Semi-orthopedische damesschoenen OSB

Fabrieksmatig geproduceerde damesschoenen die individueel voor u worden gemaakt

Als een aanpassing aan uw schoenen of steunzolen niet voldoende zijn om uw klachten te verminderen, dan kunnen semi-orthopedische schoenen (OSB-schoenen) uitkomst bieden. Deze schoenen worden in fabriek geproduceerd waarna er door de orthopedische schoentechnicus voorzieningen in worden aangebracht. De semi-orthopedische damesschoenen worden speciaal ontworpen om deze voorzieningen in toe te kunnen passen.

Bekijk schoenen Maak een afspraak

Semi-Orthopedische Schoenen, ook wel OSB-schoenen genoemd, zijn in veel opzichten gelijk aan de schoenen die u in een schoenenwinkel vindt. Een belangrijk verschil is dat semi-orthopedische schoenen meer mogelijkheden bieden voor individuele aanpassingen. Zo is er bijvoorbeeld ruimte voor een op maat gemaakt voetbed (steunzool) en is het mogelijk de schoenen te voorzien van een kunstmatige afwikkeling en hakverhoging. Wij leveren semi-orthopedische damesschoenen van alle gangbare merken, maar hebben ook onze eigen semi-orthopedische schoenencollectie: Ambulo.

https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=48 Schoenen
Schoenen
10
8,5
268 beoordelingen

Bij welke klachten helpen semi-orthopedische schoenen?

Voeten zijn een belangrijk deel van uw lichaam. Als lopen pijn doet of als u confectieschoenen uit de schoenwinkel niet (meer) aan kunt, kan dit uw bewegingsvrijheid behoorlijk in de weg zitten. Uw arts kan u dan orthopedische of semi-orthopedische schoenen voorschrijven. Uw orthopedisch adviseur helpt u vervolgens met het vinden van de beste oplossing: schoenen op maat, die niet alleen precies bij uw voeten passen, maar ook bij uw persoonlijke stijl, smaak en wensen. Semi-orthopedische OSB schoenen kunnen helpen bij een breed scala aan voetklachten, enkelklachten en heup- en rugklachten. Maar ook bij aandoeningen zoals:

Artrose

Artrose in de voet betekent dat het kraakbeen in de voet of enkel is aangetast. Wanneer er sprake is van artrose, wordt de kwaliteit van het kraakbeen steeds minder. Het kan zelfs gebeuren dat dit kraakbeen na verloop van tijd helemaal verdwijnt. Daardoor schuren je botten tegen elkaar, wat kan zorgen voor hevige pijn en stijfheid in het gewricht.

Bunion

Een bunion is een grote knobbel aan de zijkant van de voet, bij de aanzet van de grote teen. Door de bunion zal de grote teen naar binnen gericht staan.

Charcot voet

Een Charcot voet komt bijna alleen voor bij mensen met diabetes. Hierbij is een van de voeten opgezwollen, rood, pijnlijk, warm en gevoelloos. In een later stadium kan de voet zelfs vervormen. Dat komt door een botbreuk in de voet, die door de diabetes minder snel wordt opgemerkt.

Diabetes

Eén van de vervelende gevolgen van diabetes is dat het zorgt voor een verhoogd risico op een slechte doorbloeding. Dat kan leiden tot minder gevoel in je voeten. (Semi) orthopedische schoenen kunnen helpen om pijnklachten te verminderen en met meer gemak te bewegen.

Haglundse extose

Een Haglundse extose, kortweg Haglund genoemd, is een botuitsteeksel aan de achterkant van je hiel. Doordat er extra botgroei plaatsvindt, kan je hiel erg pijn doen.

Hamerteen

Een hamerteen houdt in dat één van de tenen krom staat. Deze aandoening kan voorkomen in de middelste tenen, dus niet in de grote teen of de kleine teen.

Hallux valgus

Bij een hallux valgus is er sprake van een standsafwijking van de grote teen naar buiten. De grote teen staat hierdoor scheef en er ontstaat een knobbel (bunion) aan de binnenzijde van de voet/grote teen. Hallux valgus is de meest voorkomende aandoening van de voet bij volwassenen.

Holvoet

Bij een holvoet (pes cavus) is de voetboog bijzonder hoog of “hol” .

