Drukklasse 1

Steunkousen

 • Steunkousen kunnen verlichting geven bij vele medische indicaties en lichamelijke klachten, zoals bijvoorbeeld diabetes, oedeem, spataderen, trombose en zware benen.

  Lees uitgebreid antwoord
 • Tijdens uw eerste afspraak met ons maakt u kennis met uw consulent. Samen bespreken we uw hulpvraag en nemen we de informatie door die uw arts heeft vermeld in de verwijsbrief. Daar nemen we alle tijd voor. Met de informatie van de specialist en uw verhaal bekijken we wat de beste oplossing is. Daarnaast geven we informatie over de vergoeding en leggen we alle gegevens vast.  
  Tijdens deze eerste afspraak meten we ook de steunkousen aan. We nemen uw maten op en kijken welke steunkous het beste bij uw klachten en medische indicatie past.
  We plannen een vervolgafspraak met u in.

  Lees uitgebreid antwoord
 • Steunkousen zijn er in verschillende drukklassen, materialen en uitvoeringen: Denk aan reiskousen, zwangerschapskousen of ondersteunende kousen bij een staand beroep. Ook zijn er verschillende drukklassen en hoogtes van steunkousen. Welk type steunkous het meest geschikt is, hangt af van uw medische indicatie, leeftijd, beroep en levensstijl.

  Lees uitgebreid antwoord
 • Elastische kousen zijn te onderscheiden aan de hand van de hoeveelheid druk die ze op de benen uitoefenen. Des te hoger de drukklasse, des te meer druk. Drukklasse 1 is de lichtste drukklasse en drukklasse 4 de hoogste. Welke hoeveelheid druk u nodig heeft, hangt af van uw klachten.

  Hierbij maken we ook nog een verschil tussen steunkousen en therapeutisch elastische kousen (TEK). Steunkousen zijn kousen in drukklasse 1 en geven steun bij relatief lichte problemen. Deze kousen worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. Therapeutisch elastische kousen (TEK), verkrijgbaar in drukklasse 2, 3 en 4, worden ingezet bij ernstiger klachten. Deze kousen worden wel vergoed door de zorgverzekeraar.

  Lees uitgebreid antwoord
 • Op de functionaliteit van de kousen heeft u drie maanden garantie en op de pasvorm één maand. Uiteraard kunt u alleen van onze garantieregeling gebruikmaken als u de kous op de juiste manier gebruikt. Ontstaan er problemen met uw kousen door lichamelijke veranderingen, dan is de garantieregeling niet van toepassing.

  Lees uitgebreid antwoord
 • Sommige kousen zijn op voorraad en direct leverbaar, maar meestal moeten we de kousen bestellen. In dat geval plannen we meteen een vervolgafspraak met u in. De levertijd van uw kousen is dan gemiddeld één tot twee weken.

  Lees uitgebreid antwoord
 • Therapeutisch elastische kousen behouden hun werking ongeveer zes tot zeven maanden. Je ontvangt minimaal twee paar of twee stuks. Door ze om en om te dragen, werken de kousen het meest optimaal gedurende 12 tot 14 maanden. Klik op onderstaande button om meer te lezen hoe je het langs plezier kunt houden van je kousen.

  Lees uitgebreid antwoord
 • Therapeutisch elastische kousen (drukklasse 2) worden vergoed vanuit uw basisverzekering, maar komen ten laste van uw eigen risico. U heeft wel de juiste medische indicatie van uw arts nodig.

  Livit Ottobock Care heeft contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland. Uw consulent verzorgt de aanvraag en de declaratie bij uw zorgverzekeraar. Meestal krijgt u twee paar kousen per 12 of 14 maanden vergoed. Dit verschilt per zorgverzekeraar.

  Lees uitgebreid antwoord
 • Steunkousen die u bij Livit Ottobock Care heeft laten aanmeten worden persoonlijk voor u op maat gemaakt. Dit betekent dat voor deze maatwerkproducten geen bedenktijd geldt. Wil u na het bestellen van uw steunkousen toch van de order afzien? Dan brengen wij de kosten voor uw kousen in rekening. Zie hiervoor onze Algemene Voorwaarden onder punt 5.7. 

