel treedt vaak op bij warm weer aan het einde van de dag.

Zwangerschap

Bij een zwangerschap kunnen steunkousen preventief gedragen worden om spataderen te voorkomen.

Klasse 1 steunkousen aanmeten

Kousen aanmeten stap 1

Tijdens je eerste afspraak met ons maak je kennis met je consulent. Samen bespreken we je hulpvraag en nemen we de informatie door die je arts heeft vermeld in de verwijsbrief. Daar nemen we alle tijd voor. Met de informatie van je specialist en je verhaal bekijken we wat de beste oplossing is. Daarnaast geven we informatie over de vergoeding en leggen we alle gegevens vast.

Tijdens deze eerste afspraak meten we ook de steunkousen aan. We nemen je maten op en kijken welke steunkous het beste bij jouw klachten en medische indicatie past. We plannen een vervolgafspraak met je in. De levertijd van je compressiekousen is gemiddeld één tot twee weken.

Kousen aanmeten stap 2

Tijdens de pas- en afleverafspraak controleren we of je steunkousen goed passen en comfortabel zitten. Tijdens deze afspraak leggen wij uit hoe je de kousen aan- en uittrekt. Gaat dit moeizaam, bijvoorbeeld omdat je een verminderde handfunctie of rugklachten heeft? Dan zijn er verschillende hulpmiddelen die je kunnen helpen, onze consulenten informeren je hier graag verder over.

Verschillende soorten steunkousen

Soorten kousen

Steunkousen zijn er in verschillende uitvoeringen. De soort die het meest voorkomt is de kniekous. Daarnaast zijn er kousen die tot aan de lies lopen (lieskousen) en panty’s. Verder zijn er kousen met een open teen of met een gehele voet. Welke steunkous het beste bij je past hangt af van jouw (medische) indicatie en je persoonlijke wensen. Wij helpen je graag bij het maken van je keuze.

Materiaal

Steunkousen hebben als basismateriaal onder andere: rubber, synthetisch rubber zoals polyurethaan, katoen en polyamide. Onze consulenten adviseren je over de materialen en de eigenschappen van deze materialen.

Vlakbrei of rondbrei

Steunkousen worden op twee manieren gebreid: rondgebreid of vlakgebreid. De rondgebreide kousen zijn gebreid als een soort buis en hebben geen naad in de kous. Een vlakgebreide kous wordt als één lap gebreid. Deze lap wordt vervolgens aan de achterkant aan elkaar vastgemaakt. Deze kousen hebben dus wel een naad. Deze naad loopt aan de achterkant van het been en de voet.

Kleuren

Steunkousen zijn in vele kleuren beschikbaar.

Gebruikshandleiding compressiekousen

Het is belangrijk dat je de steunkousen (met name bij drukklasse 2,3 en 4) dagelijks draagt. Hoewel de kousen de oorzaak van je klachten niet wegnemen, voorkomen ze wel dat je klachten verergeren. Het dragen van therapeutisch elastische kousen zien we dan ook als therapie.

Voor verdere informatie over gebruik, onderhoud van de kousen en tips, raden wij aan de meegeleverde handleiding door te lezen. Tevens zal de consulente je tijdens de pasafspraak alle informatie geven.

Kousen dragen

Draag je compressiekousen vanaf aflevering direct de hele dag. Trek je kousen na het opstaan gelijk aan. Wacht je hiermee, dan kunnen je benen dikker worden en daarmee het aantrekken bemoeilijken. ’s Avonds voor het naar bed gaan trek je de kousen weer uit. Mocht je gedurende de avond geen activiteiten meer hebben, dan kun je de kousen ook iets eerder uittrekken en met de benen omhoog gaan zitten.

Steunkousen aantrekken

Het aan -en uittrekken werkt voor alle soorten kousen hetzelfde. Heb je kousen met een open teen, dan laat het bijgeleverde ‘aantrekvoetje’ de kous beter over je voet glijden.