Klauwteen

Bij een klauwteen zijn beide gewrichten in het kootje aangedaan. De teen kromt naar beneden, waardoor het topje van de teen de grond raakt.

Morton neuroom

Wanneer je last hebt van een Morton neuroom ervaar je een milde tot scherpe pijn in de tenen of je voorvoet. Hierdoor is het pijnlijk om te lopen Bij deze aandoening worden één of meer zenuwen die tussen de tenen lopen bekneld tussen de teengewrichten. Dat kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld het dragen van te smalle schoenen of schoenen met een (te) hoge hak.

Jicht

Jicht is een zeer pijnlijke gewrichtsontsteking. De meest voorkomende vorm is jicht in de voet. Hierbij voelt u een acute pijn in de voet, waarschijnlijk in de grote teen. Uw teen is dik, rood en voelt warm aan.

Neuropathie

Neuropathie in de voet is een aandoening die veelal ontstaat als gevolg van diabetes. Wanneer er sprake is van neuropathie in de voet, zijn één of meerdere zenuwen in de voet beschadigd. Zenuwen zorgen ervoor dat we sensaties op de huid kunnen ervaren zoals aanrakingen, warmte, kou of pijn.

Platvoeten

Wanneer mensen platvoeten hebben, kunnen hun voeten naar de binnenkant rollen als ze staan en lopen. Dit staat bekend als overpronatie en het kan er ook voor zorgen dat de voeten naar buiten wijzen.

Reuma

Reuma is niet zozeer een specifieke aandoening maar meer een verzamelnaam. Onder de noemer ‘reuma’ vallen maar liefst meer dan honderd spier- en gewrichtsaandoeningen. Al deze aandoeningen gaan over lichaamsdelen die ervoor zorgen dat je lichaam kan bewegen. Als er sprake is van reuma, ben je dus beperkt in bewegen zonder dat dit komt door een ongeval.

Tarsaal tunnel syndroom

Het tarsaal tunnel syndroom houdt in dat een voetzenuw beklemd is. Dit zorgt voor klachten in je voeten, tenen of hiel. Bij het tarsaal tunnel syndroom ervaar je pijn aan de binnenkant van je enkel en de onderkant van je voet. Vooral bij mensen die vaak hardlopen of een sport uitoefenen waarbij ze veel springen wordt deze aandoening vaak gezien.

Semi-orthopedische damesschoenen aanmeten

Het traject van uw eerste afspraak tot het moment dat u op uw nieuwe semi-orthopedische schoenen de deur uit gaat duurt ongeveer vier tot acht weken. Dit is afhankelijk van de complexiteit van uw voetafwijking.

Hoe worden semi-orthopedische OSB schoenen aangemeten?

Stap 1 – kennismaken en schoenen aanmeten

Duur: ± 1 uur

Tijdens uw eerste afspraak met ons maakt u kennis met een van onze orthopedisch adviseurs. Samen bespreken we uw hulpvraag en nemen we de informatie door die uw arts heeft vermeld in de verwijsbrief. Daar nemen we alle tijd voor. Met de informatie van uw specialist en uw verhaal bekijken we wat de beste oplossing is. Daarnaast geven we advies over de vergoeding en leggen we allerlei gegevens vast. Uw orthopedisch adviseur brengt samen met u uw voetklachten goed in kaart. Na het onderzoek van uw voeten, nemen wij uw maten op en maken wij diverse voetafdrukken. Afhankelijk van het soort orthopedische schoenen dat u nodig heeft, wordt er een 3D-model gemaakt. Ook bespreken we de kleur en het model van uw nieuwe schoenen. Tot slot maken we een vervolgafspraak om te komen passen.

Stap 2 – semi-orthopedische schoenen passen

Duur: ± 30 minuten

Bij uw tweede afspraak controleren wij zorgvuldig de pasvorm van uw damesschoenen. Afhankelijk van het soort aanpassing zijn dit of uw definitieve schoenen of bovengenoemde passchoenen. In het laatste geval worden uw definitieve schoenen pas gemaakt wanneer u en uw adviseur tevreden zijn.

Zitten uw semi-orthopedische damesschoenen perfect en is alle naar wens, dan kunt u ze gelijk aanhouden en maken wij een controle-afspraak met u (stap 4). Anders we maken direct een nieuwe afspraak om uw definitieve schoenen te komen afhalen.

