Steunkousen voor werknemers

Verlichting van pijn en vermoeidheid

Steunkousen bieden verschillende voordelen voor werknemers, vooral voor degenen die langdurig staand werk verrichten of veel moeten lopen tijdens hun werk. Steunkousen helpen namelijk om de bloedcirculatie in de benen te verbeteren door compressie op de aderen uit te oefenen. Dit kan helpen bij het voorkomen van opgezwollen benen, vermoeidheid en het gevoel van zware benen, vooral na langdurig staan of zitten. Door de combinatie van verbeterde bloedcirculatie, verlichting van pijn en vermoeidheid, en ondersteuning van de gewrichten, dragen steunkousen bij aan het algehele comfort en welzijn van werknemers tijdens hun werkuren, wat de productiviteit en tevredenheid ten goede komt.

 

 

Naar de opdrachtbon Vragen? neem contact met ons op

Steunkousen voor werknemers

Steunkousen oefenen van buitenaf druk uit, zodat de bloedvaten worden ondersteund. De doorstroming van het bloed en afvoer van afvalstoffen verbeteren, waardoor klachten zoals pijn, tintelingen en vermoeidheid in de benen afnemen. Door het dragen van steunkousen zullen de benen minder vermoeid raken en verkleint de kans op verergering van de klachten.  Steunkousen zijn er in verschillende kleuren, diktes, maten en drukklassen. Welk type kous het meest geschikt is, hangt af van de indicatie, leeftijd, beroep en levensstijl. Onze deskundige en ervaren orthopedisch adviseurs denken graag met u mee om tot de beste oplossing te komen.

Wist u dat?

 • Therapeutisch Elastische Kousen de bloedvaten ondersteunen?
 • Therapeutisch Elastische Kousen de doorstroming van bloed verbeterd? Therapeutisch Elastische
 • Kousen de afvoer van afvalstoffen verbeteren?
 • Therapeutisch Elastische Kousen klachten zoals pijn, tintelingen en vermoeidheid verminderen
 • Therapeutisch Elastische Kousen zwellingen door vochtophoping tegengaan?
 • Therapeutisch Elastische Kousen vermoeidheidsklachten voorkomen bij langdurig staand werk?

Weet u al welke steunkousen u nodig heeft? Dan kunt u ook direct naar onze webshop Steunkousen.nl gaan om steunkousen aan te schaffen.

https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=48 Kousen
Kousen
10
8,5
1679 beoordelingen

Bij welke klachten helpen steunkousen op de werkvloer?

Steunkousen stimuleren de bloedsomloop en kunnen verlichting geven bij de volgende medische indicaties en lichamelijke klachten:

Diabetes

Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is een aandoening waarbij de bloedsuikerspiegel uit balans is.

Dikke benen

Dikke benen is een aandoening die ook wel wordt aangeduid als ‘vocht in de benen’. Zoals de naam al doet vermoeden, worden je benen hierbij geleidelijk aan steeds dikker. Vaak begint dit probleem met verdikte enkels en treedt het alleen in de avond op. Dikke benen worden veroorzaakt door problemen met de doorbloeding.

Dikke enkels

Dikke enkels worden veroorzaakt door een vochtophoping. Zo’n vochtophoping heet oedeem.

Etalagebenen

Bij etalagebenen (officiële term ‘claudicatio intermittens’) zijn de slagaders in de benen vernauwd. Dit zorgt ervoor dat de bloedtoevoer naar de benen wordt verminderd, wat leidt tot pijn, kramp of een doof gevoel tijdens en na inspanning.

Lipoedeem

Lipoedeem is een ophoping van vet in lichaamsdelen. Hierbij is het vet onregelmatig verspreid over het lichaam. De aandoening komt in de meeste gevallen voor in de benen of armen. Het kan ook voorkomen in het gezicht, buik of borsten.

Oedeem

Oedeem houdt in dat er een opstapeling van vocht zit op plekken waar dit niet hoort. Het treedt op in meerdere vormen. Een van die vormen is lymfoedeem. Hierbij is er een ophoping van het lymfevocht ontstaan. In de meeste gevallen komt het in de armen of benen voor.

Open been

Een open been heet ook wel ulcus cruris. Dit is een wond op het onderbeen, die niet goed wil genezen.

