Vergoedingenwijzer

In veel gevallen worden orthopedische hulpmiddelen geheel of gedeeltelijk vergoed door uw zorgverzekering. Livit werkt samen met alle zorgverzekeraars in Nederland, waarmee we onze hulpmiddelen betaalbaar en beschikbaar houden voor iedereen. Wilt u weten of u aanspraak kunt maken op vergoeding van uw hulpmiddel?

Selecteer hieronder uw zorgverzekeraar en uw hulpmiddelen:

Zoek direct naar uw vergoedingen

Wilt u direct een afspraak maken met een Livit adviseur? Plan dan hier uw afspraak op één van onze locaties.

Meer informatie over vergoedingen

Informatie over eigen risico

Ook al wordt uw hulpmiddel door de zorgverzekeraar vergoed, kan het zijn dat de kosten ten laste komen van uw eigen risico. Het eigen risico is een wettelijk bepaald jaarbedrag dat voor iedereen gelijk is. Voor 2023 is het eigen risico vastgesteld op € 385,-. Dit bedrag is gelijk aan vorig jaar. Voor kinderen tot 18 jaar geldt geen eigen risico.

Bij sommige verzekeraars kunt u uw eigen risico in termijnen betalen. Of dat in uw geval ook geldt, kunt u navragen bij uw zorgverzekeraar.

Informatie over eigen bijdrage

Voor sommige hulpmiddelen, bijvoorbeeld voor orthopedische en semi-orthopedische schoenen, geldt behalve het eigen risico ook een eigen bijdrage. Dit bedrag betaalt u zelf. De overheid bepaalt voor welke hulpmiddelen een eigen bijdrage geldt en hoe hoog de bijdrage is. Dit geldt voor hulpmiddelen uit zowel de basisverzekering als uit de aanvullende verzekering.

Voor orthopedische schoenen en semi-orthopedische schoenen geldt voor 2023 een wettelijke eigen bijdrage van € 126,-
Voor kinderen tot 16 jaar geldt een wettelijke eigen bijdrage van € 63,-.

Sommige zorgverzekeraars bieden een aanvullende verzekering, waarbij de eigen bijdrage geheel of gedeeltelijk wordt vergoed. Uw zorgverzekeraar kan u hier meer over vertellen.

Wat moet ik meenemen naar mijn eerste afspraak?

Voor een eerste afspraak voor het aanmeten van orthopedische schoenen, orthesen, prothesen en steunkousen vragen wij u het volgende mee te nemen:
- Uw identiteitsbewijs
- Verzekeringsbewijs of verzekeringspas.
- Een verwijsbrief van uw specialist of huisarts (medische indicatie). Bij prothesen is een verwijsbrief van een revalidatiearts, behandelaar of arts ouderenzorg noodzakelijk.
Heeft u een afspraak voor het aanmeten van steunzolen, dan hoeft u alleen uw verzekeringspas mee te nemen.

Voor het aanschaffen van een herhaalpaar kousen, orthesen of prothesen volstaat meestal een verwijzing van uw huisarts. Voor een herhaal paar schoenen is geen enkele verwijzing verder meer nodig. Heeft u hier vragen over, informeer dan bij onze Klantenservice. Onze klantenservice is telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 uur tot 17.30 uur op 088-2452000 of stuur een e-mail

Informatie vergoedingen Steunzolen

Steunzolen vallen onder de aanvullende zorgverzekering. Ze worden dan ook niet vergoed vanuit de basisverzekering. U betaalt de kosten van uw steunzolen rechtstreeks aan Livit. Of u in aanmerking komt voor (gedeeltelijke)vergoeding, hangt af van uw aanvullende zorgverzekering. Om uw kosten (gedeeltelijk) vergoed te krijgen, dient u de factuur van Livit zelf in bij uw zorgverzekeraar.

Wilt uw weten of u aanspraak kunt maken op vergoeding? Check dan de vergoedingenwijzer bovenaan deze pagina.

Informatie vergoedingen Orthopedische schoenen

Orthopedische schoenen worden vergoed vanuit uw basisverzekering, en komen ten laste van uw eigen risico. Voor orthopedische schoenen geldt behalve het eigen risico ook een eigen bijdrage. Dit bedrag betaalt u zelf. De overheid bepaalt voor welke hulpmiddelen een eigen bijdrage geldt en hoe hoog de bijdrage is.

