Hand en Polsspalk

Immobilisatie van de hand, pols en onderarm in gewenste positie

Door het gebruik van een hand en polsspalk komt de pols in een neutrale stand en dit zorgt voor ontspanning van de pols -en vingergewrichten. Een hand en polsspalk wordt vaak ingezet bij reuma, verlamming, overbelasting en pijn. Een hand en polsspalk heeft meerdere functies en is beschikbaar in diverse soorten en maten. Het kan zijn dat een confectiespalk voldoende is, maar is dit niet het geval, dan kunnen wij ook een spalk voor u op maat maken. Welke hand en polsspalk het beste bij u past hangt onder andere af van de aard van uw klachten en hoe u het product wilt gaan gebruiken. Meer weten over de juiste spalk? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.

Wat krijgt u vergoed? Maak een afspraak

Informatie over de hand en polsspalk

Een hand en polsspalk, ook wel brace of orthese genoemd, geeft rust en zorgt voor een goede positie van de hand en pols. De hand en polsspalk wordt bij afwijkingen van de hand en pols ingezet, bijvoorbeeld als gevolg van een slappe of spastische verlamming en zorgt ervoor dat de mobiliteit van de pols en hand wordt behouden en versterkt. Ook helpt een hand en polsspalk tegen contractuurvorming, dit is een spier/peesverkorting die op kan treden wanneer de pols te lang in eenzelfde positie gehouden wordt. Een hand en polsspalk kan in verschillende uitvoeringen, maten en materialen worden geleverd. Uw orthopedisch adviseur kan u vertellen welke hand en polsspalk het meest geschikt is.

Een hand en polsspalk kan in verschillende uitvoeringen en materialen worden geleverd. Het kan zijn dat een confectiespalk voor u voldoende is. Is dit niet het haalbaar, dan kunnen wij ook een hand en polsspalk voor u op maat maken. Denk hierbij aan siliconen, kunststof, leer en met scharnieren. De keuze van het materiaal en uitvoering is afhankelijk van de functionele eigenschappen waaraan de rustspalk moet voldoen.

Indien u een maatwerk spalk nodig heeft, zal uw orthopedisch adviseur u voorlichten over de verschillende materialen en mogelijkheden voor uw maatwerk spalk.

https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=48 Orthesen
Orthesen
10
8,5
1016 beoordelingen

Bij welke klachten helpt een hand en polsspalk?

Het polsgewricht verbindt de onderarm met de hand. U gebruikt uw handen heel de dag in verschillende posities. Uw pols zorgt ervoor dat die posities gemaakt kunnen worden. Bij klachten aan de pols worden alledaagse handelingen beperkt door pijn en/of bewegingsbeperkingen. Uw arts kan een hand en polsspalk adviseren wanneer u last heeft van klachten aan uw pols of hand. Denk hierbij aan:

 • Overbelasting. U ervaart stekende en/of zeurende pijn als u voorwerpen vastpakt of optilt.
 • Spasmen is het oncontroleerbaar of onwillekeurig samentrekken van de spieren. Hierdoor is het voor de spieren onmogelijk om zich te ontspannen.
 • Reumatoïde artritis (RA) is een chronische ontsteking van de gewrichten. Reumatoïde artritis kan sluipend beginnen of plotseling ontstaan. Vaak gaan deze ontstekingen samen met oedeem en pijnlijke gewrichten.
 • Dystrofie betekent ‘slecht functionerend lichaamsweefsel’. Posttraumatische dystrofie duidt erop dat het lichaamsweefsel, om een of andere reden, slecht is gaan functioneren na afloop van letsel of een operatie.
 • CVA wordtook wel een herseninfarct of beroerte genoemd.
 • CP, Cerebrale parese, is een aangeboren houding- en bewegingsstoornis. Tijdens de zwangerschap, bij de geboorte of in de eerste levensjaren wordt een hersendeel, de kleine hersenen, aangetast. In dit hersendeel huizen o.a. de aansturing voor beweging en voor spraak.
 • Oedeem is een vochtophoping in een bepaald lichaamsdeel.
 • Zenuwverlamming is het niet functioneren van spieren door een stoornis in het zenuwstelsel
 • Plexus brachialis is een verlamming van de arm- en polsspieren door schade aan de zenuwen.

