Steunzolen Informatie

Optimale ondersteuning bij voet- of rugklachten

Steunzolen zijn op maat gemaakte voetbedden, die u in uw schoenen draagt. Ze ondersteunen -of corrigeren de stand van uw voeten en houding en kunnen pijnverlichting bieden bij voet- of rugklachten. Door overmatige belasting van uw voeten, kunnen er pijnklachten ontstaan in uw voeten en onderrug. Steunzolen ondersteunen de juiste lichaamshouding door de stand van de voet te corrigeren. Met op maat gemaakte zolen ontziet u de gewrichten in uw voeten, zodat deze niet overbelast raken. Wij maken de orthopedische steunzool voor u op maat in onze werkplaats, hiervoor kunt u bij onze orthopedisch adviseurs advies krijgen.

Wat krijgt u vergoed? Maak een afspraak

Informatie over orthopedische steunzolen

Steunzolen, ook wel inlegzolen of correctiezolen genoemd, zorgen voor een optimale correctie en drukverdeling onder de voet. Hierdoor kunnen ze standafwijkingen corrigeren en blessures beter behandelen. Om uw klachten goed in beeld te brengen, maken wij een voetanalyse door middel van een dynamische voetdrukmeting (digitaal) of een voetafdruk op papier. Met de digitale voetdrukmeting worden voetklachten, drukpunten onder de voet en de afwikkeling van uw voeten in kaart gebracht.

https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=48 Kousen
Kousen
10
8,4
1790 beoordelingen

Bij welke klachten helpen steunzolen?

U gebruikt uw voeten de hele dag, dus als u er last van heeft, is dat vervelend. Pijn in de voeten hoeft niet te ontstaan in de voet. De oorzaak van de pijn kan elders in het lichaam zijn. Het omgekeerde is ook waar; pijn in uw been, of zelfs onderrug, kan veroorzaakt worden door uw voeten. Zie uw voeten als het fundament van uw lichaam en u begrijpt dat een scheef fundament voor problemen in de rest van het lichaam kan zorgen.

Als de basis scheef is, corrigeert uw lichaam de spieren en gewrichten boven de voet zelf. Dat kan klachten aan de knie, lage rug en/of uw heup opleveren. Draag op maat gemaakte steunzolen om het fundament te corrigeren, zodat klachten verminderen tot geheel verdwijnen.

Er zijn verschillende soorten aandoeningen aan de voet en de rug waar steunzolen bij kunnen helpen. Hieronder staan de meest voorkomende. Klik op een aandoening om er meer over te lezen:

Artrose

Artrose in de voet betekent dat het kraakbeen in de voet of enkel is aangetast. Wanneer er sprake is van artrose, wordt de kwaliteit van het kraakbeen steeds minder. Het kan zelfs gebeuren dat dit kraakbeen na verloop van tijd helemaal verdwijnt. Daardoor schuren je botten tegen elkaar, wat kan zorgen voor hevige pijn en stijfheid in het gewricht.

Bunion 

Een bunion is een grote knobbel aan de zijkant van de voet, bij de aanzet van de grote teen. Door de bunion zal de grote teen naar binnen gericht staan.

Diabetes

Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is een aandoening waarbij de bloedsuikerspiegel uit balans is.

Fasciitis Plantaris

Fasciitis plantaris is een overbelastingsblessure aan de hiel die veel voorkomt bij sporters.

Haglundse extose 

Een Haglundse extose, kortweg Haglund genoemd, is een botuitsteeksel aan de achterkant van je hiel. Doordat er extra botgroei plaatsvindt, kan je hiel erg pijn doen.

Hallux Valgus

Bij een hallux valgus is er sprake van een standsafwijking van de grote teen: het teengewricht draait naar buiten en de teen draait naar binnen. De grote teen staat hierdoor scheef en er ontstaat een knobbel (bunion) aan de binnenzijde van de voet/grote teen.

Hamerteen

Een hamerteen houdt in dat één van de tenen krom staat. Deze aandoening kan voorkomen in de middelste tenen, dus niet in de grote teen of de kleine teen.

Hielspoor

Hielspoor is een verkalking van de peesplaat aan het hielbeen. Deze verkalking ziet er een beetje uit als sporen die tijdens het paardrijden gebruikt worden, vandaar de naam hiel’spoor’. 

