Aantrekhulpen

Vergemakkelijken het aan- en uittrekken van steunkousen

Aantrekhulpen voor steunkousen zorgen ervoor dat u gemakkelijk zelfstandig uw steunkousen aan- en uit kunt trekken. Hierdoor bent u minder afhankelijk van anderen. Er zijn verschillende categorieën aan- en uittrekhulpmiddelen: aantrekhulpen (glijzakken) die helpen om de kous makkelijker om het arm of been te schuiven, aantrekhulpen die werken als verlengstuk van de arm waardoor bukken onnodig wordt, handschoenen die bij het aantrekken zorgen voor extra grip en bescherming tegen slijtage en tenslotte zijn er ook nog elektrische aantrekhulpen.   

Meer weten over de juiste aantrekhulp voor u? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.  

Koop in webshop Maak een afspraak

Informatie over aantrekhulpen

Wanneer u uw nieuwe steunkousen komt ophalen, laat uw consulent zien hoe u de steunkousen aan- en uittrekt. Gaat dit moeizaam, bijvoorbeeld omdat u minder kracht in uw handen hebt of omdat u last heeft van rugklachten? Dan zijn er hulpmiddelen beschikbaar die het aan- en uittrekken gemakkelijker maken. De verschillende aantrekhulpen zijn onder te verdelen in drie categorieën:

Aantrekhulpen weerstandverlagend

Weerstandsverlagende aantrekhulpen zorgen ervoor dat de kousen (ge)makkelijker over uw arm of been glijden, dit zijn bijvoorbeeld glijzakken zoals de Simply-On en Doff ‘n Donner

Er valt hier ook weer een onderscheid te maken tussen aantrekhulpen voor kousen met een open teen of een gesloten teen. Bij therapeutisch elastische kousen met een open teen van Livit ontvangt u standaard een eenvoudig glijsokje.

Aantrekhulpen armverlengend

Dit zijn aantrekhulpen die werken als verlengstuk van uw arm, waardoor bukken onnodig wordt.

Aantrekhulpen elektrisch

Wanneer het aantrekken wel gaat, met of zonder thuiszorg, maar het uittrekken een probleem is dat ook niet met weerstand verlagende- en/of arm verlengende hulpmiddelen kan worden opgelost, zijn er ook nog elektrische aantrekhulpen, zoals de Ort-O-mate of het steunkouspistool. De Ort-o-mate is een apparaatje dat aan de muur wordt bevestigd en dat de elastische kousen voor u uittrekt. Het steunkouspistool zorgt dat de opening van de elastische kousen mechanisch opengehouden wordt, zodat de kous makkelijker over de voet en het been getrokken kan worden.

Uw consulent kan u vertellen welke aantrekhulp het meest geschikt is voor u, of verwijst u indien noodzakelijk naar een ergotherapeut door. De ergotherapeut kan samen met u oefenen met de verschillende aantrekhulpmiddelen, zodat het aantrekhulpmiddel welke het best voor u werkt kan worden besteld.

De meeste aantrekhulpen, behalve de handschoenen, worden vergoed vanuit de basisverzekering. Of uw zorgverzekering de kosten van aantrekhulpen vergoedt, kunt u het beste in uw eigen polisvoorwaarden nakijken. Of bekijk onze vergoedingenwijzer.

https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=48 Kousen
Kousen
10
8,4
1763 beoordelingen

Merken en soorten aantrekhulpen

Uw consulent kan u vertellen welke aantrekhulp het meest voor u geschikt is. U kunt de aantrekhulp online bestellen via onze partner www.steunkousen.nl

Weerstandverlagende aantrekhulpen

 • Simply-On
 • Doff n’ Donner

Armverlengende aantrekhulpen

 • Dress Buddy
 • HandyLegs
 • Steve
 • Handyfix
 • Perfect Fit
 • Easyfit

Elektrische aantrekhulpen

 • Steunkouspistool
 • Ort.O.mate

Gebruikshandleiding aantrekhulpen

Voor een aantrekhulp volgt u de gebruikshandleiding en onderhoudsinstructies van de fabrikant. Deze instructies staan vermeld in het boekje dat bij de aantrekhulp bijgesloten zit.

