Polsbrace

Brace ter ondersteuning van de pols en hand

Een polsbrace geeft rust ondersteuning bij pijnklachten. Daarnaast zorgt de polsbrace voor het beschermen van het polsgewricht tegen onbedoeld stoten van buitenaf. Omdat de brace zorgt voor stabiliteit, vermindert de pijn en kan de pols herstellen. Een polsbrace wordt vaak ingezet bij quervain, reuma, artrose en hypermobiliteit. Het kan zijn dat een confectiebrace voldoende is, maar indien nodig kunnen wij ook een brace voor u op maat maken. Welke polsbrace het beste bij u past hangt onder andere af van de aard van uw klachten, maar ook van de plek van de pijn en hoe u het product wil gaan gebruiken. Meer weten over de juiste polsbrace voor uw situatie? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.

Maak een afspraak Koop in webshop

Informatie over de polsbrace

Een polsbrace, ook wel bandage of orthese genoemd, ontlast en stabiliseert het polsgewricht. Een brace is namelijk een laagdrempelige manier om de gewrichten in de pols en hand te ontzien. Hierdoor kunt u uw pols en hand blijven gebruiken, zonder dat de gewrichten worden overbelast. Ook wordt de pijn verlicht en ontwrichting voorkomen. Dit verbetert het algehele functioneren en biedt ondersteuning bij het uitvoeren van uw dagelijkse levensverrichtingen. Een polsbrace kan in verschillende uitvoeringen, maten en materialen worden geleverd. Uw orthopedisch adviseur kan u vertellen welke polsbrace het meest geschikt is voor uw situatie.

Soorten polsbraces

Een polsbrace kan in verschillende uitvoeringen en materialen worden geleverd. Het kan zijn dat een confectiebrace voor u voldoende is. Is dit niet het geval, dan kunnen wij ook een brace voor u op maat maken. Denk hierbij aan siliconen, kunststof, leer, carbon en met scharnieren.

Wij werken met hoge kwaliteit confectiebraces. Al onze merken zijn zorgvuldig door onze orthopedisch adviseurs geselecteerd op hun kwaliteit en duurzaamheid.

Indien u een maatwerk brace nodig hebt, zal uw orthopedisch adviseur u voorlichten over de verschillende materialen en mogelijkheden voor uw maatwerk brace. Zo werken wij onder andere met siliconen voor de Siliconen Pols Hand Orthese.

Een speciale uitvoering van een maatwerk polsbrace van siliconen is de Pre-Skin. De Pré-Skin is een antibacteriële siliconen pols-hand orthese. In de siliconen samenstelling zitten moleculen die bacteriegroei tegengaan. Zo blijft de brace vrij van vervelende (zweet)geurtjes en is het vriendelijk voor de huid.

https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=48 Orthesen
Orthesen
10
8,5
1002 beoordelingen

Bij welke klachten helpt een polsbrace?

Chronische aandoeningen aan vingers, de hand of de pols, kunnen ervoor zorgen dat u een polsbrace nodig hebt. Bijvoorbeeld om een gewricht te corrigeren, bepaalde bewegingen onmogelijk te maken of om vrijer te kunnen bewegen. Uw arts kan een polsbrace adviseren wanneer u last heeft van klachten aan uw pols of hand. Denk hierbij aan:

 • Het carpaal tunnel syndroom is een verzameling van klachten aan de hand. Zo kunt u last hebben van tintelingen en verlies van gevoel in uw hand en vingers (duim, wijsvinger, middelvinger en ringvinger).
 • RSI is een verzamelnaam voor alle gewricht- en spierklachten aan de handen, polsen, armen, schouders of nek. RSI staat voor Repetitive Strain Injury. Dit betekent dat er een blessure is ontstaan door herhaalde belasting. 
 • Reuma; is de verzamelnaam voor meer dan honderd spier- en gewrichtsaandoeningen. De, meestal chronische, gevolgen zijn pijn en stijfheid in spieren of gewrichten.
 • Artrose (osteoartritis); dit is een chronische toestand waarbij het kraakbeen in de gewrichten is beschadigd. Het komt het vaakst voor in de rug, handen, knieën en voeten
 • Verzwikking of verstuiking van de pols.
 • Ontsteking van het polsgewricht.
 • Instabiliteitsklachten; ontstaan wanneer een gewricht ‘te los’ is en teveel bewegingsvrijheid heeft. Hierdoor kunnen er vervelende pijnklachten ontstaan.
 • Overbelastingsklachten; een (te) zware belasting van de pols en handen kunnen overbelastingsklachten geven
 • Pijnlijke gewrichten kunnen hun oorzaak hebben in een ontsteking, of een aandoening zoals artrose of reuma.
 • Spasmen is het oncontroleerbaar of onwillekeurig samentrekken van de spieren. Hierdoor is het voor de spieren onmogelijk om zich te ontspannen.
 • Handkrampen ontwikkelen zich vaak als gevolg van aandoeningen die de spieren en zenuwen in de hand beïnvloeden.
 • Dwangstanden; Wanneer een gewricht langdurig in een bepaalde stand blijft staan, kan er een verkorting van de spieren en pezen ontstaan. Hierdoor kan een gewricht in een dwangstand komen, dit heet een contractuur.
 • Huidpijn, ook wel neuropathie genoemd. Zenuwen zorgen ervoor dat we sensaties op de huid kunnen ervaren zoals aanrakingen, warmte, kou of pijn. Als de zenuwen beschadigd zijn, kan dat er dus voor zorgen dat u ofwel een heftige pijn ervaart ofwel juist het gevoel verliest.

Aanmeten van een polsbrace

Polsbrace aanmeten stap 1 

Tijdens uw eerste afspraak met ons maakt u kennis met een van onze orthopedisch adviseurs. Samen bespreken we uw hulpvraag en nemen we de informatie door die uw arts heeft vermeld in de verwijsbrief. Daar nemen we alle tijd voor. Met de informatie van uw specialist en uw verhaal bekijken we wat de beste oplossing is. Daarnaast geven we advies over de vergoeding en leggen we allerlei gegevens vast.

Tijdens deze eerste afspraak meten we ook de polsbrace aan. We nemen de maten van uw pols en arm en kijken welke polsbrace het beste bij uw probleem past. Mochten wij het juiste product voor u op voorraad hebben, dan kunt u gelijk met uw pols hand brace naar huis, maar vaak moeten wij de polsbrace nog bestellen.

Heeft u een maatwerk product nodig, dan maken we tijdens deze afspraak een afdruk van uw pols en arm door middel van een cast, gips of via een scan. Aan de hand van uw maten, maken wij uw polsbrace.

De orthopedisch adviseur maakt meestal een pasafspraak met u over 2 weken.

Polsbrace aanmeten stap 2 

Tijdens de pas- en afleverafspraak controleren we of uw polsbrace goed past en comfortabel zit. We doen de polsbrace bij u om. Tijdens deze afspraak leggen wij u uit hoe u de brace moet gebruiken en schoon kunt maken. Ook maken wij een controleafspraak. Eventueel op een technisch spreekuur met uw voorschrijvend arts erbij.

Gebruikshandleiding polsbrace

Er zijn veel verschillende soorten braces, ook wel orthesen genoemd, en deze worden op verschillende manieren gebruikt. In deze handleiding geven wij u algemene informatie over dit product. Specifieke informatie over uw spalk krijgt u van uw orthopedisch adviseur.

Door het dragen van een polsbrace kunt u plaatselijk wat meer gaan transpireren. Laat de huid wennen en in de loop van de tijd zal de zweetproductie vaak afnemen.

Aantrekken polsbrace

Het aantrekken van uw polsbrace kan in het begin wat stroef gaan, maar door het gebruik wordt deze steeds soepeler waardoor het aantrekken steeds makkelijker gaat.

