Orthopedische schoenen kunnen helpen bij een breed scala aan voetklachten, enkelklachten en heup- en rugklachten. Maar ook bij aandoeningen zoals artrose, diabetes, neuropathie en platvoeten.
Het enige dat u hoeft mee te nemen is uw verzekeringspas en de verwijsbrief van uw medisch specialist (orthopedisch chirurg, revalidatiearts, reumatoloog, dermatoloog of huisarts). Daarnaast is het handig als u een extra paar schoenen meeneemt er kan dan direct een paar achterblijven als een aanpassing nodig blijkt.
Als je voor het eerst orthopedische schoenen gaat dragen kan het zijn dat je moet wennen. Zorg er daarom voor dat je de schoenen goed inloopt. Begin op de eerste dag met een half uur en op de tweede dag een uur. Daarna draag je de schoenen elke dag één uur langer. Krijg je last, verminder de draagtijd dan totdat het beter gaat. Na ongeveer twee weken zijn de schoenen ingelopen en kun je ze de hele dag dragen.
Op de pasvorm heeft u drie maanden garantie. Op het materiaal is dat zes maanden. Op slijtage door gebruik geldt geen garantie.
De eerste keer dat we (semi-) orthopedische schoenen voor u maken, is de levertijd ongeveer vier tot acht weken. Hoe lang het precies duurt, hangt af van hoe complex de aanpassingen aan de schoen zijn. Ook is het soms nodig dat u tussentijds langskomt om de schoenen te passen. Heeft u al eerder schoenen aangeschaft via Livit Ottobock Care? Dan is de levertijd meestal vier weken.
Tijdens een controleafspraak bepaalt u samen met de adviseur of de schoenen nog goed zijn (voldoende ondersteunen) en of u in aanmerking komt voor nieuwe schoenen.
Orthopedische schoenen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Ze komen wel ten laste van uw eigen risico. Of u daadwerkelijk voor uw orthopedische schoenen moet betalen is dus afhankelijk van de zorgkosten die u datzelfde jaar al heeft gemaakt. De vergoeding voor uw schoenen vragen wij voor u aan bij uw zorgverzekeraar. U heeft hier geen omkijken naar.
Bij het ophalen van uw schoenen krijgt u een onderhoudsbrochure mee. Lees deze goed door, voor een optimaal draagcomfort.
De belangrijkste punten voor u op een rijtje: • Gebruik een schoenlepel bij het aantrekken van uw schoenen • Zorg dat u de sluitingen goed open- of losmaakt voordat u uw schoenen aan- of uittrekt • Laat uw schoenen regelmatig luchten • Als uw schoenen nat zijn geworden, laat ze dan drogen op kamertemperatuur • Poets uw leren schoenen minimaal één keer per week • Gebruik beschermende spray • Vervang zolen en hakken tijdig
Nee, u hoeft niet bij te betalen. Alleen net als altijd uw eigen risico (als die nog niet opgemaakt is) en een eigen bijdrage. Voor orthopedische schoenen is wettelijk bepaald dat er een eigen bijdrage geldt. De overheid geeft aan dat iedereen betaalt voor schoenen, dus ook voor orthopedische schoenen.
U krijgt van ons bericht dat uw schoenen klaar zijn. Wanneer u de schoenen komt ophalen, past u ze ter plekke en bekijken we samen of de schoenen naar wens zijn. We plannen ook meteen een controleafspraak in.
Bij orthopedische schoenen moeten we soms na het aanmeten de pasvorm nog een keer extra controleren. Zo weten we zeker dat de schoenen die we voor u maken goed zijn. Deze controle voeren we uit met behulp van een doorzichtige schoen. Zo kunnen we precies zien of uw schoen nog moet worden bijgesteld. Voor semi-orthopedische schoenen is deze pasfase niet nodig.
Als u voor het eerst (semi-) orthopedische schoenen aanschaft, is de controle meestal na drie maanden, tenzij u eerder klachten heeft. De afspraak voor de controle maakt u met uw orthopedisch adviseur op het moment dat u uw schoenen komt ophalen.