In sommige gevallen wordt er een proefschoen voor u gemaakt. Met deze schoen kunt u thuis proberen of de bedachte oplossing afdoende is. Uw arts wordt in veel gevallen betrokken om samen te beoordelen of de gekozen oplossing de meest optimale is.

Ondertussen…

Maken wij uw semi-orthopedische damesschoenen op maat. Afhankelijk van de gekozen schoenen duurt dit vier tot zes weken.

Stap 3 – uw nieuwe semi-orthopedische damesschoenen

Duur: ± 30 minuten

Uw nieuwe semi-orthopedische damesschoenen zijn klaar om te passen. De adviseur controleert of alles naar wens is en vertelt u hoe u uw schoenen het beste kunt inlopen en onderhouden.

Stap 4 – nazorg 

Wij vinden het belangrijk dat u profijt heeft van uw semi-orthopedische schoenen en dat deze u goed blijven ondersteunen. Wij nodigen u daarom jaarlijks uit voor een controle-afspraak. Heeft u tussentijds klachten of vragen? Neem dan direct contact op met onze klantenservice.

Ambulo OSB schoenenlijn – exclusief bij Livit Ottobock Care

In de praktijk zien we veel mensen waarvoor volledig orthopedisch schoeisel (OSA) een stap te ver is, maar waar voor het huidige assortiment semi-orthopedische schoenen (OSB) net te kort schiet. Speciaal voor deze groep heeft Livit Ottobock Care een unieke maatschoenenlijn ontwikkeld: Ambulo®.

De Ambulo collectie biedt meer maatwerk dan semi-orthopedische schoenen doordat de specifieke voetafwijking volledig in de leest is verwerkt, maar deze is minder complex dan volledig op maat gemaakte schoenen. De manier van produceren ligt namelijk dichter bij ‘gewone’ confectieschoenen, wat het uiterlijk van de schoenen ook ten goede komt.

Ambulo schoenen zijn ontwikkeld door orthopedische schoentechnici van Livit Ottobock Care op basis van jarenlange praktijkervaring. En voor het uiterlijk van de schoenen laten zij zich inspireren door de hedendaagse schoenenmode. De schoenen worden geproduceerd met behulp van een unieke verzameling zorgvuldig ontworpen ‘indicatieleesten’ waardoor ze geschikt zijn voor de meest voorkomende voetproblemen, zoals hallux valgus of platvoeten (pes plano valgus).

Wat maken Ambulo® OSB schoenen uniek?

 • De goede pasvorm voor optimale ondersteuning en stabiliteit
 • De doordachte modellen die gemakkelijk aan en uit te trekken zijn
 • Hoog draagcomfort
 • Snel leverbaar (binnen 4 weken met slechts 1 pasmoment)
 • De eigentijdse, moderne uitstraling
 • De hoge kwaliteit leer en andere materialen
 • De uitgebreide collectie van zowel dames- als herenmodellen
 • Handgemaakt in Portugal

Nieuwsgierig geworden? Bekijk de Ambulo catalogus online

Online schoencatalogus semi-orthopedische schoenen voor dames

Neem een kijkje in onze online semi-orthopedische schoenencatalogus. Hier vindt u ons complete assortiment van OSB-schoenen, met o.a. schoenen van de merken Piedro, Durea en Nimco, of onze eigen maatschoenenlijn Ambulo. U kunt de kleur, leersoort en afwerking zelf kiezen. Als u schoenen heeft gevonden die u aanspreken, dan kunt u de foto’s naar jezelf of uw adviseur mailen. Of u vraagt uw adviseur een aantal geschikte modellen naar u te mailen. Op deze manier bent u goed voorbereid als u bij ons komt voor uw afspraak.

Catalogus semi-orthopedische schoenen voor dames

Benieuwd naar onze eigen collectie OSB-schoenen, de Ambulo® maatschoenenlijn? Blader hieronder in de catalogus. De Ambulo-schoenenlijn is ontworpen vanuit onze overtuiging dat orthopedische maatschoenen én mode wel degelijk hand in hand kunnen gaan.