Vergoeding aan- en uittrekhulpmiddelen

Sommige aantrekhulpmiddelen zijn opgenomen in de basisverzekering. Uitgebreidere aantrekhulpen kunt u aanvragen met een verwijsbrief van uw arts. Onze adviseur vertelt u graag wat uw mogelijkheden zijn. De verschillende aan- en uittrekhulpmiddelen zijn onder te verdelen in drie categorieën:

Weerstandverlagend

Dit zijn de meest eenvoudige hulpmiddelen, waaronder de glijzakken zoals de Simply On, SimSlide, Magnide en de Doff N’ Donner. Deze weerstandverlagende aan- en uittrekhulpmiddelen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Voorwaarde is wel dat u hiermee zelfstandig uw therapeutisch elastische kousen aan- en uit kunt trekken.

Armverlengend

Armverlengende hulpmiddelen zijn uitgebreider dan weerstandverlagende hulpmiddelen. Voorbeelden zijn onder meer de Steve, Dressbuddy, HandyLegs en Medi Butler.

Bent u verzekerd bij Achmea of VGZ – of één van de labels die daaronder vallen – dan is een aanvraag bij de zorgverzekeraar niet nodig. Wij kunnen het hulpmiddel direct voor u bestellen. Wij hebben dan wel een verwijzing nodig die aantoont dat een eenvoudig hulpmiddel in uw geval niet geschikt is. Bij alle overige zorgverzekeraars – en de labels die daaronder vallen – sturen wij eerst een offerte plus indicatie ter goedkeuring. Zodra uw zorgverzekeraar akkoord is, kunnen wij het product voor u bestellen.

Elektrische aan- en uittrekhulpmiddelen, zoals de Ortomate en het kousenpistool, moeten altijd eerst bij de zorgverzekeraar worden aangevraagd. Dit kan alleen met een verwijsbrief en een protocol. Zodra uw zorgverzekeraar akkoord is, kunnen wij het product voor u bestellen.

Livit werkt samen met veel ergotherapeuten. Door de cliënt met de verschillende hulpmiddelen te laten oefenen, weet de ergotherapeut precies welke het meest effectief is. Op basis hiervan stelt de ergotherapeut het protocol samen. Daarin onderbouwt hij of zij waarom een bepaald aan- en uittrekhulpmiddel het meest geschikt is. De ergotherapeut stuurt de documenten naar Livit en wij kunnen aansluitend het product bestellen.

Het inschakelen van een ergotherapeut is niet verplicht. In sommige gevallen is het echter wel aan te raden, vooral als het om complexe beperkingen gaat.

Wilt u weten of u aanspraak kunt maken op vergoeding van uw aantrekhulpmiddel? Ga naar de vergoedingenwijzer

Contracten Zorgverzekeraars

Livit heeft contracten met alle zorgverzekeraars, bekijk op deze pagina het overzicht

Livit werkt samen met alle zorgverzekeraars in Nederland. Met de juiste indicatie worden de meeste orthopedische hulpmiddelen geheel of gedeeltelijk uit de basisverzekering vergoed. Livit dient de declaratie voor hulpmiddelen die onder de basisvergoeding vallen rechtstreeks in bij uw zorgverzekeraar. Voorwaarden daarvoor zijn dat wij in het bezit zijn van de gegevens van uw zorgverzekering, uw identiteitsbewijs en een verwijsbrief van uw arts of specialist.

Of u voor een vergoeding in aanmerking komt, is dus afhankelijk van uw verwijzing (medische indicatie). Wilt uw weten of u aanspraak kunt maken op vergoeding? Check dan de vergoedingenwijzer.

Vind een Livit steunkousen locatie bij u in de buurt

Met meer dan 163 locaties vindt u altijd een locatie bij u in de buurt

Wordt uw behandeling door uw verzekering vergoed?

Selecteer uw verzekeraar om te kijken of u vergoed wordt

Veelgestelde vragen

 • Therapeutisch elastische kousen (drukklasse 2) worden vergoed vanuit uw basisverzekering, maar komen ten laste van uw eigen risico. U heeft wel de juiste medische indicatie van uw arts nodig.