Aanmeten van een hand en polsspalk

Hand en Polsspalk aanmeten stap 1 

Tijdens uw eerste afspraak met ons maakt u kennis met een van onze orthopedisch adviseurs. Samen bespreken wij uw beperkingen en wensen en nemen we de informatie door die uw arts heeft vermeld in de verwijsbrief. Daar nemen we alle tijd voor. Met de informatie van uw specialist en uw verhaal bekijken we wat de beste oplossing is. Daarnaast geven we advies over de vergoeding en leggen we allerlei gegevens vast.

Tijdens deze eerste afspraak meten we ook de hand en polsspalk aan. We nemen de maten van uw pols en arm en kijken welke hand en polsspalk het beste bij uw probleem past. Mochten wij het juiste product voor u op voorraad hebben, dan kunt u gelijk met uw hand en polsspalk naar huis, maar vaak moeten wij de spalk nog bestellen.

Heeft u een maatwerk product nodig, dan maken we tijdens deze afspraak een afdruk van uw hand en pols tot ongeveer de helft van uw onderarm door middel van een cast, gips of via een scan. Aan de hand van de afdruk, maken wij uw hand en polsspalk.

De orthopedisch adviseur maakt meestal een pas- en/of leverafspraak met u over 2 weken.

Hand en Polsspalk aanmeten stap 2

Tijdens de pas- en afleverafspraak controleren we of uw hand en polsspalk goed past en comfortabel zit. We doen de hand en polsspalk bij u om. Tijdens deze afspraak leggen wij u uit hoe u de spalk moet gebruiken en schoon kunt maken. Ook maken wij een controleafspraak. Eventueel op een technisch spreekuur met uw voorschrijvend arts erbij.

Gebruikshandleiding hand en polsspalk

Er zijn veel verschillende soorten hand en polsspalken en deze worden op verschillende manieren gebruikt. In deze handleiding geven wij uw algemene informatie over dit product. Specifieke informatie over uw spalk krijgt u van uw orthopedisch adviseur.

Door het dragen van een hand en polsspalk kunt u plaatselijk wat meer gaan transpireren. Laat de huid wennen en in de loop van de tijd zal de zweetproductie vaak afnemen. Indien gewenst is het dragen van een dun katoenen handkousje mogelijk. Deze kunt u bestellen op Blesurewijzer.nl (link)

Aantrekken hand en polsspalk

Het aantrekken van uw hand en polsspalk kan in het begin wat stroef gaan, maar door het gebruik wordt deze steeds soepeler waardoor het aantrekken steeds makkelijker gaat.

 • Positioneer uw pols en hand goed in de hand en polsspalk. De hand en polsspalk hoort uw polshand te ondersteunen of te corrigeren, dus moet het uw polshand zo veel mogelijk omvatten.
 • Bevestig sluitbanden altijd één voor één en begin op die plek die het verste van uw hart af ligt.
 • Controleer altijd goed of de sluitingen voldoende aangesloten zitten zodat de hand/pols niet kan schuiven in de hand en polsspalk.

Onderhoud hand en polsspalk

Voor een confectie hand en polsspalk volgt u de onderhoudsinstructies van de fabrikant. Deze instructies staan vermeld in het onderhoudsboekje dat bij uw hand en polsspalk of op de verpakking bijgesloten zit.

Een maatwerk hand en polsspalk kan van (combinaties van) verschillende materialen gemaakt zijn. Het onderhoud van een maatwerk hand en polsspalk verschilt van soort tot soort.

Siliconen

Dit materiaal is afwasbaar met water en een niet-agressieve zeep. Gebruik bij voorkeur een zachte, vloeibare zeep. Spoel en droog het materiaal goed na om zeepresten te verwijderen. Siliconen is een sterk materiaal, maar kan minder goed tegen scherpe voorwerpen. Gebruik geen oplosmiddelen zoals aceton, spiritus, of therpetinehoudende producten. Neem contact op met uw orthopedisch adviseur zodra u een scheurtje ziet.

Kunststof

Maak kunststof delen regelmatig schoon met een vochtige doek, eventueel met wat schoonmaakmiddel. Gebruik nooit oplosmiddelen zoals aceton, spiritus, wasbenzine of vergelijkbare ‘bijtende’ producten.

Leer

Leer kunt u schoonmaken met een vochtige doek. Het beste gebruikt u hiervoor kalkvrij water (gedestilleerd of gekookt water). Gebruik geen zeep. Laat het leer drogen aan de lucht en vermijdt langdurig wrijven. Gebruik transparante bijenwas om het leer te beschermen tegen vuil en water. Leder absorbeert transpiratie draag daarom een katoenen onderkousje om vervelende geurtjes te voorkomen. Deze zijn verkrijgbaar op Blesurewijzer.nl (link)

Scharnieren

Scharnieren kunt u insmeren met een druppeltje naaimachineolie. Deze olie is zuurvrij en heeft een hoge zuiverheid. Verwijder eerst stof en/of vuil dat in het scharnier kan komen.

