Een redressiehelm is een babyhelm die gebruikt kan worden om het afgeplatte hoofd van een baby of jong kind (plagiocefalie en brachycefalie) te corrigeren. Dit corrigeren gebeurt niet door druk maar door het toelaten van groei bij de afvlakking. De redressiehelm sluit namelijk aan bij gebieden waar geen groei gewenst is maar ligt af daar waar groei wel toegelaten moet worden. Hierdoor verdwijnt de platte kant van het hoofdje en wordt het ronder. Wij maken de redressiehelm op maat in onze werkplaats, hiervoor kan een orthopedisch adviseur de maten van uw kind opnemen.
De redressiehelm, ook wel babyhelm genoemd, zorgt ervoor dat de schedel van een baby in de goede richting groeit. Hierdoor krijgt de pasgeboren baby een ronder hoofdje in plaats van plat. De helm kan worden aangemeten wanneer de baby tussen de vijf en zeven maanden oud is. Livit Ottobock Care heeft een gepatenteerd groeilagen-systeem bedacht voor de redressiehelm. De helm kan daardoor in één keer aangemeten worden. Naarmate het hoofdje van de baby groeit, worden de afmetingen bijgesteld. De gehele periode kan dezelfde helm worden gebruikt en hoeft het product niet vervangen te worden. Bij het maken van de redressiehelm wordt gelet op het draagcomfort. Hierdoor heeft uw baby geen last van het dragen van de redressiehelm. Verder is de helm verkrijgbaar in verschillende kleuren en dessins.
Pasgeboren baby’s liggen soms in een voorkeurshouding. Daardoor kan hun schedel, die nog zacht en flexibel is, aan één kant plat worden. Ongeveer acht op de tien baby’s ontwikkelt zo een voorkeurshouding: een houding waarbij een baby meer dan 75 procent van de tijd met zijn hoofd dezelfde kant op ligt. Er zijn verschillende vormen van afgeplatte hoofdje bij baby’s: plagiocefalie, en brachycefalie. Bij plagiocefalie (‘plagio’ betekent plat en ‘cefalie’ betekent hoofd) is er een afplatting aan één kant van het hoofd: rechts of links. Als de afplatting op de achterkant van het hoofd zit, is er sprake van brachycefalie, dat ‘een kort hoofd’ betekent.
Een afgeplat hoofdje heeft in geval van plagio- of brachycefalie geen gevolgen voor de ontwikkeling van de hersenen. Kinderen met een afgeplat hoofdje ontwikkelen zich gelukkig net zo goed als kinderen zonder afgeplat hoofdje. Een afgeplat hoofd kan echter wel cosmetische gevolgen hebben. De stand van de oren kan bijvoorbeeld ongelijk worden door de afplatting van de achterkant van het hoofd. Bij heel ernstige gevallen kunnen soms ook de kaak en de wangen vervormd raken. In geval van craniosynostose afwijkingen dient er wel operatief te worden ingegrepen waarna redressiehelm therapie zorgt voor begeleiding van de juiste groei na de operatie.
Een redressiehelm babyhelm kan in verschillende uitvoeringen en materialen worden geleverd. Uw orthopedisch adviseur kan u hierover voorlichten.
Tijdens uw eerste afspraak met ons maakt u kennis met een van onze orthopedisch adviseurs. Samen bespreken we uw hulpvraag en nemen we de informatie door die uw arts heeft vermeld in de verwijsbrief. Daar nemen we alle tijd voor. Met de informatie van uw specialist en uw verhaal bekijken we wat de beste oplossing is. Daarnaast geven we advies over de vergoeding en leggen we allerlei gegevens vast.
Tijdens deze eerste afspraak meten we ook de redressiehelm babyhelm aan. We nemen de maten van het hoofdje van uw baby en kijken welke helm het beste bij uw probleem past. We maken een afdruk van het hoofdje van uw baby door middel van een cast, gips of via een scan. Aan de hand van de maten, maken wij de redressiehelm.