 • Positioneer uw pols en hand goed in de polsbrace. De polsbrace hoort uw polshand te ondersteunen of te corrigeren, dus moet het uw pols en hand zoveel mogelijk omvatten.
 • Bevestig sluitbanden altijd één voor één en begin op die plek die het verste van uw hart af ligt (eerst pols, dan onderarm).
 • Controleer altijd of sluitingen goed vastzitten voor u gaat bewegen.

Onderhoud polsbrace

Voor een confectie polsbrace volgt u de onderhoudsinstructies van de fabrikant. Deze instructies staan vermeld in het onderhoudsboekje dat bij uw polsbrace bijgesloten zit.

Een maatwerk polsbrace kan van (combinaties van) verschillende materialen gemaakt zijn. Het onderhoud van een maatwerk polsbrace verschilt dus van soort tot soort.

Siliconen

Dit materiaal is afwasbaar met water en een niet-agressieve zeep. Spoel en droog het materiaal goed na om zeepresten te verwijderen. Siliconen is een sterk materiaal, maar kan minder goed tegen scherpe voorwerpen. Neem contact op met uw orthopedisch adviseur zodra u een scheurtje ziet.

Kunststof

Maak kunststof delen regelmatig schoon met een vochtige doek, eventueel met wat schoonmaakmiddel. Gebruik nooit oplosmiddelen zoals aceton, spiritus, wasbenzine of iets dergelijks.

Leer

Leer kunt u schoonmaken met een vochtige doek. Het beste gebruikt u hiervoor kalkvrij water (gedestilleerd of gekookt water). Gebruik geen zeep. Laat het leer drogen aan de lucht en vermijdt langdurig wrijven.

Carbon

Carbon is een zeer sterk en slijtvast materiaal. U kunt het reinigen met water en zeep en laten drogen aan de lucht.

Scharnieren

Scharnieren kunt u insmeren met naaimachineolie. Deze olie is zuurvrij en heeft een hoge zuiverheid.

Voor alle materialen en soorten polsbraces geldt dat deze goed droog moeten zijn voor deze gedragen kunnen worden. Droog de polsbrace altijd aan de lucht en nooit op of met een externe warmtebron. Hierdoor kan de polsbrace zijn vorm verliezen.

Ga bij duidelijk zichtbare schade (diepe groef of barst) aan kunststof delen terug naar uw orthopedisch adviseur. Voor een reparatie of specifieke onderhoudsvragen kunt u ook altijd contact opnemen.

Wennen polsbrace

In het algemeen geldt voor een orthopedisch hulpmiddel een gewenningstijd. Per soort voorziening is deze gewenningstijd verschillend. Neem hiervoor rustig de tijd en laat uw adviseur of arts uitleggen hoe u de draagtijd opbouwt.

Controleer tijdens de opbouwfase uw pols en hand op drukplekken. Doe dit 25 minuten na het uitdoen van de polsbrace. Plekken die dan nog behoorlijk rood zijn, noemen we drukplekken. Ziet u deze plekken verschijnen, maak dan een afspraak met uw orthopedisch adviseur.

Controle polsbrace

Door het intensief dragen van uw polsbrace kan er ongemerkt slijtage optreden. Door slijtage aan bijvoorbeeld de pasvorm, het materiaal of de sluitingen kan de werking van uw hulpmiddel verminderen. Laat uw polsbrace daarom regelmatig controleren door uw orthopedisch adviseur. Wij nemen contact met u op voor het plannen van deze controle-afspraak. Heeft u last of vragen, bel ons dan gerust.

Problemen

Heeft u weinig tot geen gevoel in uw arm en/of hand, dan is het van groot belang dat u de huid controleert. Dit geldt zeker voor de gewenningsperiode, maar ook daarna. Als er drukplekken of striemen ontstaan, neem dan contact op met uw orthopedisch adviseur.

