Kinderrevalidatie

Een kind wil rennen, klimmen en eindeloos spelen. En daarbij mag niets hem of haar in de weg staan. Vrij bewegen is echter niet voor elk kind vanzelfsprekend. Dat is belemmerend voor het kind en kan de ontwikkeling in de weg staan. De juist begeleiding en ondersteuning is dan doorslaggevend om een goede basis te leggen voor de rest van het leven van het kind. Maar ook om zo zorgeloos en vrij mogelijk te genieten van het hier en nu.

Kinderrevalidatie; onze visie

Ieder kind moet zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen en zo vrij kunnen leven en spelen als hij of zij wil. Heeft een kind fysieke uitdagingen, dan is een goede begeleiding van doorslaggevend belang en hulpmiddelen die passen bij de fase waarin het kind zich bevindt.  Dat vraagt om een wezenlijk andere aanpak dan bij volwassenen. Daarom werken wij binnen Livit Ottobock Care met een expertiseteam kinderrevalidatie. Dit team bestaat uit collega’s die allemaal vanuit hun eigen discipline een brede ervaring hebben met aanmeten en vervaardigen orthopedische hulpmiddelen voor kinderen. Maar ook met het begeleiden van kinderen en hun ouders tijdens het traject.

Kinderrevalidatie; een vak apart

Het goed begeleiden van een kind en zijn of haar ouders/begeleiders tijdens een revalidatietraject of gedurende zijn of haar hele kindertijd vraagt vaak om een zeer persoonlijke aanpak. Een kind groeit en ontwikkelt zich constant en moet daarom in elke fase optimaal ondersteund worden, zonder -of met zo min mogelijk- belemmeringen. Orthopedische hulpmiddelen moeten daarbij aansluiten. Denk aan de mogelijkheid om een voorziening te laten meegroeien met het kind of aan te kunnen passen aan het verbeteren of verslechteren van hand- of beenfunctie. Bij elke uitdaging van het kind past een andere voorziening om maximale vrijheid mogelijk te maken.

Persoonlijke begeleiding

Naast de medische indicatie vanuit de specialist is de inbreng vanuit het kind en de ouders/begeleiders ook van groot belang om het juiste hulpmiddel te vervaardigen. Ouders/begeleiders spelen in het hele traject een belangrijke rol. Zij hebben vaak veel vragen en onzekerheden, terwijl het kind gewoon lekker wil bewegen. Wat is de impact van het dragen van dit hulpmiddel op het leven van mijn kind? En op dat van ons? Hoe kan ik mijn kind het beste begeleiden? En hoe gaat het vanaf nu verder?

Leren leven en spelen met een hulpmiddel

Onze orthopedisch adviseurs zijn getraind om naast de technische kant ook deze mentale kant van het aanmeten van een orthopedisch hulpmiddel bij kinderen te begeleiden. Zij zorgen ervoor dat zowel het kind als de ouders/verzorgers zich op hun gemak, gehoord en gesteund voelen en beantwoorden zo goed mogelijk alle vragen.

Maar ook het leren aan- en uittrekken en onderhouden van het hulpmiddelen en het geven van tips en advies over leven, spelen en sporten met het orthopedisch hulpmiddel horen bij de begeleiding. Daarnaast speelt het uiterlijk van het hulpmiddel vaak een belangrijker rol.

Hier besteden wij extra aandacht aan. Het maakt het immers veel leuker om een orthese te dragen in jouw lievelingskleur of met een print van jouw favoriete sportclub of stripheld.

Aandoeningen

Lees hieronder meer over verschillende aandoeningen:

Orthopedische Hulpmiddelen voor kinderen

Tips en inspiratie

Wij zijn het expertiseteam kinderrevalidatie

Corstiaan Noels

Orthopedische schoentechnicus

Kinderen zijn vaak puur en eerlijk en doordat we in een vroeg stadium er bij zijn kunnen we echt verschil maken voor de toekomst. Daarentegen vind ik het ook heerlijk om met volwassenen te werken en die mix werkt eigenlijk erg goed voor mij. Lees meer

Sabine Kühne

Orthopedisch Adviseur

‘Kinderen zijn geweldig om mee te werken. Ze zijn oprecht en eerlijk en hun mening en emoties spelen een belangrijke rol in het hele traject. Binnen het expertiseteam help ik met het delen en bundelen van de kennis en ervaring die bij collega’s in het hele land aanwezig is.’

Martin Uittenbogaard

Orthopedisch Adviseur

Ik ben lid van het Expertiseteam Kinderrevalidatie (waarom vind ik dit belangrijk nm samen met collega`s ervaringen te delen om nog betere voorzieningen en structuren voor de kinderen te maken.