Voor orthopedische schoenen en semi-orthopedische schoenen geldt voor 2023 een wettelijke eigen bijdrage van € 126,-.
Voor kinderen tot 16 jaar geldt een wettelijke eigen bijdrage van € 63,-.
Sommige verzekeraars bieden een vergoeding van de eigen bijdrage vanuit een aanvullende verzekering, informeer hiernaar bij uw verzekering.

Wilt u weten of u aanspraak kunt maken op vergoeding? Check dan de vergoedingenwijzer bovenaan deze pagina.

Informatie vergoeding Steunkousen

Therapeutisch elastische kousen (steunkousen) worden vergoed vanuit uw basisverzekering, maar komen ten laste van uw eigen risico. Er is een juiste verwijzing met een medische indicatie van uw arts nodig.

Er is een verschil tussen steunkousen en therapeutisch elastische kousen (TEK).
Steunkousen zijn kousen in drukklasse 1 en geven steun bij relatief lichte problemen. Deze kousen worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. Steunkousen in drukklasse 1 kunt u op eigen kosten bestellen bij onze partner steunkousen.

Therapeutisch elastische kousen (TEK), verkrijgbaar in drukklasse 2, 3 en 4, worden ingezet bij ernstigere klachten. Deze kousen worden aangemeten door uw TEK consulente en vergoed door de zorgverzekeraar. Onze TEK consulenten vertellen u hier graag meer over. Mocht u hier vragen over hebben dan kunt u terecht bij onze consulenten.

Livit heeft contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland. Uw consulent verzorgt de aanvraag en de declaratie bij uw zorgverzekeraar.
Meestal krijgt u twee paar/stuks kousen per 12 of 14 maanden vergoed (afhankelijk of er voor 1 zijde of beide zijde een kous nodig is). De vergoedingstermijn verschilt per zorgverzekeraar.

Wilt u weten of u aanspraak kunt maken op vergoeding? Check dan de vergoedingenwijzer bovenaan deze pagina.

Vergoeding aan- en uittrekhulpmiddelen
Sommige eenvoudige aan- en uittrekhulpen (glijzakken) zijn opgenomen in de basisverzekering. Complexere aantrekhulpmiddelen kunt u aanvragen met een verwijsbrief van uw arts. Onze consulent vertelt u graag wat uw mogelijkheden zijn.

De verschillende aan- en uittrekhulpmiddelen zijn onder te verdelen in drie categorieën:
● Weerstandverlagend
Dit zijn de meest eenvoudige hulpmiddelen, waaronder de glijzakken zoals de Simply On, SimSlide, Magnide en de Doff N’ Donner.
Deze weerstandverlagende aan- en uittrekhulpmiddelen worden vergoed vanuit de
basisverzekering. Voorwaarde is wel dat u hiermee zelfstandig uw therapeutisch elastische kousen aan- en uit kunt trekken.
● Armverlengend
Armverlengende hulpmiddelen zijn uitgebreider dan weerstandverlagende hulpmiddelen. Voorbeelden zijn onder meer de Steve, Dressbuddy, HandyLegs en Medi Butler.
Deze worden wel vergoed, maar er is een extra verwijzing voor een aantrekhulpmiddel van de arts nodig en een motivatie van een ergotherapeut. Livit kan vervolgens het aantrekhulpmiddel bestellen of voor akkoord aanvragen bij de zorgverzekeraar, dit verschilt per zorgverzekeraar.
● Elektrisch
Elektrische aan- en uittrekhulpmiddelen, zoals de Ortomate en het kousenpistool, moeten altijd eerst bij de zorgverzekeraar worden aangevraagd. Dit kan alleen met een verwijsbrief en een motivatie door een ergotherapeut. Zodra uw zorgverzekeraar akkoord is, kunnen wij het product voor u bestellen.
Livit werkt samen met veel ergotherapeuten. Door de cliënt met de verschillende hulpmiddelen te laten oefenen, weet de ergotherapeut precies welk hulpmiddel het meest effectief voor u is.
Op basis hiervan stelt de ergotherapeut een motivatie voor de zorgverzekeraar samen. Daarin onderbouwt hij of zij waarom een bepaald aan- en uittrekhulpmiddel het meest geschikt is. De ergotherapeut stuurt de documenten naar Livit en Livit zal vervolgens het product voor u bestellen.
Het inschakelen van een ergotherapeut is aan te raden en verplicht bij de inzet van een elektrisch aantrekhulpmiddel. Dit geldt ook voor sommige armverlengende hulpmiddelen.

Wilt u weten of u aanspraak kunt maken op vergoeding? Check dan de vergoedingenwijzer bovenaan deze pagina.