Holvoet

Bij een holvoet (pes cavus) is de voetboog bijzonder hoog of “hol”.

Jicht in de voet

Jicht is een zeer pijnlijke gewrichtsontsteking. De meest voorkomende vorm is jicht in de voet. Hierbij voelt u een acute pijn in de voet, waarschijnlijk in de grote teen.

Klauwteen

Een klauwteen houdt in dat één van de tenen krom staat. Het lijkt op hamertenen, maar er zit wel een verschil tussen de twee aandoeningen. Bij een klauwteen is het eerste en tweede gewricht in het kootje gebogen. Bij een hamerteen is alleen het eerste gewricht gebogen.

Morton neuroom 

Wanneer je last hebt van een Morton neuroom heb je milde tot scherpe pijn in de tenen of je voorvoet. Hierdoor is het pijnlijk om te lopen.

Neuropathie 

Neuropathie in de voet is een aandoening die veelal ontstaat als gevolg van diabetes. Wanneer er sprake is van neuropathie in de voet, zijn één of meerdere zenuwen in de voet beschadigd.

Platvoet

Wanneer pezen niet goed samenkomen, is er weinig of geen voetboog. Dit wordt platvoet of doorgezakte voet genoemd.

Reuma

Reuma is de verzamelnaam voor meer dan honderd spier- en gewrichtsaandoeningen. De, meestal chronische, gevolgen zijn pijn en stijfheid in spieren of gewrichten.

Rugpijn

Rugpijn is een pijnlijk gevoel dat u ervaart in de rug, en meestal de onderrug. De oorzaak voor rugpijn ligt niet altijd aan de rug, maar vaak ook aan de stand van de voeten.

Tarsaal tunnel syndroom 

Het tarsaal tunnel syndroom houdt in dat een voetzenuw beklemd is. Dit zorgt voor klachten in je voeten, tenen of hiel.

Ziekte van Sever 

De ziekte van Sever is een aandoening die kan voorkomen bij kinderen tussen de 7 en 15 jaar oud. Hierbij doet de achterkant van de hiel pijn en ook kan de hiel wat gezwollen zijn, vooral tijdens of direct na het sporten of andere activiteiten.

Steunzolen aanmeten

Stap 1 inlegzolen aanmeten

Bij uw eerste bezoek aan Livit Ottobock Care bespreken we samen uw klachten en maken we een voetanalyse. Daarna meten we u de steunzolen aan. Het aanmeten van steunzolen of inlegzolen gebeurt met een voetafdruk. Die afdruk legt de vorm van de voet vast in belaste toestand. Dat is nodig omdat de vorm van de voeten verandert bij het belasten van de voet. En het gaat juist om de ondersteuning van de voeten in belaste toestand.

Het maken van de voetafdruk wordt op één van de volgende manieren gedaan:

Digitale scan
Om klachten goed in beeld te brengen, maken wij vooral gebruik van de RS digitale voetscan. De orthopedisch adviseur brengt voetklachten, drukpunten onder de voeten en de afwikkeling van uw voeten nauwkeurig in kaart. Lees meer over dynamische voetdrukmeting.

Podotrack of blauwdruk
Er wordt een afdruk van de voeten genomen, vervolgens worden de steunzolen op maat gemaakt op basis van deze afdruk.

Het is belangrijk dat u bij uw eerste afspraak de schoenen meeneemt waarin u uw steunzolen wil gaan dragen. Bovendien kan onze adviseur het slijtagepatroon aan uw schoenen beoordelen, wat iets zegt over uw looppatroon.

Afhankelijk van de situatie wordt er gekozen voor de voor u meest geschikte methode voor het maken van de voetafdruk.

Stap 2 inlegzolen aanmeten

Na het meten van uw voetafdruk gaan wij aan de slag met het produceren van de steunzolen. Twee weken later zijn uw steunzolen klaar voor gebruik. Uw adviseur helpt u met het plaatsen van de inlegzolen in uw schoenen, controleert of ze goed zitten en vertelt u hoe u het beste aan uw steunzolen kunt wennen.

