Pre-Skin antibacteriële siliconen pols hand orthese

Antibacteriële orthese ter ondersteuning van de pols en hand

Pré-Skin is een antibacteriële siliconen pols hand orthese. In de door Livit Ottobock Care ontwikkelde siliconen samenstelling zitten moleculen die bacteriegroei tegengaan. Zo blijft de pols hand orthese vrij van vervelende (zweet)geurtjes en is deze vriendelijk voor de huid. Een pols hand orthese geeft u rust en ondersteuning bij pijnklachten door het voorkomen van beweging in het gewricht. Ook kan de pols hand orthese een beperkte compressie (druk) geven wanneer er sprake is van oedeem of zwelling. En tenslotte zorgt een pols hand orthese voor het beschermen van het polsgewricht tegen onbedoeld stoten van buitenaf. Een pols hand orthese wordt vaak ingezet bij reuma, artrose in de pols en hypermobiliteit. Welke pols hand orthese het beste bij u past hangt onder andere af van de aard van uw klachten en hoe u het product wilt gaan gebruiken. Meer weten over de juiste pols hand orthese voor uw situatie? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.

Wat krijgt u vergoed? Maak een afspraak

Informatie over de Pre-Skin antibacteriële siliconen pols hand orthese

De Pre-Skin pols hand orthese ontlast en stabiliseert de pols door het beperken van bewegingen in de gewrichten. Een pols hand orthese is een laagdrempelige manier om de gewrichten in de pols en hand te ontzien. Hierdoor kun u uw pols en hand blijven gebruiken, zonder dat de gewrichten worden overbelast. Ook wordt de pijn verlicht en ontwrichting voorkomen. Dit verbetert het algehele functioneren en biedt ondersteuning bij het uitvoeren van uw dagelijkse werkzaamheden.

Livit Ottobock Care maakt de Pré-Skin siliconen pols hand orthese op maat. Dit zorgt ervoor dat het hulpmiddel nauwkeurig op de huid aansluit en een groot draagcomfort heeft. De orthese wordt gemaakt van 100 % medische siliconen, een zacht materiaal. Hierdoor is de Pre-Skin PH-neutraal en dus uitermate geschikt voor de gevoelige huid. Dit bevordert zowel het draagcomfort als de therapietrouw.

In het pols-handgebied zitten veel zweetkliertjes, wat ervoor kan zorgen dat uw orthese na verloop van tijd door bacterievorming gaat ruiken, of gaat irriteren. Met de introductie van antibacteriële eigenschappen die de bacteriën geen kans geeft zich te vermenigvuldigen, krijgt u de juiste ondersteuning van uw pols hand orthese, zonder dat u zich belemmert voelt door geurtjes of huidirritatie.

Wij kunnen de siliconen pols hand orthese in verschillende kleuren voor u maken. Ook voor de klittenbandsluiting is er een keuze uit kleuren. Siliconen is van zichzelf een redelijk flexibel materiaal, daarom worden er verschillende soorten verstevigingsmaterialen in verwerkt, de keuze hiervan is afhankelijk van de functie die de pols hand orthese moet geven.

https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=48 Orthesen
Orthesen
10
8,5
1026 beoordelingen

Bij welke klachten helpt de Pre-Skin antibacteriële siliconen pols hand orthese?

Chronische aandoeningen aan vingers, hand- en polsgewrichten, zoals reuma of artrose, kunnen ervoor zorgen dat u een orthese nodig heeft. Bijvoorbeeld om uw polsgewricht te corrigeren, bepaalde bewegingen te beperken, of om vrijer te kunnen bewegen. Uw arts kan een pols hand orthese adviseren wanneer u last heeft van klachten aan uw pols of hand. Denk hierbij aan:

