Bunion

Een bunion is een grote knobbel aan de zijkant van de voet, bij de aanzet van de grote teen. Door de bunion zal de grote teen naar binnen gericht staan. Deze aandoening wordt ook wel Hallux Valgus genoemd. Een bunion is vaak rood, geïrriteerd en doet pijn. Vaak zullen normale schoenen niet meer passen naar mate de bunion steeds groter wordt.  

Een bunion komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat het dragen van (te) hoge hakken zorgt voor een beknelling van de voorvoet. In landen waar mensen met name op blote voeten lopen, komen bunions eigenlijk niet voor. Een bunion kan aan één voet ontstaan of aan beide voeten tegelijkertijd.  

Wat is een bunion ?

Een bunion is een grote knobbel aan de zijkant van de voet, bij de aanzet van de grote teen. Door de bunion zal de grote teen naar binnen gericht staan. Deze aandoening wordt ook wel Hallux Valgus genoemd. Een bunion is vaak rood, geïrriteerd en doet pijn. Vaak zullen normale schoenen niet meer passen naar mate de bunion steeds groter wordt.  

Een bunion komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat het dragen van (te) hoge hakken zorgt voor een beknelling van de voorvoet. In landen waar mensen met name op blote voeten lopen, komen bunions eigenlijk niet voor. Een bunion kan aan één voet ontstaan of aan beide voeten tegelijkertijd.  


Een greep aan relevante hulpmiddelen

Een greep aan relevante hulpmiddelen
Semi-Orthopedische schoenen
Naar Schoenen

Symptomen bij een bunion

De volgende symptomen horen bij een bunion:  

  • De grote teen staat scheef naar binnen gericht  
  • Pijnlijk gevoel en zwelling in het gewricht van de grote teen  
  • Pijn bij het dragen van schoenen  
  • De pijn neemt toe bij staan en lopen  
  • Veranderende manier van lopen en toenemende moeite met lopen  
  • Moeite met evenwicht en daardoor hoger risico op vallen  
  • Soms rode, warme huid rondom de bunion  
  • Soms ontstaan wondjes rondom de bunion  
  • Ontstekingen van het gewricht  

Oorzaken van een bunion

Een veelvoorkomende oorzaak van een bunion is beknelling van de voet door het verkeerde schoeisel. Wanneer er veelvuldig te hoge hakken of te smalle schoenen worden gedragen, raakt het gewricht van de grote teen bekneld. Dat heeft tot gevolg dat het weefsel daar chronisch ontstoken raakt. De teen gaat krom staan en op de knellende plek ontstaat een bunion. Wanneer u van uzelf een brede voorvoet heeft, is de kans groter om een bunion te ontwikkelen. Andere factoren die het risico op een bunion vergroten zijn artrose, losheid in de gewrichten, erfelijkheid en platvoeten 

Behandeling bij een bunion

Het is eenvoudig om vast te stellen of er sprake is van een bunion. Toch zal de huisarts meestal een röntgenfoto maken van uw voet om vast te stellen hoe ernstig de slijtage is van het gewricht. De behandeling van een bunion bestaat uit advies, het aanmeten van steunzolen, aanpassen van schoeisel en eventueel het aanmeten van (semi)orthopedische schoenen. Ook kan er een nachtspalk en/of tape gebruikt worden om de teen te corrigeren. Deze behandelingen vinden plaats bij een of orthopedisch adviseur of een podotherapeut . Onder begeleiding van een fysiotherapeut kunt u de spieren in de voet trainen en het looppatroon verbeteren. Dit kan bijdragen aan het verminderen van de klachten.  

Een fysiotherapeut kan helpen om de pijnklachten ten gevolge van een bunion te verminderen. Tijdens fysiotherapie zal de therapeut manuele therapie inzetten om uw grote teen beter te positioneren. Hierbij wordt uw grote teen en uw enkel voorzichtig bewogen om het gewricht minder stijf te maken.  