Voor alle materialen en soorten hand en polsspalkenn geldt dat deze goed droog moeten zijn voor deze gedragen kunnen worden. Droog de hand en polsspalk altijd aan de lucht en nooit op of met een externe warmtebron. Hierdoor kan de hand en polsspalk zijn vorm verliezen.

Ga bij duidelijk zichtbare schade (diepe groef of barst) aan kunststof delen terug naar uw orthopedisch adviseur. Voor een reparatie of specifieke onderhoudsvragen kunt u ook altijd contact opnemen.

Wennen hand en polsspalk

In het algemeen geldt voor een orthopedisch hulpmiddel een gewenningstijd. Per soort voorziening is deze gewenningstijd verschillend. Neem hiervoor rustig de tijd en laat uw adviseur of arts u uitleggen hoe u de draagtijd opbouwt.

Controleer tijdens de opbouwfase uw polshand op drukplekken. Doe dit 25 minuten na het uitdoen van de hand en polsspalk. Plaatsen op de huid die rood worden en waarbij de roodhuid niet wegtrekt als u de hand en polsspalk niet draagt, noemen we drukplekken. Ziet u deze plekken verschijnen, maak dan een afspraak met uw orthopedisch adviseur.

Controle hand en polsspalk

Door het dragen van uw hand en polsspalk kan er slijtage optreden. Door slijtage aan bijvoorbeeld de pasvorm, het materiaal of de sluitingen kan de werking van uw hulpmiddel verminderen. Laat uw hand en polsspalk daarom regelmatig controleren door uw orthopedisch adviseur. Wij nemen contact met u op voor het plannen van deze controle-afspraak. Heeft u last of vragen, bel ons dan gerust.

Problemen

Heeft u weinig tot geen gevoel in uw arm en/of hand, dan is het van groot belang dat u de huid controleert. Dit geldt zeker voor de gewenningsperiode, maar ook daarna. Als er drukplekken of striemen ontstaan, neem dan contact op met uw orthopedisch adviseur.

Garantie hand en polsspalk

De garantietermijn op materiaal- en productiefouten in uw op maat gemaakte hand en polsspalk is één jaar en gaat in op de datum van aflevering.

Als redelijkerwijs aangenomen kan worden dat problemen door anatomische veranderingen zijn/worden veroorzaakt, of dat de hand en polsspalk verkeerd of onjuist wordt gebruikt dan waarvoor deze is geleverd, is de garantieregeling niet van toepassing.

Livit Ottobock Care is niet aansprakelijk voor de gevolgen van het onjuist gebruik van, of het aanbrengen van aanpassingen aan, de door haar geleverde producten door andere dan door Livit Ottobock Care als bevoegd erkende personen. Hiermee vervalt tevens de garantieregeling.

Lees hier onze algemene voorwaarden

Niet tevreden?

Wij streven naar 100% klanttevredenheid en vragen u om opmerkingen of klachten altijd te melden. Het liefst bij de betreffende Livit Ottobock Care medewerker. Heeft dit onvoldoende resultaat opgeleverd? Dan verwijzen wij u naar onze klachtenprocedure op livit.nl/klachtafhandeling. Wij zoeken zo snel mogelijk naar een passende oplossing voor u.

Wet- en regelgeving

Alle medische hulpmiddelen moeten binnen de Europese Unie (EU) voldoen aan de Medical Device Regulation (MDR). Om dit aan te tonen is het in bepaalde gevallen mogelijk om een CE-markering aan het product toe te voegen.
Alleen volledig naar maat gemaakte producten hoeven deze CE-markering niet te hebben.
Voor alle producten van Livit Ottobock Care geldt dat deze voldoen aan de wettelijke eisen van de Medical Device Regulation.

Vergoeding zorgverzekeraar voor braces en orthesen

Vaak worden braces en orthesen uit de basisverzekering vergoed. Dit is wanneer de brace of orthese noodzakelijk is voor het dagelijks functioneren. Orthesen en braces die gebruikt worden voor sport of educatie worden over het algemeen niet vergoed. Dit geldt ook voor braces en orthesen die gebruikt worden tijdens een behandeling (geen vergoeding). Wilt uw weten of u aanspraak kunt maken op vergoeding voor uw brace of orthese? Check dan de vergoedingenwijzer.

