Spataderen

Spataderen zijn bloedvaten die in grootte zijn toegenomen en verdraaid zijn. Hierdoor zijn deze aderen aan de buitenkant zichtbaar als blauwpaarse, kronkelende lijnen. Ze ontstaan voornamelijk in de benen en zijn in de meeste gevallen onschuldig.

Spataderen ontstaan doordat de klepjes in de ader niet meer goed sluiten. Daardoor hoopt bloed zich op, wat zorgt voor opgezwollen aderen. Maar liefst een kwart van de mensen heeft spataderen. Spataderen komen vaak voor tijdens de zwangerschap.

Wat is spataderen?

Spataderen zijn bloedvaten die in grootte zijn toegenomen en verdraaid zijn. Hierdoor zijn deze aderen aan de buitenkant zichtbaar als blauwpaarse, kronkelende lijnen. Ze ontstaan voornamelijk in de benen en zijn in de meeste gevallen onschuldig.

Spataderen ontstaan doordat de klepjes in de ader niet meer goed sluiten. Daardoor hoopt bloed zich op, wat zorgt voor opgezwollen aderen. Maar liefst een kwart van de mensen heeft spataderen. Spataderen komen vaak voor tijdens de zwangerschap.

Symptomen bij spataderen

Het duidelijkste symptoom bij spataderen zijn de blauwpaarse bloedvaten die te zien zijn van buitenaf. Soms zijn dit slechts zeer kleine en dunne lijntjes. In andere gevallen zijn de bloedvaten groter en zijn er ook knobbels zichtbaar onder de huid.  

Bij spataderen kunnen ook de volgende symptomen optreden:  

 • Gezwollen benen, enkels en voeten.  
 • Een kloppend gevoel rondom de spatader.  
 • Jeuk rondom de spatader.  
 • Uw benen voelen zwaar en vermoeid aan.  
 • Pijn en/of spierkrampen in de benen.  
 • De beenspieren raken snel vermoeid.  
 • In een vergevorderd stadium kunnen spataderen leiden tot huidinfecties en verharding en verkleuring van de huid.  

Oorzaken van spataderen

Spataderen ontstaan door problemen met de klepjes in het bloedvat. Normaal gesproken stroomt het bloed door de ader naar het hart. In de ader zitten klepjes die zich volledig sluiten, zodat er geen bloed kan terugstromen. Als deze klepjes zwak of beschadigd zijn, kan er bloed terugstromen en zich ophopen in het bloedvat. Na verloop van tijd zorgt dit ervoor dat het bloedvat opzwelt, waardoor de klepjes nog minder goed kunnen sluiten.  

Sommige mensen lopen een hoger risico om spataderen te krijgen:  

 • Zwangere vrouwen kunnen spataderen krijgen. Ook kunnen bestaande spataderen tijdens de zwangerschap erger worden. Vanwege hormonen is de wand in de aderen minder sterk tijdens de zwangerschap.  
 • Spataderen komen vier keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.  
 • Ouderen hebben meer kans op spataderen, want met de leeftijd kunnen de aderen slijtage oplopen.  
 • Bij een te hoog lichaamsgewicht komt er meer druk te staan op de aderen in de benen.  
 • Erfelijke belasting. In bepaalde families komen spataderen vaker voor.  
 • Te weinig lichamelijke beweging. Hierdoor gaat de bloedsomloop namelijk achteruit. Daarom heeft u meer kans op spataderen als u werk heeft waarbij u lange tijd achtereen moet zitten of staan.  

Behandeling bij spataderen

Het belangrijkste wat u zelf kunt doen om te voorkomen dat uw spataderen erger worden is regelmatig te bewegen. Zorg dat u minimaal 30 minuten per dag beweegt. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn goede manieren om in beweging te blijven. Voorkom lange periodes van stilzitten. Moet u lange tijd staan of zitten? Neem dan tussendoor even pauze om van houding te veranderen, even een stukje te lopen of een paar keer op uw tenen te staan. Als u last heeft van overgewicht, kan afvallen helpen om verergering van de klachten te voorkomen.  

In de meeste gevallen zijn spataderen onschuldig. Maar als u er klachten door ervaart of ontevreden bent over hoe de spataderen eruitzien, kunt u het laten behandelen. Behandelingen die mogelijk zijn:  

 • Het dragen van steunkousen. Door de druk van deze elastische kousen wordt de bloedsomloop gestimuleerd, wat de ontwikkeling van nieuwe spataderen voorkomt. Deze behandeling heet compressietherapie 
 • Spataders kunnen worden dichtgespoten met een vloeistof of schuim. Hierdoor zullen de aders dichtgroeien en verdwijnen.  
 • Spataders kunnen operatief verwijderd worden door een dermatoloog of chirurg.  
 • Bij grote spataders kan de chirurg de spatader van binnenuit dichtschroeien door deze te verhitten met een laser of stroom.  

Oefeningen bij spataderen

Bij spataderen kunt u de volgende oefeningen doen om te voorkomen dat uw klachten toenemen.  

Op de tenen staan  

Ga op uw tenen staan en ga daarna weer op uw hielen staan en breng uw tenen zo ver mogelijk omhoog. Herhaal dit steeds weer gedurende een minuut. Met deze oefening versterkt u uw kuitspieren. U duwt het bloed bij wijze van spreken terug naar het hart, wat helpt tegen zware en vermoeide benen.  

Tenen strekken  

Ga op uw rug liggen. Breng uw benen wat omhoog terwijl u ze gestrekt houdt. Vervolgens buigt u de tenen en daarna strekt u ze zo ver mogelijk. Wissel dit af gedurende een minuut.  

Enkels draaien  

Ga op uw rug liggen met uw benen verhoogd. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld plat op de bank te liggen met uw voeten op de armleuning van de bank. Maak vervolgens draaibewegingen met uw voeten vanuit het enkelgewricht. Draai eerst de voeten naar buiten en daarna de andere kant op, naar binnen. Voer de oefening per kant een halve minuut uit.  

Welke producten kunnen helpen

Steunkousen zijn kousen voor uw armen of benen die door druk van buitenaf ervoor zorgen dat het bloed door de bloedvaten beter kan stromen en overtollig vocht afgedreven kan worden. Ze zijn er in verschillende kleuren, diktes, maten en drukklassen. Welk type  steunkous voor u het meest geschikt is, hangt af van uw medische indicatie, uw leeftijd, uw beroep en uw levensstijl.  


Een greep aan relevante hulpmiddelen

Een greep aan relevante hulpmiddelen
Steunkousen aanmeten
Meer lezen
Een greep aan relevante hulpmiddelen
Steunkousen kopen
Naar de webshop
Livit nieuwe logo - Livit ottobock care

Over Livit Ottobock Care

Wij zijn Livit Ottobock Care, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

Vragen? Chat met onze klantenservice
steunkousen_nl_logo

Over Steunkousen.nl

Bij onze webshop Steunkousen.nl kunt u terecht voor modieuze en comfortabele steunkousen. Eenvoudig direct online te bestellen.

Naar Steunkousen.nl
Gerelateerde aandoeningen:

Vind een Livit locatie bij u in de buurt

Met meer dan 156 locaties vindt u altijd een vestiging bij u in de buurt

Wordt uw behandeling door uw verzekering vergoed?

Selecteer uw verzekeraar om te kijken of u vergoed wordt