Orthesen en Braces Informatie

Ondersteunt, corrigeert, stabiliseert, immobiliseert of beschermt

Een orthese is een orthopedisch hulpmiddel dat een deel van uw lichaam ondersteunt door het te corrigeren, stabiliseren, immobiliseren of te beschermen. Orthesen worden ook wel braces, spalken of bandages genoemd. Een orthese kan bij veel klachten worden ingezet. Behalve aan de werking besteden wij ook veel aandacht aan het uiterlijk van onze orthesen. Bijvoorbeeld aan kleuren en materialen. Heel belangrijk, want een orthese maakt uw lichamelijke beperking wel extra zichtbaar voor de buitenwereld. Onze deskundige en ervaren orthopedisch adviseurs denken graag met u mee om tot de beste oplossing te komen.

Wat krijgt u vergoed? Maak een afspraak

Wat is een orthese?

Een orthese is een lichaamsondersteunend hulpmiddel dat uitwendig wordt gedragen. Een orthese kan corrigerend, stabiliserend of beschermend werken, om zo de standafwijkingen of abnormale beweeglijkheid van gewrichten te corrigeren. Een orthese wordt ook wel een brace, spalk of bandage genoemd. Onze orthesen worden met zorg voor u op maat gemaakt, of ingekocht bij een van onze partners.

Soorten orthesen

Er zijn orthesen voor de arm & elleboog, been & knie, enkel & voet, heup bekken & lies, hoofd & nek, pols hand & duim, romp & buik, rug en schouder.

Materialen orthese

Veel gebruikte materialen voor orthesen zijn kunststof, carbon en speciaal textiel. Dit zijn lichte en sterke materialen. Leer en metaal worden ook regelmatig toegepast en zijn vooral handig omdat deze materialen sterk, te vervormen en erg duurzaam zijn. Siliconen is in het pols- hand gebied een goed materiaal voor een orthese.

Confectie en maatwerk orthesen

Confectie orthesen zijn hulpmiddelen die we doorgaans uit voorraad kunnen leveren in standaard maten. Uw Livit adviseur meet uw orthese aan, geeft u een deskundig advies en kan eventueel nog wat aanpassingen aan het product doen. Biedt een confectie orthese u echter niet de juiste ondersteuning, dan kunnen wij u een maatwerkoplossing bieden. Maatwerk orthesen worden gemaakt in onze eigen productielocatie in Dordrecht. Hier werken specialisten die uw persoonlijke orthese volledig op maat maken.

 

https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=48 Orthesen
Orthesen
10
8,5
998 beoordelingen

Orthese aanmeten

Een orthese aanmeten Afhankelijk van uw situatie draagt u een orthese voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld tijdens het herstel van een operatie. En er zijn situaties waarbij u een orthese permanent zult gaan dragen. Deze gaat dan een vaste plaats in uw leven innemen. In dat geval is het des te belangrijker dat de orthese ook goed past bij uw persoonlijke wensen en levensstijl.

Vanaf uw eerste afspraak bij Livit tot het moment dat u uw orthese voor het eerst draagt zit ongeveer twee weken.

Stap 1: De eerste afspraak

U bespreekt uw klachten, medische indicatie en persoonlijke leefsituatie met uw Livit adviseur. Vervolgens krijgt u in de meeste gevallen een (lichamelijk) functieonderzoek en neemt de Livit adviseur uw maten op met behulp gips, cast, 3d scanner of meetlint. Een confectievoorziening krijgt u direct mee, of we bestellen deze voor u (stap 3). Krijgt u een maatwerkorthese, dan bespreken wij gelijk de uitvoering en afwerking (kleur en eventuele print) van uw orthese.

Stap 2: Pasafspraak

In sommige gevallen plannen wij een tussentijdse pasafspraak. Wij controleren uw orthese volledig en passen deze eventueel aan. Uw orthese wordt pas definitief afgewerkt als iedereen tevreden is.