Post-trombotisch syndroom (PTS)

Het post-trombotisch syndroom (PTS) is een combinatie van huidverschijnselen aan het been die ontstaat bij mensen die een diep veneuze trombose (DVT) hebben doorgemaakt. Bij PTS wordt met name de afvloed van het bloed belemmerd door de vernauwde, verlittekende aderen, waardoor het bloed niet goed terug kan stromen naar het hart.

Reizigerstrombose

Reizigerstrombose is een vorm van trombose die is ontstaan als gevolg van langdurig stilzitten tijdens een reis. Speciale reizigerskousen zorgen bij langdurig stilzitten tijdens een vlieg- of autoreis ervoor dat de bloedafvoer extra gestimuleerd wordt.

Restless legs

Bij restless legs (rusteloze benen) heb je een onbedwingbare neiging om je benen te bewegen. Voor je gevoel moet je je benen bewegen, om zo van dat vervelende, tintelende gevoel in de benen af te komen.

Reuma

Reuma is de verzamelnaam voor meer dan honderd spier- en gewrichtsaandoeningen. De, meestal chronische, gevolgen zijn pijn en stijfheid in spieren of gewrichten.

Spataderen

Spataderen zijn bloedvaten die in grootte zijn toegenomen en verdraaid zijn. Hierdoor zijn deze aderen aan de buitenkant zichtbaar als blauwpaarse, kronkelende lijnen.

Tromboflebitis

Tromboflebitis betekent aderontsteking. Een aderontsteking is een ontsteking in en rond een bloedvat, meestal in het onderbeen. Zo’n aderontsteking ontstaat door een bloedstolsel in een ader in het been. De medische naam voor een stolsel in een bloedvat is trombose.

Trombose

Bij trombose is er sprake van bloedstolsel in een bloedvat. Het stolsel kan gaan groeien en daardoor het bloedvat blokkeren. Dit komt vaak voor in de benen en kan daardoor zorgen voor een zogeheten trombosebeen

Veneus oedeem (CVI)

Veneus oedeem (CVI) ontstaat doordat de kleppen die in de beenaderen (venen) zitten, niet goed functioneren. Hierdoor wordt het bloed niet goed afgevoerd richting het hart.

Vermoeide benen

Bij vermoeide benen ervaar je een loom, zwaar gevoel in de benen. Dit is geen ziekte op zichzelf, maar kan wel een symptoom zijn van een onderliggende aandoening.

Wondroos

Wondroos is een ontsteking van de diepere lagen van de huid bij een wond(je). · De huid wordt glanzend rood, pijnlijk, warm en dik. Steunkousen kunnen de oorzaak van je klachten niet wegnemen, maar je klachten wel verminderen tijdens het dragen. Dit wordt ook wel compressietherapie genoemd.

Zware benen

Zware benen; Zoals de naam al doet vermoeden, gaat het hierbij om een zwaar, vermoeid gevoel in de benen. Dit vervelende gevoel treedt vaak op bij warm weer aan het einde van de dag.

Zwangerschap

Bij een zwangerschap kunnen steunkousen preventief gedragen worden om spataderen te voorkomen.

Steunkousen aanmeten

Kousen aanmeten stap 1

Tijdens een eerste afspraak met ons maakt de klant kennis met zijn of haar persoonlijke consulent. Samen bespreken we de hulpvraag en daar nemen we alle tijd voor. Samen bekijken we dan wat de beste oplossing is. Daarnaast geven we informatie en leggen we alle gegevens vast.

Tijdens deze eerste afspraak meten we ook de steunkousen aan. We nemen de maten op en kijken welke steunkous het beste bij de klachten en eventuele medische indicatie past. We plannen een vervolgafspraak met in. De levertijd van de steunkousen is gemiddeld één tot twee weken.

Kousen aanmeten stap 2

Tijdens de pas- en afleverafspraak controleren we of de steunkousen goed passen en comfortabel zitten. Tijdens deze afspraak leggen wij uit hoe men de kousen aan- en uittrekt. Gaat dit moeizaam, bijvoorbeeld omdat er een verminderde handfunctie of rugklachten aanwezig zijn? Dan zijn er verschillende hulpmiddelen die daarmee kunnen helpen, onze consulenten informeren hier graag verder hierover.