De orthopedisch adviseur maakt een pasafspraak met u over 2 weken.
Tijdens de pas- en afleverafspraak controleren we of uw redressiehelm goed past en comfortabel zit. We doen de redressiehelm bij uw baby op. Tijdens deze afspraak leggen wij u uit hoe u de helm moet gebruiken en schoon kunt maken. Ook maken wij een controleafspraak. Eventueel op een technisch spreekuur met uw voorschrijvend arts erbij.
De draagtijd van de redressiehelm babyhelm wordt door de voorschrijvende specialist bepaald. Dit is doorgaans een halfjaar, vanaf de zesde tot en met de twaalfde levensmaand. In geval van een helm na operatie bij craniosynostose, is de draagtijd op advies van de behandelend specialist. Vaak wordt de behandeling al gestart bij 3 maanden. De redressiehelm van Livit Ottobock Care heeft weinig onderhoud nodig en er is meestal maar één exemplaar nodig voor de gehele therapie.
De warmteregulering van het menselijk lichaam vindt, zeker bij jonge kinderen, voor een groot deel plaats via het hoofd. Een helm belemmert deze warmteregulering voor een deel. De Livit Ottobock Care redressiehelm is daarom voorzien van ventilatiegaten. Bij het dragen van het helmpje wordt geadviseerd het haar zo kort mogelijk te houden. De eerste 14 weken dat de helm gedragen wordt, transpireert uw baby waarschijnlijk het meest. Kleed in die periode uw baby dus wat minder warm aan. Transpireren is niet erg, zolang uw baby maar geen koorts krijgt.
Let op: Bij koorts moet u de helm direct afdoen!
De redressiehelm babyhelm kan schoongemaakt worden als u uw baby in bad doet of doucht. De helm mag dan af en kan met alcohol (70%), Dettol of lotiondoekjes worden gereinigd.
De redressiehelm babyhelm wordt (uiteindelijk) minstens 23 uur per dag gedragen. Hier wordt naartoe gewerkt met behulp van een zogenaamd opbouwschema. Door dit schema van draagtijden aan te houden, went de huid langzaam aan de helm. Begin door om de 2 uur de helm voor 15 minuten af te zetten. Als dit goed gaat verlengt u de draagtijd steeds met 2 uur, dus de volgende stap is om de helm in blokken van 4 uur te dragen, daarna van 6 uur, etc. Houd steeds 15 minuten pauze tussen de draagtijden en blijf opbouwen tot de helm 23 uur per dag gedragen wordt.
Blijf de huid controleren!
De redressiehelm babyhelm voldoet aan de essentiële eisen van de Europese Verordening (EU) 2017/745 betreft medische hulpmiddelen. Op grond van de classificatiecriteria (bijlage VIII) van deze richtlijn, is dit product ingedeeld in risicoklasse I. Livit Ottobock Care heeft voor redressiehelmen een conformiteitsverklaring afgegeven en een uniek product nummer (Basic-UDI) toegewezen aan de producten in deze productgroep.
De garantietermijn op materiaal- en productiefouten in uw op maat gemaakte redressiehelm is één jaar en gaat in op de datum van aflevering. Als redelijkerwijs aangenomen kan worden dat problemen door anatomische veranderingen zijn/worden veroorzaakt, is de garantieregeling niet van toepassing. Livit Ottobock Care is niet aansprakelijk voor de gevolgen van het onjuist gebruik van, of het aanbrengen van aanpassingen aan, de door haar geleverde producten door andere dan door Livit Ottobock Care als bevoegd erkende personen. Hiermee vervalt tevens de garantieregeling.
Wij streven naar 100% klanttevredenheid en vragen u uw opmerkingen of klachten altijd te melden. Het liefst bij de betreffende Livit Ottobock Care medewerker. Heeft dit onvoldoende resultaat opgeleverd? Dan verwijzen wij u naar onze klachtenprocedure op livit.nl/klachtafhandeling. Wij zoeken zo snel mogelijk naar een passende oplossing voor u.
