Open been (ulcus cruris)

Een open been (ulcus cruris) houdt in dat er een wond zit op het (onder)been. Dit blijkt ook uit de term: ulcus betekent wond en cruris betekent scheenbeen. De wond is moeilijk te genezen zonder een behandeling. De wond is vaak open, korstig of vochtig. 

Wat is een open been (ulcus cruris) ?

Een open been (ulcus cruris) houdt in dat er een wond zit op het (onder)been. Dit blijkt ook uit de term: ulcus betekent wond en cruris betekent scheenbeen. De wond is moeilijk te genezen zonder een behandeling. De wond is vaak open, korstig of vochtig. 

Symptomen bij een open been (ulcus cruris)

Onderstaand ziet u een aantal symptomen die voor kunnen komen bij een open been (ulcus cruris): 

  • Zwaar gevoel in de benen 
  • Vochtophoping 
  • Zichtbare spataderen 
  • Eczeem 
  • Rode of bruine verkleuring van de huid 

Oorzaken van een open been (ulcus cruris)

Een stoornis van de doorbloeding is vaak de oorzaak van een open been (ulcus cruris). Dit kan een stoornis in de slagaderen die het bloed aanvoeren zijn. Hierbij is de aanvoer van bloed verminderd en komt er weinig zuurstof en voedingsstoffen in de weefsels terecht. Hierdoor sterft het weefsel af. Dit leidt tot een pijnlijke wond die moeilijk geneest. 

Ook kan een stoornis in de aderen die het bloed afvoeren een oorzaak zijn. Het bloed wordt slecht vervoerd waardoor stuwing optreedt. De klepjes in de aderen raken beschadigd waardoor de bloedafvoer verslechterd. Door de stuwing vindt er vochtophoping plaats waardoor het been dik wordt. Daarnaast raken de weefsels ontstoken, wat leidt tot een open been. 

Andere oorzaken kunnen ook een rol spelen in het ontstaan van een open been, zoals een verwonding, infecties of huidkanker. 

Behandeling bij een open been (ulcus cruris)

Een open been (ulcus cruris) kan genezen worden door de bloeddoorstroming te herstellen. Dit gebeurt met diverse producten. Ten eerste kan drukverband aangelegd worden. Dit oefent druk uit op het aangedane been. Op de enkel staat hoge druk. Richting de knie wordt de druk geleidelijk minder. Hierdoor stroomt het bloed minder gemakkelijk omlaag. Welk drukverband ingezet wordt, hangt af van allerlei wondkenmerken. Denk hierbij aan de wondgrootte, hoeveelheid vochtverlies via de wond en stadium van genezing. 

Wanneer de wond is genezen, wordt u geadviseerd om actie te ondernemen om een open been te voorkomen in de toekomst. Vaak worden patiënten geadviseerd om steunkousen aan te schaffen, te stoppen met roken, gezonder te eten, overgewicht te voorkomen en voldoende te bewegen. 

Welke producten kunnen helpen

Steunkousen zijn kousen voor uw armen of benen die door druk van buitenaf ervoor zorgen dat het bloed door uw bloedvaten beter kan stromen en overtollig vocht afgedreven kan worden. Ze zijn er in verschillende kleuren, diktes, maten en drukklassen. Welk type  steunkous voor u het meest geschikt is, hangt af van uw medische indicatie, uw leeftijd, uw beroep en uw levensstijl. 


Een greep aan relevante hulpmiddelen

Een greep aan relevante hulpmiddelen
Steunkousen aanmeten
Meer lezen
Een greep aan relevante hulpmiddelen
Steunkousen kopen
Naar de webshop
Livit nieuwe logo - Livit ottobock care

Over Livit Ottobock Care

Wij zijn Livit Ottobock Care, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

Vragen? Chat met onze klantenservice
steunkousen_nl_logo

Over Steunkousen.nl

Bij onze webshop Steunkousen.nl kunt u terecht voor modieuze en comfortabele steunkousen. Eenvoudig direct online te bestellen.

Naar Steunkousen.nl

Vind een Livit locatie bij u in de buurt

Met meer dan 155 locaties vindt u altijd een vestiging bij u in de buurt

Wordt uw behandeling door uw verzekering vergoed?

Selecteer uw verzekeraar om te kijken of u vergoed wordt