Uitvoeringen van steunkousen

Soorten kousen

Steunkousen zijn er in verschillende uitvoeringen. De soort die het meest voorkomt is de kniekous. Daarnaast zijn er kousen tot aan de lies (lieskousen) en panty’s. Verder zijn er kousen met een open teen of met een gehele voet. Welke steunkous het beste past hangt af van de (medische) indicatie en persoonlijke wensen. Wij helpen graag bij het maken van uw keuze.

Materiaal

Steunkousen hebben als basismateriaal onder andere: rubber, synthetisch rubber zoals polyurethaan, katoen en polyamide. Onze consulenten adviseren over de materialen en de eigenschappen van deze materialen.

Vlakbrei of rondbrei – met of zonder naad

Steunkousen worden op twee manieren gebreid: rondgebreid of vlakgebreid. De rondgebreide kousen zijn gebreid als een soort buis en hebben geen naad in de kous. Een vlakgebreide kous wordt als één lap gebreid. Deze lap wordt vervolgens aan de achterkant aan elkaar vastgemaakt. Deze kousen hebben dus wel een naad. Deze naad loopt aan de achterkant van het been en de voet.

Kleuren

Steunkousen zijn in vele kleuren beschikbaar.

Gebruikshandleiding steunkousen

Het is belangrijk dat u uw therapeutisch elastische kousen (drukklasse 2,3 en 4) dagelijks draagt. Hoewel de kousen de oorzaak van de klachten niet wegnemen, voorkomen ze wel dat uw klachten verergeren. Het dragen van therapeutisch elastische kousen zien we dan ook als therapie.

Voor verdere informatie over gebruik, onderhoud van de kousen en tips, raden wij aan de meegeleverde handleiding door te lezen. Tevens zal de consulente u tijdens de pasafspraak alle informatie geven.

Steunkousen dragen

Draag uw kousen vanaf aflevering direct de hele dag. Trek de kousen na het opstaan gelijk aan. Wacht u hiermee, dan kunnen de benen dikker worden en daarmee het aantrekken bemoeilijken. ’s Avonds voor het naar bed gaan trekt u de kousen weer uit. Mocht u gedurende de avond geen activiteiten meer hebben, dan kunt u de kousen ook iets eerder uittrekken en met de benen omhoog gaan zitten.

Steunkousen aan- en uitrekken

Het aan -en uittrekken werkt voor alle soorten kousen hetzelfde. Heeft u kousen met een open teen, dan laat het bijgeleverde ‘aantrekvoetje’ de kous beter over uw voet glijden.

Aantrekken

Zorg dat de benen goed droog zijn. Een vochtige huid door bijvoorbeeld douchen, maakt het aantrekken lastiger.

 • Draai de kous binnenstebuiten tot aan de hiel. Dit doe je door je hand vanaf de boord in de kous te doen en de hak tussen je duim en wijsvinger te nemen.
 • Keer de kous tot aan de voet binnenstebuiten. De schacht is nu omgekeerd en het voetgedeelte blijft binnen in de kous.
 • Schuif het meegeleverde aantrekvoetje over je voet.
 • Trek de opening van de kous met beide handen uit elkaar en trek het voetgedeelte over je voet, tot aan de wreef. Let op: plaats je hiel op de juiste plek in de steunkous. De hiel is duidelijk zichtbaar in de kous gebreid.
 • Trek de kous stukje bij beetje over de hiel.
 • Schuif het beengedeelte gelijkmatig omhoog. Let op dat je de kous niet draait, aan de randen trekt of teveel in de lengte uitrekt. De makkelijkste manier om de kous naar boven te trekken is de boord om te vouwen en stukje voor stukje aan de dubbelgevouwen boord te trekken.
 • Verdeel de kous gelijkmatig met 2 handen over je been. Wanneer je hierbij aantrekhandschoenen gebruikt, heb je meer grip.
 • Zorg ervoor dat de kous zonder plooien of rimpels om het been zit.

Let op: Vergeet bij kousen met een open teen het aantrekvoetje niet te verwijderen

Uittrekken

 • Pak de kous bij de boord. Trek deze naar beneden, tot over de voet.
 • Plaats je duim tussen de kous en je hiel en ‘wip’ hem over de hiel, trek de kous uit.