 • Het carpaal tunnel syndroom is een verzameling van klachten aan de hand. Zo kunt u last hebben van tintelingen en verlies van gevoel in uw hand en vingers (duim, wijsvinger, middelvinger en ringvinger).
 • RSI is een verzamelnaam voor alle gewricht- en spierklachten aan de handen, polsen, armen, schouders of nek. RSI staat voor Repetitive Strain Injury. Dit betekent dat er een blessure is ontstaan door herhaalde belasting. 
 • Reuma; is de verzamelnaam voor meer dan honderd spier- en gewrichtsaandoeningen. De, meestal chronische, gevolgen zijn pijn en stijfheid in spieren of gewrichten.
 • Artrose (osteoartritis); dit is een chronische toestand waarbij het kraakbeen in de gewrichten is beschadigd. Het komt het vaakst voor in de rug, handen, knieën en voeten
 • Verzwikking of verstuiking van de pols.
 • Ontsteking van het polsgewricht.
 • Instabiliteitsklachten; ontstaan wanneer een gewricht ‘te los’ is en teveel bewegingsvrijheid heeft. Hierdoor kunnen er vervelende pijnklachten ontstaan.
 • Overbelastingsklachten; een (te) zware belasting van de pols en handen kunnen overbelastingsklachten geven
 • Pijnlijke gewrichten kunnen hun oorzaak hebben in een ontsteking, of een aandoening zoals artrose of reuma.
 • Spasmen is het oncontroleerbaar of onwillekeurig samentrekken van de spieren. Hierdoor is het voor de spieren onmogelijk om zich te ontspannen.
 • Handkrampen ontwikkelen zich vaak als gevolg van aandoeningen die de spieren en zenuwen in de hand beïnvloeden.
 • Dwangstanden; Wanneer een gewricht langdurig in een bepaalde stand blijft staan, kan er een verkorting van de spieren en pezen ontstaan. Hierdoor kan een gewricht in een dwangstand komen, dit heet een contractuur.
 • Huidpijn, ook wel neuropathie genoemd. Zenuwen zorgen ervoor dat we sensaties op de huid kunnen ervaren zoals aanrakingen, warmte, kou of pijn. Als de zenuwen beschadigd zijn, kan dat er dus voor zorgen dat u ofwel een heftige pijn ervaart ofwel juist het gevoel verliest.

Aanmeten van een Pre-Skin antibacteriële siliconen pols hand orthese

Pre-Skin aanmeten stap 1 

Tijdens uw eerste afspraak met ons maakt u kennis met een van onze orthopedisch adviseurs. Samen bespreken we uw hulpvraag en nemen we de informatie door die uw arts heeft vermeld in de verwijsbrief. Daar nemen we alle tijd voor. Met de informatie van uw specialist en uw verhaal bekijken we wat de beste oplossing is. Daarnaast geven we advies over de vergoeding en leggen we allerlei gegevens vast.

Tijdens deze eerste afspraak meten we ook de siliconen pols hand orthese aan. Heeft u een maatwerkproduct nodig, dan maken we tijdens deze afspraak een afdruk van uw pols en arm door middel van een cast, gips of via een scan. Aan de hand van het model maken wij uw pols hand orthese.

De orthopedisch adviseur maakt meestal een pas- afleverafspraak met u over 2 weken.

Pre-Skin aanmeten stap 2 

Tijdens de pas- en afleverafspraak controleren we of uw pols hand orthese goed past en comfortabel zit. We doen de orthese bij u om. Tijdens deze afspraak leggen wij u uit hoe u de orthese moet gebruiken en schoon kunt maken. Ook maken wij een controleafspraak. Eventueel op een technisch spreekuur met uw voorschrijvend arts erbij.

Gebruikshandleiding Pre-Skin antibacteriële siliconen pols hand orthese

Siliconen is een zacht materiaal en daardoor niet bestand tegen scherpe voorwerpen. Pas op met het gebruik van messen. Als een scheur in het siliconen ontstaat, neem dan contact op met de orthopedisch adviseur.

In het gebruik zullen de eigenschappen van de pols hand orthese langzaam veranderen. Zo kan de kleur onder invloed van zonlicht verbleken.

Het siliconen zal soepeler worden en zich meer naar de huid gaan zetten. De versteviging zal na verloop van tijd in stijfheid afnemen, waardoor de kans bestaat dat een nieuwe voorziening noodzakelijk is. Indien u vermoedt dat dit het geval is, kunt u contact opnemen met uw orthopedisch adviseur.

Aantrekken Pre-Skin

Siliconen is een materiaal dat stroef over de huid schuift. Daarom is het van belang dat de klittenbanden volledig losgemaakt worden en de pols hand orthese goed opengemaakt wordt voordat deze aangetrokken wordt.

 • Na het positioneren van de hand in de orthese worden de klittenbanden gesloten.
 • Trek de klittenbanden aan tot de orthese nauw om de hand/arm gesloten zit.
 • Op deze manier biedt de orthese meer ondersteuning.