Aantrekken

 • Zorg dat je benen goed droog zijn. Een vochtige huid door bijvoorbeeld douchen, maakt het aantrekken lastiger.
 • Draai de kous binnenstebuiten tot aan de hiel. Dit doe je door je hand vanaf de boord in de kous te doen en de hak tussen je duim en wijsvinger te nemen.
 • Keer de kous tot aan de voet binnenstebuiten. De schacht is nu omgekeerd en het voetgedeelte blijft binnen in de kous.
 • Schuif het meegeleverde aantrekvoetje over de voet.
 • Trek de opening van de kous met beide handen uit elkaar en trek het voetgedeelte over je voet, tot aan de wreef. Let op: plaats je hiel op de juiste plek in de steunkous. De hiel is duidelijk zichtbaar in de kous gebreid.
 • Trek de kous stukje bij beetje over de hiel.
 • Schuif het beengedeelte gelijkmatig omhoog. Let op dat je de kous niet draait, aan de randen trekt of teveel in de lengte uitrekt. De makkelijkste manier om de kous naar boven te trekken is de boord om te vouwen en stukje voor stukje aan de dubbelgevouwen boord te trekken.
 • Verdeel de kous gelijkmatig met 2 handen over je been. Wanneer je hierbij aantrekhandschoenen gebruikt, heb je meer grip. Zorg ervoor dat de kous zonder plooien of rimpels om het been zit.

Let op: Vergeet bij kousen met een open teen je aantrekvoetje niet te verwijderen

Steunkousen uittrekken

 • Pak de kous bij de boord. Trek deze naar beneden, tot over de voet.
 • Plaats je duim tussen de kous en je hiel en ‘wip’ hem over je hiel, trek de kous uit.

Aan- en uittrekhulpmiddelen

Wanneer je bij het aan- en uittrekken van je kousen gebruikmaakt van een aantrekhulp, zoals speciale rubberen handschoenen, voorkom je beschadiging aan de kous door nagels of andere scherpe voorwerpen. Bovendien kun je de kousen beter verdelen over je been. Je Livit consulent adviseert je graag over ons assortiment aantrekhulpen en eventuele vergoedingen.

Onderhoud

Was je steunkousen minimaal om de dag. De meeste kousen kunnen in de wasmachine. Op het label in de kous vind je het wasvoorschrift. Gebruik een fijnwasmiddel of een speciaal wasmiddel voor kousen (verkrijgbaar bij Livit), maar geen wasverzachter. Laat de kousen vervolgens altijd aan de lucht drogen. Was je liever met de hand? Gebruik dan lauwwarm water en een fijnwasmiddel of een speciaal wasmiddel voor steunkousen en geen wasverzachter.

Verzorging van de benen

Door het dragen van de steunkousen lijkt het of je huid droger wordt, omdat huidschilfers op het been en in de kous blijven zitten. Je kunt je benen extra verzorgen met een vochtinbrengende crème of lotion.

Let op: Smeer je benen altijd ’s avonds in, zodat deze droog en vetvrij zijn als je de volgende ochtend je kousen aantrekt. Je Livit consulent adviseert je graag over de juiste crème.

Controle

Door het intensief dragen van steunkousen kan er ongemerkt slijtage en drukverlies optreden. Drukverlies kan de werking van je kousen verminderen. Laat deze daarom 1x per 12 maanden controleren door je Livit consulent. Wij nemen hiervoor contact met je op. Heb je last of vragen, bel ons dan gerust.

Garantie op steunkousen

Kwaliteit en Garantie

De steunkous voldoet aan de essentiële eisen van de Europese Verordening (EU) 2017/745 betreft medische hulpmiddelen. Op grond van de classificatiecriteria (bijlage VIII) van deze richtlijn, is dit product ingedeeld in risicoklasse I.

Op steunkousen geldt een garantie van drie maanden op materiaal – met uitzondering van het afdekmateriaal – en zes maanden op de pasvorm. Als redelijkerwijs aangenomen kan worden dat problemen door anatomische veranderingen zijn/worden veroorzaakt, is de garantieregeling niet van toepassing. Livit is niet aansprakelijk voor de gevolgen van het onjuist gebruik en onderhoud van door haar geleverde producten, hiermee vervalt tevens de garantieregeling.

Niet tevreden?

Wij streven naar 100% klanttevredenheid en vragen je om opmerkingen of klachten altijd te melden. Het liefst bij de betreffende Livit medewerker. Heeft dit onvoldoende resultaat opgeleverd? Dan verwijzen wij je naar onze klachtenprocedure op livit.nl/klachtafhandeling. Wij zoeken zo snel mogelijk naar een passende oplossing voor je.

Wet- en regelgeving

Alle medische hulpmiddelen moeten binnen de Europese Unie (EU) voldoen aan de Medical Device Regulation (MDR). Om dit aan te tonen is het in bepaalde gevallen mogelijk om een CE-markering aan het product toe te voegen.
Alleen volledig naar maat gemaakte producten hoeven deze CE-markering niet te hebben.
Voor alle producten van Livit Ottobock Care geldt dat deze voldoen aan de wettelijke eisen van de Medical Device Regulation.