Veel consumentenproducten die binnen de Europese Unie (EU) op de markt verschijnen, moeten een CE-markering hebben. De CE-markering geeft aan dat het product voldoet aan wettelijke eisen. Denk bijvoorbeeld aan consumentveiligheid. Livit Ottobock Care voldoet aan de CE-markering.
Met meer dan 163 locaties vindt u altijd een locatie bij u in de buurt
Selecteer uw verzekeraar om te kijken of u vergoed wordt
Een siliconen teenorthese is een hulpmiddel om de stand van de tenen te corrigeren. U draagt de orthese tussen, om of over uw tenen. Er zijn verschillende klachten waar een siliconen orthese voor helpt: • Tussen twee tenen waar een hardnekkige likdoorn zit. • Voor klauwtenen die door de geklauwde stand gevoelig zijn. • Om de scheefstand van één van de tenen te corrigeren, zodat de omliggende tenen er niet overheen groeien. • Een ontsteking of wond ontlasten om herstel te bevorderen.
Een siliconen teenorthese is een hulpmiddel om de stand van de tenen te corrigeren. U draagt de orthese tussen, om of over uw tenen.
Er zijn verschillende klachten waar een siliconen orthese voor helpt:
De (knie) enkel voet orthese geeft stevigheid aan de enkel en de voet. Wanneer u een enkel voet orthese draagt, is dit altijd in combinatie met de schoen waarop de orthese is aangemeten. Deze confectieschoen dient simpel en licht in gewicht te zijn. Let bij het kopen van schoenen verder op de volgende punten: genoeg ruimte, de hielheffing. de hak, een goede sluiting op de wreef , een vetersluiting die goed naar voren toe open kan.
De (knie) enkel voet orthese geeft stevigheid aan de enkel en de voet. Wanneer u een enkel voet orthese draagt, is dit altijd in combinatie met de schoen waarop de orthese is aangemeten. Deze confectieschoen dient simpel en licht in gewicht te zijn. Let bij het kopen van schoenen verder op de volgende punten:
De schoen moet ruim zitten, de tenen mogen niet strak tegen de voorzijde voelen, ook in de hoogte niet. De orthese komt namelijk ook nog in uw schoen. Een uitneembaar voetbed in de schoen is wenselijk, omdat deze er uit kan en ruimte kan geven aan de orthese.
Kies een schoen zonder hielheffing. De enkel voet orthese is namelijk uitgelijnd met een hielheffing van 0 cm.
Voorbeeld: Bij deze basketbalschoen is de zoolhoogte achter 1 cm en aan de voorkant ook 1 cm. Omdat deze gelijk zijn, zit er geen hielheffing in de schoen.
Bij de sneaker is de zoolhoogte achter 2,5 cm en aan de voorkant 0,7 cm. Hier is dus een hielheffing van 1,8 cm. In principe wordt een enkel-voetorthese gemaakt voor een schoen met 0 cm hielheffing.
Mocht u schoenen met hielheffing willen gebruiken, geef dit dan van tevoren aan, zodat we er rekening mee kunnen houden tijdens het maken van de orthese.
Wanneer u vanaf achteren naar de schoen kijkt is een brede, rechte hak het beste voor de stabiliteit van de schoen. Een afgeronde hak zorg ervoor dat de schoen kan wankelen. Hoe rechter de hak, hoe beter de stabiliteit.
Foto 3 en 4
Bij de derde foto ziet u een afgeronde hak, deze gaat een beetje naar binnen aan de onderzijde. Wanneer u deze schoen naar links/rechts kantelt wankelt deze.
Op de vierde foto ziet u een mooie rechte hak, deze gaat op een verticale manier naar beneden. Wanneer u deze schoen naar links/rechts kantelt, blijft deze goed op de ondergrond staan. Dit geeft meer stabiliteit.
Om het aantrekken te vergemakkelijken is het van belang dat de schoen aan de voorzijde ruim genoeg open kan. Zie plaatje van een schoen waarbij de veters lekker ver open kunnen en de tong goed naar voren toe kan klappen. Hierdoor wordt het aantrekken van de schoen over de spalk makkelijker.