 

Of kijk eens in onze online semi-orthopedische schoenencatalogus. Hier vindt u ons complete assortiment van OSB-schoenen, met o.a. schoenen van de merken Piedro, Durea en Nimco, of onze eigen Ambulo. U kunt de kleur, leersoort en afwerking zelf kiezen. Als u schoenen heeft gevonden die u aanspreken, dan kunt u de foto’s naar jezelf of uw adviseur mailen. Of u vraagt uw adviseur een aantal geschikte modellen naar u te mailen. Op deze manier bent u goed voorbereid als u bij ons komt voor uw afspraak.

Gebruikshandleiding semi-orthopedische damesschoenen

Uw semi-orthopedische damesschoenen zijn met de grootste zorg voor u op maat gemaakt. Om er voor te zorgen dat uw schoenen zo lang mogelijk mee gaan en dat u er zoveel mogelijk gemak en plezier van heeft, volgt hier belangrijke informatie.

Semi-orthopedische schoenen dragen & onderhouden

Juist gebruik en goed onderhoud verlengen de levensduur van uw semi-orthopedische OSB schoenen. Ook de juiste voetverzorging is bij het dragen van orthopedische schoenen belangrijk:

 • Draag katoenen of wollen sokken, bij voorkeur zonder naden en wissel deze dagelijks.
 • Wissel regelmatig van semi-orthopedische schoenen.
 • Verzorg uw voeten goed. Knip uw nagels regelmatig, recht en niet te kort af.
 • Poets uw schoenen twee keer per maand en wees alert op slijtage van de hakken.

Diabetes

Heeft u diabetes, dan zijn uw voeten kwetsbaar. Het is daarom extra belangrijk om uw voeten goed te verzorgen. Naast eerdergenoemde voetverzorging adviezen raden wij u aan om uw voeten dagelijks te controleren op drukplekken of wondjes. Neem bij twijfel direct contact met ons op. Wat kunt u zelf doen om problemen te voorkomen?

 • Loop nooit op blote voeten en draag altijd uw semi-orthopedische schoenen.
 • Controleer voordat u uw OSB-schoenen aantrekt de binnenkant op onregelmatigheden, zoals steentjes of vuil.
 • Controleer dagelijks uw voeten op drukplekken, blaren en wondjes.

Wij adviseren om uw voeten regelmatig te laten verzorgen door een pedicure die in bezit is van een aantekening voor de diabetische voet.

Semi-orthopedische damesschoenen aantrekken

 1. Maak de sluiting van uw semi-orthopedische schoenen volledig los.
 2. Gebruik bij het instappen een schoenlepel.
 3. Zet uw voet zo ver mogelijk achter in de schoen en sluit de schoen stevig, dit voorkomt dat uw voet gaat schuiven in de schoen.

Semi-orthopedische schoenen inlopen

Uw OSB-schoenen zijn gemaakt van leer. Leer is een natuurproduct dat zich door unieke eigenschappen aanpast aan de vorm van uw voet. Dat proces heeft echter tijd nodig en daarbij moet uw lichaam wennen aan het corrigerende effect en de ondersteuning die uw nieuwe schoenen geven. Loop uw schoenen daarom goed in.

Voorbeeld van een standaard inloopschema:

Let op! Het inloopschema is afhankelijk van uw voetproblemen en of u bijvoorbeeld al eerder orthopedische schoenen heeft gedragen. Overleg daarom altijd met uw orthopedisch adviseur welk inloopschema het meest geschikt voor u is.

 

Wisselpaar

Voeten verliezen gedurende de dag transpiratievocht. Uw semi-orthopedische schoenen gaan langer mee als u ze regelmatig wisselt. Na aanschaf van het eerste paar kunt u aanspraak maken op een wisselpaar. Vraag hiernaar bij uw orthopedisch adviseur.

Onderhoud OSB-schoenen dames

Poets uw leren semi-orthopedische damesschoenen tweemaal per maand met een klein beetje schoenpoets.

 • Suède en nubuck schoenen onderhoudt u met een speciaal daarvoor bedoeld borsteltje.
 • Spuit uw schoenen regelmatig in met een beschermspray.

Laat op tijd uw zolen en hakken vervangen. Zo voorkomt u onherstelbare schade. Laat natte schoenen drogen bij kamertemperatuur en nooit op of bij een warmtebron, zoals een verwarming.