Voor verschillende omstandigheden zijn er ook verschillende soorten steunkousen. Lees er hieronder mee over.

Compressiekousen hardlopen

Hardlopen-compressiekousen - Livit

Door het dragen van compressiekousen tijdens het hardlopen kun je blessures voorkomen. Compressiekousen zorgen er voor dat afvalstoffen in het bloed makkelijker worden afgevoerd. Daarnaast houdt de druk van de kousen de kuitspieren bij elkaar en zorgt voor minder beweeglijke kuitspieren. Ook verminderen compressiekousen de trekkracht van het botvlies aan het scheenbeen. Ook de achillespees profiteert van de steun van compressiekousen, de pezen zijn minder beweeglijk en raken daardoor minder snel overbelast.

Compressiekousen vliegtuig

Compressiekousen helpen om vervelende en gevaarlijke klachten zoals reizigerstrombose tegen te gaan. Copmpressiekousen die tijdens het reizen gedragen worden, noemt men daarom ook wel reiskousen. De kousen oefenen compressie uit op de benen. Dit stimuleert het bloed om weer te gaan stromen. Opgehoopte afvalstoffen worden weggevoerd. Hierdoor heeft u minder kans op opgezwollen benen en zal u zich tijdens je reis in het algemeen fitter en meer ontspannen voelen.

Steunkousen zwangerschap

Tijdens de zwangerschap houdt het lichaam meer vocht vasthoudt dan anders. Hierdoor krijg je sneller last van vermoeide en zware benen. Daarnaast verloopt de doorbloeding in de benen lastiger tijdens de zwangerschap en ook bewegen wordt moeilijker. Al deze factoren kunnen leiden tot klachten zoals spataderen. Het dragen van steunkousen kan de klachten verminderen en ervoor zorgen dat er niet nog meer spataderen ontstaan. De druk van de steunkous is bevorderlijk voor de bloedsomloop. Het wordt hierdoor makkelijker voor het bloed om terug te stromen naar het hart.

Compressiekousen wandelen

Compressiekousen zorgen ervoor dat je tijdens en na het wandelen minder last hebt van vermoeide en opgezwollen benen. De kousen verbeteren de doorbloeding in je benen. Doordat ze strak om je been zitten oefenen ze druk uit op je aderen. Zo verbeteren ze de bloedsomloop. Vocht wordt beter afgevoerd en de druk op de aderen vermindert.

Vergoeding bij steunkousen

Therapeutisch elastische kousen worden vergoed vanuit uw basisverzekering, maar komen ten laste van uw eigen risico. U heeft wel de juiste medische indicatie van uw arts nodig.

Livit heeft contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland. Uw consulent verzorgt de aanvraag en de declaratie bij uw zorgverzekeraar. Meestal krijgt u twee paar kousen per 12 of 14 maanden vergoed. Dit verschilt per zorgverzekeraar.

Steunkousen in drukklasse 1 worden niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Wilt u weten of u aanspraak kunt maken op vergoeding? Check dan de vergoedingenwijzer

Informatie over het eigen risico bij steunkousen

Ook al wordt uw hulpmiddel door de zorgverzekeraar vergoed, het kan zijn dat de kosten ten laste komen van uw eigen risico. Het eigen risico is een wettelijk bepaald jaarbedrag dat voor iedereen gelijk is. Voor 2023 is het eigen risico vastgesteld op € 385,-. Dit bedrag is gelijk aan vorig jaar. Voor kinderen tot 18 jaar geldt geen eigen risico.

Bij sommige verzekeraars kunt u uw eigen risico in termijnen betalen. Of dat in uw geval ook geldt, kunt u navragen bij uw zorgverzekeraar.

Informatie over de eigen bijdrage bij steunkousen

Voor sommige hulpmiddelen, bijvoorbeeld voor orthopedische en semi-orthopedische schoenen, geldt behalve het eigen risico ook een eigen bijdrage. Dit bedrag betaalt u zelf. De overheid bepaalt voor welke hulpmiddelen een eigen bijdrage geldt en hoe hoog de bijdrage is. Dit geldt voor hulpmiddelen uit zowel de basisverzekering als uit de aanvullende verzekering.