Stap 3: Van bestelling tot levering

Na ongeveer twee weken kunt u uw definitieve orthese komen ophalen bij uw Livit vestiging. Uw Livit adviseur laat u direct zien hoe u de orthese aan- en uittrekt en adviseert u over het dragen, onderhoud en eventuele aandachtsgebieden. Deze informatie staat ook uitgebreid beschreven in de meegeleverde handleiding.

Stap 4: Nazorg en controle

Naarmate u de orthese langer draagt, kan de ondersteuning afnemen. Wij maken standaard een controle- afspraak om te checken of alles naar wens is en of er aanpassingen nodig zijn. Mocht u binnen deze tijd last hebben van uw orthese (pijn, rode plekken) of vertoont uw orthese voortijdige slijtage? Neemt u dan contact met ons op. Verminderen of verdwijnen uw klachten niet of onvoldoende met het dragen van de orthese, dan kunt u ook contact opnemen met uw behandelend arts.

Gebruikshandleiding orthesen

Er zijn veel verschillende soorten orthesen en deze worden op verschillende manieren gebruikt. In deze handleiding geven wij uw algemene informatie over dit product. Specifieke informatie over uw orthese krijgt u van uw orthopedisch adviseur.

Door het dragen van een orthese kunt u plaatselijk wat meer gaan transpireren. Laat de huid wennen en in de loop van de tijd zal de zweetproductie vaak afnemen.

Aantrekken orthese

Het aantrekken van uw orthese kan in het begin wat stroef gaan, maar door het gebruik wordt deze steeds soepeler waardoor het aantrekken steeds makkelijker gaat.

 • Positioneer uw lichaamsdeel goed in de orthese. De orthese hoort uw lichaam te ondersteunen of te corrigeren, dus moet het uw lichaamsdeel zo veel mogelijk omvatten.
 • Bevestig sluitbanden altijd één voor één en begin op die plek die het verste van uw hart af ligt (eerst pols, dan onderarm en eerst onderbeen en
  daarna bovenbeen).
 • Controleer altijd goed of de sluitingen voldoende aangesloten zitten zodat uw lichaamsdeel niet kan schuiven in de orthese.

Onderhoud orthese

Voor een confectie orthese volgt u de onderhoudsinstructies van de fabrikant. Deze instructies staan vermeld in het onderhoudsboekje dat bij uw orthese of op de verpakking bijgesloten zit.

Een maatwerk orthese kan van (combinaties van) verschillende materialen gemaakt zijn. Het onderhoud van een maatwerk orthese verschilt van soort tot soort.

Siliconen

Dit materiaal is afwasbaar met water en een niet-agressieve zeep. Gebruik bij voorkeur een zachte, vloeibare zeep. Spoel en droog het materiaal goed na om zeepresten te verwijderen. Siliconen is een sterk materiaal, maar kan minder goed tegen scherpe voorwerpen. Gebruik geen oplosmiddelen zoals aceton, spiritus, of therpetinehoudende producten. Neem contact op met uw orthopedisch adviseur zodra u een scheurtje ziet.

Kunststof

Maak kunststof delen regelmatig schoon met een vochtige doek, eventueel met wat schoonmaakmiddel. Gebruik nooit oplosmiddelen zoals aceton, spiritus, wasbenzine of vergelijkbare ‘bijtende’ producten.

Leer

Leer kunt u schoonmaken met een vochtige doek. Het beste gebruikt u hiervoor kalkvrij water (gedestilleerd of gekookt water). Gebruik geen zeep. Laat het leer drogen aan de lucht en vermijdt langdurig wrijven. Gebruik transparante bijenwas om het leer te beschermen tegen vuil en water. Leder absorbeert transpiratie draag daarom een katoenen onderkousje om vervelende geurtjes te voorkomen. Deze zijn verkrijgbaar op Blessurewijzer.nl.

Scharnieren

Scharnieren kunt u insmeren met een druppeltje naaimachineolie. Deze olie is zuurvrij en heeft een hoge zuiverheid. Verwijder eerst stof en/of vuil dat in het scharnier kan komen.