Producthandleiding

 

Garantie semi-orthopedische schoenen

Door het intensief dragen van uw semi-orthopedische damesschoenen kan er ongemerkt slijtage optreden. Door slijtage aan bijvoorbeeld het materiaal of de sluitingen kan de ondersteuning van uw schoenen verminderen.

Laat uw schoenen daarom regelmatig controleren door uw orthopedisch adviseur. Is het nodig dat er onderdelen aan uw schoenen hersteld moeten worden, dan repareren onze vakkundige schoenherstellers uw schoenen professioneel, met gebruik van de juiste materialen. Wij nemen contact met u op voor het inplannen van een controleafspraak. Heeft u eerder last of vragen, bel ons dan gerust.

Garantie

Op uw semi-orthopedische schoenen geldt een garantie van 3 maanden op de pasvorm en 6 maanden op materiaal bij normaal gebruik. Livit Ottobock Care is niet aansprakelijk voor de gevolgen van het onjuist gebruik van, of het aanbrengen van aanpassingen aan, de door haar geleverde producten door andere dan door Livit Ottobock Care als bevoegd erkende personen. Mocht dit het geval zijn, dan vervalt de garantieregeling. Niet tevreden? Wij streven naar 100% klanttevredenheid en vragen u om opmerkingen of klachten altijd te melden. Het liefst bij de betreffende Livit Ottobock Care medewerker. Heeft dit onvoldoende resultaat opgeleverd? Dan verwijzen wij u naar onze klachtenprocedure op livit.nl/klachtafhandeling. Wij zoeken zo snel mogelijk naar een passende oplossing voor u.

Vergoeding orthopedische schoenen

Orthopedische schoenen worden vergoed vanuit uw basisverzekering, maar komen ten laste van uw eigen risico. Dit betekent dat u een gedeelte zelf moet betalen.

Voor orthopedische schoenen geldt behalve het eigen risico ook nog een eigen bijdrage. Dit is een bedrag dat u zelf moet betalen. De overheid bepaalt voor welke hulpmiddelen een eigen bijdrage geldt en hoe hoog deze bijdrage is. Voor orthopedische schoenen en semi-orthopedische schoenen geldt voor 2023 een wettelijke eigen bijdrage van € 126,-. Voor kinderen tot 16 jaar geldt een wettelijke eigen bijdrage van € 63,-.

Sommige verzekeraars bieden een vergoeding van de eigen bijdrage vanuit een aanvullende verzekering. Wilt u weten of u aanspraak kunt maken op vergoeding? Check dan de vergoedingenwijzer.

Informatie over eigen risico

Ook al worden uw orthopedische schoenen door de zorgverzekeraar vergoed, ze komen ten laste van het eigen risico. Het eigen risico is een wettelijk bepaald jaarbedrag dat voor iedereen gelijk is. Voor 2023 is het eigen risico vastgesteld op € 385,-. Dit bedrag is gelijk aan vorig jaar. Voor kinderen tot 18 jaar geldt geen eigen risico.

Bij sommige verzekeraars kunt u uw eigen risico in termijnen betalen. Of dat in uw geval ook geldt, kunt u navragen bij uw zorgverzekeraar.

Informatie over de eigen bijdrage

Voor sommige hulpmiddelen, bijvoorbeeld voor orthopedische en semi-orthopedische schoenen, geldt behalve het eigen risico ook een eigen bijdrage. Dit bedrag betaalt u zelf. De overheid bepaalt voor welke hulpmiddelen een eigen bijdrage geldt en hoe hoog de bijdrage is. Dit geldt voor hulpmiddelen uit zowel de basisverzekering als uit de aanvullende verzekering.

Sommige zorgverzekeraars bieden een aanvullende verzekering, waarbij de eigen bijdrage geheel of gedeeltelijk wordt vergoed. Uw zorgverzekeraar kan u hier meer over vertellen.

Wilt u weten of u aanspraak kunt maken op vergoeding en wat de eigen bijdrage is? Check dan de vergoedingenwijzer.