Welke soorten steunzolen zijn er?

Steunzolen worden met de hand gemaakt, maar tegenwoordig ook digitaal. Naast steunzolen voor volwassen maken wij ook inlegzolen voor kinderen. Uw orthopedisch adviseur kan u vertellen welke steunzolen het meest geschikt zijn voor u.

Steunzolen voor kinderen

Livit maakt ook speciale steunzolen op maat voor kinderen. Vaak lopen kinderen met de voeten naar binnen. Bij een doorgezakte voet is het belangrijk om de voet in het midden aan de binnenzijde te ondersteunen. Een orthopedische steunzool zorgt ervoor dat de voet in een neutrale voetstand gedwongen wordt. Zo komt de voet rechter te staan. Spieren, pezen en andere weke delen van de voeten worden minder belast en komen tot rust. Steunzolen geven zo ook steun aan de enkels en zorgen voor een stabiele houding. Bovendien zorgen inlegzolen voor een betere drukverdeling onder de voet. Het grote voordeel van het op tijd beginnen met steunzolen bij kinderen met afwijkende voetstanden is dat hun voeten nog volop in ontwikkeling zijn. Hierdoor kan de voet goed gecorrigeerd worden, wat ervoor zorgt dat de voet een neutralere stand heeft aangenomen op het moment dat ze zijn uitgegroeid.

Steunzolen voor sportschoenen

Livit Ottobock Care heeft speciale steunzolen voor tijdens het sporten. Omdat sporten speciale wensen met zich meebrengt, zijn deze inlegzolen net even anders dan de gewone steunzolen. De steunzolen zitten comfortabel tijdens het sporten en zijn minder gevoelig voor transpiratie en vuil.

Inlegzolen voor werkschoenen (veiligheidsschoenen)

Het is belangrijk dat u een inlegzool kiest die speciaal geschikt is voor gebruik in veiligheidsschoenen. Als u een willekeurige inlegzool gebruikt in een veiligheidsschoen, voldoet deze niet meer aan de veiligheidseisen die vanuit wet- en regelgeving gesteld zijn.

Steunzolen materialen & eigenschappen

Voor de productie van steunzolen worden verschillende materialen gebruikt. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie bespreken wij samen met u wat de mogelijkheden zijn.

Alcantara steunzolen

Alcantara wordt voornamelijk gebruikt voor de bovenlaag van de steunzool. Deze stof is een combinatie van microvezels en bestaat voor 68% uit polyester en voor 32% uit polyurethaan. Omdat de vezels uiterst dun van structuur zijn voelt de stof fluweelzacht aan. De stof is daarnaast slijtvast en makkelijk te reinigen.

E.V.A. in schuimvorm

E.V.A. is een zacht, flexibel maar heel taai, UV- en weerbestendig, schokabsorberend, licht van gewicht en slijtvast materiaal. Alle ideale eigenschappen voor een steunzool.

(kunst)leren inlegzooltjes

Leer zorgt voor comfort, is duurzaam en neemt vocht op, waardoor uw voeten droger blijven dan anders.

3D geprinte steunzolen

Livit Ottobock Care produceert sinds kort 3D geprinte steunzolen. Deze inlegzolen worden met een SLS printer (Selective Laser Sintering) gemaakt. Het materiaal dat daarvoor gebruikt wordt is PA12. Polyamide 12 (nylon 12) is een verbeterd type polyamide met een lage vochtopname en zeer goede chemische resistentie.

Het is een thermoplastisch materiaal dat gecertificeerd is voor contact met de huid. Dit certificaat is maar voor zeer weinig 3D printmaterialen afgegeven. De belangrijkste eigenschappen voor steunzolen zijn een lage wrijvingscoëfficiënt die zorgt voor een minimale wrijving en een hoge slijtvastheid.

Gebruikshandleiding steunzolen

Inlegzolen gebruiken

Steunzolen passen in de meeste confectieschoenen van goede kwaliteit. Gebruik uw inlegzolen bij voorkeur in:

 • Leren schoenen met een goede pasvorm,
 • Schoenen met een veter- of klittenbandsluiting,
 • Schoenen met een uitneembaar voetbed,
 • Schoenen met een maximale hakhoogte van 3 centimeter.