Wanneer u ernstige klachten ervaart door de bunion, kan een operatie nodig zijn. Deze wordt uitgevoerd door een orthopedisch chirurg. Bij een dergelijke operatie wordt een snee gemaakt aan de binnenkant van de voet. Eerst wordt de slijmbeurs verwijderd. Daarna wordt het gewrichtskapsel losgemaakt en het uitstekende botstuk weggehaald. Als er sprake is van beginnende slijtage, dan maakt de chirurg ook het gewricht schoon.  

Oefeningen bij een bunion

De volgende oefeningen kunt u doen om de klachten van een bunion te bestrijden. Doe de oefeningen bij voorkeur dagelijks voor ongeveer 15 tot 30 minuten per keer. Hoe meer u oefent, hoe meer verschil u zal merken. Stop met een oefening zodra dit pijn doet.  

Losmaken van het grote teen gewricht  

Ga zitten en leg uw rechteronderbeen boven uw linker bovenbeen. Pak met uw linkerhand het eerste kootje stevig vast met uw duim en wijsvinger. Pak met uw rechterhand het midden van uw voet stevig vast. Trek het kootje richting het plafond en beweeg het langzaam op en neer. Beweeg het kootje zo ver omhoog als u kunt, maar stop zodra het pijn doet. Beweeg 5 keer op en neer. Vervolgens beweegt u het kootje weer omhoog en vanuit die positie naar links en naar rechts. Doe dit ook 5 keer. Wissel van voet en herhaal de oefening. Als dit goed gaat, kunt u proberen om cirkels te draaien met het kootje. Ga dan 5 keer met de klok mee en 5 keer tegen de klok in.  

Voetzool masseren met een balletje  

Ga zitten op een stoel met uw voetzolen op de grond. Zet de bal van de aangedane voet op een massageballetje (u kunt ook een tennisbal of golfbal gebruiken). Duw met uw voet op de bal en rol de bal richting uw hiel. Het kan zijn dat dit gevoelig is, dat is niet erg. Laat de bal een aantal keer heen en weer bewegen. Zowel onder het midden van uw voet als aan de binnen- en buitenkant van de onderkant van de voet. Doe deze oefening minimaal 3 keer een minuut per keer. Na een aantal weken kunt u deze oefening ook staand uitvoeren. Hierdoor oefent de bal meer druk uit wat zorgt voor een diepere massage.  

Welke producten kunnen helpen

Door het dragen van een speciale teenspreider vermindert u de pijn en zal de stand van uw grote teen worden gecorrigeerd. Speciale hallux valgus bandages of gelkussens helpen de pijn te verlichten. Wij verkopen deze producten via onze webshop Blessurewijzer.nl 

Ook het dragen van steunzolen op maat kan helpen bij het bestrijden van de hallux valgus klachten.  

En denkt u tenslotte ook aan goede schoenen: de bunion zit op de voet, waardoor de juiste schoen erg belangrijk is. Schoenen die niet goed passen zullen alleen maar meer pijn veroorzaken. Als een aanpassing aan je schoenen of steunzolen niet voldoende zijn om je klachten te verminderen, dan kunnen semi-orthopedische schoenen uitkomst bieden.

Over Livit Ottobock Care

Wij zijn Livit Ottobock Care, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

Vragen? Chat met onze klantenservice

Over Blessurewijzer

Onze webshop Blessurewijzer.nl biedt de beste (product)oplossingen. Geselecteerd door zeer ervaren revalidatieartsen, orthopeden, orthopedisch adviseurs en fysiotherapeuten en in de praktijk bewezen door een grote groep dragers.

Naar Blessurewijzer
Gerelateerde aandoeningen:

Vind een Livit locatie bij u in de buurt

Met meer dan 154 locaties vindt u altijd een vestiging bij u in de buurt

Wordt uw behandeling door uw verzekering vergoed?

Selecteer uw verzekeraar om te kijken of u vergoed wordt