Garantie polsbrace

De garantietermijn op materiaal- en productiefouten in uw op maat gemaakte orthese (polsbrace) is één jaar en gaat in op de datum van aflevering.

Als redelijkerwijs aangenomen kan worden dat problemen door anatomische veranderingen zijn/worden veroorzaakt, is de garantieregeling niet van toepassing.

Livit Ottobock Care is niet aansprakelijk voor de gevolgen van het onjuist gebruik van, of het aanbrengen van aanpassingen aan, de door haar geleverde producten door andere dan door Livit Ottobock Care als bevoegd erkende personen. Hiermee vervalt tevens de garantieregeling.

Niet tevreden?

Wij streven naar 100% klanttevredenheid en vragen u om opmerkingen of klachten altijd te melden. Het liefst bij de betreffende Livit Ottobock Care medewerker. Heeft dit onvoldoende resultaat opgeleverd? Dan verwijzen wij u naar onze klachtenprocedure op livit.nl/klachtafhandeling. Wij zoeken zo snel mogelijk naar een passende oplossing voor u.

Wet- en regelgeving

Alle medische hulpmiddelen moeten binnen de Europese Unie (EU) voldoen aan de Medical Device Regulation (MDR). Om dit aan te tonen is het in bepaalde gevallen mogelijk om een CE-markering aan het product toe te voegen.
Alleen volledig naar maat gemaakte producten hoeven deze CE-markering niet te hebben.
Voor alle producten van Livit Ottobock Care geldt dat deze voldoen aan de wettelijke eisen van de Medical Device Regulation.

Vind een Livit orthesen en braces locatie bij u in de buurt

Met meer dan 153 locaties vindt u altijd een locatie bij u in de buurt

Wordt uw behandeling door uw verzekering vergoed?

Selecteer uw verzekeraar om te kijken of u vergoed wordt

Veelgestelde vragen

 • De kosten van een orthese hangen af van de uitvoering waarvoor wordt gekozen. Er zijn grote verschillen tussen confectie- en maatwerkoplossing, en tussen verschillende materialen. Wilt u meer duidelijkheid over kosten? Maak dan een afspraak met een van onze adviseurs.

  De kosten van een orthese hangen af van de uitvoering waarvoor wordt gekozen. Er zijn grote verschillen tussen confectie- en maatwerkoplossing, en tussen verschillende materialen. Wilt u meer duidelijkheid over kosten? Maak dan een afspraak met een van onze adviseurs.

 • Voor het aanmeten komen u en uw kind naar één van de Livit Ottobock Care Centers. Er zijn twee of drie afspraken nodig voordat uw kind de orthese kan gaan dragen. Bij de eerste afspraak wordt in samenwerking met de arts het looppatroon en de spierspanning beoordeeld. Daarna wordt de orthese aangemeten door een gipsafdruk van het been te maken en/of door maten op te nemen. Dit duurt zo’n dertig minuten.
  Het is belangrijk dat u de schoenen die uw kind wil gaan dragen met de orthese bij u heeft op deze afspraak. Of dat u de hielheffing van de schoen weet. Als de orthese zonder binnenschoen wordt besteld, kunt u de orthese binnen twee weken afhalen.

  Voor het aanmeten komen u en uw kind naar één van de Livit Ottobock Care Centers. Er zijn twee of drie afspraken nodig voordat uw kind de orthese kan gaan dragen. Bij de eerste afspraak wordt in samenwerking met de arts het looppatroon en de spierspanning beoordeeld. Daarna wordt de orthese aangemeten door een gipsafdruk van het been te maken en/of door maten op te nemen. Dit duurt zo’n dertig minuten. 

  Het is belangrijk dat u de schoenen die uw kind wil gaan dragen met de orthese bij u heeft op deze afspraak. Of dat u de hielheffing van de schoen weet. Als de orthese zonder binnenschoen wordt besteld, kunt u de orthese binnen twee weken afhalen. Als er wel een binnenschoen is besteld, komt u eerst terug voor een pasafspraak. Dit duurt zo’n vijftien minuten. Eén week daarna wordt een laatste check gedaan en kan uw kind de orthese gaan dragen.