Deze combinatie biedt de beste ondersteuning.

Steunzolen zijn in ieder geval geschikt voor:

 • Orthopedische voorziening aan confectieschoenen (OVAC)
 • Orthopedische veiligheidsschoenen
 • Verbandschoenen

Let op: Inlegzolen in veiligheidsschoenen

Inlegzolen voor dagelijks gebruik zijn niet geschikt voor in veiligheidsschoenen. Hiervoor maakt orthopedisch Ottobock Care speciale inlegzolen die ervoor zorgen dat de certificering volgens de Europese norm 20345:2011 gewaarborgd blijft. Informeer hiernaar bij uw orthopedisch adviseur of kijk op onze website.

Steunzolen onderhouden

Voor zowel uw schoenen als uw steunzolen is het goed om na gebruik de steunzool uit de schoen te halen. Beide kunnen dan aan de lucht drogen. Doe dit niet op of vlakbij een warmtebron.

Wennen aan uw inlegzolen

Meestal moet u even wennen aan het dragen van steunzolen. Er kan bijvoorbeeld spierpijn ontstaan door andere belasting van spieren. Dit gaat doorgaans binnen twee weken over. Heeft u na drie weken nog last, neem dan contact op met uw orthopedisch adviseur.

Opbouwschema voor het dragen van steunzolen

Dag 1: 1 uur

Dag 2: 2 uur

Dag 3 en 4: 4 tot 9 uur

Vanaf dag 5: de hele dag

Garantie steunzolen

De steunzool voldoet aan de essentiële eisen van de Europese Verordening (EU) 2017/745 betreft medische hulpmiddelen. Op grond van de classificatiecriteria (bijlage VIII) van deze richtlijn, is dit product ingedeeld in risicoklasse I. Op uw inlegzolen geldt een garantie van drie maanden op materiaal – met uitzondering van het afdekmateriaal – en zes maanden op de pasvorm.

Als redelijkerwijs aangenomen kan worden dat problemen door anatomische veranderingen zijn/worden veroorzaakt,is de garantieregeling niet van toepassing. Livit Ottobock Care is niet aansprakelijk voor de gevolgen van het onjuist gebruik van, of het aanbrengen van aanpassingen aan, de door haar geleverde producten door andere dan door Livit Ottobock Care als bevoegd erkende personen. Hiermee vervalt tevens de garantieregeling.

Niet tevreden?

Wij streven naar 100% klanttevredenheid en vragen u om opmerkingen of klachten altijd te melden. Het liefst bij de betreffende Livit Ottobock Care medewerker. Heeft dit onvoldoende resultaat opgeleverd? Dan verwijzen wij u naar onze klachtenprocedure op livit.nl/klachtafhandeling. Wij zoeken zo snel mogelijk naar een passende oplossing voor u.

CE-markering

Veel consumentenproducten die binnen de Europese Unie (EU) op de markt verschijnen, moeten een CE-markering hebben. De CE-markering geeft aan dat het product voldoet aan wettelijke eisen. Denk bijvoorbeeld aan consumentveiligheid. Livit Ottobock Care voldoet aan de CE-markering.

Vergoeding bij steunzolen

Steunzolen vallen niet onder uw basisverzekering, maar onder de aanvullende verzekering. U betaalt de kosten van uw steunzolen rechtstreeks aan Livit bij ontvangst. De factuur die u van ons meekrijgt, kunt u gebruiken om de kosten zelf te declareren bij uw zorgverzekeraar.

De prijs van steunzolen ligt gemiddeld op €241 euro. Deze prijs is inclusief alle afspraken die nodig zijn om uw steunzolen naar wens te maken. Vanaf de eerste afspraak met uw adviseur tot en met de nazorg en controle van uw steunzolen, er komen naderhand geen onvoorziene kosten bij.

Wilt u weten wat úw zorgvergoeding voor steunzolen is? Doe de check op onze website en u ziet het meteen.