  Lees uitgebreid antwoord
 • U ontvangt elk jaar of elke 14 maanden een oproep voor een controle. Als u langskomt kijken we of de maten van uw benen zijn gewijzigd en of de kousen nog functioneel zijn. Heeft u eerder klachten? Neem dan altijd contact met ons op. Samen met u – en eventueel met uw arts – gaan we na wat de oorzaak is van uw klachten. Wanneer blijkt dat uw kousen hun werk niet goed genoeg doen, dan meten we nieuwe kousen aan.

  Lees uitgebreid antwoord
 • Wanneer je je nieuwe steunkousen komt ophalen, laat je consulent je zien hoe je de kousen aan- en uittrekt. Hieronder leest je hoe je de kous aan- en uittrekt. Als je deze stappen volgt, geeft de kous de juiste steun en blijft het materiaal het langst mooi. Je zult zien dat je na een paar keer oefenen precies weet hoe het moet. 
  Je trekt de steunkousen aan met je handen. Gaat dit moeizaam, dan zijn er verschillende aantrekhulpmiddelen die het aan- en uittrekken gemakkelijker maken. Je consulent kan je hier verder over voorlichten.

  Lees uitgebreid antwoord
 • Naarmate u de kousen langer gebruikt, kunnen ze druk verliezen. Uw klachten kunnen dan terugkomen. Daarom is het van groot belang dat u uw steunkousen elk jaar laat controleren. U krijgt daarom van ons elk jaar een oproep voor controle.

  Lees uitgebreid antwoord
 • Nieuwe kousen geven optimale druk. Dat voelt strak aan, maar wordt al snel weer comfortabel. Naarmate u de kousen langer draagt, kunnen ze druk gaan verliezen. Daarom is het belangrijk dat u de kousen elk jaar laat nakijken.

  Lees uitgebreid antwoord
 • Ja, dat is normaal. De jeuk is een reactie van de huid op de drukverandering. Het gevoel trekt geleidelijk weg. 

  Lees uitgebreid antwoord
 • Ja, dit hoort erbij en is geen teken van slechte bloedcirculatie. De koude voeten worden veroorzaakt door de druk van de kous. Kleine, oppervlakkige huidvaatjes worden leeggedrukt en dat heeft effect op de warmtehuishouding. U hoeft zich over koude voeten dus geen zorgen te maken. 

  Lees uitgebreid antwoord
 • Breng uw kousen zo snel mogelijk naar Livit Ottobock Care. Wij beoordelen of ze kunnen worden gerepareerd. Er kan sprake zijn van een productiefout. Repareer de kousen in geen geval zelf! Kapotte kousen vallen niet onder de garantie.

  Lees uitgebreid antwoord
 • Het type kous dat het beste bij u past, is afhankelijk van uw medische indicatie. Als u bijvoorbeeld last heeft van oedeem (vocht) in de benen, dan heeft u kousen van dikker materiaal nodig; dunnere kousen houden het vocht onvoldoende tegen, waardoor de kous kan gaan snoeren. 

  Behalve naar uw medische indicatie kijken we voor de juiste steunkous ook naar eventuele andere ziektebeelden, de vorm van uw been, uw dagelijkse activiteiten en uw beroep. 

  Lees uitgebreid antwoord
 • Compressietherapie is de bekendste en meest effectieve behandeling van aandoeningen aan bloed- en lymfevaten: met steunkousen druk van buitenaf uitoefenen, zodat je aderen ondersteunt worden en klachten verminderen. 

  Lees uitgebreid antwoord
 • Therapeutisch elastische kousen hebben als basismaterialen: rubber, synthetisch rubber zoals polyurethaan, katoen en polyamide. De Livit Ottobock Care consulent adviseert u over de materialen en de eigenschappen van deze materialen.

  Lees uitgebreid antwoord
 • Steunkousen worden gebreid. Er zijn twee verschillende manieren waarop steunkousen gebreid worden: rondgebreid en vlakgebreid. Rondgebreide kousen zijn kousen zonder naad die geschikt zijn voor de wat lichtere klachten. Deze kousen zijn mooi en elegant, maar wat lastiger om aan te trekken. Vlakgebreide kousen zijn kousen met naad en worden ingezet bij wat zwaardere klachten. Een vlakgebreide kous is makkelijk(er) om aan te trekken. Ook zijn ze exact naar maat te maken.