Wennen Pre-Skin

Voor het dragen van een pols hand orthese geldt over het algemeen een gewenningstijd, hoewel deze per hulpmiddel verschillend kan zijn.

Om de pijnklachten te verminderen en rust te creëren, zal de pols hand orthese ervoor zorgen dat bepaalde bewegingen niet meer uitvoerbaar zijn. Dit vraagt om een aanpassing van bewegingspatronen en uw houding. Het kan in het begin druk op de huid uitoefenen en lichaamsdelen of gewrichten corrigeren.

Een gewenningsperiode van 1 á 2 weken is normaal, waarin de pols hand orthese uit gedaan wordt als deze last veroorzaakt. Na twee weken zou u gewend moeten zijn aan de aanpassing. De orthese mag geen pijn doen of irriteren, mocht dit toch zo zijn, neem dan contact met ons op.

Onderhoud Pre-Skin

 • Spoel de pols hand orthese dagelijks na gebruik af met water.
 • Bij het ontstaan van geurtjes of verkleuring door vuiligheid kan siliconen gewassen worden met warm water en niet-agressieve zeep.
 • Zorgt dat de sluitingen daarbij goed gesloten zijn.
 • Spoel en droog het materiaal goed na om zeepresten te verwijderen.
 • Droog het siliconen met een doek. Gebruik geen externe warmtebronnen.

Problemen

Heeft u weinig tot geen gevoel in uw arm en/of hand, dan is het van groot belang dat u de huid controleert. Dit geldt zeker voor de gewenningsperiode, maar ook daarna. Als er rode (druk) plekken ontstaan die niet uit zichzelf weggaan wanneer de pols hand orthese niet gedragen wordt, neem dan contact op met uw adviseur.

Garantie Pre-Skin antibacteriële siliconen pols hand orthese

Door het intensief dragen van uw pols hand orthese kan er ongemerkt slijtage optreden. Door slijtage aan bijvoorbeeld de pasvorm, het materiaal of de sluitingen kan de werking van uw hulpmiddel verminderen. Laat uw pols hand orthese daarom regelmatig controleren door uw orthopedisch adviseur Wij nemen contact met u op voor het maken van een controle-afspraak. Heeft u last of vragen; bel ons gerust.

Niet tevreden?

De garantietermijn op materiaal- en productiefouten in uw op maat gemaakte pols hand orthese is één jaar en gaat in op de datum van aflevering.

Als redelijkerwijs aangenomen kan worden dat problemen door anatomische veranderingen en/of onjuist gebruik worden veroorzaakt, is de garantieregeling niet van toepassing.

Livit Ottobock Care is niet aansprakelijk voor de gevolgen van het onjuist gebruik van, of het aanbrengen van aanpassingen aan, de door haar geleverde producten door andere dan door Livit Ottobock Care als bevoegd erkende personen. Hiermee vervalt tevens de garantieregeling.

Wij zoeken zo snel mogelijk naar een passende oplossing voor u.

Wet- en regelgeving

Alle medische hulpmiddelen moeten binnen de Europese Unie (EU) voldoen aan de Medical Device Regulation (MDR). Om dit aan te tonen is het in bepaalde gevallen mogelijk om een CE-markering aan het product toe te voegen.
Alleen volledig naar maat gemaakte producten hoeven deze CE-markering niet te hebben.
Voor alle producten van Livit Ottobock Care geldt dat deze voldoen aan de wettelijke eisen van de Medical Device Regulation.

Vergoeding zorgverzekeraar voor braces en orthesen

Vaak worden braces en orthesen uit de basisverzekering vergoed. Dit is wanneer de brace of orthese noodzakelijk is voor het dagelijks functioneren. Orthesen en braces die gebruikt worden voor sport of educatie worden over het algemeen niet vergoed. Dit geldt ook voor braces en orthesen die gebruikt worden tijdens een behandeling (geen vergoeding). Wilt uw weten of u aanspraak kunt maken op vergoeding voor uw brace of orthese? Check dan de vergoedingenwijzer.

Wat is er nodig bij de aanvraag?

Voor elke orthese of brace geldt dat wij de aanvraag voor dit hulpmiddel vooraf indienen bij uw zorgverzekeraar. Voor de meeste orthesen en braces is vooraf geen toestemming nodig.

Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland. Het enige dat we van u nodig hebben om uw aanvraag te kunnen indienen is een voorschrift van uw arts (medisch specialist) met de medische indicatie en het behandeldoel, aangevuld met een zorgplan dat u samen met de Livit adviseur opstelt.

Of u voor vergoeding van uw hulpmiddel in aanmerking komt, is afhankelijk van uw medische indicatie en uw hulpvraag en bij welke zorgverzekeraar u verzekerd bent. Check de vergoedingenwijzer.

Informatie over eigen risico bij braces en orthesen

Ook al wordt uw hulpmiddel door de zorgverzekeraar vergoed, kan het zijn dat de kosten ten laste komen van uw eigen risico. Het eigen risico is een wettelijk bepaald jaarbedrag dat voor iedereen gelijk is. Voor 2023 is het eigen risico vastgesteld op € 385,-. Dit bedrag is gelijk aan vorig jaar. Voor kinderen tot 18 jaar geldt geen eigen risico.

Bij sommige verzekeraars kunt u uw eigen risico in termijnen betalen. Of dat in uw geval ook geldt, kunt u navragen bij uw zorgverzekeraar.

Informatie over de eigen bijdrage

Voor sommige hulpmiddelen, bijvoorbeeld voor orthopedische en semi-orthopedische schoenen, geldt behalve het eigen risico ook een eigen bijdrage. Dit bedrag betaalt u zelf. De overheid bepaalt voor welke hulpmiddelen een eigen bijdrage geldt en hoe hoog de bijdrage is. Dit geldt voor hulpmiddelen uit zowel de basisverzekering als uit de aanvullende verzekering.

Sommige zorgverzekeraars bieden een aanvullende verzekering, waarbij de eigen bijdrage geheel of gedeeltelijk wordt vergoed. Uw zorgverzekeraar kan u hier meer over vertellen.

Contracten Zorgverzekeraars

Livit werkt samen met alle zorgverzekeraars in Nederland. Met de juiste indicatie worden de meeste orthopedische hulpmiddelen geheel of gedeeltelijk uit de basisverzekering vergoed. Livit dient de declaratie voor hulpmiddelen die onder de basisvergoeding vallen rechtstreeks in bij uw zorgverzekeraar. Voorwaarden daarvoor zijn dat wij in het bezit zijn van de gegevens van uw zorgverzekering, uw identiteitsbewijs en een verwijsbrief van uw arts of specialist. Of u voor een vergoeding in aanmerking komt, is dus afhankelijk van uw verwijzing (medische indicatie).

Wilt uw weten of u aanspraak kunt maken op vergoeding? Check dan de vergoedingenwijzer.

Vind een Livit orthesen en braces locatie bij u in de buurt

Met meer dan 155 locaties vindt u altijd een locatie bij u in de buurt

Wordt uw behandeling door uw verzekering vergoed?

Selecteer uw verzekeraar om te kijken of u vergoed wordt

Veelgestelde vragen

 • De kosten van een orthese hangen af van de uitvoering waarvoor wordt gekozen. Er zijn grote verschillen tussen confectie- en maatwerkoplossing, en tussen verschillende materialen. Wilt u meer duidelijkheid over kosten? Maak dan een afspraak met een van onze adviseurs.

  De kosten van een orthese hangen af van de uitvoering waarvoor wordt gekozen. Er zijn grote verschillen tussen confectie- en maatwerkoplossing, en tussen verschillende materialen. Wilt u meer duidelijkheid over kosten? Maak dan een afspraak met een van onze adviseurs.

 • Voor het aanmeten komen u en uw kind naar één van de Livit Ottobock Care Centers. Er zijn twee of drie afspraken nodig voordat uw kind de orthese kan gaan dragen. Bij de eerste afspraak wordt in samenwerking met de arts het looppatroon en de spierspanning beoordeeld. Daarna wordt de orthese aangemeten door een gipsafdruk van het been te maken en/of door maten op te nemen. Dit duurt zo’n dertig minuten.
  Het is belangrijk dat u de schoenen die uw kind wil gaan dragen met de orthese bij u heeft op deze afspraak. Of dat u de hielheffing van de schoen weet. Als de orthese zonder binnenschoen wordt besteld, kunt u de orthese binnen twee weken afhalen.