Uw schoenen zijn bij Livit Ottobock Care in goede handen. Wij zorgen voor controle, onderhoud, aanpassingen en reparaties. Verder vindt u bij ons diverse accessoires, zoals schoenlepels, onderhoudsmiddelen, veters en voetverzorgingsmiddelen. Livit Ottobock Care nodigt u tweemaal per jaar uit voor controle van je schoenen. Deze controles zijn gratis.
De kosten hangen af van het type schoen en de orthopedische aanpassingen die we aanbrengen. Semi-orthopedische schoenen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Ze komen wel ten laste van uw eigen risico. Of u daadwerkelijk voor uw semi-orthopedische schoenen moet betalen is dus afhankelijk van de zorgkosten die u datzelfde jaar al heeft gemaakt. De vergoeding voor uw schoenen vragen wij voor u aan bij uw zorgverzekeraar. U heeft hier geen omkijken naar.
Nee, na 36 maanden worden uw schoenen niet kosteloos gerepareerd.
Wij kunnen u hierover niet adviseren. Mogelijk maakt u ook gebruik van andere zorg dan orthopedische schoenen. Voor een vergelijking tussen zorgverzekeraars verwijzen we naar onze vergoedingenwijzer.
Een verwijzing van uw huisarts of podotherapeut is niet nodig voor een reserve- of herhalingspaar van uw huidige schoenen.
Orthopedische schoenen kunnen helpen bij: • Verminderen van pijn • Beschermen van uw voeten • Opheffen van beenlengteverschil • Corrigeren van de voeten • Revalideren • Pasvormproblemen
Als u voor het eerst komt, is het belangrijk dat u uw verzekeringspas meeneemt, plus uw verwijzing door de huisarts of medisch specialist (orthopedisch chirurg, revalidatiearts, reumatoloog, dermatoloog). Met deze informatie stellen we een persoonlijk zorgplan voor u op.
Het traject van uw eerste afspraak tot het moment dat u op uw nieuwe schoenen de deur uit gaat duurt ongeveer vier tot acht weken. Dit is afhankelijk van de complexiteit van uw voetafwijking.
Ja, dat kan. Wij hebben dan wel een kopie nodig van uw originele verwijsbrief óf een nieuwe verwijsbrief van uw huisarts of specialist. Als u ons laat weten wat de laatste leverdatum was van uw laatste en uw voorlaatste paar schoenen, kunnen wij nagaan wanneer wij u schoenen mogen leveren.
Wij adviseren om de orthopedische adviseur, fysio of revalidatiearts te raadplegen voor de begeleiding en mogelijkheden. Afhankelijk van de sport die u wilt gaan doen kan het sowieso handig zijn om contact op te nemen met een fysiotherapeut. Hij/zij kan u begeleiden om op een gezonde/veilige manier te starten.
Bij een voetonderzoek speciaal voor mensen met diabetes maakt de podotherapeut een analyse van je voeten, bespreekt je klachten en geeft je voorlichting over voetverzorging. En stelt, als dat nodig is, een zorgplan op voor je voeten.
Orthopedische schoenen zijn schoenen voor mensen die door verschillende oorzaken geen passende schoenen kunnen vinden in de schoenwinkel. Bij Livit Ottobock Care kun je terecht voor orthopedische schoenen voor zowel dames, heren als kinderen en voor veiligheidsschoenen. Wij maken en leveren OSA- en OSB-schoenen, maar ook aan veiligheidsschoenen, orthopedische aanpassingen aan confectieschoenen, orthopedische pantoffels en verbandschoenen.
Niet alle confectieschoenen zijn geschikt bij voetproblemen. Maar wist u dat er comfort confectieschoenen verkrijgbaar zijn die uw voeten de juiste ondersteuning bieden? Deze schoenen vind je in gespecialiseerde schoenenwinkels. U kunt hiervoor online zoeken naar ‘comfortschoenen’ of ‘schoenen voor moeilijke voeten’. Wat bieden deze schoenenwinkels en waar moet je op letten? Lees er hier meer over.
U kunt een afspraak maken bij uw huisarts. Die kan u doorverwijzen naar Livit Ottobock Care. Maar u kunt ook een vrijblijvende afspraak op één van onze locaties maken.