Voor alle materialen en soorten orthesen geldt dat deze goed droog moeten zijn voor deze gedragen kunnen worden. Droog de orthese altijd aan de lucht en nooit op of met een externe warmtebron. Hierdoor kan de orthese zijn vorm verliezen.

Ga bij duidelijk zichtbare schade (diepe groef of barst) aan kunststof delen terug naar uw orthopedisch adviseur. Voor een reparatie of specifieke onderhoudsvragen kunt u ook altijd contact opnemen.

Wennen orthese

In het algemeen geldt voor een orthopedisch hulpmiddel een gewenningstijd. Per soort voorziening is deze gewenningstijd verschillend. Neem hiervoor rustig de tijd en laat uw adviseur of arts u uitleggen hoe u de draagtijd opbouwt.

Controleer tijdens de opbouwfase uw lichaam op drukplekken. Doe dit 25 minuten na het uitdoen van de orthese. Plaatsen op de huid die rood worden en waarbij de rode huid niet wegtrekt als u de orthese niet draagt, noemen we drukplekken. Ziet u deze plekken verschijnen, maak dan een afspraak met uw orthopedisch adviseur.

Controle orthese

Door het dragen van uw orthese kan er slijtage optreden. Door slijtage aan bijvoorbeeld de pasvorm, het materiaal of de sluitingen kan de werking van uw hulpmiddel verminderen. Laat uw orthese daarom regelmatig controleren door uw orthopedisch adviseur. Wij nemen contact met u op voor het plannen van deze controle-afspraak. Heeft u last of vragen, bel ons dan gerust.

Problemen

Heeft u weinig tot geen gevoel in uw lichaamsdeel waar u de orthese draagt, dan is het van groot belang dat u de huid controleert. Dit geldt zeker voor de gewenningsperiode, maar ook daarna. Als er drukplekken of striemen ontstaan, neem dan contact op met uw orthopedisch adviseur.

Producthandleiding

 

Aandoeningen waarbij een orthese gedragen kan worden

Orthesen kunnen u een goede ondersteuning bieden wanneer u last heeft van bijvoorbeeld spasmes, pijn, verlammingen, instabiliteit, een bewegingsbeperking of aangeboren afwijking. Het lichaam kan dan op uiteenlopende plaatsen wat hulp of ondersteuning nodig hebben om mobiel(er) te worden of te blijven. Er bestaan daarom veel verschillende soorten orthesen. Welke u het beste ondersteunt, hangt van (de plek van) uw klachten af. U kiest samen met uw specialisten en Livit adviseur welke oplossing het beste bij u past.

Uw arts kan een orthese adviseren wanneer u last heeft van klachten zoals:

 • Als er sprake is van artrose, is de laag kraakbeen dunner en onregelmatiger. Ook is bij artrose het slijmvlies binnenin het gewricht chronisch ontstoken. Daardoor stoten de botten tegen elkaar wanneer u  beweegt, wat zorgt voor pijn en minder soepele bewegingen.
 • De aandoening boutonnière is een dwangstand van de vinger. Het houdt in dat de strekpees van uw hand of vinger is afgescheurd. Dit brengt pijnklachten met zich mee, die in het begin niet aanwezig zijn.
 • Het carpaal tunnel syndroom is een verzameling van klachten aan de hand. Zo kunt u last hebben van tintelingen en verlies van gevoel in uw hand en vingers (duim, wijsvinger, middelvinger en ringvinger).
 • CP, Cerebrale parese, is een aangeboren houding- en bewegingsstoornis. Tijdens de zwangerschap, bij de geboorte of in de eerste levensjaren wordt een hersendeel, de kleine hersenen, aangetast. In dit hersendeel huizen o.a. de aansturing voor beweging en voor spraak.
 • CVA wordtook wel een herseninfarct of beroerte genoemd.
 • Bij contractuur van Dupuytren ontstaan er verdikkingen/strengen in het bindweefsel van de handpalm. Deze verdikkingen kunnen een verkorting geven van het bindweefsel (contractuur) waardoor de vinger(s) niet goed meer te strekken zijn.
 • Dystrofie betekent ‘slecht functionerend lichaamsweefsel’. Posttraumatische dystrofie duidt erop dat het lichaamsweefsel, om een of andere reden, slecht is gaan functioneren na afloop van letsel of een operatie
 • De afkorting EDS staat voor het Ehlers-Danlos syndroom en het is een aangeboren erfelijke bindweefselaandoening. De meest voorkomende symptomen zijn: hypermobiliteit (hierdoor kunnen gewrichten een grotere bewegingsuitslag maken dan gewenst), zwakte van het bindweefsel, rekbare zachte huid, vertraagde wondgenezing en het snel krijgen van blauwe plekken. Ook pijn, vermoeidheid, luxaties ten gevolge van de hypermobiliteit en artrose zijn veelgehoorde klachten.
 • Hypermobiliteit is een (erfelijke) aandoening van het bindweefsel. Bij Hypermobiliteit kunnen gewrichten (waaronder veelal vingers, knieën en vervelkolom) waarschijnlijk verder strekken dan dat de meeste mensen dit kunnen en zijn de gewrichten vaak erg soepel en hierbij zijn de volgende symptomen waar te nemen: zwakte van het bindweefsel, rekbare zachte huid, vertraagde wondgenezing en het snel krijgen van blauwe plekken. Ook pijn, vermoeidheid, luxaties zijn veelgehoorde klachten.
 • Oedeem is een vochtophoping in een bepaald lichaamsdeel.
 • Reuma is de verzamelnaam voor meer dan honderd spier- en gewrichtsaandoeningen. De, meestal chronische, gevolgen zijn pijn en stijfheid in spieren of gewrichten.
 • Reumatoïde artritis (RA) is een chronische ontsteking van de gewrichten. Reumatoïde artritis kan sluipend beginnen of plotseling ontstaan. Vaak gaan deze ontstekingen samen met oedeem en pijnlijke gewrichten.
 • RSI is een verzamelnaam voor alle gewricht- en spierklachten aan de handen, polsen, armen, schouders of nek. RSI staat voor Repetitive Strain Injury. Dit betekent dat er een blessure is ontstaan door herhaalde belasting.
 • Spasmen is het oncontroleerbaar of onwillekeurig samentrekken van de spieren. Hierdoor is het voor de spieren onmogelijk om zich te ontspannen.
 • Een triggervinger is een aandoening waarbij u de aangedane vinger niet goed kunt buigen. Dat heeft te maken met een ontsteking in de buigpees van de vinger.
 • Zenuwverlamming is het niet functioneren van spieren door een stoornis in het zenuwstelsel

Garantie orthese

De garantietermijn op materiaal- en productiefouten in een op maat gemaakte orthese is één jaar en gaat in op de datum van aflevering.

Als redelijkerwijs aangenomen kan worden dat problemen door anatomische veranderingen zijn/worden veroorzaakt, of dat de orthese verkeerd of onjuist wordt gebruikt dan waarvoor deze is geleverd, is de garantieregeling niet van toepassing.

Livit Ottobock Care is niet aansprakelijk voor de gevolgen van het onjuist gebruik van, of het aanbrengen van aanpassingen aan, de door haar geleverde producten door andere dan door Livit Ottobock Care als bevoegd erkende personen. Hiermee vervalt tevens de garantieregeling.

Lees hier onze algemene voorwaarden

Niet tevreden?

Wij streven naar 100% klanttevredenheid en vragen u om opmerkingen of klachten altijd te melden. Het liefst bij de betreffende Livit Ottobock Care medewerker. Heeft dit onvoldoende resultaat opgeleverd? Dan verwijzen wij u naar onze klachtenprocedure op livit.nl/klachtafhandeling. Wij zoeken zo snel mogelijk naar een passende oplossing voor u.

