Overbelasting

Overbelasting houdt in dat de spieren, pezen en gewrichten te zwaar zijn belast. Hierdoor ontstaan allerlei klachten die niet zomaar verdwijnen. 

Wat is overbelasting?

Overbelasting houdt in dat de spieren, pezen en gewrichten te zwaar zijn belast. Hierdoor ontstaan allerlei klachten die niet zomaar verdwijnen. 

Symptomen bij overbelasting

Onderstaand ziet u een aantal symptomen die u kunt ervaren bij overbelasting van de spieren, pezen of gewrichten. Deze symptomen zijn vaak wat vager. Denk hierbij aan: 

  • Vastzittende, stijve spieren. 
  • Gevoelige spieren. 
  • Spierknopen. 
  • Hoofdpijn. 

Oorzaken van overbelasting

Er zijn allerlei verschillende oorzaken waardoor u uw spieren, pezen of gewrichten kunt overbelasten. Voorbeelden zijn: 

  • Zonder warming-up sporten. 
  • Een incident waarbij de spieren een harde klap krijgen. 
  • Intensief bewegen na een periode van rust. 
  • Zware belasting zonder periodes van rust. 
  • Verkeerde werkhouding. 
  • Asymmetrie van het lichaam, zoals beenlengteverschil. 

Behandeling bij overbelasting

Het nemen van voldoende rust is van belang voor het herstel. Verder is het belangrijk om tijdens het sporten erop te letten wat uw lichaam wel of niet aankan. Bouw de training goed en vooral rustig op. Om de klachten van overbelasting te verminderen, kunt u het aangedane lichaamsdeel koelen met bijvoorbeeld koud water of ijs. U kunt ook drukverband aanleggen of het aangedane lichaamsdeel wat omhoog leggen wanneer u rust. 

Een brace kan ingezet worden om rust te geven aan het overbelaste lichaamsdeel. Daarnaast bieden braces over het algemeen ook stevigheid en compressie (druk) om het aangedane lichaamsdeel op een goede manier te laten herstellen. De compressie heeft als doel om de bloedsomloop te verhogen. 

Wanneer er bij u sprake is van asymmetrie van het lichaam, zoals beenlengteverschil, bekkenscheefstand of platvoeten, dan kunt u altijd nog terecht bij een orthopedisch instrument- of schoenmaker voor hulpmiddelen. Denk hierbij aan steunzolen of orthopedische schoenen. 

Welke producten kunnen helpen

Een brace, ook wel orthese genoemd, wordt gedragen om pijn en klachten te verminderen. Een brace is namelijk een laagdrempelige manier om spieren en gewrichten te ontzien. Hierdoor kan u het gewricht wel blijven gebruiken, zonder dat het verder wordt belast.


Een greep aan relevante hulpmiddelen

Een greep aan relevante hulpmiddelen
Kniebrace kopen
Naar de webshop
Een greep aan relevante hulpmiddelen
Polsbrace kopen
Naar de webshop
Een greep aan relevante hulpmiddelen
Rugbrace kopen
Naar de webshop
Livit nieuwe logo - Livit ottobock care

Over Livit Ottobock Care

Wij zijn Livit Ottobock Care, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

Vragen? Chat met onze klantenservice

Over Blessurewijzer

Onze webshop Blessurewijzer.nl biedt de beste (product)oplossingen. Geselecteerd door zeer ervaren revalidatieartsen, orthopeden, orthopedisch adviseurs en fysiotherapeuten en in de praktijk bewezen door een grote groep dragers.

Naar Blessurewijzer

Vind een Livit locatie bij u in de buurt

Met meer dan 156 locaties vindt u altijd een vestiging bij u in de buurt

Wordt uw behandeling door uw verzekering vergoed?

Selecteer uw verzekeraar om te kijken of u vergoed wordt