Sommige zorgverzekeraars bieden een aanvullende verzekering, waarbij de eigen bijdrage geheel of gedeeltelijk wordt vergoed. Uw zorgverzekeraar kan u hier meer over vertellen.

Vergoeding aan- en uittrekhulpmiddelen

Sommige aantrekhulpmiddelen zijn opgenomen in de basisverzekering. Uitgebreidere aantrekhulpen kunt u aanvragen met een verwijsbrief van uw arts. Onze adviseur vertelt u graag wat uw mogelijkheden zijn. De verschillende aan- en uittrekhulpmiddelen zijn onder te verdelen in drie categorieën:

Weerstandverlagend

Dit zijn de meest eenvoudige hulpmiddelen, waaronder de glijzakken zoals de Simply On, SimSlide, Magnide en de Doff N’ Donner. Deze weerstandverlagende aan- en uittrekhulpmiddelen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Voorwaarde is wel dat u hiermee zelfstandig uw therapeutisch elastische kousen aan- en uit kunt trekken.

Armverlengend

Armverlengende hulpmiddelen zijn uitgebreider dan weerstandverlagende hulpmiddelen. Voorbeelden zijn onder meer de Steve, Dressbuddy, HandyLegs en Medi Butler.

Bent u verzekerd bij Achmea of VGZ – of één van de labels die daaronder vallen – dan is een aanvraag bij de zorgverzekeraar niet nodig. Wij kunnen het hulpmiddel direct voor u bestellen. Wij hebben dan wel een verwijzing nodig die aantoont dat een eenvoudig hulpmiddel in uw geval niet geschikt is. Bij alle overige zorgverzekeraars – en de labels die daaronder vallen – sturen wij eerst een offerte plus indicatie ter goedkeuring. Zodra uw zorgverzekeraar akkoord is, kunnen wij het product voor u bestellen.

Elektrische aan- en uittrekhulpmiddelen, zoals de Ortomate en het kousenpistool, moeten altijd eerst bij de zorgverzekeraar worden aangevraagd. Dit kan alleen met een verwijsbrief en een protocol. Zodra uw zorgverzekeraar akkoord is, kunnen wij het product voor u bestellen.

Livit werkt samen met veel ergotherapeuten. Door de cliënt met de verschillende hulpmiddelen te laten oefenen, weet de ergotherapeut precies welke het meest effectief is. Op basis hiervan stelt de ergotherapeut het protocol samen. Daarin onderbouwt hij of zij waarom een bepaald aan- en uittrekhulpmiddel het meest geschikt is. De ergotherapeut stuurt de documenten naar Livit en wij kunnen aansluitend het product bestellen.

Het inschakelen van een ergotherapeut is niet verplicht. In sommige gevallen is het echter wel aan te raden, vooral als het om complexe beperkingen gaat.

Wilt u weten of u aanspraak kunt maken op vergoeding van uw steunkousen? Ga naar de vergoedingenwijzer

Contracten Zorgverzekeraars

Livit heeft contracten met alle zorgverzekeraars, bekijk op deze pagina het overzicht

Livit werkt samen met alle zorgverzekeraars in Nederland. Met de juiste indicatie worden de meeste orthopedische hulpmiddelen geheel of gedeeltelijk uit de basisverzekering vergoed. Livit dient de declaratie voor hulpmiddelen die onder de basisvergoeding vallen rechtstreeks in bij uw zorgverzekeraar. Voorwaarden daarvoor zijn dat wij in het bezit zijn van de gegevens van uw zorgverzekering, uw identiteitsbewijs en een verwijsbrief van uw arts of specialist.

Of u voor een vergoeding in aanmerking komt, is dus afhankelijk van uw verwijzing (medische indicatie). Wilt uw weten of u aanspraak kunt maken op vergoeding? Check dan de vergoedingenwijzer.

Vind een Livit steunkousen locatie bij u in de buurt

Met meer dan 154 locaties vindt u altijd een locatie bij u in de buurt

Wordt uw behandeling door uw verzekering vergoed?

Selecteer uw verzekeraar om te kijken of u vergoed wordt

Veelgestelde vragen

 • Steunkousen kunnen verlichting geven bij vele medische indicaties en lichamelijke klachten, zoals bijvoorbeeld diabetes, oedeem, spataderen, trombose en zware benen.

  Steunkousen kunnen verlichting geven bij de volgende medische indicaties en lichamelijke klachten: 

  Diabetes

  Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is een aandoening waarbij de bloedsuikerspiegel uit balans is.