Contracten met zorgverzekeraars

Livit werkt samen met alle zorgverzekeraars in Nederland. Met de juiste indicatie worden de meeste orthopedische hulpmiddelen geheel of gedeeltelijk uit de basisverzekering vergoed. Livit dient de declaratie voor orthopedische schoenen rechtstreeks in bij uw zorgverzekeraar. Voorwaarden daarvoor zijn dat wij in het bezit zijn van de gegevens van uw zorgverzekering, uw identiteitsbewijs en een verwijsbrief van uw arts of specialist. Of u voor een vergoeding in aanmerking komt, is dus afhankelijk van uw verwijzing (medische indicatie).

Wilt uw weten of u aanspraak kunt maken op vergoeding? Check dan de vergoedingenwijzer.

Vind een Livit orthopedische schoenen locatie bij u in de buurt

Met meer dan 153 locaties vindt u altijd een locatie bij u in de buurt

Wordt uw behandeling door uw verzekering vergoed?

Selecteer uw verzekeraar om te kijken of u vergoed wordt

Veelgestelde vragen

 • U kan alleen gelijktijdig met de bestelling van uw orthopedische schoenen, orthopedische maatpantoffels bestellen. In dit concept kunnen er geen voorzieningen in de schacht worden gemonteerd. Wilt u orthopedische maatpantoffels inclusief voorzieningen zoals schachtversteviging? Dan spreken we niet meer over pantoffels, maar over orthopedische schoenen.

  U kan alleen gelijktijdig met de bestelling van uw orthopedische schoenen, orthopedische maatpantoffels bestellen. In dit concept kunnen er geen voorzieningen in de schacht worden gemonteerd. Wilt u orthopedische maatpantoffels inclusief voorzieningen zoals schachtversteviging? Dan spreken we niet meer over pantoffels, maar over orthopedische schoenen.

 • U kunt bij ons terecht voor orthopedische schoenen en schoenaanpassingen, veiligheidsschoenen, steunzolen, steunkousen en therapeutisch elastische kousen, orthesen en braces, bandages, prothesen en redressiehelmen. 

  U kunt bij ons terecht voor orthopedische schoenen en schoenaanpassingen, veiligheidsschoenen, steunzolen, steunkousen en therapeutisch elastische kousen, orthesen en braces, bandages, prothesen en redressiehelmen

 • Twee weken na het maatnemen kunt u uw aangepaste schoenen ophalen.

  Twee weken na het maatnemen kunt u uw aangepaste schoenen ophalen.

 • Orthopedische pantoffels kosten € 315 per paar en worden niet door de zorgverzekering vergoed.

  Orthopedische pantoffels kosten € 400 per paar en worden niet door de zorgverzekering vergoed.

 • Orthopedische schoenen kunnen helpen bij een breed scala aan voetklachten, enkelklachten en heup- en rugklachten. Maar ook bij aandoeningen zoals artrose, diabetes, neuropathie en platvoeten.

  Orthopedische schoenen kunnen helpen bij een breed scala aan voetklachten, enkelklachten en heup- en rugklachten. Maar ook bij aandoeningen zoals:

  Artrose

  Artrose in de voet betekent dat het kraakbeen in de voet of enkel is aangetast. Wanneer er sprake is van artrose, wordt de kwaliteit van het kraakbeen steeds minder. Het kan zelfs gebeuren dat dit kraakbeen na verloop van tijd helemaal verdwijnt. Daardoor schuren je botten tegen elkaar, wat kan zorgen voor hevige pijn en stijfheid in het gewricht.

  Bunion

  Een bunion is een grote knobbel aan de zijkant van de voet, bij de aanzet van de grote teen. Door de bunion zal de grote teen naar binnen gericht staan.

  Charcot voet

  Een Charcot voet komt bijna alleen voor bij mensen met diabetes. Hierbij is een van de voeten opgezwollen, rood, pijnlijk, warm en gevoelloos. In een later stadium kan de voet zelfs vervormen. Dat komt door een botbreuk in de voet, die door de diabetes minder snel wordt opgemerkt.

  Diabetes

  Eén van de vervelende gevolgen van diabetes is dat het zorgt voor een verhoogd risico op een slechte doorbloeding. Dat kan leiden tot minder gevoel in je voeten. (Semi) orthopedische schoenen kunnen helpen om pijnklachten te verminderen en met meer gemak te bewegen.