  Livit Ottobock Care heeft contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland. Uw consulent verzorgt de aanvraag en de declaratie bij uw zorgverzekeraar. Meestal krijgt u twee paar kousen per 12 of 14 maanden vergoed. Dit verschilt per zorgverzekeraar.

  Therapeutisch elastische kousen (drukklasse 2) worden vergoed vanuit uw basisverzekering, maar komen ten laste van uw eigen risico. U heeft wel de juiste medische indicatie van uw arts nodig.

  Livit Ottobock Care heeft contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland. Uw consulent verzorgt de aanvraag en de declaratie bij uw zorgverzekeraar. Meestal krijgt u twee paar kousen per 12 of 14 maanden vergoed. Dit verschilt per zorgverzekeraar.

  Aan- en uittrekhulp
  Sommige aan- en uittrekhulpen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Uitgebreidere aantrekhulpen kunt u aanvragen met een verwijsbrief van een arts. De vergoeding verschilt per verzekeraar, uw consulent kan u precies vertellen wat de mogelijkheden zijn.

  Klik hier voor meer informatie over vergoedingen.

 • Een zwachtel is een lange smalle strook elastische stof die om uw arm of been heen wordt gewikkeld om vochtophoping (oedeem) te verminderen.

  Een zwachtel is een lange smalle strook elastische stof die om uw arm of been heen wordt gewikkeld om vochtophoping (oedeem) te verminderen.
  Met een speciale techniek worden de zwachtels om uw been of arm gewikkeld. Het zwachtelen wordt gedaan door uw huisarts, de thuiszorg of de dermatologiepoli. 

  De zwachtels oefenen druk uit in het gebied waar overtollig vocht in zit. Door de tegendruk gaat het bloed sneller stromen en wordt er vocht opgenomen en afgevoerd. De zwachtels zorgen ervoor dat het lichaamsdeel dat gezwachteld is dunner wordt. Er wordt gezwachteld totdat er voldoende vocht is afgevoerd en de wond genezen is.
  Wanneer het oedeem verdwenen is, krijgt u therapeutische elastische kousen aangemeten om ervoor te zorgen dat het oedeem niet terug kan keren.

 • Steunkousen zijn er in verschillende drukklassen, materialen en uitvoeringen: Denk aan reiskousen, zwangerschapskousen of ondersteunende kousen bij een staand beroep. Ook zijn er verschillende drukklassen en hoogtes van steunkousen. Welk type steunkous het meest geschikt is, hangt af van uw medische indicatie, leeftijd, beroep en levensstijl.

  Steunkousen zijn er in verschillende drukklassen, materialen en uitvoeringen:

  Steunkousen voor tijdens het werk 

  Heb je een staand of juist zittend beroep? Dan kun je aan het eind van de dag last hebben van pijnlijke of vermoeide benen. Door tijdens je werk kousen te dragen, zullen je benen minder vermoeid raken en verklein je de kans op spataderen. Steunkousen geven je een comfortabel gevoel en zien eruit als normale kniekousen of panty’s. 

  Zwangerschapskousen 

  Door lichamelijke veranderingen tijdens de zwangerschap kunnen je vaatwanden tijdelijk verslappen. De aderen rekken hierdoor uit, waardoor er spataderen kunnen ontstaan. Om dit te voorkomen, kun je preventief steunkousen of een -panty dragen. 

  Reiskousen 

  Langdurig stilzitten tijdens een vlieg-, bus- of autoreis vermindert de bloedsomloop. Om de kans op trombose (stolsels in het bloed) te verminderen, kun je speciale reizigerskousen dragen die de bloedafvoer extra stimuleren. Deze kousen zijn niet te onderscheiden van normale kousen. Je kunt ze gewoon dragen onder je eigen kleding. 

  Drukklassen

  Er zijn ook verschillen in de mate waarin de kousen druk op het been uitoefenen:

  Steunkousen (drukklasse 1)

  Steunkousen vallen in drukklasse 1. Dat betekent dat ze steun geven bij lichte problemen. Dat geldt ook voor preventieve steunkousen, die klachten helpen voorkomen, zoals bij zwangerschap, staand en/of zittend werk en reizen. Deze steunkousen kun je bij Livit Ottobock Care aanschaffen, maar ze worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. 