Of u (een deel van) de kosten vergoed krijgt, hangt af van uw aanvullende verzekering en verschilt per zorgverzekeraar. Wilt u het zeker weten, dan kunt u het beste contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

Informatie over het eigen risico

Ook al wordt uw hulpmiddel door de zorgverzekeraar vergoed, het kan zijn dat de kosten ten laste komen van uw eigen risico. Het eigen risico is een wettelijk bepaald jaarbedrag dat voor iedereen gelijk is. Voor 2023 is het eigen risico vastgesteld op € 385,-. Dit bedrag is gelijk aan vorig jaar. Voor kinderen tot 18 jaar geldt geen eigen risico.

Voor steunzolen geldt geen eigen risico.

Informatie over de eigen bijdrage

Voor sommige hulpmiddelen, bijvoorbeeld voor orthopedische en semi-orthopedische schoenen, geldt behalve het eigen risico ook een eigen bijdrage. Dit bedrag betaalt u zelf. De overheid bepaalt voor welke hulpmiddelen een eigen bijdrage geldt en hoe hoog de bijdrage is. Dit geldt voor hulpmiddelen uit zowel de basisverzekering als uit de aanvullende verzekering.

Steunzolen hebben geen eigen bijdrage.

Contracten Zorgverzekeraars

Livit heeft contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland, zie voor een volledig overzicht onze vergoedingenwijzer.

Vind een Livit steunzolen locatie bij u in de buurt

Met meer dan 163 locaties vindt u altijd een locatie bij u in de buurt

Wordt uw behandeling door uw verzekering vergoed?

Selecteer uw verzekeraar om te kijken of u vergoed wordt

Veelgestelde vragen

 • Livit Ottobock Care heeft meer dan 400 locaties in het land, kijk op onze locatiezoeker waar je steunzolen aan kunt laten meten.

 • Voor de productie van steunzolen worden verschillende materialen gebruikt. Afhankelijk van je persoonlijke situatie bespreken wij samen met jou wat de mogelijkheden zijn. 

  Voor de productie van steunzolen worden verschillende materialen gebruikt. Afhankelijk van je persoonlijke situatie bespreken wij samen met u wat de mogelijkheden zijn. 

  Alcantara 

  Alcantara wordt voornamelijk gebruikt voor de bovenlaag van de steunzool. Deze stof is een combinatie van microvezels en bestaat voor 68% uit polyester en voor 32% uit polyurethaan. Omdat de vezels uiterst dun van structuur zijn voelt de stof fluweelzacht aan. De stof is daarnaast slijtvast en makkelijk te reinigen. 

  E.V.A. in schuimvorm 

  E.V.A. is een zacht, flexibel maar heel taai, UV- en weerbestendig, schokabsorberend, licht van gewicht en slijtvast materiaal. Alle ideale eigenschappen voor een steunzool. 

  Kurk 

  Kurk is een licht materiaal dat wordt gemaakt van de schors van de kurkeik. Belangrijkste eigenschappen zijn: sterk elastisch, antistatisch, geluiddempend en vochtbestendig. 

  3d-geprinte steunzolen van PA12  

  Livit Ottobock Care produceert ook 3d-geprinte steunzolen. Deze steunzolen worden met een SLS printer (Selective Laser Sintering) gemaakt. Het materiaal dat daarvoor gebruikt wordt is PA12. Polyamide 12 (nylon 12) heeft een lage vochtopname en zeer goede chemische resistentie. Het is een materiaal dat gecertificeerd is voor contact met de huid. De belangrijkste voordelen van 3d-steunzolen zijn de minimale wrijving en hoge slijtvastheid. 

  Voor het afdekmateriaal van een 3d-steunzool wordt gebruik gemaakt van E.V.A., leer en/of alcantara. 

 • Livit Ottobock Care heeft speciale steunzolen voor tijdens het sporten. Omdat sporten speciale wensen met zich meebrengt, zijn deze steunzolen net even anders dan de gewone steunzolen. De steunzolen zitten comfortabel tijdens het sporten en zijn minder gevoelig voor transpiratie en vuil.

 • Steunzolen kunnen allerlei lichamelijke klachten verhelpen. Klachten als gevolg van een verkeerde lichaamshouding kunnen op verschillende plekken voorkomen. De meeste pijnklachten worden ervaren in de voet, maar kunnen ook in de enkels, de knieën, heupen, onderrug en zelfs in de nek voorkomen.