Wat is er nodig bij de aanvraag?

Voor elke orthese of brace geldt dat wij de aanvraag voor dit hulpmiddel vooraf indienen bij uw zorgverzekeraar. Voor de meeste orthesen en braces is vooraf geen toestemming nodig.

Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland. Het enige dat we van u nodig hebben om uw aanvraag te kunnen indienen is een voorschrift van uw arts (medisch specialist) met de medische indicatie en het behandeldoel, aangevuld met een zorgplan dat u samen met de Livit adviseur opstelt.

Of u voor vergoeding van uw hulpmiddel in aanmerking komt, is afhankelijk van uw medische indicatie en uw hulpvraag en bij welke zorgverzekeraar u verzekerd bent. Check de vergoedingenwijzer.

Informatie over eigen risico bij braces en orthesen

Ook al wordt uw hulpmiddel door de zorgverzekeraar vergoed, kan het zijn dat de kosten ten laste komen van uw eigen risico. Het eigen risico is een wettelijk bepaald jaarbedrag dat voor iedereen gelijk is. Voor 2023 is het eigen risico vastgesteld op € 385,-. Dit bedrag is gelijk aan vorig jaar. Voor kinderen tot 18 jaar geldt geen eigen risico.

Bij sommige verzekeraars kunt u uw eigen risico in termijnen betalen. Of dat in uw geval ook geldt, kunt u navragen bij uw zorgverzekeraar.

Informatie over de eigen bijdrage

Voor sommige hulpmiddelen, bijvoorbeeld voor orthopedische en semi-orthopedische schoenen, geldt behalve het eigen risico ook een eigen bijdrage. Dit bedrag betaalt u zelf. De overheid bepaalt voor welke hulpmiddelen een eigen bijdrage geldt en hoe hoog de bijdrage is. Dit geldt voor hulpmiddelen uit zowel de basisverzekering als uit de aanvullende verzekering.

Sommige zorgverzekeraars bieden een aanvullende verzekering, waarbij de eigen bijdrage geheel of gedeeltelijk wordt vergoed. Uw zorgverzekeraar kan u hier meer over vertellen.

Contracten Zorgverzekeraars

Livit werkt samen met alle zorgverzekeraars in Nederland. Met de juiste indicatie worden de meeste orthopedische hulpmiddelen geheel of gedeeltelijk uit de basisverzekering vergoed. Livit dient de declaratie voor hulpmiddelen die onder de basisvergoeding vallen rechtstreeks in bij uw zorgverzekeraar. Voorwaarden daarvoor zijn dat wij in het bezit zijn van de gegevens van uw zorgverzekering, uw identiteitsbewijs en een verwijsbrief van uw arts of specialist. Of u voor een vergoeding in aanmerking komt, is dus afhankelijk van uw verwijzing (medische indicatie).

Wilt uw weten of u aanspraak kunt maken op vergoeding? Check dan de vergoedingenwijzer.

Vind een Livit orthesen en braces locatie bij u in de buurt

Met meer dan 155 locaties vindt u altijd een locatie bij u in de buurt

Wordt uw behandeling door uw verzekering vergoed?

Selecteer uw verzekeraar om te kijken of u vergoed wordt

Veelgestelde vragen

 • De kosten van een orthese hangen af van de uitvoering waarvoor wordt gekozen. Er zijn grote verschillen tussen confectie- en maatwerkoplossing, en tussen verschillende materialen. Wilt u meer duidelijkheid over kosten? Maak dan een afspraak met een van onze adviseurs.

  De kosten van een orthese hangen af van de uitvoering waarvoor wordt gekozen. Er zijn grote verschillen tussen confectie- en maatwerkoplossing, en tussen verschillende materialen. Wilt u meer duidelijkheid over kosten? Maak dan een afspraak met een van onze adviseurs.

 • Voor het aanmeten komen u en uw kind naar één van de Livit Ottobock Care Centers. Er zijn twee of drie afspraken nodig voordat uw kind de orthese kan gaan dragen. Bij de eerste afspraak wordt in samenwerking met de arts het looppatroon en de spierspanning beoordeeld. Daarna wordt de orthese aangemeten door een gipsafdruk van het been te maken en/of door maten op te nemen. Dit duurt zo’n dertig minuten.
  Het is belangrijk dat u de schoenen die uw kind wil gaan dragen met de orthese bij u heeft op deze afspraak. Of dat u de hielheffing van de schoen weet. Als de orthese zonder binnenschoen wordt besteld, kunt u de orthese binnen twee weken afhalen.