  Haglundse extose

  Een Haglundse extose, kortweg Haglund genoemd, is een botuitsteeksel aan de achterkant van je hiel. Doordat er extra botgroei plaatsvindt, kan je hiel erg pijn doen.

  Hamerteen

  Een hamerteen houdt in dat één van de tenen krom staat. Deze aandoening kan voorkomen in de middelste tenen, dus niet in de grote teen of de kleine teen.

  Hallux valgus

  Bij een hallux valgus is er sprake van een standsafwijking van de grote teen naar buiten. De grote teen staat hierdoor scheef en er ontstaat een knobbel (bunion) aan de binnenzijde van de voet/grote teen. Hallux valgus is de meest voorkomende aandoening van de voet bij volwassenen.

  Holvoet

  Bij een holvoet (pes cavus) is de voetboog bijzonder hoog of “hol” .

  Klauwteen

  Bij een klauwteen zijn beide gewrichten in het kootje aangedaan. De teen kromt naar beneden, waardoor het topje van de teen de grond raakt.

  Morton neuroom

  Wanneer je last hebt van een Morton neuroom ervaar je een milde tot scherpe pijn in de tenen of je voorvoet. Hierdoor is het pijnlijk om te lopen Bij deze aandoening worden één of meer zenuwen die tussen de tenen lopen bekneld tussen de teengewrichten. Dat kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld het dragen van te smalle schoenen of schoenen met een (te) hoge hak.

  Jicht

  Jicht is een zeer pijnlijke gewrichtsontsteking. De meest voorkomende vorm is jicht in de voet. Hierbij voelt u een acute pijn in de voet, waarschijnlijk in de grote teen. Uw teen is dik, rood en voelt warm aan.

  Neuropathie

  Neuropathie in de voet is een aandoening die veelal ontstaat als gevolg van diabetes. Wanneer er sprake is van neuropathie in de voet, zijn één of meerdere zenuwen in de voet beschadigd. Zenuwen zorgen ervoor dat we sensaties op de huid kunnen ervaren zoals aanrakingen, warmte, kou of pijn.

  Platvoeten

  Wanneer mensen platvoeten hebben, kunnen hun voeten naar de binnenkant rollen als ze staan en lopen. Dit staat bekend als overpronatie en het kan er ook voor zorgen dat de voeten naar buiten wijzen.

  Reuma

  Reuma is niet zozeer een specifieke aandoening maar meer een verzamelnaam. Onder de noemer ‘reuma’ vallen maar liefst meer dan honderd spier- en gewrichtsaandoeningen. Al deze aandoeningen gaan over lichaamsdelen die ervoor zorgen dat je lichaam kan bewegen. Als er sprake is van reuma, ben je dus beperkt in bewegen zonder dat dit komt door een ongeval.

  Tarsaal tunnel syndroom

  Het tarsaal tunnel syndroom houdt in dat een voetzenuw beklemd is. Dit zorgt voor klachten in je voeten, tenen of hiel. Bij het tarsaal tunnel syndroom ervaar je pijn aan de binnenkant van je enkel en de onderkant van je voet. Vooral bij mensen die vaak hardlopen of een sport uitoefenen waarbij ze veel springen wordt deze aandoening vaak gezien.

  Meer lezen over aandoeningen aan de voet?

  Lees meer op deze pagina.

 • Veiligheidsschoenen zijn verkrijgbaar als orthopedische schoenen (OSA), semi-orthopedische schoenen (OSB) en we kunnen een aanpassing maken in uw confectieveiligheidsschoenen.

  Veiligheidsschoenen zijn verkrijgbaar als orthopedische schoenen (OSA), semi-orthopedische schoenen (OSB) en we kunnen een aanpassing maken in een aantal modellen confectieveiligheidsschoenen.

 • Uw orthopedisch adviseur bespreekt uw voetklachten en meet uw voeten. U bespreekt gezamenlijk welke oplossing het best bij u past: OSA, OSB of een aanpassing aan uw confectieveiligheidsschoen. Afhankelijk van het type veiligheidsschoen dat u nodig heeft, maakt de adviseur een gipsafdruk en blauwdruk van uw voeten. Ook een voetdrukmeting kan onderdeel uitmaken van de analyse.