  Steunzolen corrigeren een verkeerde lichaamshouding door je voeten te ondersteunen en te ontlasten. Voetklachten zijn zeer uiteenlopend. Steunzolen ondersteunen en ontlasten je voeten en lichaamshouding en helpen bij: 

  Steunzolen kunnen allerlei lichamelijke klachten verhelpen. Klachten als gevolg van een verkeerde lichaamshouding kunnen op verschillende plekken voorkomen. De meeste pijnklachten worden ervaren in de voet, maar kunnen ook in de enkels, de knieën, heupen, onderrug en zelfs in de nek voorkomen.

  Steunzolen corrigeren een verkeerde lichaamshouding door je voeten te ondersteunen en te ontlasten. Voetklachten zijn zeer uiteenlopend. Steunzolen ondersteunen en ontlasten je voeten en lichaamshouding en helpen bij: 

  Artrose

  Artrose in de voet betekent dat het kraakbeen in de voet of enkel is aangetast. Wanneer er sprake is van artrose, wordt de kwaliteit van het kraakbeen steeds minder. Het kan zelfs gebeuren dat dit kraakbeen na verloop van tijd helemaal verdwijnt. Daardoor schuren je botten tegen elkaar, wat kan zorgen voor hevige pijn en stijfheid in het gewricht.

  Bunion 

  Een bunion is een grote knobbel aan de zijkant van de voet, bij de aanzet van de grote teen. Door de bunion zal de grote teen naar binnen gericht staan.    

  Diabetes

  Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is een aandoening waarbij de bloedsuikerspiegel uit balans is.

  Fasciitis Plantaris

  Fasciitis plantaris is een overbelastingsblessure aan de hiel die veel voorkomt bij sporters.   

  Haglundse extose 

  Een Haglundse extose, kortweg Haglund genoemd, is een botuitsteeksel aan de achterkant van je hiel. Doordat er extra botgroei plaatsvindt, kan je hiel erg pijn doen.    

  Hallux Valgus

  Bij een hallux valgus is er sprake van een standsafwijking van de grote teen: het teengewricht draait naar buiten en de teen draait naar binnen. De grote teen staat hierdoor scheef en er ontstaat een knobbel (bunion) aan de binnenzijde van de voet/grote teen.    

  Hamerteen

  Een hamerteen houdt in dat één van de tenen krom staat. Deze aandoening kan voorkomen in de middelste tenen, dus niet in de grote teen of de kleine teen. 

  Hielspoor

  Hielspoor is een verkalking van de peesplaat aan het hielbeen. Deze verkalking ziet er een beetje uit als sporen die tijdens het paardrijden gebruikt worden, vandaar de naam hiel’spoor’. 

  Holvoet

  Bij een holvoet (pes cavus) is de voetboog bijzonder hoog of “hol”.  

  Jicht in de voet

  Jicht is een zeer pijnlijke gewrichtsontsteking. De meest voorkomende vorm is jicht in de voet. Hierbij voelt u een acute pijn in de voet, waarschijnlijk in de grote teen.

  Klauwteen

  Een klauwteen houdt in dat één van de tenen krom staat. Het lijkt op hamertenen, maar er zit wel een verschil tussen de twee aandoeningen. Bij een klauwteen is het eerste en tweede gewricht in het kootje gebogen. Bij een hamerteen is alleen het eerste gewricht gebogen.

  Morton neuroom 

  Wanneer je last hebt van een Morton neuroom heb je milde tot scherpe pijn in de tenen of je voorvoet. Hierdoor is het pijnlijk om te lopen.  

  Neuropathie 

  Neuropathie in de voet is een aandoening die veelal ontstaat als gevolg van diabetes. Wanneer er sprake is van neuropathie in de voet, zijn één of meerdere zenuwen in de voet beschadigd. 

  Platvoet

  Wanneer pezen niet goed samenkomen, is er weinig of geen voetboog. Dit wordt platvoet of doorgezakte voet genoemd.    

  Reuma

  Reuma is de verzamelnaam voor meer dan honderd spier- en gewrichtsaandoeningen. De, meestal chronische, gevolgen zijn pijn en stijfheid in spieren of gewrichten.

