Veneus oedeem (CVI)

Veneus oedeem is vaak een gevolg van CVI, oftewel chronische veneuze insufficiëntie. CVI houdt in dat er een slechte afvoer is van het bloed vanuit de benen naar het hart. De kleppen die ervoor zorgen dat het bloed niet terugstroomt, sluiten niet meer goed. De druk in de aderen en haarvaten neem hierdoor toe, waardoor de aderen uitzetten. Er vindt een ophoping van vocht plaats, oftewel oedeem.  

Wat is Veneus oedeem ?

Onderstaande symptomen komen vaak voor bij veneus oedeem (CVI):  

  • Zwelling in de benen  
  • Vermoeid en pijnlijk gevoel in de benen  
  • Ontstaan van spataderen  
  • Huidafwijkingen zoals eczeem, wondjes of verkleuringen  

Symptomen bij Veneus oedeem

Onderstaande symptomen komen vaak voor bij veneus oedeem (CVI):  

  • Zwelling in de benen  
  • Vermoeid en pijnlijk gevoel in de benen  
  • Ontstaan van spataderen  
  • Huidafwijkingen zoals eczeem, wondjes of verkleuringen  

Oorzaken van Veneus oedeem

De oorzaak van veneus oedeem is chronische veneuze insufficiëntie. De bloedafvoer van de benen naar het hart wordt verminderd waardoor er vochtophopingen in de benen ontstaan. Veneus oedeem kan op elke leeftijd ontstaan. Toch hebben voornamelijk ouderen, zwangere vrouwen en invaliden hier eerder last van.  

Behandeling bij Veneus oedeem

Steunkousen stimuleren de bloedsomloop en kunnen verlichting geven bij veneus oedeem. Steunkousen oefenen van buitenaf druk uit, zodat de bloedvaten worden ondersteund. De doorstroming van het bloed en afvoer van afvalstoffen verbeteren, waardoor klachten zoals pijn, tintelingen en vermoeidheid in de benen afnemen. Door het dragen van steunkousen zullen de benen minder vermoeid raken en verkleint u de kans op verergering van uw klachten.  

Oefeningen bij Veneus oedeem

Ook door middel van het uitvoeren van oefeningen kan veneus oedeem tegen worden gegaan.  

Benen strekken  

Ga op uw rug liggen met uw handen onder uw nek en de benen volledig uitgestrekt. Strek uw benen afwisselend richting het plafond en laat ze vervolgens langzaam zakken. Let erop dat u uw benen tijdens de oefening gestrekt houdt en dat ze niet buigen.  

Tenen buigen en strekken  

Ga op uw rug liggen en plaats uw benen hoger. Zet bijvoorbeeld een omgekeerde stoel neer waar u uw benen op kunt plaatsen. Zorg dat de benen ondersteund worden halverwege de kuiten. Vervolgens strekt u uw tenen, dan buigen, strekken, buigen, etc.  

Voeten naar voren en achter  

Neem dezelfde houding aan als in bovenstaande oefening. Beweeg de tip van de voeten afwisselend naar voren en naar achteren.  

Massage  

Ga op uw rug liggen. Pak één voet vast. Strek vervolgens uw been uit richting het plafond en laat uw handpalm over de enkel, kuit, knie en dij glijden. Hierdoor voert u tegelijkertijd een lichte massage uit.  

Welke producten kunnen helpen


Een greep aan relevante hulpmiddelen

Een greep aan relevante hulpmiddelen
Steunkousen aanmeten
Meer lezen
Een greep aan relevante hulpmiddelen
Steunkousen kopen
Naar de webshop
Livit Ottobock Care logo vierkant

Over Livit Ottobock Care

Wij zijn Livit Ottobock Care, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

Vragen? Chat met onze klantenservice
logo Steunkousen.nl

Over Steunkousen.nl

Bij onze webshop Steunkousen.nl kunt u terecht voor modieuze en comfortabele steunkousen. Eenvoudig direct online te bestellen.

Naar Steunkousen.nl
Gerelateerde aandoeningen:

Vind een Livit locatie bij u in de buurt

Met meer dan 154 locaties vindt u altijd een vestiging bij u in de buurt

Wordt uw behandeling door uw verzekering vergoed?

Selecteer uw verzekeraar om te kijken of u vergoed wordt