  Dikke benen

  Dikke benen is een aandoening die ook wel wordt aangeduid als ‘vocht in de benen’. Zoals de naam al doet vermoeden, worden je benen hierbij geleidelijk aan steeds dikker. Vaak begint dit probleem met verdikte enkels en treedt het alleen in de avond op. Dikke benen worden veroorzaakt door problemen met de doorbloeding.

  Dikke enkels

  Dikke enkels worden veroorzaakt door een vochtophoping. Zo’n vochtophoping heet oedeem.

  Etalagebenen

  Bij etalagebenen (officiële term ‘claudicatio intermittens’) zijn de slagaders in de benen vernauwd. Dit zorgt ervoor dat de bloedtoevoer naar de benen wordt verminderd, wat leidt tot pijn, kramp of een doof gevoel tijdens en na inspanning.

  Lipoedeem

  Lipoedeem is een ophoping van vet in lichaamsdelen. Hierbij is het vet onregelmatig verspreid over het lichaam. De aandoening komt in de meeste gevallen voor in de benen of armen. Het kan ook voorkomen in het gezicht, buik of borsten.

  Oedeem

  Oedeem houdt in dat er een opstapeling van vocht zit op plekken waar dit niet hoort. Het treedt op in meerdere vormen. Een van die vormen is lymfoedeem. Hierbij is er een ophoping van het lymfevocht ontstaan. In de meeste gevallen komt het in de armen of benen voor.

  Open been

  Een open been heet ook wel ulcus cruris. Dit is een wond op het onderbeen, die niet goed wil genezen.

  Post-trombotisch syndroom (PTS)

  Het post-trombotisch syndroom (PTS) is een combinatie van huidverschijnselen aan het been die ontstaat bij mensen die een diep veneuze trombose (DVT) hebben doorgemaakt. Bij PTS wordt met name de afvloed van het bloed belemmerd door de vernauwde, verlittekende aderen, waardoor het bloed niet goed terug kan stromen naar het hart.

  Reizigerstrombose

  Reizigerstrombose is een vorm van trombose die is ontstaan als gevolg van langdurig stilzitten tijdens een reis. Speciale reizigerskousen zorgen bij langdurig stilzitten tijdens een vlieg- of autoreis ervoor dat de bloedafvoer extra gestimuleerd wordt.

  Restless legs

  Bij restless legs (rusteloze benen) heb je een onbedwingbare neiging om je benen te bewegen. Voor je gevoel moet je je benen bewegen, om zo van dat vervelende, tintelende gevoel in de benen af te komen.

  Reuma

  Reuma is de verzamelnaam voor meer dan honderd spier- en gewrichtsaandoeningen. De, meestal chronische, gevolgen zijn pijn en stijfheid in spieren of gewrichten.

  Spataderen

  Spataderen zijn bloedvaten die in grootte zijn toegenomen en verdraaid zijn. Hierdoor zijn deze aderen aan de buitenkant zichtbaar als blauwpaarse, kronkelende lijnen.

  Tromboflebitis

  Tromboflebitis betekent aderontsteking. Een aderontsteking is een ontsteking in en rond een bloedvat, meestal in het onderbeen. Zo’n aderontsteking ontstaat door een bloedstolsel in een ader in het been. De medische naam voor een stolsel in een bloedvat is trombose.

  Trombose

  Bij trombose is er sprake van bloedstolsel in een bloedvat. Het stolsel kan gaan groeien en daardoor het bloedvat blokkeren. Dit komt vaak voor in de benen en kan daardoor zorgen voor een zogeheten trombosebeen

  Veneus oedeem (CVI)

  Veneus oedeem (CVI) ontstaat doordat de kleppen die in de beenaderen (venen) zitten, niet goed functioneren. Hierdoor wordt het bloed niet goed afgevoerd richting het hart.

  Vermoeide benen

  Bij vermoeide benen ervaar je een loom, zwaar gevoel in de benen. Dit is geen ziekte op zichzelf, maar kan wel een symptoom zijn van een onderliggende aandoening.

  Wondroos

  Wondroos is een ontsteking van de diepere lagen van de huid bij een wond(je). · De huid wordt glanzend rood, pijnlijk, warm en dik.

  Steunkousen kunnen de oorzaak van je klachten niet wegnemen, maar je klachten wel verminderen tijdens het dragen. Dit wordt ook wel compressietherapie genoemd. 