  Voor het aanmeten komen u en uw kind naar één van de Livit Ottobock Care Centers. Er zijn twee of drie afspraken nodig voordat uw kind de orthese kan gaan dragen. Bij de eerste afspraak wordt in samenwerking met de arts het looppatroon en de spierspanning beoordeeld. Daarna wordt de orthese aangemeten door een gipsafdruk van het been te maken en/of door maten op te nemen. Dit duurt zo’n dertig minuten. 

  Het is belangrijk dat u de schoenen die uw kind wil gaan dragen met de orthese bij u heeft op deze afspraak. Of dat u de hielheffing van de schoen weet. Als de orthese zonder binnenschoen wordt besteld, kunt u de orthese binnen twee weken afhalen. Als er wel een binnenschoen is besteld, komt u eerst terug voor een pasafspraak. Dit duurt zo’n vijftien minuten. Eén week daarna wordt een laatste check gedaan en kan uw kind de orthese gaan dragen.

 • U kunt bij ons terecht voor orthopedische schoenen en schoenaanpassingen, veiligheidsschoenen, steunzolen, steunkousen en therapeutisch elastische kousen, orthesen en braces, bandages, prothesen en redressiehelmen. 

  U kunt bij ons terecht voor orthopedische schoenen en schoenaanpassingen, veiligheidsschoenen, steunzolen, steunkousen en therapeutisch elastische kousen, orthesen en braces, bandages, prothesen en redressiehelmen

 • De garantietermijn op materiaal- en productiefouten in uw orthese is één jaar. Voor producten die niet door Livit Ottobock Care worden gemaakt, zijn de garantievoorwaarden van de fabrikant van toepassing.

  De garantietermijn op materiaal- en productiefouten in uw orthese is één jaar. Voor producten die niet door Livit Ottobock Care worden gemaakt, zijn de garantievoorwaarden van de fabrikant van toepassing.

 • U kunt het kunststof deel van de orthese schoonmaken met water of een sopje. Soms is de orthesevoorzien van een leren schoentje, let erop dat die tijdens het schoonmaken niet nat wordt. Verder is er geen onderhoud nodig.

  U kunt het kunststof deel van de orthese schoonmaken met water of een sopje. Soms is de orthese voorzien van een leren schoentje, let erop dat die tijdens het schoonmaken niet nat wordt. Verder is er geen onderhoud nodig.

 • Gemiddeld gaat een orthese 2 jaar mee, afhankelijk van het type orthese, de uitvoering en de intensiteit van het gebruik van het hulpmiddel. Vervanging van uw orthese na deze gebruikstermijn wordt vaak door uw zorgverzekeraar vergoed. Uw orthopedisch adviseur zal u hierover informeren.

  Gemiddeld gaat een orthese 2 jaar mee, afhankelijk van het type orthese, de uitvoering en de intensiteit van het gebruik van het hulpmiddel. Vervanging van uw orthese na deze gebruikstermijn wordt vaak door uw zorgverzekeraar vergoed. Uw orthopedisch adviseur zal u hierover informeren.

 • Er is vaak veel meer mogelijk dan u denkt. We helpen u graag op weg bij het vinden van de snelste weg naar uw sportwens, zodat u snel lekker kunt gaan bewegen en sporten. 
  Bespreek de mogelijkheden met uw orthopedisch adviseur. Hij of zij kan goed inschatten of uw voorziening geschikt is voor de sport die u in gedachten heeft. Een speciale sportvoorziening is voor de meeste recreatieve vormen van sport echt niet altijd nodig. Vaak kan een goed advies en een kleine aanpassing aan uw dagelijkse voorziening al voldoende zijn. 

  Er is vaak veel meer mogelijk dan u denkt. We helpen u graag op weg bij het vinden van de snelste weg naar uw sportwens, zodat u snel lekker kunt gaan bewegen en sporten. 

  Bespreek de mogelijkheden met uw orthopedisch adviseur. Hij of zij kan goed inschatten of uw voorziening geschikt is voor de sport die u in gedachten heeft. Een speciale sportvoorziening is voor de meeste recreatieve vormen van sport echt niet altijd nodig. Vaak kan een goed advies en een kleine aanpassing aan uw dagelijkse voorziening al voldoende zijn. 