 • U kunt bij ons terecht voor orthopedische schoenen en schoenaanpassingen, veiligheidsschoenen, steunzolen, steunkousen en therapeutisch elastische kousen, orthesen en braces, bandages, prothesen en redressiehelmen. 

  U kunt bij ons terecht voor orthopedische schoenen en schoenaanpassingen, veiligheidsschoenen, steunzolen, steunkousen en therapeutisch elastische kousen, orthesen en braces, bandages, prothesen en redressiehelmen

 • De garantietermijn op materiaal- en productiefouten in uw orthese is één jaar. Voor producten die niet door Livit Ottobock Care worden gemaakt, zijn de garantievoorwaarden van de fabrikant van toepassing.

  De garantietermijn op materiaal- en productiefouten in uw orthese is één jaar. Voor producten die niet door Livit Ottobock Care worden gemaakt, zijn de garantievoorwaarden van de fabrikant van toepassing.

 • U kunt het kunststof deel van de orthese schoonmaken met water of een sopje. Soms is de orthesevoorzien van een leren schoentje, let erop dat die tijdens het schoonmaken niet nat wordt. Verder is er geen onderhoud nodig.

  U kunt het kunststof deel van de orthese schoonmaken met water of een sopje. Soms is de orthese voorzien van een leren schoentje, let erop dat die tijdens het schoonmaken niet nat wordt. Verder is er geen onderhoud nodig.

 • Gemiddeld gaat een orthese 2 jaar mee, afhankelijk van het type orthese, de uitvoering en de intensiteit van het gebruik van het hulpmiddel. Vervanging van uw orthese na deze gebruikstermijn wordt vaak door uw zorgverzekeraar vergoed. Uw orthopedisch adviseur zal u hierover informeren.

  Gemiddeld gaat een orthese 2 jaar mee, afhankelijk van het type orthese, de uitvoering en de intensiteit van het gebruik van het hulpmiddel. Vervanging van uw orthese na deze gebruikstermijn wordt vaak door uw zorgverzekeraar vergoed. Uw orthopedisch adviseur zal u hierover informeren.

 • Er is vaak veel meer mogelijk dan u denkt. We helpen u graag op weg bij het vinden van de snelste weg naar uw sportwens, zodat u snel lekker kunt gaan bewegen en sporten. 
  Bespreek de mogelijkheden met uw orthopedisch adviseur. Hij of zij kan goed inschatten of uw voorziening geschikt is voor de sport die u in gedachten heeft. Een speciale sportvoorziening is voor de meeste recreatieve vormen van sport echt niet altijd nodig. Vaak kan een goed advies en een kleine aanpassing aan uw dagelijkse voorziening al voldoende zijn. 

  Er is vaak veel meer mogelijk dan u denkt. We helpen u graag op weg bij het vinden van de snelste weg naar uw sportwens, zodat u snel lekker kunt gaan bewegen en sporten. 

  Bespreek de mogelijkheden met uw orthopedisch adviseur. Hij of zij kan goed inschatten of uw voorziening geschikt is voor de sport die u in gedachten heeft. Een speciale sportvoorziening is voor de meeste recreatieve vormen van sport echt niet altijd nodig. Vaak kan een goed advies en een kleine aanpassing aan uw dagelijkse voorziening al voldoende zijn. 

 • Een orthese van siliconen is veel gemakkelijker schoon te houden dan een orthese van bijvoorbeeld leer. De orthese is afwasbaar met water en een niet-agressieve zeep. Spoel de orthese goed na om zeepresten te verwijderen. Droog goed af. Siliconen is een sterk materiaal, maar kan minder goed tegen scherpe voorwerpen. Een gescheurde orthese kan meestal nog gerepareerd worden, mits de orthese niet te oud is. Bel ons voor een afspraak als u scheurtjes ontdekt. Wij kunnen de orthese dan repareren. Wij kunnen ook de sluiting van uw orthese vernieuwen als deze verder nog goed zit en werkt. 