  Zware benen

  Zware benen; Zoals de naam al doet vermoeden, gaat het hierbij om een zwaar, vermoeid gevoel in de benen. Dit vervelende gevoel treedt vaak op bij warm weer aan het einde van de dag.

  Zwangerschap

  Bij een zwangerschap kunnen steunkousen preventief gedragen worden om spataderen te voorkomen.

 • Tijdens uw eerste afspraak met ons maakt u kennis met uw consulent. Samen bespreken we uw hulpvraag en nemen we de informatie door die uw arts heeft vermeld in de verwijsbrief. Daar nemen we alle tijd voor. Met de informatie van de specialist en uw verhaal bekijken we wat de beste oplossing is. Daarnaast geven we informatie over de vergoeding en leggen we alle gegevens vast.  
  Tijdens deze eerste afspraak meten we ook de steunkousen aan. We nemen uw maten op en kijken welke steunkous het beste bij uw klachten en medische indicatie past.
  We plannen een vervolgafspraak met u in.

  Tijdens uw eerste afspraak met ons maakt u kennis met uw consulent. Samen bespreken we uw hulpvraag en nemen we de informatie door die uw arts heeft vermeld in de verwijsbrief. Daar nemen we alle tijd voor. Met de informatie van de specialist en uw verhaal bekijken we wat de beste oplossing is. Daarnaast geven we informatie over de vergoeding en leggen we alle gegevens vast.    

  Tijdens deze eerste afspraak meten we ook de steunkousen aan. We nemen uw maten op en kijken welke steunkous het beste bij uw klachten en medische indicatie past. We plannen een vervolgafspraak met u in. De levertijd van de steunkousen is gemiddeld één tot twee weken.   

  Tijdens de pas- en afleverafspraak controleren we of de steunkousen goed passen en comfortabel zitten. Tijdens deze afspraak leggen wij uit hoe u de kousen aan- en uittrekt. Gaat dit moeizaam, bijvoorbeeld omdat u een verminderde handfunctie of rugklachten heeft? Dan zijn er verschillende hulpmiddelen die u kunnen helpen, onze consulenten informeren u graag verder hierover.   

 • Steunkousen zijn er in verschillende drukklassen, materialen en uitvoeringen: Denk aan reiskousen, zwangerschapskousen of ondersteunende kousen bij een staand beroep. Ook zijn er verschillende drukklassen en hoogtes van steunkousen. Welk type steunkous het meest geschikt is, hangt af van uw medische indicatie, leeftijd, beroep en levensstijl.

  Steunkousen zijn er in verschillende drukklassen, materialen en uitvoeringen:

  Steunkousen voor tijdens het werk 

  Heb je een staand of juist zittend beroep? Dan kun je aan het eind van de dag last hebben van pijnlijke of vermoeide benen. Door tijdens je werk kousen te dragen, zullen je benen minder vermoeid raken en verklein je de kans op spataderen. Steunkousen geven je een comfortabel gevoel en zien eruit als normale kniekousen of panty’s. 

  Zwangerschapskousen 

  Door lichamelijke veranderingen tijdens de zwangerschap kunnen je vaatwanden tijdelijk verslappen. De aderen rekken hierdoor uit, waardoor er spataderen kunnen ontstaan. Om dit te voorkomen, kun je preventief steunkousen of een -panty dragen. 

  Reiskousen 

  Langdurig stilzitten tijdens een vlieg-, bus- of autoreis vermindert de bloedsomloop. Om de kans op trombose (stolsels in het bloed) te verminderen, kun je speciale reizigerskousen dragen die de bloedafvoer extra stimuleren. Deze kousen zijn niet te onderscheiden van normale kousen. Je kunt ze gewoon dragen onder je eigen kleding. 

  Drukklassen

  Er zijn ook verschillen in de mate waarin de kousen druk op het been uitoefenen:

  Steunkousen (drukklasse 1)

  Steunkousen vallen in drukklasse 1. Dat betekent dat ze steun geven bij lichte problemen. Dat geldt ook voor preventieve steunkousen, die klachten helpen voorkomen, zoals bij zwangerschap, staand en/of zittend werk en reizen. Deze steunkousen kun je bij Livit Ottobock Care aanschaffen, maar ze worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. 

  Therapeutische elastische kousen (TEK, druklassen 2,3 en 4)

   Steunkousen die in drukklasse 2, 3 en 4 vallen, zijn therapeutisch elastische kousen (TEK). Deze kousen hebben een therapeutische werking en worden vergoed door de zorgverzekeraar. 