  Therapeutische elastische kousen (TEK, druklassen 2,3 en 4)

   Steunkousen die in drukklasse 2, 3 en 4 vallen, zijn therapeutisch elastische kousen (TEK). Deze kousen hebben een therapeutische werking en worden vergoed door de zorgverzekeraar. 

  Hoogte van de steunkous

  Compressiekousen zijn er in verschillende uitvoeringen in hoogte van de kous. De kniekous is de meest voorkomende kous. Daarnaast zijn er kousen tot aan de lies en panty’s. Verder zijn er kousen met een open teen of met een gehele voet. Naast de drukklasse is ook de dikte van de kous belangrijk voor het resultaat. Welke kous het beste bij je past hangt af van je (medische) indicatie en je persoonlijke wensen. Wij helpen je graag bij het maken van je keuze. 

 • Steunkousen worden gebreid. Er zijn twee verschillende manieren waarop steunkousen gebreid worden: rondgebreid en vlakgebreid. Rondgebreide kousen zijn kousen zonder naad die geschikt zijn voor de wat lichtere klachten. Deze kousen zijn mooi en elegant, maar wat lastiger om aan te trekken. Vlakgebreide kousen zijn kousen met naad en worden ingezet bij wat zwaardere klachten. Een vlakgebreide kous is makkelijk(er) om aan te trekken. Ook zijn ze exact naar maat te maken.

  Steunkousen worden gebreid. Er zijn twee verschillende manieren waarop steunkousen gebreid worden: rondgebreid en vlakgebreid.  

  Steunkousen zonder naad /rondbrei 

  Rondgebreide kousen zijn gebreid als een soort buis en hebben geen naad in de kous. Ze zijn mooi en elegant. De nadelen van kousen zonder naad zijn dat: 

  • er minder omvangmaten beschikbaar zijn,  
  • dat het materiaal dunner en dus kwetsbaarder is,  
  • én dat ze lastiger zijn om aan te trekken.  

  Steunkousen zonder naad zijn minder geschikt voor zwaardere klachten. 

  Steunkousen met naad / vlakbrei 

  Een vlakgebreide kous wordt als één lap gebreid. Deze lap wordt vervolgens aan de achterkant aan elkaar vastgemaakt. Deze kousen hebben dus wel een naad. De voordelen hiervan zijn: 

  • Ze zijn gemakkelijk en met minder kracht aan te trekken 
  • Ze zijn exact naar maat te maken in alle maten en vormen, 
  • Ze zijn zeer duurzaam en hebben daardoor een betere therapeutische werking. 

  Uw Livit Ottobock Care consulent adviseert u graag over de beste keuze voor uw situatie.  

 • Therapeutisch elastische kousen hebben als basismaterialen: rubber, synthetisch rubber zoals polyurethaan, katoen en polyamide. De Livit Ottobock Care consulent adviseert u over de materialen en de eigenschappen van deze materialen.

  Therapeutisch elastische kousen hebben als basismaterialen: rubber, synthetisch rubber zoals polyurethaan, katoen en polyamide. De Livit Ottobock Care consulent adviseert u over de materialen en de eigenschappen van deze materialen. Lees hier meer over de verschillen tussen rondbrei en vlakbrei en over kousen met naad en kousen zonder naad.

 • Therapeutisch elastische kousen kunnen niet worden aangemeten wanneer je benen of armen te veel vocht bevatten. Je consulent zal in dat geval adviseren eerst te zwachtelen. Door zwachtels met een speciale techniek aan te leggen neemt het oedeem af. Het zwachtelen wordt gedaan door je huisarts, de thuiszorg of de dermatologiepoli. 

  Therapeutisch elastische kousen kunnen niet worden aangemeten wanneer je benen of armen te veel vocht bevatten. Je consulent zal in dat geval adviseren eerst te zwachtelen. Door zwachtels met een speciale techniek aan te leggen neemt het oedeem af. Het zwachtelen wordt gedaan door je huisarts, de thuiszorg of de dermatologiepoli. 

