Holvoet

Een holvoet (pes cavus) is een toestand waarin de voetboog bijzonder hoog of “hol” is. Holvoet is een relatief zeldzame aandoening die mensen van elke leeftijd kan treffen en waarbij één of beide voeten kunnen worden beïnvloed. 

Vanwege de buitengewoon hoge boog, wordt het lichaamsgewicht abnormaal verdeeld over de voet. Het is niet gelijkmatig verdeeld over de hele voet. Wanneer u loopt en staat, rust het meeste gewicht op de bal van de voet en op de hiel. Onevenwichtigheid van de voet veroorzaakt een aantal verschillende symptomen. 

Wat is een Holvoet ?

Een holvoet (pes cavus) is een toestand waarin de voetboog bijzonder hoog of “hol” is. Holvoet is een relatief zeldzame aandoening die mensen van elke leeftijd kan treffen en waarbij één of beide voeten kunnen worden beïnvloed. 

Vanwege de buitengewoon hoge boog, wordt het lichaamsgewicht abnormaal verdeeld over de voet. Het is niet gelijkmatig verdeeld over de hele voet. Wanneer u loopt en staat, rust het meeste gewicht op de bal van de voet en op de hiel. Onevenwichtigheid van de voet veroorzaakt een aantal verschillende symptomen. 

Symptomen bij een Holvoet

Bij het staan is de voetboog duidelijk relatief hoog. Dit is het meest voor de hand liggende symptoom van de aandoening. Pijn en instabiliteit kunnen ook aangeven dat u een (te) holle voet hebt. Andere symptomen zijn dat uw hielbot zich in een relatief scherpe hoek bevindt en dat het middelste deel van uw voet heel weinig of geen gewicht heeft. Vaak rolt de hiel naar binnen en valt de voorvoet naar binnen. Dit wordt pronatie genoemd. Omgekrulde tenen en het gevoel dat de achillespees ‘strak’ zit, kunnen ook wijzen op een holvoet. 

De volgende complicaties kunnen voorkomen bij een holvoet: 

 • Irritatie en ontsteking van de gewrichtsboog 
 • Ontsteking van het scheenbeen 
 • Pijn onder de hiel 
 • Achillespees problemen 
 • Ontsteking van de voetpees / plantaire fasciitis 
 • Hielspoor 

Als u een holvoet heeft, is er sprake van overmatige druk op het hielkussen en op de pezen, spieren en ligamenten van de voetboog. Een holle voet legt de meeste druk op de hiel en de voorvoet. Pijn in de hiel en de voorvoet zijn dan ook sterke indicatoren van holvoet. Een van de andere gevolgen van een holvoet is een strakke achillespees. Om de druk op de pees te verminderen, verdeelt u onbewust uw lichaamsgewicht opnieuw, waardoor het gewicht op de voorvoet toeneemt, vaak inclusief de grote teen. 

Om te zien welk deel van uw voet het meeste gewicht draagt, kunt u uw voet controleren op eeltvorming. Een inspectie van de slijtage van uw schoenen kan ook aangeven welk deel van de voet het meeste gewicht draagt. 

Oorzaken van een Holvoet

Het is moeilijk zijn om de precieze oorzaak van een holvoet te bepalen. Holvoet is echter vaak een symptoom van een neurologische aandoening. Als een holvoet het gevolg is van een neurologische aandoening, zal de holvoet geleidelijk verslechteren naarmate de onderliggende stoornis zich ontwikkelt. Als een holle voet niet het gevolg is van een neurologische aandoening, heeft de holle voet de neiging om te blijven zoals hij is, dat wil zeggen: hij verergert niet na verloop van tijd. In andere gevallen wordt een holvoet veroorzaakt door een genetische afwijking van de voetstructuur. Kinderen die op hun tenen lopen, kunnen later een holvoet ontwikkelen. 

Een holvoet kan ook een gevolg zijn van: 

Behandeling bij een Holvoet

Behandeling richt zich op het verminderen van de druk op de voet. Een holle voet is een niet goed uitgelijnde voet. Onjuiste uitlijning van de voet betekent dat de belasting van het lichaamsgewicht ongelijk over de voet verdeeld is. En een ongelijk verdeeld lichaamsgewicht geeft een verhoogd risico op verschillende pijngerelateerde problemen in het lichaam. 

 • Loop niet op een harde ondergrond. 
 • Draag goede, ondersteunende en schokabsorberende schoenen, bij voorkeur met een op maat gemaakte steunzool 
 • Vraag uw arts, fysiotherapeut of voetspecialist om zachte oefeningen om de pezen onder de voet te ontspannen. Het versterken van de kleine spieren onder de voet kan de druk op de pezen onder de voet verlichten. 
 • In zeldzame gevallen kan een operatie nodig zijn 

Oefeningen bij een Holvoet

Een fysiotherapeut kan helpen bij specifieke oefeningen om de symptomen van holvoeten te minimaliseren of te voorkomen dat deze zich verder ontwikkelen. De volgende oefeningen helpen om de sterkte en flexibiliteit van de voeten en enkels te verbeteren. Dit kan de symptomen te verlichten. 

Hielpees strekken 

Een strakke achillespees zal de voet naar binnen laten rollen. Met het strekken van de hielpees en de spieren in de kuiten, rekt u de pezen langzaam iets op. 

 • Ga rechtop staan tegen een muur en leg een hand op ooghoogte op de muur. 
 • Plaats het been dat been moet worden uitgerekt ongeveer een stap achter het andere been en plant de hiel stevig op de grond. 
 • Buig de knie van het voorste been totdat u een rek voelt in het achterste been. 
 • Houd gedurende 30 seconden vast en rust dan 30 seconden uit. Herhaal nog negen keer. 
 • Het is essentieel om te voorkomen dat de rug wordt gebogen en recht wordt gehouden. 
 • Voer deze oefening twee keer per dag uit. 

De golfbalrol 

Deze oefening vereist een stoel en een golfbal. Ga op de stoel zitten met de voeten stevig op de grond. Plaats een golfbal onder de voet en rol deze 2 minuten vooruit en terug onder de voetboog om de pezen onder de voet uit te rekken. 

Welke producten kunnen helpen

Door het dragen van Steunzolen zorgt u voor een optimale correctie en drukverdeling onder de voet. Hierdoor zijn standsafwijkingen goed te corrigeren en blessures beter te behandelen. Of kom eens langs bij Livit voor een uitgebreide voetanalyse. U krijgt daar deskundig advies van een orthopedisch adviseur bij u in de buurt. 


Een greep aan relevante hulpmiddelen

Een greep aan relevante hulpmiddelen
Steunzolen aanmeten
Lees meer
Een greep aan relevante hulpmiddelen
Voetanalyse bij Livit
Lees meer

Over Livit Ottobock Care

Wij zijn Livit Ottobock Care, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

Vragen? Chat met onze klantenservice

Over Blessurewijzer

Onze webshop Blessurewijzer.nl biedt de beste (product)oplossingen. Geselecteerd door zeer ervaren revalidatieartsen, orthopeden, orthopedisch adviseurs en fysiotherapeuten en in de praktijk bewezen door een grote groep dragers.

Naar Blessurewijzer
Gerelateerde aandoeningen:

Vind een Livit locatie bij u in de buurt

Met meer dan 150 locaties vindt u altijd een vestiging bij u in de buurt

Wordt uw behandeling door uw verzekering vergoed?

Selecteer uw verzekeraar om te kijken of u vergoed wordt