Wet- en regelgeving

Alle medische hulpmiddelen moeten binnen de Europese Unie (EU) voldoen aan de Medical Device Regulation (MDR). Om dit aan te tonen is het in bepaalde gevallen mogelijk om een CE-markering aan het product toe te voegen.
Alleen volledig naar maat gemaakte producten hoeven deze CE-markering niet te hebben.
Voor alle producten van Livit Ottobock Care geldt dat deze voldoen aan de wettelijke eisen van de Medical Device Regulation.

Vergoeding zorgverzekeraar voor braces en orthesen

Vaak worden braces en orthesen uit de basisverzekering vergoed. Dit is wanneer de brace of orthese noodzakelijk is voor het dagelijks functioneren. Orthesen en braces die gebruikt worden voor sport of educatie worden over het algemeen niet vergoed. Dit geldt ook voor braces en orthesen die gebruikt worden tijdens een behandeling (geen vergoeding). Wilt uw weten of u aanspraak kunt maken op vergoeding voor uw brace of orthese? Check dan de vergoedingenwijzer.

Wat is er nodig bij de aanvraag?

Voor elke orthese of brace geldt dat wij de aanvraag voor dit hulpmiddel vooraf indienen bij uw zorgverzekeraar. Voor de meeste orthesen en braces is vooraf geen toestemming nodig.

Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland. Het enige dat we van u nodig hebben om uw aanvraag te kunnen indienen is een voorschrift van uw arts (medisch specialist) met de medische indicatie en het behandeldoel, aangevuld met een zorgplan dat u samen met de Livit adviseur opstelt.

Of u voor vergoeding van uw hulpmiddel in aanmerking komt, is afhankelijk van uw medische indicatie en uw hulpvraag en bij welke zorgverzekeraar u verzekerd bent. Check de vergoedingenwijzer.

Informatie over eigen risico bij braces en orthesen

Ook al wordt uw hulpmiddel door de zorgverzekeraar vergoed, kan het zijn dat de kosten ten laste komen van uw eigen risico. Het eigen risico is een wettelijk bepaald jaarbedrag dat voor iedereen gelijk is. Voor 2023 is het eigen risico vastgesteld op € 385,-. Dit bedrag is gelijk aan vorig jaar. Voor kinderen tot 18 jaar geldt geen eigen risico.

Bij sommige verzekeraars kunt u uw eigen risico in termijnen betalen. Of dat in uw geval ook geldt, kunt u navragen bij uw zorgverzekeraar.

Informatie over de eigen bijdrage

Voor sommige hulpmiddelen, bijvoorbeeld voor orthopedische en semi-orthopedische schoenen, geldt behalve het eigen risico ook een eigen bijdrage. Dit bedrag betaalt u zelf. De overheid bepaalt voor welke hulpmiddelen een eigen bijdrage geldt en hoe hoog de bijdrage is. Dit geldt voor hulpmiddelen uit zowel de basisverzekering als uit de aanvullende verzekering.

Sommige zorgverzekeraars bieden een aanvullende verzekering, waarbij de eigen bijdrage geheel of gedeeltelijk wordt vergoed. Uw zorgverzekeraar kan u hier meer over vertellen.

Contracten Zorgverzekeraars

Livit werkt samen met alle zorgverzekeraars in Nederland. Met de juiste indicatie worden de meeste orthopedische hulpmiddelen geheel of gedeeltelijk uit de basisverzekering vergoed. Livit dient de declaratie voor hulpmiddelen die onder de basisvergoeding vallen rechtstreeks in bij uw zorgverzekeraar. Voorwaarden daarvoor zijn dat wij in het bezit zijn van de gegevens van uw zorgverzekering, uw identiteitsbewijs en een verwijsbrief van uw arts of specialist. Of u voor een vergoeding in aanmerking komt, is dus afhankelijk van uw verwijzing (medische indicatie).

Wilt uw weten of u aanspraak kunt maken op vergoeding? Check dan de vergoedingenwijzer.