Om de orthese optimaal te laten werken, is het belangrijk dat de schoen hoog op de wreef sluit. Hierdoor wordt de voet goed achter in de orthese gehouden en wordt bijvoorbeeld slippen in de enkel voet orthese te voorkomen.
Het liefst zien we een schoen met vetersluiting. Met een vetersluiting is namelijk de druk het best te verdelen. Wanneer dit niet lukt, mag het ook met een klittenbandsluiting. In dat geval wel graag de stevige versie, waarbij het bandje eerst door een metalen ringetje gaat en daarna vast geklit wordt.
Belangrijk: Gaat u nieuwe schoenen kopen? Let u er dan op dat de hielheffing hetzelfde is als in de schoenen die u nu draagt met uw enkel-voetorthese.
Wilt u uw schoen eerst door ons laten beoordelen?Vraag aan uw schoenleverancier of u de schoen eventueel mag retourneren. Heeft u nog verdere vragen of wilt u persoonlijk schoenadvies? Uw Livit adviseur helpt u graag verder.
Orthesen die u bij Livit Ottobock Care hebt laten aanmeten, worden persoonlijk voor u op maat gemaakt. Dit betekent dat voor deze maatwerkproducten geen bedenktijd geldt. Wilt u na het bestellen van je orthese toch van de order afzien? Dan brengen wij de kosten voor de orthese in rekening. Zie hiervoor onze Algemene Voorwaarden op livit.nl onder punt 5.7.
Er zijn verschillende orthopedische hulpmiddelen die kunnen helpen bij (pijn)klachten aan de voet, zoals steunzolen, orthopedische schoenen, voet-of teenspalken en prothesen.
Er zijn verschillende orthopedische hulpmiddelen die kunnen helpen bij (pijn)klachten aan de voet:
Steunzolen, ook wel inlegzolen of correctiezolen genoemd, zorgen voor een optimale correctie en drukverdeling onder de voet. Hierdoor kunnen ze standafwijkingen corrigeren en blessures beter behandelen. Steunzolen helpen bij klachten als:
Als een aanpassing aan de schoenen of steunzolen niet voldoende zijn om voetklachten te verminderen, dan kunnen (semi-)orthopedische schoenen uitkomst bieden.
Een teenspalk is een hulpmiddel om de stand van de tenen te corrigeren. Je draagt de spalk tussen, om of over je tenen.
Voor welke klachten helpt een teenspalk?
Er zijn verschillende klachten waar een teenspalk voor helpt:
Een cosmetische teenprothese kan één of meerdere tenen vervangen na een amputatie. Na een teenamputatie hebben de tenen ernaast geen druk meer van de geamputeerde te(n)en, waardoor deze scheef kunnen gaan staan. Een prothese vervangt de geamputeerde te(n)en en herstelt de drukbalans.
Er zijn veel verschillende soorten orthesen, ook wel braces genoemd, en deze worden op verschillende manieren gebruikt. Hier geven wij u algemene informatie over een orthese. Specifieke informatie over uw orthese krijgt u van uw Livit Ottobock Care adviseur. Lees meer over gebruik en onderhoud door op onderstaande button te klikken.
Er zijn veel verschillende soorten orthesen, ook wel braces genoemd, en deze worden op verschillende manieren gebruikt. Hier geven wij u algemene informatie over een orthese. Specifieke informatie over uw orthese krijgt u van uw Livit Ottobock Care adviseur.
Door het dragen van een orthese kunt u plaatselijk wat meer gaan transpireren. Laat de huid wennen en in de loop van de tijd zal de zweetproductie vaak afnemen.
Het aantrekken van uw orthese kan in het begin wat stroef gaan, maar door het gebruik wordt deze steeds soepeler waardoor het aantrekken steeds makkelijker gaat.
De meeste kevo’s zijn bedoeld om in een schoen te dragen. Draag deze enkel in de schoen die erbij bedoeld is en nooit zonder.