Aan- en uittrekhulpmiddelen

Wanneer je bij het aan- en uittrekken van de steunkousen gebruikmaakt van een aantrekhulp, zoals speciale rubberen handschoenen, voorkom je beschadiging aan de kous door nagels of andere scherpe voorwerpen. Bovendien kun je de kousen beter verdelen over je been. Uw Livit Ottobock Care consulent adviseert u graag over ons assortiment aantrekhulpen en eventuele vergoedingen daarvan.

Onderhoud

Was je kousen minimaal om de dag. De meeste kousen kunnen in de wasmachine. Op het label in de kous vindt u het wasvoorschrift. Gebruik een fijnwasmiddel of een speciaal wasmiddel voor kousen (verkrijgbaar via Steunkousen.nl), maar geen wasverzachter. Laat de kousen vervolgens altijd aan de lucht drogen. Wast u liever met de hand? Gebruik dan lauwwarm water en een fijnwasmiddel of een speciaal wasmiddel voor kousen en geen wasverzachter.

Verzorging van de benen

Door het dragen van de kousen lijkt het of de huid droger wordt, omdat huidschilfers op het been en in de kous blijven zitten. U kunt uw benen extra verzorgen met een vochtinbrengende crème of lotion.

Let op: Smeer de benen altijd ’s avonds in, zodat deze droog en vetvrij zijn als u de volgende ochtend uw kousen aantrekt. Uw Livit consulent adviseert u graag over de juiste crème.

Controle

Door het intensief dragen van steunkousen kan er ongemerkt slijtage en drukverlies optreden. Drukverlies kan de werking van de kousen verminderen. Laat deze daarom 1x per 12 maanden controleren door uw Livit consulent. Wij nemen hiervoor contact met u op. Heeft u last of vragen, bel ons dan gerust.

Vind een Livit werk en veiligheid voor werkgevers locatie bij u in de buurt

Met meer dan 150 locaties vindt u altijd een locatie bij u in de buurt

Veelgestelde vragen

 • Nee, wij leveren een hulpmiddel altijd fysiek af, tenzij anders aangegeven.

 • Ja, u ontvangt na het aanmeten van het hulpmiddel een kostenoverzicht van onze afdeling customer service, waarop u een inkoopnummer kunt aanmaken en opnieuw door kunt geven aan customer service.

 • Ja, deze is verplicht. Zonder opdrachtbon kunnen we een aanvraag niet in behandeling nemen.

 • Nee, deze is niet noodzakelijk.

 • Nee, deze worden niet vergoed door de zorgverzekeraar.

  Nee, deze worden niet vergoed door de zorgverzekeraar.

 • Nee, behalve de orthopedische veiligheidssteunzool en het Exoskelet voor de rug vallen onder de PBM wetgeving.

  Nee, alleen de orthopedische veiligheidssteunzool en het Exoskelet voor de rug van Livit Ottobock Care vallen onder de PBM wetgeving.

 • Nee de werkgever kan geen beroep doen op het UWV, alleen de werknemer kan een aanvraag indienen voor vergoeding via het UWV.

  Nee de werkgever kan geen beroep doen op het UWV, alleen de werknemer kan een aanvraag indienen voor vergoeding via het UWV.

 • Zodra er een orthopedische voorziening of steunzool in combinatie met een veiligheidsschoen nodig is, vervalt de CE-markering van deze schoen. Livit Ottobock Care heeft met Emma, Atlas, Elten, HKS, Bata, Lowa, Haix en diverse andere merken de borging van de CE-markering geregeld. U en uw werknemer lopen dan geen risico’s als het gaat om veiligheid en aansprakelijkheid.

  Zodra er een orthopedische voorziening of steunzool in combinatie met een veiligheidsschoen nodig is, vervalt de CE-markering van deze schoen. Livit Ottobock Care heeft met Emma, Atlas, Elten, HKS, Bata, Lowa, Haix en diverse andere merken de borging van de CE-markering geregeld. U en uw werknemer lopen dan geen risico’s als het gaat om veiligheid en aansprakelijkheid.

Bekijk alle veelgestelde vragen