Artrose

Artrose (osteoartritis) is een chronische toestand waarbij het kraakbeen in de gewrichten is beschadigd. Het komt het vaakst voor in de rug, handen, knieën en voeten. Ruim een miljoen Nederlanders hebben artrose in één of meerdere gewrichten. Hoewel het vooral voorkomt bij personen van 70 jaar of ouder, kunnen jongere mensen ook last hebben van artrose.

Wat is artrose?

Artrose (osteoartritis) is een chronische toestand waarbij het kraakbeen in de gewrichten is beschadigd. Het komt het vaakst voor in de rug, handen, knieën en voeten. Ruim een miljoen Nederlanders hebben artrose in één of meerdere gewrichten. Hoewel het vooral voorkomt bij personen van 70 jaar of ouder, kunnen jongere mensen ook last hebben van artrose.

Tussen botten zit normaal gesproken een laag kraakbeen. Deze laag fungeert als een soort ‘stootkussen’. Wanneer er sprake is van artrose, wordt deze laag dunner en onregelmatiger. In sommige gevallen verdwijnt de laag kraakbeen zelfs helemaal. De botten schuiven daardoor dus direct tegen elkaar aan. Dit zorgt ervoor dat bewegingen steeds stroever verlopen en pijn gaan doen.

Symptomen bij artrose

Artrose begint meestal in één of enkele gewrichten. Het eerste dat je merkt bij artrose is pijn in het gewricht. Deze pijn wordt erger wanneer je het gewricht beweegt en neemt af wanneer je stilzit. Daarnaast voelt het gewricht stijf wanneer je een tijd lang in dezelfde houding hebt gezeten. Dit gebeurt vooral ’s ochtends bij het opstaan, wat ook wel ochtendstijfheid wordt genoemd. Meestal is dit binnen een uur na het opstaan weer verdwenen. Naarmate de artrose toeneemt, kun je het gewricht steeds minder makkelijk en minder ver bewegen. Ook kun je een krakend geluid horen wanneer je het gewricht beweegt (crepiteren). Er kunnen zwellingen of harde knobbels ontstaan als gevolg van de extra botgroei aan de rand van het gewricht.

 • Samengevat zijn de symptomen van artrose:
 • Pijn in één of meer gewrichten
 • Stijfheid in het gewricht
 • Moeite om het gewricht te bewegen
 • Krakend geluid bij het bewegen van het gewricht

Om vast te stellen of er sprake is van artrose, vindt er een lichamelijk onderzoek plaats en worden er röntgenfoto’s gemaakt. Wanneer er sprake is van artrose, is op de röntgenfoto’s afname van kraakbeen zichtbaar.

Oorzaken van artrose

Het slijten van kraakbeenweefsel in gewrichten is iets dat gebeurt bij ieder mens naarmate we ouder worden. Dit gebeurt echter niet bij iedereen in dezelfde mate en daarom ontwikkelen niet alle mensen op latere leeftijd artrose. De precieze oorzaak van artrose is nog niet duidelijk. Er zijn wel een aantal factoren bekend die invloed hebben op de ontwikkeling van artrose:

 • Geslacht: vrouwen ontwikkelen tot 3 keer vaker artrose dan mannen.
 • Erfelijke aanleg
 • Hoge leeftijd
 • Overgewicht
 • Zwaar lichamelijk werk
 • Blessures
 • Te zwaar sporten
 • Ontstekingsreuma zoals reumatoïde artritis (RA)
 • Aangeboren gewrichtsafwijking zoals heupdysplasie

Behandeling bij artrose

De opgelopen slijtage aan het kraakbeen herstelt zich nooit meer volledig, waardoor artrose een chronische ziekte is. Behandeling richt zich daarom niet op het wegnemen van artrose, maar op het verminderen van de symptomen.

Er zijn medicamenteuze en niet-medicamenteuze manieren om artrose te behandelen. Medicamenteuze behandeling bestaat uit het verlichten van de pijn met behulp van paracetamol en eventueel NSAID. Onder niet-medicamenteuze adviezen vallen:

 • Gewicht verliezen, zodat er minder druk op de gewrichten komt te staan
 • Een brace geeft ondersteuning aan de gewrichten en vermindert pijnklachten, deze producten verkopen wij via onze webshop Blessurewijzer.
 • Vaker bewegen, omdat stilzitten op de lange termijn zorgt van verergering van de klachten
 • Bewegingstherapie voor het versterken van spieren en pezen
 • Goede, ondersteunende schoenen
 • Warmte of koude therapie

De enige definitieve behandeling van artrose is om het gewricht te vervangen door een prothese. De afweging voor een prothese is voor ieder persoon met artrose uniek en hangt af van meerdere factoren, zoals het soort gewricht, het infectierisico en de leeftijd.

Welke producten kunnen helpen

Een brace, ook wel orthese of spalk genoemd, wordt vaak ingezet bij artroseklachten. Een brace is namelijk een laagdrempelige manier om de gewrichten in de hand te ontzien. Hierdoor kunt u uw lichaam blijven gebruiken, zonder dat de gewrichten worden overbelast. Heeft u een extra brace nodig, als reserve voor bijvoorbeeld tijdens het reizen? Deze verkopen wij voordelig via onze Livit webshop Blessurewijzer.

En denkt u tenslotte ook aan goede schoenen of steunzolen: een goede ondersteuning voor de voeten werkt door naar het knie- en ruggewricht. Comfortschoenen kunnen hierbij een oplossing zijn. Comfort schoenen zijn beschikbaar met extra schoenwijdte, waardoor er gemakkelijk een steunzool in gedragen kan worden.


Een greep aan relevante hulpmiddelen

Gerelateerde aandoeningen:

Vind een Livit locatie bij u in de buurt

Met meer dan 163 locaties vindt u altijd een vestiging bij u in de buurt

Wordt uw behandeling door uw verzekering vergoed?

Selecteer uw verzekeraar om te kijken of u vergoed wordt