  Rugpijn

  Rugpijn is een pijnlijk gevoel dat u ervaart in de rug, en meestal de onderrug. De oorzaak voor rugpijn ligt niet altijd aan de rug, maar vaak ook aan de stand van de voeten. 

  Tarsaal tunnel syndroom 

  Het tarsaal tunnel syndroom houdt in dat een voetzenuw beklemd is. Dit zorgt voor klachten in je voeten, tenen of hiel.    

  Ziekte van Sever 

  De ziekte van Sever is een aandoening die kan voorkomen bij kinderen tussen de 7 en 15 jaar oud. Hierbij doet de achterkant van de hiel pijn en ook kan de hiel wat gezwollen zijn, vooral tijdens of direct na het sporten of andere activiteiten.   

  Staat je klacht er niet tussen? Zoek dan simpel en snel via ”Hulp bij” naar de juiste klacht en ontdek de oplossing die wij kunnen bieden. 

 • Wanneer een werknemer in zijn/haar vrije tijd steunzolen draagt, dan moeten deze ook in de veiligheidsschoenen gedragen worden. Maar wat veel werkgevers en deskundigen (nog) niet weten is dat steunzolen in veiligheidsschoenen aan strenge wet- en regelgeving moeten voldoen: De combinatie schoen en steunzool moet gecertificeerd zijn.

  Wanneer een werknemer in zijn/haar vrije tijd steunzolen draagt, dan moeten deze ook in de veiligheidsschoenen gedragen worden. Maar wat veel werkgevers en deskundigen (nog) niet weten is dat steunzolen in veiligheidsschoenen aan strenge wet- en regelgeving moeten voldoen: De combinatie schoen en steunzool moet gecertificeerd zijn.

  Steunzolen in veiligheidsschoenen

  Livit mag als erkend bedrijf voor vele merken orthopedische steunzolen in veiligheidsschoenen maken, waarbij de certificering geborgd blijft. Of het nu gaat om steunzolen, schoenaanpassingen of volledig op maat gemaakte veiligheidsschoenen, bij ons staat veiligheid en comfort altijd voorop.

  Waarom certificeren?

  Bij fysiek belastende beroepen komen vaak verschillende voetklachten voor, waarbij een orthopedische steunzool de oplossing biedt. Eigen steunzolen gaan echter niet zomaar samen met de productveiligheid van veiligheidsschoenen. Wanneer de standaard inlegzool uit de schoen wordt gehaald en wordt vervangen door een eigen (orthopedische) steunzool, dan vervalt de certificering van de werkschoen en ontstaat er een aansprakelijkheidsrisico.

  Veiligheidsschoenen – en de meegeleverde zolen – zijn CE-gecertificeerd en moeten voldoen aan strenge veiligheidsnormen. Een eigen steunzool in de veiligheidsschoen plaatsen kan mogelijk de antistatische eigenschappen van de schoen verstoren. Verder laat een steunzool minder teenruimte over onder een stalen neus. Ook dat gaat ten koste van de beschermende werking. En daarnaast zijn steunzolen vaak niet goed voor de slijtweerstand, de vochtopname en de vochtafgifte.

  Door afspraken met leveranciers van veiligheidsschoenen Emma, Atlas, Elten, HKS, Bata en Uvex kan Livit Ottobock Care voor gecertificeerde veiligheidsschoenen steunzolen leveren, waarbij de certificering geborgd blijft. De schoenen en steunzolen blijven zo voldoen aan de Europese wet en regelgeving.

 • Bij een 3D geprinte steunzool bepaalt de orthopedisch adviseur op basis van een voetonderzoek en een digitale voetdrukmeting het ontwerp voor de beste zool voor uw voet. Het ontwerp is gebaseerd op uw klachten (of het voorkomen hiervan) en de belasting die tijdens uw dagelijkse werkzaamheden op het lichaam komt te staan. Omdat het ontwerp automatisch door de printer wordt ingelezen en met een nauwkeurigheid van 0.1mm wordt geprint, kan de zool exact volgens ontwerp worden geproduceerd. De dunne vorm en het lichte gewicht van de zool zorgen daarbij voor een perfecte pasvorm, terwijl de zool ook heel veel stevigheid biedt. 3d printen bij Livit Ottobock Care is dus 100% maatwerk.