Vind een Livit orthesen en braces locatie bij u in de buurt

Met meer dan 150 locaties vindt u altijd een locatie bij u in de buurt

Wordt uw behandeling door uw verzekering vergoed?

Selecteer uw verzekeraar om te kijken of u vergoed wordt

Veelgestelde vragen

 • De kosten van een orthese hangen af van de uitvoering waarvoor wordt gekozen. Er zijn grote verschillen tussen confectie- en maatwerkoplossing, en tussen verschillende materialen. Wilt u meer duidelijkheid over kosten? Maak dan een afspraak met een van onze adviseurs.

  De kosten van een orthese hangen af van de uitvoering waarvoor wordt gekozen. Er zijn grote verschillen tussen confectie- en maatwerkoplossing, en tussen verschillende materialen. Wilt u meer duidelijkheid over kosten? Maak dan een afspraak met een van onze adviseurs.

 • Voor het aanmeten komen u en uw kind naar één van de Livit Ottobock Care Centers. Er zijn twee of drie afspraken nodig voordat uw kind de orthese kan gaan dragen. Bij de eerste afspraak wordt in samenwerking met de arts het looppatroon en de spierspanning beoordeeld. Daarna wordt de orthese aangemeten door een gipsafdruk van het been te maken en/of door maten op te nemen. Dit duurt zo’n dertig minuten.
  Het is belangrijk dat u de schoenen die uw kind wil gaan dragen met de orthese bij u heeft op deze afspraak. Of dat u de hielheffing van de schoen weet. Als de orthese zonder binnenschoen wordt besteld, kunt u de orthese binnen twee weken afhalen.

  Voor het aanmeten komen u en uw kind naar één van de Livit Ottobock Care Centers. Er zijn twee of drie afspraken nodig voordat uw kind de orthese kan gaan dragen. Bij de eerste afspraak wordt in samenwerking met de arts het looppatroon en de spierspanning beoordeeld. Daarna wordt de orthese aangemeten door een gipsafdruk van het been te maken en/of door maten op te nemen. Dit duurt zo’n dertig minuten. 

  Het is belangrijk dat u de schoenen die uw kind wil gaan dragen met de orthese bij u heeft op deze afspraak. Of dat u de hielheffing van de schoen weet. Als de orthese zonder binnenschoen wordt besteld, kunt u de orthese binnen twee weken afhalen. Als er wel een binnenschoen is besteld, komt u eerst terug voor een pasafspraak. Dit duurt zo’n vijftien minuten. Eén week daarna wordt een laatste check gedaan en kan uw kind de orthese gaan dragen.

 • U kunt bij ons terecht voor orthopedische schoenen en schoenaanpassingen, veiligheidsschoenen, steunzolen, steunkousen en therapeutisch elastische kousen, orthesen en braces, bandages, prothesen en redressiehelmen. 

  U kunt bij ons terecht voor orthopedische schoenen en schoenaanpassingen, veiligheidsschoenen, steunzolen, steunkousen en therapeutisch elastische kousen, orthesen en braces, bandages, prothesen en redressiehelmen

 • De garantietermijn op materiaal- en productiefouten in uw orthese is één jaar. Voor producten die niet door Livit Ottobock Care worden gemaakt, zijn de garantievoorwaarden van de fabrikant van toepassing.

  De garantietermijn op materiaal- en productiefouten in uw orthese is één jaar. Voor producten die niet door Livit Ottobock Care worden gemaakt, zijn de garantievoorwaarden van de fabrikant van toepassing.

 • U kunt het kunststof deel van de orthese schoonmaken met water of een sopje. Soms is de orthesevoorzien van een leren schoentje, let erop dat die tijdens het schoonmaken niet nat wordt. Verder is er geen onderhoud nodig.

  U kunt het kunststof deel van de orthese schoonmaken met water of een sopje. Soms is de orthese voorzien van een leren schoentje, let erop dat die tijdens het schoonmaken niet nat wordt. Verder is er geen onderhoud nodig.

