Ehlers-Danlos Syndroom (EDS)

De afkorting EDS staat voor het Ehlers-Danlos syndroom en het is een aangeboren erfelijke bindweefselaandoening. Bindweefsel heeft een verzorgende en ondersteunende functie. Het zorgt ervoor dat organen beschermt worden en bepaalt ook hun vorm. Ook onderlinge beweeglijkheid van de organen wordt verzorgd door bindweefsel. Bij de aandoening EDS is het bindweefsel minder stevig en dit kan onder andere gevolgen hebben voor gewrichten, huid en bloedvaten.

Het Ehlers-Danlos syndroom is ingedeeld in meerdere varianten. Iedere variant kan weer andere klachten geven en ook de heftigheid van deze klachten is per persoon anders. Er zijn in totaal wel 13 subtypes maar het meest voorkomende type is hypermobiele EDS.  

Wat is Ehlers-Danlos Syndroom (EDS)?

De afkorting EDS staat voor het Ehlers-Danlos syndroom en het is een aangeboren erfelijke bindweefselaandoening. Bindweefsel heeft een verzorgende en ondersteunende functie. Het zorgt ervoor dat organen beschermt worden en bepaalt ook hun vorm. Ook onderlinge beweeglijkheid van de organen wordt verzorgd door bindweefsel. Bij de aandoening EDS is het bindweefsel minder stevig en dit kan onder andere gevolgen hebben voor gewrichten, huid en bloedvaten. Het Ehlers-Danlos syndroom is ingedeeld in meerdere varianten. Iedere variant kan weer andere klachten geven en ook de heftigheid van deze klachten is per persoon anders. Er zijn in totaal wel 13 subtypes maar het meest voorkomende type is hypermobiele EDS.  

Symptomen bij Ehlers-Danlos Syndroom (EDS)

De symptomen zijn per persoon en subtype verschillend en/of in meer of mindere mate aanwezig. De meest voorkomende symptomen zijn: hypermobiliteit (hierdoor kunnen gewrichten een grotere bewegingsuitslag maken dan gewenst), zwakte van het bindweefsel, rekbare zachte huid, vertraagde wondgenezing en het snel krijgen van blauwe plekken. Ook pijn, vermoeidheid, luxaties ten gevolge van de hypermobiliteit en artrose zijn veelgehoorde klachten.   

In het hele lichaam bevindt zich bindweefsel. Hierdoor ontstaan door EDS mogelijk ook andere klachten zoals hartklachten, oogklachten, spijsverteringsstoornissen en ademhalingsproblemen.  

Oorzaken van Ehlers-Danlos Syndroom (EDS)

Meestal is de oorzaak te vinden in een afwijking in het collageen. Collageen is het eiwitbestanddeel van bindweefsel en kraakbeen en wordt door bindweefselcellen aangemaakt. Door het afwijkende collageen heeft het bindweefsel een abnormale samenstelling waardoor het bijvoorbeeld gemakkelijker overrekbaar is of kan scheuren.  

Behandeling bij Ehlers-Danlos Syndroom (EDS)

Omdat EDS een aangeboren aandoening is kan het niet worden genezen. Wel zijn er behandelingen mogelijk om klachten te beperkten en te leren hoe het beste met de klachten om te gaan. Een revalidatiearts en/of ergotherapeut kan hierbij helpen en kijken wat er nodig is, zoals bijvoorbeeld de keuze voor het gebruik van een hulpmiddel.   

Vaak is het van belang de aandacht te richten op het totaalplaatje van de dagelijkse belasting voor het lichaam. Dit heeft bijvoorbeeld invloed op de keuze van beroep, wonen en vrije tijd om te proberen overbelastingklachten zo veel mogelijk te beperken.  

Een fysiotherapeut kan onder andere met beleid de proprioceptie en spierkracht trainen omdat de spierkracht bijdraagt aan de stabiliteit van gewrichten. (proprioceptie betekend zelfwaarneming of positiezin: gewaarwording van de positie van het eigen lichaam en lichaamsdelen in de ruimte)  

Andere mogelijkheden zijn:   

  • Ondersteuning van hulpmiddelen zoals krukken, braces of rolstoel.   
  • Aanpassingen in en rondom huis  
  • Pijnbestrijding door medicatie   
  • Operatie (soms)  

Welke producten kunnen helpen

Producten die kunnen helpen bij EDS zijn divers. Ze kunnen gericht zijn op:  

  • Rust geven bij pijn en overbelasting. Voorbeelden zijn hiervoor polsspalken en rustspalken. Wij verkopen deze producten ook via onze webshop Blessurewijzer.nl  
  • Ondersteuning van gewrichten bij hypermobiliteitsklachten. Deze hulpmiddelen zijn er op gericht om de maximale beweging die een gewricht kan maken te beperken. Een voorbeeld hiervoor zijn vingerspalken- ook wel zilversplints genoemd. Een vingerspalk zou er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat de kootjes van de vinger niet meer kunnen overstrekken maar dat de vingers wel functioneel gebogen kunnen worden.   
  • Ondersteuning van het lichaam bij instabiliteitsklachten. Deze hulpmiddelen zijn er op gericht om bepaalde activiteiten die moeilijk vol te houden zijn ten gevolge van pijn en overbelasting toch (langer) te kunnen volhouden. Voorbeelden hiervoor zijn de kniebrace, bekkenband of korset.   
  • Houdingsgerichte ondersteuning. Denk hierbij aan bijvoorbeeld goede steunzolen en schoenen.  

Een greep aan relevante hulpmiddelen

Over Livit Ottobock Care

Wij zijn Livit Ottobock Care, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

Vragen? Chat met onze klantenservice

Over Blessurewijzer

Onze webshop Blessurewijzer.nl biedt de beste (product)oplossingen. Geselecteerd door zeer ervaren revalidatieartsen, orthopeden, orthopedisch adviseurs en fysiotherapeuten en in de praktijk bewezen door een grote groep dragers.

Naar Blessurewijzer
Gerelateerde aandoeningen:

Vind een Livit locatie bij u in de buurt

Met meer dan 150 locaties vindt u altijd een vestiging bij u in de buurt

Wordt uw behandeling door uw verzekering vergoed?

Selecteer uw verzekeraar om te kijken of u vergoed wordt