 • Naarmate u de kousen langer gebruikt, kunnen ze druk verliezen. Uw klachten kunnen dan terugkomen. Daarom is het van groot belang dat u uw steunkousen elk jaar laat controleren. U krijgt daarom van ons elk jaar een oproep voor controle.

  Naarmate u de kousen langer gebruikt, kunnen ze druk verliezen. Uw klachten kunnen dan terugkomen. Daarom is het van groot belang dat u uw steunkousen elk jaar laat controleren. U krijgt daarom van ons elk jaar een oproep voor controle.

 • Tijdens uw eerste afspraak met ons maakt u kennis met uw consulent. Samen bespreken we uw hulpvraag en nemen we de informatie door die uw arts heeft vermeld in de verwijsbrief. Daar nemen we alle tijd voor. Met de informatie van de specialist en uw verhaal bekijken we wat de beste oplossing is. Daarnaast geven we informatie over de vergoeding en leggen we alle gegevens vast.  
  Tijdens deze eerste afspraak meten we ook de steunkousen aan. We nemen uw maten op en kijken welke steunkous het beste bij uw klachten en medische indicatie past.
  We plannen een vervolgafspraak met u in.

  Tijdens uw eerste afspraak met ons maakt u kennis met uw consulent. Samen bespreken we uw hulpvraag en nemen we de informatie door die uw arts heeft vermeld in de verwijsbrief. Daar nemen we alle tijd voor. Met de informatie van de specialist en uw verhaal bekijken we wat de beste oplossing is. Daarnaast geven we informatie over de vergoeding en leggen we alle gegevens vast.    

  Tijdens deze eerste afspraak meten we ook de steunkousen aan. We nemen uw maten op en kijken welke steunkous het beste bij uw klachten en medische indicatie past. We plannen een vervolgafspraak met u in. De levertijd van de steunkousen is gemiddeld één tot twee weken.   

  Tijdens de pas- en afleverafspraak controleren we of de steunkousen goed passen en comfortabel zitten. Tijdens deze afspraak leggen wij uit hoe u de kousen aan- en uittrekt. Gaat dit moeizaam, bijvoorbeeld omdat u een verminderde handfunctie of rugklachten heeft? Dan zijn er verschillende hulpmiddelen die u kunnen helpen, onze consulenten informeren u graag verder hierover.   

 • Steunkousen die u bij Livit Ottobock Care heeft laten aanmeten worden persoonlijk voor u op maat gemaakt. Dit betekent dat voor deze maatwerkproducten geen bedenktijd geldt. Wil u na het bestellen van uw steunkousen toch van de order afzien? Dan brengen wij de kosten voor uw kousen in rekening. Zie hiervoor onze Algemene Voorwaarden onder punt 5.7. 

  Steunkousen die u bij Livit Ottobock Care heeft laten aanmeten worden persoonlijk voor u op maat gemaakt. Dit betekent dat voor deze maatwerkproducten geen bedenktijd geldt. Wil u na het bestellen van uw steunkousen toch van de order afzien? Dan brengen wij de kosten voor uw kousen in rekening. Zie hiervoor onze Algemene Voorwaarden onder punt 5.7. 

 • Compressietherapie is de bekendste en meest effectieve behandeling van aandoeningen aan bloed- en lymfevaten: met steunkousen druk van buitenaf uitoefenen, zodat je aderen ondersteunt worden en klachten verminderen. 

  Compressietherapie is de bekendste en meest effectieve behandeling van aandoeningen aan bloed- en lymfevaten: met steunkousen druk van buitenaf uitoefenen, zodat je aderen ondersteunt worden en klachten verminderen.  

  Heb je last van vocht in je armen of benen? Dan zal je huisarts, thuiszorgmedewerker, huid- en/of oedeemtherapeut of een medewerker van de dermatologiepoli ze eerst inzwachtelen. Dit gebeurt met korte rek-zwachtels die zeer hoge druk geven. 

  Zodra je benen of armen vochtvrij zijn, kunnen therapeutisch elastische kousen of steunkousen worden aangemeten door je Livit Ottobock Care-consulent. Maak hiervoor een afspraak bij de Livit Ottobock Care vestiging bij je in de buurt. 

Bekijk alle veelgestelde vragen