  Voor het aanmeten komen u en uw kind naar één van de Livit Ottobock Care Centers. Er zijn twee of drie afspraken nodig voordat uw kind de orthese kan gaan dragen. Bij de eerste afspraak wordt in samenwerking met de arts het looppatroon en de spierspanning beoordeeld. Daarna wordt de orthese aangemeten door een gipsafdruk van het been te maken en/of door maten op te nemen. Dit duurt zo’n dertig minuten. 

  Het is belangrijk dat u de schoenen die uw kind wil gaan dragen met de orthese bij u heeft op deze afspraak. Of dat u de hielheffing van de schoen weet. Als de orthese zonder binnenschoen wordt besteld, kunt u de orthese binnen twee weken afhalen. Als er wel een binnenschoen is besteld, komt u eerst terug voor een pasafspraak. Dit duurt zo’n vijftien minuten. Eén week daarna wordt een laatste check gedaan en kan uw kind de orthese gaan dragen.

 • U kunt bij ons terecht voor orthopedische schoenen en schoenaanpassingen, veiligheidsschoenen, steunzolen, steunkousen en therapeutisch elastische kousen, orthesen en braces, bandages, prothesen en redressiehelmen. 

  U kunt bij ons terecht voor orthopedische schoenen en schoenaanpassingen, veiligheidsschoenen, steunzolen, steunkousen en therapeutisch elastische kousen, orthesen en braces, bandages, prothesen en redressiehelmen

 • De garantietermijn op materiaal- en productiefouten in uw orthese is één jaar. Voor producten die niet door Livit Ottobock Care worden gemaakt, zijn de garantievoorwaarden van de fabrikant van toepassing.

  De garantietermijn op materiaal- en productiefouten in uw orthese is één jaar. Voor producten die niet door Livit Ottobock Care worden gemaakt, zijn de garantievoorwaarden van de fabrikant van toepassing.

 • U kunt het kunststof deel van de orthese schoonmaken met water of een sopje. Soms is de orthesevoorzien van een leren schoentje, let erop dat die tijdens het schoonmaken niet nat wordt. Verder is er geen onderhoud nodig.

  U kunt het kunststof deel van de orthese schoonmaken met water of een sopje. Soms is de orthese voorzien van een leren schoentje, let erop dat die tijdens het schoonmaken niet nat wordt. Verder is er geen onderhoud nodig.

 • Gemiddeld gaat een orthese 2 jaar mee, afhankelijk van het type orthese, de uitvoering en de intensiteit van het gebruik van het hulpmiddel. Vervanging van uw orthese na deze gebruikstermijn wordt vaak door uw zorgverzekeraar vergoed. Uw orthopedisch adviseur zal u hierover informeren.

  Gemiddeld gaat een orthese 2 jaar mee, afhankelijk van het type orthese, de uitvoering en de intensiteit van het gebruik van het hulpmiddel. Vervanging van uw orthese na deze gebruikstermijn wordt vaak door uw zorgverzekeraar vergoed. Uw orthopedisch adviseur zal u hierover informeren.

 • Er is vaak veel meer mogelijk dan u denkt. We helpen u graag op weg bij het vinden van de snelste weg naar uw sportwens, zodat u snel lekker kunt gaan bewegen en sporten. 
  Bespreek de mogelijkheden met uw orthopedisch adviseur. Hij of zij kan goed inschatten of uw voorziening geschikt is voor de sport die u in gedachten heeft. Een speciale sportvoorziening is voor de meeste recreatieve vormen van sport echt niet altijd nodig. Vaak kan een goed advies en een kleine aanpassing aan uw dagelijkse voorziening al voldoende zijn. 

  Er is vaak veel meer mogelijk dan u denkt. We helpen u graag op weg bij het vinden van de snelste weg naar uw sportwens, zodat u snel lekker kunt gaan bewegen en sporten. 

  Bespreek de mogelijkheden met uw orthopedisch adviseur. Hij of zij kan goed inschatten of uw voorziening geschikt is voor de sport die u in gedachten heeft. Een speciale sportvoorziening is voor de meeste recreatieve vormen van sport echt niet altijd nodig. Vaak kan een goed advies en een kleine aanpassing aan uw dagelijkse voorziening al voldoende zijn. 