  Uw orthopedisch adviseur bespreekt uw voetklachten en meet uw voeten. U bespreekt gezamenlijk welke oplossing het best bij u past: OSA, OSB of een aanpassing aan uw confectieveiligheidsschoen. Afhankelijk van het type veiligheidsschoen dat u nodig heeft, maakt de adviseur een gipsafdruk en blauwdruk van uw voeten. Ook een voetdrukmeting kan onderdeel uitmaken van de analyse.

 • Werkgevers moeten zorgdragen voor een veilige werkomgeving en vergoeden de persoons-beschermende middelen die nodig zijn om het werk zo veilig mogelijk uit te voeren. Het verstrekken van de juiste PBM’s hoort daar bij. Zodra het om een volledig op maat gemaakte veiligheidsschoen gaat, kan er in sommige gevallen aanspraak gemaakt worden op een vergoeding via het UWV. Wij helpen graag met de aanvraag.

  Werkgevers moeten zorgdragen voor een veilige werkomgeving en vergoeden de persoons-beschermende middelen die nodig zijn om het werk zo veilig mogelijk uit te voeren. Het verstrekken van de juiste PBM’s hoort daar bij. Zodra het om een volledig op maat gemaakte veiligheidsschoen gaat, kan er in sommige gevallen aanspraak gemaakt worden op een vergoeding via het UWV. Wij helpen graag met de aanvraag.

 • De levertijd van steunzolen voor in veiligheidsschoenen is ongeveer twee weken. 

  De levertijd van steunzolen voor in veiligheidsschoenen is ongeveer twee weken. 

 • Livit Ottobock Care werkt samen met een groot aantal PBM-leveranciers. Indien uw leverancier in onderstaande lijst voorkomt, raden wij aan om uw aanvraag voor veiligheidsschoenen via hen te laten lopen. Zo houdt u het bij één contactpersoon voor al uw beschermingsmiddelen en bent u evenwel verzekerd van Livit Ottobock Care kwaliteit: Intersafe, Van den Boom, Wiltec, Groenendijk, Pascomfort, Lasaulec, PB Protection, Mauritz, Textiel Services Rijnmond, Biesheuvel/Brammer/Safe en Sure, Voskampgroep, BTN, Baanbreker, Van de Ijssel, Vermeer, Vandeputte, Trital , Joop Gardien, Wijngaarden VeiligGoed, All Safety, Isero en Gunters en Meuser 

  Livit Ottobock Care werkt samen met een groot aantal PBM-leveranciers. Indien uw leverancier in onderstaande lijst voorkomt, raden wij aan om uw aanvraag voor veiligheidsschoenen via hen te laten lopen. Zo houdt u het bij één contactpersoon voor al uw beschermingsmiddelen en bent u evenwel verzekerd van Livit Ottobock Care kwaliteit: 

  Intersafe, Van den Boom, Wiltec, Groenendijk, Pascomfort, Lasaulec, PB Protection, Mauritz workwear, Textiel Services Rijnmond, Rubix, Voskampgroep, BTN,BTN Prolians, Baanbreker, Van de Ijssel, Vermeer, Vandeputte safety, Total safety ,  Wijngaarden VeiligGoed, All Safety, Isero en Gunters en Meuser, Magema, Heigo, Polvo, Bright Workwear, Brilliant group, Destil, Hoffman group, LM workwear, Van Zanten PBM, Zijlstra.

  Werkt u nog niet samen met een PBM-leverancier? 

  Neem dan contact op met onze Manager Business to Business Carolien van Gelderen op 06 -53 364 373 of per mail veiligheidzakelijk@livit.nl. Zij kan u helpen met uw aanvraag en weet alles over onze orthopedische oplossingen voor veiligheidsschoenen en onze werkwijze. 

Bekijk alle veelgestelde vragen
“‘Wij blijven lachen, klagen kan altijd nog.’”

Verhaal van het echtpaar Wieser

Het leven heeft meneer en mevrouw Wieser veel gebracht, maar het heeft ze ook diabetes gegeven. De gevolgen daarvan zouden best beperkend kunnen zijn voor hun dagelijks leven, maar ze voelen zich zo vrij als een vogeltje. Wat is hun geheim en hoe is het om te leven met een prothese en op orthopedische schoenen?

Bekijk het hele verhaal