Pieter van der Snoek

Senior Orthopedisch adviseur

Al vanaf het begin van mijn carrière, gestart in 1995 in Den Haag, ben ik betrokken bij kinderrevalidatie. De echtheid van kinderen heeft mij altijd geïnspireerd. Als een hulpmiddel niet goed is dan lopen ze niet, zit het goed dan rennen ze weg en alles wat ertussen zit.

Wilma Oosterink

Orthopedisch Adviseur

“Een kind reageert puur, eerlijk, belangeloos en vanuit het gevoel. Mijn mening is dan ook dat we onze kinderen de best mogelijke zorg moeten geven.”

Anke Pruijn

Orthopedisch Adviseur

‘Het enthousiasme wat ze in zich hebben maakt het werken met kinderen geweldig.”

Marouschca Liebregts

Orthopedisch Adviseur

‘Technische ontwikkelingen doorvertalen naar hulpmiddelen voor kinderen om ze optimaal te ondersteunen in hun ontwikkeling is wat mij drijft.’

Milou Scheepers

Orthopedisch Adviseur

‘Kinderen zorgen ervoor dat je je je nooit verveeld en binnen het vakgebied kinderrevalidatie ben je nooit uitgeleerd’

Wat is kinderrevalidatie?

Per jaar worden ongeveer 490 kinderen en jongeren tussen de nul en zeventien tijdelijk opgenomen in een revalidatiecentrum. Daarnaast worden 14.000 kinderen poliklinisch behandeld in een revalidatiecentrum of op een revalidatieafdeling van een ziekenhuis. Deze kinderen hebben ofwel een aangeboren aandoening of een aandoening die op latere leeftijd is ontstaan (verworven letsel) en komen in een revalidatietraject terecht.*

Zo’n revalidatietraject kan een relatief korte periode zijn, of beslaat de gehele ontwikkelfase. Om het kind zich zo goed en fijn mogelijk te laten ontwikkelen is een gezamenlijk plan rondom de zorg van het kind belangrijk. Afhankelijk van welke zorg er nodig is, bestaat dat team uit de kinderrevalidatiearts, fysiotherapeut, ergotherapeut, orthopedisch (schoen)adviseurs, logopedist en/of kinderpsychiater. Revalidatiedoelen zijn op elkaar afgestemd, waarbij het welzijn en de ontwikkelfase van het kind centraal staan.

*Bron: Factsheet kinderrevalidatie van Revalidatie Nederland

Met welke revalidatiecentra werken wij samen?

Kinderen en hun ouders kunnen voor poliklinische behandeling terecht bij alle revalidatiecentra en revalidatieafdelingen van ziekenhuizen. Klinische behandeling is mogelijk in negen gespecialiseerde revalidatiecentra. Voor bepaalde aandoeningen, zoals aangeboren afwijkingen van de ledematen, zijn specialistische teams. Ook zijn er gespecialiseerde spreekuren, zoals voor kinderen met reuma of voor spastische kinderen. (Bron Revalidatie Nederland)

Veelgestelde vragen over Kinderrevalidatie

  • De enkel voet orthese Orteam Tatum wordt op maat gemaakt en kan van een print naar keuze worden voorzien. De print kan ook een effen kleur zijn. Vraag naar de mogelijkheden bij uw adviseur.

    Lees uitgebreid antwoord
  • In sommige situaties wordt een Enkel Voet Orthese Orteam® Tatum voor de nacht vergoed tegen contracturen. Als dit ook noodzakelijk is, kan Livit Ottobock Care deze zo uitvoeren dat hij geen water opneemt en er een looprubber onder komt.

    Lees uitgebreid antwoord
  • Ja, uw kind kan gewone schoenen dragen in de orthese. De orthese moet wel altijd met dichte schoenen worden gedragen en kan daarom niet met slippers of blote voeten worden gedragen. Hierdoor is uw kind in de zomer wat beperkter…

    Lees uitgebreid antwoord
  • De meeste orthesen zijn zo gemaakt dat ze een hoek van ongeveer 30 graden in de enkel kunnen toelaten gezien deze hoek tijdens het gaan wordt gemaakt in de enkel. Bij voetballen zijn deze uitslagen groter, waardoor uw orthese kan…

    Lees uitgebreid antwoord
  • Via Livit Ottobock Care, of in eigen beheer laten repareren. Kosten hierover zullen zelf bekostigt moeten worden.

    Lees uitgebreid antwoord
  • Iedereen wil er leuk uitzien en zeker als je jong bent, wil je niet beperkt worden in het kiezen van je kleding of opvallen op een manier die je zelf niet wil. Bovendien moet kleding lekker zitten en makkelijk aan-…

    Lees uitgebreid antwoord
  • De enkel voet orthese geeft stevigheid aan de enkel en de voet. Wanneer u een enkel voet orthese draagt, is dit altijd in combinatie met de schoen waarop de orthese is aangemeten. Deze confectieschoen dient simpel en licht in gewicht…

    Lees uitgebreid antwoord