Spieratrofie (SMA)

Spieratrofie (SMA), ook bekend als spinale musculaire atrofie, is een aandoening die de spieren bij kinderen aantast. Het begint met problemen in de zenuwcellen van het ruggenmerg, die de spierbewegingen regelen. Bij SMA worden deze zenuwcellen beschadigd, waardoor de spieren zwakker worden en kleiner worden omdat ze niet goed kunnen worden gebruikt.

 

Wat is Spieratrofie (SMA)?

Er zijn verschillende types SMA, variërend van type 1 tot type 4, afhankelijk van de ernst van de symptomen en de leeftijd waarop ze beginnen. Type 1, ook bekend als de infantiele vorm, begint meestal in de eerste paar maanden van het leven en is vaak de meest ernstige vorm. Type 4 begint meestal op volwassen leeftijd en heeft mildere symptomen.

Symptomen bij Spieratrofie (SMA)

Hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen van spinale musculaire atrofie (SMA) bij kinderen:

 1. Spierzwakte: Dit is vaak het meest opvallende symptoom van SMA. Kinderen kunnen moeite hebben met het bewegen van hun armen en benen, het optillen van hun hoofd, zitten of zelfs rechtop staan.
 2. Moeite met bewegen: Als gevolg van spierzwakte kunnen kinderen moeite hebben met bewegingen die voor anderen normaal zijn, zoals het vasthouden van voorwerpen, kruipen, lopen of traplopen.
 3. Ademhalingsproblemen: SMA kan de spieren aantasten die nodig zijn voor ademhaling, wat kan leiden tot ademhalingsproblemen zoals kortademigheid, moeite met diep ademhalen of frequente luchtweginfecties.
 4. Slikproblemen: Spierzwakte kan ook de spieren beïnvloeden die nodig zijn voor slikken, waardoor kinderen moeite kunnen hebben met eten en drinken, kwijlen of zich verslikken.
 5. Verminderde spiermassa: Kinderen met SMA kunnen spieratrofie ervaren, wat betekent dat hun spieren dunner en zwakker worden na verloop van tijd.
 6. Gewichtsverlies en groeiproblemen: Door de moeite met eten en drinken kunnen kinderen met SMA moeite hebben om voldoende voeding binnen te krijgen, wat kan leiden tot gewichtsverlies en groeiachterstand.

Het is belangrijk op te merken dat de ernst van de symptomen kan variëren afhankelijk van het type SMA en de individuele kenmerken van elk kind. Het is ook mogelijk dat de symptomen in de loop van de tijd veranderen naarmate de aandoening vordert. Daarom is het belangrijk dat kinderen met SMA regelmatig worden gecontroleerd door artsen en therapeuten om hun gezondheid en welzijn te bewaken.

 

Oorzaken van Spieratrofie (SMA)

SMA is een erfelijke aandoening die wordt veroorzaakt door defecte genen. Het wordt meestal doorgegeven van ouders op kinderen. Als beide ouders drager zijn van het defecte gen, is er een kans van 25% dat hun kind SMA zal krijgen.

 

Behandeling bij Spieratrofie (SMA)

Hoewel er geen genezing is voor SMA, zijn er behandelingen beschikbaar die gericht zijn op het verlichten van symptomen en het vertragen van de progressie van de aandoening. Dit kan onder meer bestaan uit fysiotherapie, ademhalingsondersteuning, voedingsondersteuning en medicijnen.

Welke producten kunnen helpen

Kinderen met spinale musculaire atrofie (SMA) kunnen baat hebben bij verschillende orthopedische hulpmiddelen om hun mobiliteit en comfort te verbeteren. Enkele van deze hulpmiddelen zijn:

 1. Braces en spalken: Deze kunnen worden gebruikt om de stabiliteit van gewrichten te verbeteren, houdingsproblemen te corrigeren en spiercontracturen te voorkomen.
 2. Orthopedische schoenen: Speciale schoenen kunnen worden voorgeschreven om de voeten te ondersteunen, misvormingen te corrigeren en de mobiliteit te verbeteren.
 3. Rollators en looprekken: Deze hulpmiddelen kunnen kinderen helpen bij het lopen en het behouden van hun balans, vooral als ze zwakke spieren hebben.
 4. Rolstoelen: Voor kinderen met ernstige spierzwakte kan een rolstoel de nodige mobiliteit bieden en hen helpen om actief deel te nemen aan activiteiten.
 5. Zit- en ligorthesen: Speciale hulpmiddelen zoals zit- en ligorthesen kunnen comfortabel zitten en liggen ondersteunen, en kunnen helpen bij het voorkomen van drukplekken en misvormingen van de wervelkolom.
 6. Adaptieve apparaten: Er zijn verschillende adaptieve apparaten beschikbaar, zoals aangepaste besteksets, bad- en toilethulpmiddelen, en hulpmiddelen voor activiteiten zoals tekenen of computergebruik, die kunnen helpen bij dagelijkse activiteiten.

Het gebruik van orthopedische hulpmiddelen wordt vaak individueel aangepast aan de specifieke behoeften van elk kind en kan worden voorgeschreven door een team van specialisten, waaronder orthopedisch chirurgen, fysiotherapeuten en ergotherapeuten. Deze hulpmiddelen kunnen het kind helpen om zo onafhankelijk en actief mogelijk te blijven ondanks de uitdagingen van SMA.


Een greep aan relevante hulpmiddelen

Over Livit Ottobock Care

Wij zijn Livit Ottobock Care, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

Vragen? Chat met onze klantenservice
CTNNB syndroom

Kinderrevalidatie: onze expertise

Wij werken binnen Livit Ottobock Care met een expertiseteam kinderrevalidatie. Dit team bestaat uit collega’s die allemaal vanuit hun eigen discipline een brede ervaring hebben met aanmeten en vervaardigen orthopedische hulpmiddelen voor kinderen. Maar ook met het begeleiden van kinderen en hun ouders tijdens het traject.

Lees meer

Vind een Livit locatie bij u in de buurt

Met meer dan 154 locaties vindt u altijd een vestiging bij u in de buurt

Wordt uw behandeling door uw verzekering vergoed?

Selecteer uw verzekeraar om te kijken of u vergoed wordt