 • Een orthese van siliconen is veel gemakkelijker schoon te houden dan een orthese van bijvoorbeeld leer. De orthese is afwasbaar met water en een niet-agressieve zeep. Spoel de orthese goed na om zeepresten te verwijderen. Droog goed af. Siliconen is een sterk materiaal, maar kan minder goed tegen scherpe voorwerpen. Een gescheurde orthese kan meestal nog gerepareerd worden, mits de orthese niet te oud is. Bel ons voor een afspraak als u scheurtjes ontdekt. Wij kunnen de orthese dan repareren. Wij kunnen ook de sluiting van uw orthese vernieuwen als deze verder nog goed zit en werkt. 

  Een orthese van siliconen is veel gemakkelijker schoon te houden dan een orthese van bijvoorbeeld leer. De orthese is afwasbaar met water en een niet-agressieve zeep. Spoel de orthese goed na om zeepresten te verwijderen. Droog goed af. Siliconen is een sterk materiaal, maar kan minder goed tegen scherpe voorwerpen. Een gescheurde orthese kan meestal nog gerepareerd worden, mits de orthese niet te oud is. Bel ons voor een afspraak als u scheurtjes ontdekt. Wij kunnen de orthese dan repareren. Wij kunnen ook de sluiting van uw orthese vernieuwen als deze verder nog goed zit en werkt. 

 • Als uw arts de orthese heeft voorgeschreven en u het hulpmiddel permanent gebruikt (de orthese is noodzakelijk bij uw algemene dagelijkse activiteiten), dan worden de kosten voor het hulpmiddel doorgaans vergoed door uw zorgverzekeraar. Hou wel rekening met het verplichte eigen risico dat u bij uw zorgverzekering heeft. Dat betekent dat de kosten pas vergoed worden, nadat u het volledige eigen risico hebt betaald. De zorg van uw huisarts telt niet mee voor het eigen risico. Uiteraard dienen wij de factuur voor uw orthese in bij uw zorgverzekeraar.

  Als uw arts de orthese heeft voorgeschreven en u het hulpmiddel permanent gebruikt (de orthese is noodzakelijk bij uw algemene dagelijkse activiteiten), dan worden de kosten voor het hulpmiddel doorgaans vergoed door uw zorgverzekeraar. Hou wel rekening met het verplichte eigen risico dat u bij uw zorgverzekering heeft. Dat betekent dat de kosten pas vergoed worden, nadat u het volledige eigen risico hebt betaald. De zorg van uw huisarts telt niet mee voor het eigen risico. Uiteraard dienen wij de factuur voor uw orthese in bij uw zorgverzekeraar. Deze stuurt u vervolgens een factuur als u uw eigen risico nog niet volledig hebt betaald. In de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering staan de precieze vergoedingen die u ontvangt. Uw adviseur zal u er meer over vertellen tijdens uw afspraak. Vraagt u zelf een orthese (brace, spalk of bandage) aan, zonder verwijzing van uw arts, dan zijn de kosten voor eigen rekening. 

  Meer weten over de vergoeding van een specifieke orthese? Bekijk dan onze vergoedingenwijzer.

 • In sommige situaties wordt een EVO voor de nacht vergoed tegen contracturen. Als dit ook noodzakelijk is, kan Livit Ottobock Care deze zo uitvoeren dat hij geen water opneemt en er een looprubber onder komt.

  In sommige situaties wordt een EVO voor de nacht vergoed tegen contracturen. Als dit ook noodzakelijk is, kan Livit Ottobock Care deze zo uitvoeren dat hij geen water opneemt en er een looprubber onder komt.

Bekijk alle veelgestelde vragen

Verhaal van Lisanne

Bindweefsel is de lijm van je lichaam. Maar wat als die lijn te slap is? Bij Lisanne van der Pligt, 27, is dat het geval en dan is bewegen opeens niet meer zo vanzelfsprekend en automatisch als je gewend bent. Doordat de banden rondom haar gewrichten niet doen wat ze horen te doen, moeten haar spieren extra hard werken, waardoor ze continu pijn in haar lichaam en spieren heeft. Daarbij werken verschillende processen in haar lichaam niet zoals zou moeten. Lisanne: ‘Hier is niets aan te doen, maar dat betekent niet dat ik mij laat belemmeren in mijn leven. Ik word er vreselijk opstandig van als iemand mijn grenzen bepaald en vind dat ik iets niet kan.’

Bekijk het hele verhaal