  Hoogte van de steunkous

  Compressiekousen zijn er in verschillende uitvoeringen in hoogte van de kous. De kniekous is de meest voorkomende kous. Daarnaast zijn er kousen tot aan de lies en panty’s. Verder zijn er kousen met een open teen of met een gehele voet. Naast de drukklasse is ook de dikte van de kous belangrijk voor het resultaat. Welke kous het beste bij je past hangt af van je (medische) indicatie en je persoonlijke wensen. Wij helpen je graag bij het maken van je keuze. 

 • Elastische kousen zijn te onderscheiden aan de hand van de hoeveelheid druk die ze op de benen uitoefenen. Des te hoger de drukklasse, des te meer druk. Drukklasse 1 is de lichtste drukklasse en drukklasse 4 de hoogste. Welke hoeveelheid druk u nodig heeft, hangt af van uw klachten.

  Hierbij maken we ook nog een verschil tussen steunkousen en therapeutisch elastische kousen (TEK). Steunkousen zijn kousen in drukklasse 1 en geven steun bij relatief lichte problemen. Deze kousen worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. Therapeutisch elastische kousen (TEK), verkrijgbaar in drukklasse 2, 3 en 4, worden ingezet bij ernstiger klachten. Deze kousen worden wel vergoed door de zorgverzekeraar.

  Elastische kousen zijn te onderscheiden aan de hand van de hoeveelheid druk die ze op de benen uitoefenen. Des te hoger de drukklasse, des te meer druk. Drukklasse 1 is de lichtste drukklasse en drukklasse 4 de hoogste. Welke hoeveelheid druk u nodig heeft, hangt af van uw klachten.

  Hierbij maken we ook nog een verschil tussen steunkousen en therapeutisch elastische kousen (TEK).

  • Steunkousen zijn elastische kousen in drukklasse 1 (lichte druk) en geven steun bij relatief lichte problemen. Deze kousen worden niet vergoed door de zorgverzekeraar.
  • Therapeutisch elastische kousen (TEK) zijn verkrijgbaar in drukklasse 2, 3 en 4 en worden ingezet bij ernstiger klachten. Deze kousen worden wel vergoed door de zorgverzekeraar

  Onze consulenten hebben jarenlange ervaring met het aanmeten van steunkousen en weten precies welke kousen het meest geschikt zijn voor uw specifieke klachten. 

 • Op de functionaliteit van de kousen heeft u drie maanden garantie en op de pasvorm één maand. Uiteraard kunt u alleen van onze garantieregeling gebruikmaken als u de kous op de juiste manier gebruikt. Ontstaan er problemen met uw kousen door lichamelijke veranderingen, dan is de garantieregeling niet van toepassing.

  Op de functionaliteit van de kousen heeft u drie maanden garantie en op de pasvorm één maand. Uiteraard kunt u alleen van onze garantieregeling gebruikmaken als u de kous op de juiste manier gebruikt. Ontstaan er problemen met uw kousen door lichamelijke veranderingen, dan is de garantieregeling niet van toepassing.

 • Sommige kousen zijn op voorraad en direct leverbaar, maar meestal moeten we de kousen bestellen. In dat geval plannen we meteen een vervolgafspraak met u in. De levertijd van uw kousen is dan gemiddeld één tot twee weken.

  Sommige kousen zijn op voorraad en direct leverbaar, maar meestal moeten we de kousen bestellen. In dat geval plannen we meteen een vervolgafspraak met u in. De levertijd van uw kousen is dan gemiddeld één tot twee weken.

 • Therapeutisch elastische kousen behouden hun werking ongeveer zes tot zeven maanden. Je ontvangt minimaal twee paar of twee stuks. Door ze om en om te dragen, werken de kousen het meest optimaal gedurende 12 tot 14 maanden. Klik op onderstaande button om meer te lezen hoe je het langs plezier kunt houden van je kousen.