 • Een orthese van siliconen is veel gemakkelijker schoon te houden dan een orthese van bijvoorbeeld leer. De orthese is afwasbaar met water en een niet-agressieve zeep. Spoel de orthese goed na om zeepresten te verwijderen. Droog goed af. Siliconen is een sterk materiaal, maar kan minder goed tegen scherpe voorwerpen. Een gescheurde orthese kan meestal nog gerepareerd worden, mits de orthese niet te oud is. Bel ons voor een afspraak als u scheurtjes ontdekt. Wij kunnen de orthese dan repareren. Wij kunnen ook de sluiting van uw orthese vernieuwen als deze verder nog goed zit en werkt. 

  Een orthese van siliconen is veel gemakkelijker schoon te houden dan een orthese van bijvoorbeeld leer. De orthese is afwasbaar met water en een niet-agressieve zeep. Spoel de orthese goed na om zeepresten te verwijderen. Droog goed af. Siliconen is een sterk materiaal, maar kan minder goed tegen scherpe voorwerpen. Een gescheurde orthese kan meestal nog gerepareerd worden, mits de orthese niet te oud is. Bel ons voor een afspraak als u scheurtjes ontdekt. Wij kunnen de orthese dan repareren. Wij kunnen ook de sluiting van uw orthese vernieuwen als deze verder nog goed zit en werkt. 

 • Als uw arts de orthese heeft voorgeschreven en u het hulpmiddel permanent gebruikt (de orthese is noodzakelijk bij uw algemene dagelijkse activiteiten), dan worden de kosten voor het hulpmiddel doorgaans vergoed door uw zorgverzekeraar. Hou wel rekening met het verplichte eigen risico dat u bij uw zorgverzekering heeft. Dat betekent dat de kosten pas vergoed worden, nadat u het volledige eigen risico hebt betaald. De zorg van uw huisarts telt niet mee voor het eigen risico. Uiteraard dienen wij de factuur voor uw orthese in bij uw zorgverzekeraar.

  Als uw arts de orthese heeft voorgeschreven en u het hulpmiddel permanent gebruikt (de orthese is noodzakelijk bij uw algemene dagelijkse activiteiten), dan worden de kosten voor het hulpmiddel doorgaans vergoed door uw zorgverzekeraar. Hou wel rekening met het verplichte eigen risico dat u bij uw zorgverzekering heeft. Dat betekent dat de kosten pas vergoed worden, nadat u het volledige eigen risico hebt betaald. De zorg van uw huisarts telt niet mee voor het eigen risico. Uiteraard dienen wij de factuur voor uw orthese in bij uw zorgverzekeraar. Deze stuurt u vervolgens een factuur als u uw eigen risico nog niet volledig hebt betaald. In de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering staan de precieze vergoedingen die u ontvangt. Uw adviseur zal u er meer over vertellen tijdens uw afspraak. Vraagt u zelf een orthese (brace, spalk of bandage) aan, zonder verwijzing van uw arts, dan zijn de kosten voor eigen rekening. 

  Meer weten over de vergoeding van een specifieke orthese? Bekijk dan onze vergoedingenwijzer.

 • In sommige situaties wordt een EVO voor de nacht vergoed tegen contracturen. Als dit ook noodzakelijk is, kan Livit Ottobock Care deze zo uitvoeren dat hij geen water opneemt en er een looprubber onder komt.

  In sommige situaties wordt een EVO voor de nacht vergoed tegen contracturen. Als dit ook noodzakelijk is, kan Livit Ottobock Care deze zo uitvoeren dat hij geen water opneemt en er een looprubber onder komt.

Bekijk alle veelgestelde vragen

Verhaal van Lisanne

Bindweefsel is de lijm van je lichaam. Maar wat als die lijn te slap is? Bij Lisanne van der Pligt, 27, is dat het geval en dan is bewegen opeens niet meer zo vanzelfsprekend en automatisch als je gewend bent. Doordat de banden rondom haar gewrichten niet doen wat ze horen te doen, moeten haar spieren extra hard werken, waardoor ze continu pijn in haar lichaam en spieren heeft. Daarbij werken verschillende processen in haar lichaam niet zoals zou moeten. Lisanne: ‘Hier is niets aan te doen, maar dat betekent niet dat ik mij laat belemmeren in mijn leven. Ik word er vreselijk opstandig van als iemand mijn grenzen bepaald en vind dat ik iets niet kan.’

Bekijk het hele verhaal