Hielspoor

Hielspoor is een verkalking van de peesplaat aan het hielbeen. Deze verkalking ziet er een beetje uit als sporen die tijdens het paardrijden gebruikt worden, vandaar de naam hiel’spoor’. De verkalking aan het hielbeen hoeft geen klachten te geven, maar gaat regelmatig gepaard met fasciitis plantaris, ook wel plantar fasciitis genoemd, een pijnlijke ontsteking van de pees die langs de onderkant van de voet loopt en het hielbot verbindt met de bal van de voet. De aanhechting van de pees aan het hielbeen staat dan onder spanning, gaat irriteren en vervolgens ontsteken. In de praktijk wordt de term hielspoor overigens vaak gehanteerd om verschillende problemen in de hiel aan te duiden. 

Wat is Hielspoor ?

Hielspoor is een verkalking van de peesplaat aan het hielbeen. Deze verkalking ziet er een beetje uit als sporen die tijdens het paardrijden gebruikt worden, vandaar de naam hiel’spoor’. De verkalking aan het hielbeen hoeft geen klachten te geven, 

maar gaat regelmatig gepaard met fasciitis plantaris, ook wel plantar fasciitis genoemd, een pijnlijke ontsteking van de pees die langs de onderkant van de voet loopt en het hielbot verbindt met de bal van de voet. De aanhechting van de pees aan het hielbeen staat dan onder spanning, gaat irriteren en vervolgens ontsteken. In de praktijk wordt de term hielspoor overigens vaak gehanteerd om verschillende problemen in de hiel aan te duiden. 

Symptomen bij Hielspoor

De pijn bij hielspoor zit, zoals de naam al aangeeft, in de hiel en is erg pijnlijk. Mensen die last hebben van hielspoor ervaren een felle of stekende pijn onder de hiel tijdens het staan of lopen en de pijn kan uitstralen naar de achillespees. Het hielbeen kan pijnlijk zijn als er op gedrukt wordt en er kan een lichte zwelling ontstaan. De pijn is vaak hevig bij het opstaan in de ochtend en neemt in de loop van de dag weer iets af. Vaak komt de pijn weer terug  na enige tijd van inactiviteit of rust. 

Oorzaken van Hielspoor

Hielspoor ontstaat door overbelasting van de voeten en kan verschillende oorzaken hebben. Meestal is een combinatie van de volgende factoren de oorzaak. 

  • Schoenen met onjuiste/onvoldoende ondersteuning. 
  • Afwijkend looppatroon, waarbij er extra druk komt te staan op het hielbot en de voetzoolpees. 
  • Hardlopen of joggen, vooral op een harde ondergrond. 
  • Overgewicht. 
  • Onvoldoende ondersteuning van de voetboog. 

Gelukkig is hielspoor vaak goed te behandelen. Door het dragen van steunzolen kan hielspoor in enkele weken tot maanden verholpen worden. 

Andere risicofactoren: 

  • Leeftijd. De flexibiliteit van de peesspier neemt af en het beschermende hielkussentje onder de hiel wordt dunner. 
  • Diabetes. 
  • Veel en langdurig staan. 
  • Intensief sporten. 
  • Platvoeten of een hoge voetboog (holvoet). 

Behandeling bij Hielspoor

Hielspoor kan in de meeste gevallen goed behandeld worden. Er zijn een aantal medische ingrepen beschikbaar en in het uiterste geval kan er zelfs gekozen worden voor een operatieve ingreep. U kunt zelf echter ook veel doen om hielspoorpijn te verlichten. In de eerste plaats is het belangrijk om uw voeten voldoende rust te geven en uw peesspier niet teveel te belasten. Daarnaast bieden professionele op maat gemaakte steunzolen een goed en praktisch alternatief voor dagelijks gebruik, omdat steunzolen uw voeten verlichting geven bij het bewegen en u minder last ervaart van pijn. Ook kan er een nachtspalk gebruikt worden om de peesspier te corrigeren. Deze behandelingen vinden plaats bij een of orthopedisch adviseur of een podotherapeut . Onder begeleiding van een fysiotherapeut kunt u de spieren in de voet trainen en het looppatroon verbeteren. Dit kan bijdragen aan het verminderen van de klachten. 

Welke producten kunnen helpen

Steunzolen bieden een goed en praktisch alternatief voor de behandeling van hielspoor, doordat zij de druk van de voeten op de juiste manier verdelen. Maar ook door het dragen van een hielkussen vermindert u per direct uw pijn aan de hiel en kunt u weer makkelijker bewegen zonder pijn.  Daarnaast hebben velen baat bij het dragen van een nachtspalk. Dit is een soort lange sok met klittenband die ’s nachts gedragen wordt en rek op de peesplaat uitoefent. Wij verkopen deze producten ook via onze webshop Blessurewijzer. 


Een greep aan relevante hulpmiddelen

Een greep aan relevante hulpmiddelen
Steunzolen aanmeten
Lees meer
Een greep aan relevante hulpmiddelen
Hielcup bestellen
Beste via webshop
Een greep aan relevante hulpmiddelen
Voetonderzoek bij Livit
Lees meer

Over Livit Ottobock Care

Wij zijn Livit Ottobock Care, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

Vragen? Chat met onze klantenservice

Over Blessurewijzer

Onze webshop Blessurewijzer.nl biedt de beste (product)oplossingen. Geselecteerd door zeer ervaren revalidatieartsen, orthopeden, orthopedisch adviseurs en fysiotherapeuten en in de praktijk bewezen door een grote groep dragers.

Naar Blessurewijzer
Gerelateerde aandoeningen:

Vind een Livit locatie bij u in de buurt

Met meer dan 156 locaties vindt u altijd een vestiging bij u in de buurt

Wordt uw behandeling door uw verzekering vergoed?

Selecteer uw verzekeraar om te kijken of u vergoed wordt