Dupuytren

Bij de aandoening Dupuytren ontstaan er verdikkingen in het bindweefsel van de handpalm. Hierdoor kunnen de vingers niet meer volledig gestrekt worden. De mate van klachten en tijd waarin deze ontstaan verschilt per persoon. 

Wat is de ziekte van Dupuytren?

Bij de aandoening dupuytren ontstaan er verdikkingen in het bindweefsel van de handpalm. Hierdoor kunnen de vingers niet meer volledig gestrekt worden. De mate van klachten en tijd waarin deze ontstaan verschilt per persoon. 


Een greep aan relevante hulpmiddelen

Een greep aan relevante hulpmiddelen
Hand en vingerspalk
Naar Handspalk
Een greep aan relevante hulpmiddelen
Handspalk kopen
Koop via webshop

Symptomen bij de ziekte van Dupuytren

Onderstaand ziet u de symptomen van dupuytren: 

  • Pijnlijk of strak gevoel in de handpalm. 
  • Verdikking of verharding van de handpalm. 
  • Intrekking van de huid rond de handpalm. Het voelt als het ware ’te kort’. 
  • Moeite met het strekken van de vingers. 
  • Kromme stand van de vingers. 

Oorzaken van de ziekte van Dupuytren

De oorzaak van de dupuytren ligt genetisch. 25% van de patiënten hebben een familielid die last heeft van soortgelijke klachten. De aandoening komt vooral in Noordwest-Europa voor. Dupuytren wordt ook wel de ‘Vikingziekte’ genoemd, omdat de verspreiding van de aandoening overeenkomt met de Vikingtrektochten. 

Behandeling bij de ziekte van Dupuytren

Dupuytren is een goedaardige aandoening en gaat meestal vanzelf weg. Er is een kans dat de aandoening bewegen of andere dagelijkse activiteiten verhinderd. U wordt dan geadviseerd om iets aan de klachten te doen. Beweeg uw handen net zoveel als dat u normaal gesproken zou doen. Heeft u veel last van klachten, bijvoorbeeld tijdens uw werk of in uw dagelijks leven, dan kan er voor gekozen worden om een handspalk (handbrace) te dragen. Een handbrace geeft rust en zorgt voor een goede positie van de hand en vingers en zorgt ervoor dat de mobiliteit van de pols en hand wordt behouden en versterkt. Ook helpt een rustspalk tegen contractuurvorming, dit is een spier/peesverkorting die op kan treden wanneer de vingers te lang in eenzelfde positie gehouden wordt. 

Oefeningen bij de ziekte van Dupuytren

Zoals eerder werd benoemd, is het verstandig om uw handen net zoveel te bewegen als dat u normaal gesproken zou doen. Hieronder staan een aantal oefening uitgelegd die u overal kan uitvoeren: 

Vingers recht houden 

Maak uw vingers zo recht mogelijk. Houd deze positie 5 seconden aan. Voer de oefening 10 keer uit. 

Vingers buigen 

Buig uw vingers zo ver als u kan. Houd deze positie 5 seconden aan. Voer de oefening 10 keer uit. 

Vlakke vuist 

Leg de vingertoppen op uw duimmuis en maak een vlakke vuist. Houd deze positie 5 seconden aan. Voer de oefening 10 keer uit. 

Volledige vuist 

Breng uw vingertoppen zo ver mogelijk in uw hand en maak een volledige vuist. Houd deze positie 5 seconden aan. Voer de oefening 10 keer uit. 

Welke producten kunnen helpen

Over Livit Ottobock Care

Wij zijn Livit Ottobock Care, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

Vragen? Chat met onze klantenservice

Over Blessurewijzer

Onze webshop Blessurewijzer.nl biedt de beste (product)oplossingen. Geselecteerd door zeer ervaren revalidatieartsen, orthopeden, orthopedisch adviseurs en fysiotherapeuten en in de praktijk bewezen door een grote groep dragers.

Naar Blessurewijzer
Gerelateerde aandoeningen:

Vind een Livit locatie bij u in de buurt

Met meer dan 155 locaties vindt u altijd een vestiging bij u in de buurt

Wordt uw behandeling door uw verzekering vergoed?

Selecteer uw verzekeraar om te kijken of u vergoed wordt