  Bij een 3D geprinte steunzool bepaalt de orthopedisch adviseur op basis van een voetonderzoek en een digitale voetdrukmeting het ontwerp voor de beste zool voor uw voet. Het ontwerp is gebaseerd op uw klachten (of het voorkomen hiervan) en de belasting die tijdens uw dagelijkse werkzaamheden op het lichaam komt te staan. Omdat het ontwerp automatisch door de printer wordt ingelezen en met een nauwkeurigheid van 0.1mm wordt geprint, kan de zool exact volgens ontwerp worden geproduceerd. De dunne vorm en het lichte gewicht van de zool zorgen daarbij voor een perfecte pasvorm, terwijl de zool ook heel veel stevigheid biedt. 3d printen bij Livit Ottobock Care is dus 100% maatwerk.

 • Het enige dat u hoeft mee te nemen is uw verzekeringspas. Wanneer uw specialist of huisarts u een verwijsbrief meegeeft voor steunzolen, neemt u deze dan ook mee. 
   
  Als u de rekening voor steunzolen declareert bij uw zorgverzekeraar kan deze er ook om vragen. 

 • De gemiddelde levertijd van steunzolen is twee weken.

 • Als u voor het eerst steunzolen aanschaft, is de controle meestal na drie maanden, tenzij u eerder klachten heeft. De afspraak voor de controle maakt u met uw orthopedisch adviseur op het moment dat u uw steunzolen komt ophalen.

 • Bij uw eerste bezoek aan Livit Ottobock Care bespreken we samen uw klachten en maken we een voetanalyse. Daarna meten we u de steunzolen aan. Het aanmeten van steunzolen of inlegzolen gebeurt met een voetafdruk. Die afdruk legt de vorm van de voet vast in belaste toestand. Dat is nodig omdat de vorm van de voeten verandert bij het belasten van de voet. En het gaat juist om de ondersteuning van de voeten in belaste toestand.   
  Na het meten van uw voetafdruk gaan wij aan de slag met het produceren van de steunzolen. Twee weken later zijn uw steunzolen klaar voor gebruik. Uw adviseur helpt u met het plaatsen van de steunzolen in uw schoenen, controleert of ze goed zitten en vertelt u hoe u het beste aan uw steunzolen kunt wennen. 

  Bij uw eerste bezoek aan Livit Ottobock Care bespreken we samen uw klachten en maken we een voetanalyse. Daarna meten we u de steunzolen aan. Het aanmeten van steunzolen of inlegzolen gebeurt met een voetafdruk. Die afdruk legt de vorm van de voet vast in belaste toestand. Dat is nodig omdat de vorm van de voeten verandert bij het belasten van de voet. En het gaat juist om de ondersteuning van de voeten in belaste toestand.   

  Het maken van de voetafdruk wordt op één van de volgende manieren gedaan:   

  Digitale scan   

  Om klachten goed in beeld te brengen, maken wij vooral gebruik van de RS digitale voetscan. De Livit Ottobock Care adviseur brengt voetklachten, drukpunten onder de voeten en de afwikkeling van uw voeten nauwkeurig in kaart. Lees meer over dynamische voetdrukmeting.   

  Podotrack of blauwdruk   

  Er wordt een afdruk van de voeten genomen, vervolgens worden de steunzolen op maat gemaakt op basis van deze afdruk.   

  Het is belangrijk dat u bij uw eerste afspraak de schoenen meeneemt waarin u uw steunzolen wil gaan dragen. Bovendien kan onze adviseur het slijtagepatroon aan uw schoenen beoordelen, wat iets zegt over uw looppatroon.   

  Afhankelijk van de situatie wordt er gekozen voor de voor u meest geschikte methode voor het maken van de voetafdruk.   

  Na het meten van uw voetafdruk gaan wij aan de slag met het produceren van de steunzolen. Twee weken later zijn uw steunzolen klaar voor gebruik. Uw adviseur helpt u met het plaatsen van de steunzolen in uw schoenen, controleert of ze goed zitten en vertelt u hoe u het beste aan uw steunzolen kunt wennen. 

Bekijk alle veelgestelde vragen