  Lees uitgebreid antwoord
 • Een zwachtel is een lange smalle strook elastische stof die om uw arm of been heen wordt gewikkeld om vochtophoping (oedeem) te verminderen.

  Lees uitgebreid antwoord
 • Therapeutisch elastische kousen kunnen niet worden aangemeten wanneer je benen of armen te veel vocht bevatten. Je consulent zal in dat geval adviseren eerst te zwachtelen. Door zwachtels met een speciale techniek aan te leggen neemt het oedeem af. Het zwachtelen wordt gedaan door je huisarts, de thuiszorg of de dermatologiepoli. 

  Lees uitgebreid antwoord
 • Om baat te hebben bij steunkousen is het belangrijk dat je ze elke dag draagt. Steunkousen nemen de oorzaak van je klachten niet weg, maar verminderen wel je klachten en voorkomen dat ze erger worden. Je consulent legt je graag uit hoe je de kousen het beste kunt dragen. 

  Lees uitgebreid antwoord
 • Afhankelijk van uw zorgverzekeraar komt u in aanmerking voor twee paar / twee stuks per 12 maanden of per 14 maanden.

  Lees uitgebreid antwoord
 • Steunkousen in drukklasse 1 geven bij lichte problemen. Deze kousen kunt u bij Livit Ottobock Care aanschaffen, maar ze worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. Ook preventieve steunkousen vallen in drukklasse 1. Dit zijn steunkousen die klachten helpen voorkomen, zoals bij zwangerschap, staand en/of zittend werk en reizen.
  Kousen die in drukklasse 2, 3 en 4 vallen, zijn therapeutisch elastische kousen. Deze kousen hebben een therapeutische werking en worden vergoed door de zorgverzekeraar. Therapeutische kousen vallen wel onder het eigen risico. Of uw zorgverzekering de kosten van steunkousen vergoedt, kunt u het beste in uw polisvoorwaarden nakijken. Of bekijk onze vergoedingenwijzer.

  Lees uitgebreid antwoord
 • Als u milde klachten heeft, dan heeft u waarschijnlijk voldoende aan steunkousen in drukklasse 1. Steunkousen geven steun bij lichte problemen, zoals dikke enkels, pijnlijke of onrustige benen en (beginnende) spataderen. Komen spataderen of dikke enkels voor in uw familie? Dan kunt u besluiten steunkousen te gaan dragen om dergelijke klachten te voorkomen.  De volgende redenen worden ook vaak gegeven voor het dragen van steunkousen: ter preventie, bij zwangerschap, bij staand werk, tijdens het reizen of bij het sporten.

  Lees uitgebreid antwoord
 • Compressietherapie verbetert de doorbloeding in uw benen of armen door middel van compressiekousen, ook wel steunkousen genoemd. Doordat de compressiekousen strak om uw been of arm zitten, oefenen ze druk uit op uw aderen. Zo verbeteren ze de bloedsomloop. Vocht wordt beter afgevoerd en de druk op de aderen vermindert. 

  Lees uitgebreid antwoord
 • Compressiekousen zijn hulpmiddelen bij (ernstige) problemen met de doorbloeding. Ook bij aandoeningen als reuma en diabetes worden ze ingezet. Medische compressiekousen zijn beschikbaar in verschillende uitvoeringen (drukklasse 2, 3 of 4). Ze zijn ook wel bekend als therapeutisch elastische kousen (TEK). Compressiekousen in klasse 1 en klasse 2 kunt u zelf kopen. Compressiekousen in klasse 2, 3 en kunt u alleen krijgen op voorschrift van uw (huis)arts. 

  Lees uitgebreid antwoord
 • Compressiekousen kunnen verlichting geven bij veel medische indicaties en lichamelijke klachten, zoals bij diabetes, oedeem, spataderen, trombose, vermoeide benen en zwangerschap.

  Lees uitgebreid antwoord