Informatie vergoedingen Orthesen & Prothesen

Prothesen
Zowel beenprothesen als armprothesen worden vergoed vanuit de basisverzekering, in geval de prothese noodzakelijk is voor uw dagelijks functioneren. De meest gebruikelijke prothese kunnen wij direct leveren zonder overleg met uw zorgverzekeraar. Voor elektronisch aangestuurde prothese dient bij een aantal zorgverzekeraars eerst een aanvraag ingediend te worden.

Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland. Het enige dat we van u nodig hebben om uw aanvraag te kunnen indienen is een voorschrift van uw behandeld arts (revalidatie arts) met de medische indicatie en het behandeldoel. Heeft uw prothese puur een cosmetische toepassing, die buiten het dagelijks functioneren vallen (denk aan sporten en incidentele activiteiten), dan is vergoeding door uw zorgverzekeraar niet mogelijk.

Meer informatie over sportprothesen en de eventuele vergoeding daarvan leest u hier.

Orthesen
Vaak worden orthesen uit de basisverzekering vergoed. Dit is in het geval het hulpmiddel noodzakelijk is voor het dagelijks functioneren. Orthesen die specifiek gebruikt worden voor sport, educatie of gebruikt tijdens een behandeling worden over het algemeen niet vergoed.

Voor elke orthese geldt dat wij de aanvraag voor dit hulpmiddel vooraf indienen bij uw zorgverzekeraar. Voor de meeste orthesen en braces is vooraf geen toestemming nodig.
Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland. Het enige dat we van u nodig hebben om uw aanvraag te kunnen indienen is een voorschrift van uw arts (medisch specialist) met de medische indicatie en het behandeldoel, aangevuld met een zorgplan dat u samen met de Livit adviseur opstelt.
Of u voor vergoeding van uw hulpmiddel in aanmerking komt, is afhankelijk van uw medische indicatie en uw hulpvraag en bij welke zorgverzekeraar u verzekerd bent.

Wilt uw weten of u aanspraak kunt maken op vergoeding? Check dan de vergoedingenwijzer bovenaan deze pagina.

Livit heeft contracten met alle zorgverzekeraars, bekijk het overzicht

Livit werkt samen met alle zorgverzekeraars in Nederland. Met de juiste indicatie worden de meeste orthopedische hulpmiddelen geheel of gedeeltelijk uit de basisverzekering vergoed. Livit dient de declaratie voor hulpmiddelen die onder de basisvergoeding vallen rechtstreeks in bij uw zorgverzekeraar. Voorwaarden daarvoor zijn dat wij in het bezit zijn van de gegevens van uw zorgverzekering, uw identiteitsbewijs en een verwijsbrief van uw arts of specialist.
Of u voor een vergoeding in aanmerking komt, is dus afhankelijk van uw verwijzing (medische indicatie).
Steunzolen worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

Wilt uw weten of u aanspraak kunt maken op vergoeding? Check dan de vergoedingenwijzer bovenaan deze pagina of klik hieronder op het logo van uw zorgverzekeraar om uw vergoeding te bekijken.

Goede redenen om bij Livit langs te komen

afbeelding

Klanttevredenheid

Wij leren graag van feedback en vragen onze klanten doorlopend of ze tevreden zijn. Onze klanten waarderen ons gemiddeld met een 8,3. (gebaseerd op 24.000 klant reacties)

afbeelding

Altijd dichtbij

Met meer dan 400 locaties zijn wij altijd bij u in de buurt.

afbeelding

We staan voor u klaar

Onze 155 orthopedisch adviseurs vinden samen met u de beste oplossing.

afbeelding

Persoonlijk en op maat

Hoe wij het hulpmiddel maken dat het beste bij u past? Door uw persoonlijke wensen te combineren met onze kennis en expertise. En u ondersteuning en persoonlijk advies te geven, zodat u weer vrij kunt bewegen.

afbeelding

Innovatie

We werken met de nieuwste materialen en digitale technieken. Zo bieden wij u garantie op kwaliteit en een optimaal comfort.

afbeelding

Goed geregeld

Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars. En regelen de vergoeding van uw hulpmiddel rechtstreeks met uw zorgverzekeraar.

illustratie

Afspraak maken

Bel (088) 245 20 00 voor een afspraak bij u in de buurt. Of maak online een afspraak.

Afspraak maken
illustratie

Klantenservice

Heeft u een vraag of hulp nodig? Wij helpen u graag verder.

Klantenservice
illustratie

Innovatie

Nieuwe technologieën, nieuwe materialen, nieuwe toepassingen.

Lees meer