 • Gemiddeld gaat een orthese 2 jaar mee, afhankelijk van het type orthese, de uitvoering en de intensiteit van het gebruik van het hulpmiddel. Vervanging van uw orthese na deze gebruikstermijn wordt vaak door uw zorgverzekeraar vergoed. Uw orthopedisch adviseur zal u hierover informeren.

  Gemiddeld gaat een orthese 2 jaar mee, afhankelijk van het type orthese, de uitvoering en de intensiteit van het gebruik van het hulpmiddel. Vervanging van uw orthese na deze gebruikstermijn wordt vaak door uw zorgverzekeraar vergoed. Uw orthopedisch adviseur zal u hierover informeren.

 • Er is vaak veel meer mogelijk dan u denkt. We helpen u graag op weg bij het vinden van de snelste weg naar uw sportwens, zodat u snel lekker kunt gaan bewegen en sporten. 
  Bespreek de mogelijkheden met uw orthopedisch adviseur. Hij of zij kan goed inschatten of uw voorziening geschikt is voor de sport die u in gedachten heeft. Een speciale sportvoorziening is voor de meeste recreatieve vormen van sport echt niet altijd nodig. Vaak kan een goed advies en een kleine aanpassing aan uw dagelijkse voorziening al voldoende zijn. 

  Er is vaak veel meer mogelijk dan u denkt. We helpen u graag op weg bij het vinden van de snelste weg naar uw sportwens, zodat u snel lekker kunt gaan bewegen en sporten. 

  Bespreek de mogelijkheden met uw orthopedisch adviseur. Hij of zij kan goed inschatten of uw voorziening geschikt is voor de sport die u in gedachten heeft. Een speciale sportvoorziening is voor de meeste recreatieve vormen van sport echt niet altijd nodig. Vaak kan een goed advies en een kleine aanpassing aan uw dagelijkse voorziening al voldoende zijn. 

 • Een orthese van siliconen is veel gemakkelijker schoon te houden dan een orthese van bijvoorbeeld leer. De orthese is afwasbaar met water en een niet-agressieve zeep. Spoel de orthese goed na om zeepresten te verwijderen. Droog goed af. Siliconen is een sterk materiaal, maar kan minder goed tegen scherpe voorwerpen. Een gescheurde orthese kan meestal nog gerepareerd worden, mits de orthese niet te oud is. Bel ons voor een afspraak als u scheurtjes ontdekt. Wij kunnen de orthese dan repareren. Wij kunnen ook de sluiting van uw orthese vernieuwen als deze verder nog goed zit en werkt. 

  Een orthese van siliconen is veel gemakkelijker schoon te houden dan een orthese van bijvoorbeeld leer. De orthese is afwasbaar met water en een niet-agressieve zeep. Spoel de orthese goed na om zeepresten te verwijderen. Droog goed af. Siliconen is een sterk materiaal, maar kan minder goed tegen scherpe voorwerpen. Een gescheurde orthese kan meestal nog gerepareerd worden, mits de orthese niet te oud is. Bel ons voor een afspraak als u scheurtjes ontdekt. Wij kunnen de orthese dan repareren. Wij kunnen ook de sluiting van uw orthese vernieuwen als deze verder nog goed zit en werkt. 

 • Als uw arts de orthese heeft voorgeschreven en u het hulpmiddel permanent gebruikt (de orthese is noodzakelijk bij uw algemene dagelijkse activiteiten), dan worden de kosten voor het hulpmiddel doorgaans vergoed door uw zorgverzekeraar. Hou wel rekening met het verplichte eigen risico dat u bij uw zorgverzekering heeft. Dat betekent dat de kosten pas vergoed worden, nadat u het volledige eigen risico hebt betaald. De zorg van uw huisarts telt niet mee voor het eigen risico. Uiteraard dienen wij de factuur voor uw orthese in bij uw zorgverzekeraar.