  Een orthese van siliconen is veel gemakkelijker schoon te houden dan een orthese van bijvoorbeeld leer. De orthese is afwasbaar met water en een niet-agressieve zeep. Spoel de orthese goed na om zeepresten te verwijderen. Droog goed af. Siliconen is een sterk materiaal, maar kan minder goed tegen scherpe voorwerpen. Een gescheurde orthese kan meestal nog gerepareerd worden, mits de orthese niet te oud is. Bel ons voor een afspraak als u scheurtjes ontdekt. Wij kunnen de orthese dan repareren. Wij kunnen ook de sluiting van uw orthese vernieuwen als deze verder nog goed zit en werkt. 

 • Als uw arts de orthese heeft voorgeschreven en u het hulpmiddel permanent gebruikt (de orthese is noodzakelijk bij uw algemene dagelijkse activiteiten), dan worden de kosten voor het hulpmiddel doorgaans vergoed door uw zorgverzekeraar. Hou wel rekening met het verplichte eigen risico dat u bij uw zorgverzekering heeft. Dat betekent dat de kosten pas vergoed worden, nadat u het volledige eigen risico hebt betaald. De zorg van uw huisarts telt niet mee voor het eigen risico. Uiteraard dienen wij de factuur voor uw orthese in bij uw zorgverzekeraar.

  Als uw arts de orthese heeft voorgeschreven en u het hulpmiddel permanent gebruikt (de orthese is noodzakelijk bij uw algemene dagelijkse activiteiten), dan worden de kosten voor het hulpmiddel doorgaans vergoed door uw zorgverzekeraar. Hou wel rekening met het verplichte eigen risico dat u bij uw zorgverzekering heeft. Dat betekent dat de kosten pas vergoed worden, nadat u het volledige eigen risico hebt betaald. De zorg van uw huisarts telt niet mee voor het eigen risico. Uiteraard dienen wij de factuur voor uw orthese in bij uw zorgverzekeraar. Deze stuurt u vervolgens een factuur als u uw eigen risico nog niet volledig hebt betaald. In de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering staan de precieze vergoedingen die u ontvangt. Uw adviseur zal u er meer over vertellen tijdens uw afspraak. Vraagt u zelf een orthese (brace, spalk of bandage) aan, zonder verwijzing van uw arts, dan zijn de kosten voor eigen rekening. 

  Meer weten over de vergoeding van een specifieke orthese? Bekijk dan onze vergoedingenwijzer.

 • In sommige situaties wordt een EVO voor de nacht vergoed tegen contracturen. Als dit ook noodzakelijk is, kan Livit Ottobock Care deze zo uitvoeren dat hij geen water opneemt en er een looprubber onder komt.

  In sommige situaties wordt een EVO voor de nacht vergoed tegen contracturen. Als dit ook noodzakelijk is, kan Livit Ottobock Care deze zo uitvoeren dat hij geen water opneemt en er een looprubber onder komt.

Bekijk alle veelgestelde vragen

Verhaal van Lisanne

Bindweefsel is de lijm van je lichaam. Maar wat als die lijn te slap is? Bij Lisanne van der Pligt, 27, is dat het geval en dan is bewegen opeens niet meer zo vanzelfsprekend en automatisch als je gewend bent. Doordat de banden rondom haar gewrichten niet doen wat ze horen te doen, moeten haar spieren extra hard werken, waardoor ze continu pijn in haar lichaam en spieren heeft. Daarbij werken verschillende processen in haar lichaam niet zoals zou moeten. Lisanne: ‘Hier is niets aan te doen, maar dat betekent niet dat ik mij laat belemmeren in mijn leven. Ik word er vreselijk opstandig van als iemand mijn grenzen bepaald en vind dat ik iets niet kan.’

Bekijk het hele verhaal