  Therapeutisch elastische kousen behouden hun werking ongeveer zes tot zeven maanden. Je ontvangt minimaal twee paar of twee stuks. Door ze om en om te dragen, werken de kousen het meest optimaal gedurende 12 tot 14 maanden. Je hebt het langst plezier van je kousen met de volgende tips: 

  Wassen 

  • Was je kousen ten minste om de dag. Zo voorkom je aantasting van het materiaal door transpiratie en talg. 
  • Je kunt steunkousen gewoon wassen in de wasmachine. Je kunt in principe elk wasmiddel gebruiken, maar niet teveel en gebruik geen wasverzachter. Was de kousen op maximaal 40 graden. Was je ze op een hogere temperatuur, dan kunnen de kousen krimpen. 
  • Was je de kousen liever op de hand? Zorg er dan voor dat het water lauw is. 
  • Laat de schone kousen ‘aan de lucht’ drogen. De warmte van een droger, verwarming of de zon is niet goed voor het materiaal. 

  Huidverzorging 

  Als je benen droog aanvoelen, dan kun je een vochtinbrengende lotion of crème gebruiken. Het is belangrijk dat je deze ‘s avonds aanbrengt. De crème kan dan goed in je been trekken. Komt de crème teveel in aanraking met de kous, dan kan dit de kous beschadigen. Bij Livit Ottobock Care kun je een speciale lotion aanschaffen, die snel door de huid wordt opgenomen. Na het aanbrengen kunt je de kous(en) direct aantrekken. 

  Garantie 
  Voor therapeutisch elastische kousen geldt een garantie van drie maanden op de werking. De garantie op de pasvorm is één maand. Voor meer informatie over garantie en voorwaarden kun je bellen met onze Klantenservice.

 • Therapeutisch elastische kousen (drukklasse 2) worden vergoed vanuit uw basisverzekering, maar komen ten laste van uw eigen risico. U heeft wel de juiste medische indicatie van uw arts nodig.

  Livit Ottobock Care heeft contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland. Uw consulent verzorgt de aanvraag en de declaratie bij uw zorgverzekeraar. Meestal krijgt u twee paar kousen per 12 of 14 maanden vergoed. Dit verschilt per zorgverzekeraar.

  Therapeutisch elastische kousen (drukklasse 2) worden vergoed vanuit uw basisverzekering, maar komen ten laste van uw eigen risico. U heeft wel de juiste medische indicatie van uw arts nodig.

  Livit Ottobock Care heeft contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland. Uw consulent verzorgt de aanvraag en de declaratie bij uw zorgverzekeraar. Meestal krijgt u twee paar kousen per 12 of 14 maanden vergoed. Dit verschilt per zorgverzekeraar.

  Aan- en uittrekhulp
  Sommige aan- en uittrekhulpen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Uitgebreidere aantrekhulpen kunt u aanvragen met een verwijsbrief van een arts. De vergoeding verschilt per verzekeraar, uw consulent kan u precies vertellen wat de mogelijkheden zijn.

  Klik hier voor meer informatie over vergoedingen.

 • Steunkousen die u bij Livit Ottobock Care heeft laten aanmeten worden persoonlijk voor u op maat gemaakt. Dit betekent dat voor deze maatwerkproducten geen bedenktijd geldt. Wil u na het bestellen van uw steunkousen toch van de order afzien? Dan brengen wij de kosten voor uw kousen in rekening. Zie hiervoor onze Algemene Voorwaarden onder punt 5.7. 

  Steunkousen die u bij Livit Ottobock Care heeft laten aanmeten worden persoonlijk voor u op maat gemaakt. Dit betekent dat voor deze maatwerkproducten geen bedenktijd geldt. Wil u na het bestellen van uw steunkousen toch van de order afzien? Dan brengen wij de kosten voor uw kousen in rekening. Zie hiervoor onze Algemene Voorwaarden onder punt 5.7. 

 • U ontvangt elk jaar of elke 14 maanden een oproep voor een controle. Als u langskomt kijken we of de maten van uw benen zijn gewijzigd en of de kousen nog functioneel zijn. Heeft u eerder klachten? Neem dan altijd contact met ons op. Samen met u – en eventueel met uw arts – gaan we na wat de oorzaak is van uw klachten. Wanneer blijkt dat uw kousen hun werk niet goed genoeg doen, dan meten we nieuwe kousen aan.

  U ontvangt elk jaar of elke 14 maanden een oproep voor een controle. Als u langskomt kijken we of de maten van uw benen zijn gewijzigd en of de kousen nog functioneel zijn. Heeft u eerder klachten? Neem dan altijd contact met ons op. Samen met u – en eventueel met uw arts – gaan we na wat de oorzaak is van uw klachten. Wanneer blijkt dat uw kousen hun werk niet goed genoeg doen, dan meten we nieuwe kousen aan.

Bekijk alle veelgestelde vragen