Boutonnière

De aandoening boutonnière is een dwangstand van de vinger. Het houdt in dat de strekpees van uw hand of vinger is afgescheurd. Dit brengt pijnklachten met zich mee, die in het begin niet aanwezig zijn.

Hierdoor is het lastig om de aandoening aan het begin te herkennen. Pas na een aantal dagen kan de vinger niet volledig meer worden gestrekt en lukt dit alleen nog met behulp van de andere hand.  

Wat is Boutonnière ?

De aandoening boutonnière is een dwangstand van de vinger. Het houdt in dat de strekpees van uw hand of vinger is afgescheurd. Dit brengt pijnklachten met zich mee, die in het begin niet aanwezig zijn. Hierdoor is het lastig om de aandoening aan het begin te herkennen. Pas na een aantal dagen kan de vinger niet volledig meer worden gestrekt en lukt dit alleen nog met behulp van de andere hand.  


Een greep aan relevante hulpmiddelen

Een greep aan relevante hulpmiddelen
Boutonnière Zilveren Brace
Naar Zilveren Braces

Symptomen bij Boutonnière

Onderstaand ziet u de symptomen van boutonnière:  

  • Pijnklachten, zwellingen en/of een rode verkleuring rondom het middelste gewricht van de vinger.  
  • De vinger kan in het middelste gewricht niet volledig strekken.  
  • De vinger overstrekt voornamelijk in het eindgewricht. Dit is niet altijd meteen zichtbaar.  

Oorzaken van Boutonnière

Boutonnière wordt vaak veroorzaakt door een ongeluk of ziekte. Denk hierbij aan reuma. Bij reuma is het vingergewricht waarover de strekpees loopt ontstoken. Door de ontsteking wordt de strekpees steeds zwakker, met het gevolg dat hij scheurt.  

Behandeling bij Boutonnière

Door middel van een behandeling kan ervoor gezorgd worden dat u de vinger weer volledig kan strekken en bewegen. Dit kan via een niet operatieve behandeling en een operatieve behandeling.  

Bij de niet operatieve behandeling wordt spalktherapie ingezet. De vinger staat hierbij in een gestrekte stand in een vingerspalk, waardoor de strekpees weer aan elkaar kan groeien. Dit duurt ongeveer 6 tot 8 weken.  

Als de niet operatieve behandeling niet heeft geholpen, wordt de strekpees door middel van een operatie hersteld.  

Oefeningen bij Boutonnière

Onderstaand ziet u een aantal oefeningen die u kunt uitvoeren als u lijdt aan boutonnière.  

Vinger strekken  

Leg uw hand op een dun boekje of ander voorwerp van ongeveer 0,5 cm dik. Het middelste gewricht laat u ontspannen liggen. Strek de vinger nu zo ver mogelijk. Houd dit een aantal seconden vast. Herhaal de oefening regelmatig. Probeer het op te bouwen met steeds dikkere voorwerpen.  

Vuist maken  

Probeer een vuist te maken. Als u het middelste gewricht niet kan buigen, is dat niet erg. Strek de vingers daarna volledig. Herhaal de oefening 10 keer. 

Welke producten kunnen helpen

Een vingerspalk kan bij boutonniere worden ingezet om de vinger in gestrekte stand te houden, zodat de pees weer aan kan herstellen. Onze deskundige en ervaren orthopedisch adviseurs denken graag met u mee om tot de beste oplossing te komen. Wij verkopen deze spalken ook via onze webshop Blessurewijzer.nl

Gerelateerde aandoeningen:

Vind een Livit locatie bij u in de buurt

Met meer dan 163 locaties vindt u altijd een vestiging bij u in de buurt

Wordt uw behandeling door uw verzekering vergoed?

Selecteer uw verzekeraar om te kijken of u vergoed wordt