  Als uw arts de orthese heeft voorgeschreven en u het hulpmiddel permanent gebruikt (de orthese is noodzakelijk bij uw algemene dagelijkse activiteiten), dan worden de kosten voor het hulpmiddel doorgaans vergoed door uw zorgverzekeraar. Hou wel rekening met het verplichte eigen risico dat u bij uw zorgverzekering heeft. Dat betekent dat de kosten pas vergoed worden, nadat u het volledige eigen risico hebt betaald. De zorg van uw huisarts telt niet mee voor het eigen risico. Uiteraard dienen wij de factuur voor uw orthese in bij uw zorgverzekeraar. Deze stuurt u vervolgens een factuur als u uw eigen risico nog niet volledig hebt betaald. In de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering staan de precieze vergoedingen die u ontvangt. Uw adviseur zal u er meer over vertellen tijdens uw afspraak. Vraagt u zelf een orthese (brace, spalk of bandage) aan, zonder verwijzing van uw arts, dan zijn de kosten voor eigen rekening. 

  Meer weten over de vergoeding van een specifieke orthese? Bekijk dan onze vergoedingenwijzer.

 • In sommige situaties wordt een EVO voor de nacht vergoed tegen contracturen. Als dit ook noodzakelijk is, kan Livit Ottobock Care deze zo uitvoeren dat hij geen water opneemt en er een looprubber onder komt.

  In sommige situaties wordt een EVO voor de nacht vergoed tegen contracturen. Als dit ook noodzakelijk is, kan Livit Ottobock Care deze zo uitvoeren dat hij geen water opneemt en er een looprubber onder komt.

Bekijk alle veelgestelde vragen
“‘Wat ben ik blij dat ik naar mijn eigen gevoel heb geluisterd!’”

Verhaal van Jazzlyn

Alle ervaren ouders zullen het bevestigen; jong ouderschap kent veel vreugde en euforie, maar ook veel angst en onzekerheid. En de roze wolk van een ideale bevalling en kraamtijd bestaan voornamelijk in films. Ook Sabrine kan dit bevestigen. Haar dochtertje Jazzlyn werd eind 2023 een jaar en is inmiddels een blije, gezonde baby. Maar haar eerste levensjaar was pittig: ‘Wat ben ik blij dat ik naar mijn eigen gevoel heb geluisterd!’

Bekijk het hele verhaal

Verhaal van Lisanne

Bindweefsel is de lijm van je lichaam. Maar wat als die lijn te slap is? Bij Lisanne van der Pligt, 27, is dat het geval en dan is bewegen opeens niet meer zo vanzelfsprekend en automatisch als je gewend bent. Doordat de banden rondom haar gewrichten niet doen wat ze horen te doen, moeten haar spieren extra hard werken, waardoor ze continu pijn in haar lichaam en spieren heeft. Daarbij werken verschillende processen in haar lichaam niet zoals zou moeten. Lisanne: ‘Hier is niets aan te doen, maar dat betekent niet dat ik mij laat belemmeren in mijn leven. Ik word er vreselijk opstandig van als iemand mijn grenzen bepaald en vind dat ik iets niet kan.’

Bekijk het hele verhaal
“‘Bart is helemaal niet bezig met zijn beperkingen, hij wil gewoon lekker spelen'”

Verhaal van Anne en Bart

Anne en Bart hebben CP. ‘Er zijn momenten dat even geen zin heb om de hele tijd met alles rekening te houden. Dan wil ik net als andere moeders gewoon onbezorgd en vol energie genieten van mijn kind. Maar als ik dan naar Bart kijk, dan denk ik, die komt er wel. Hij is helemaal niet bezig met zijn beperkingen, hij wil gewoon lekker spelen. Daar kan ik nog wat van leren. Je vooral richten op wat wel kan. En dat is veel. In mijn toekomstdroom gaat Bart zelfstandig wonen, in welke vorm dan ook. Terwijl ik weer meer dingen voor mezelf oppak. Gewoon dingen doen waar ik blij van word en energie van krijg. En ondertussen blijven we uniek. Niet om wat we hebben, maar om wie we zijn.’

Bekijk het hele verhaal