Een orthese kan van (combinaties van) verschillende materialen gemaakt zijn. Het onderhoud van een orthese verschilt dus van soort tot soort.
Siliconen
Dit materiaal is afwasbaar met water en een niet-agressieve zeep. Spoel en droog het materiaal goed na om zeepresten te verwijderen. Siliconen is een sterk materiaal, maar kan minder goed tegen scherpe voorwerpen. Neem contact op met uw Livit Ottobock Care adviseur zodra u een scheurtje ziet.
Kunststof
Maak kunststof delen regelmatig schoon met een vochtige doek, eventueel met wat schoonmaakmiddel. Gebruik nooit oplosmiddelen zoals aceton, spiritus, wasbenzine of iets dergelijks.
Leer
Leer kunt u schoonmaken met een vochtige doek. Het beste gebruikt u hiervoor kalkvrij water (gedestilleerd of gekookt water). Gebruik Bevestig de sluitbanden op het onderbeen en eventueel daarna op het bovenbeen. Dan sluit u uw schoen en kunt u staan. Heeft uw beenorthese een vergrendelingsysteem, zorg dan dat u uw been volledig strekt en het kniescharnier vergrendeld voor u gaat lopen. geen zeep. Laat het leer drogen aan de lucht en vermijdt langdurig wrijven.
Carbon
Carbon is een zeer sterk en slijtvast materiaal. U kunt het reinigen met water en zeep en laten drogen aan de lucht.
Scharnieren
Scharnieren kunt u insmeren met naaimachineolie. Deze olie is zuurvrij en heeft een hoge zuiverheid.
Voering
De voering in onze valhelmen is gemaakt van schuimmateriaal dat bekleed is met lycra. De voering is van de buitenschaal te scheiden door het loshalen van het klittenband. De voering kan dan heel voorzichtig met de hand, op lage temperatuur en met vloeibaar wasmiddel gewassen worden. De harde schaal kan met een vochtige doek afgenomen worden. Als u de schuimvoering nat maakt, houdt dan rekening met een aanzienlijke droogtijd. Een eventuele tweede voering kan aangeschaft worden. Voor alle materialen en soorten orthesen geldt dat deze goed droog moeten zijn voor deze gedragen kunnen worden. Droog de orthese altijd aan de lucht en nooit op of met een externe warmtebron. Hierdoor kan de orthese zijn vorm verliezen. Ga bij duidelijk zichtbare schade (diepe groef of barst) aan kunststof delen terug naar uw Livit Ottobock Care adviseur. Voor een reparatie of specifieke onderhoudsvragen kunt u ook altijd contact opnemen. Zo kunnen we indien nodig de sluiting van uw orthese vervangen.
In het algemeen geldt voor een orthopedisch hulpmiddel een gewenningstijd. Per soort voorziening is deze gewenningstijd verschillend. Neemt u hiervoor rustig de tijd en laat uw adviseur of arts u uitleggen hoe u de draagtijd opbouwt.
Controleer tijdens de opbouwfase uw lichaamsdeel op drukplekken. Doe dit 25 minuten na het uitdoen van de orthese. Plekken die dan nog behoorlijk rood zijn, noemen we drukplekken en vaak vind u die op de kuit, voet of hak. Dit is een heel normaal verschijnsel. Ziet u deze plekken verschijnen, bouw het dragen van uw orthese dan iets langzamer op. Als de drukpunten na 1 tot 2 weken niet zijn verdwenen, maak dan een afspraak met uw Livit Ottobock Care adviseur.
Door het intensief dragen van uw orthese kan er ongemerkt slijtage optreden. Door slijtage aan bijvoorbeeld de pasvorm, het materiaal of de sluitingen kan de werking van uw hulpmiddel verminderen. Laat uw orthese daarom regelmatig controleren door uw Livit Ottobock Care adviseur. Wij nemen contact met u op voor het plannen van deze controle-afspraak. Heeft u last of vragen, bel ons dan gerust.
De garantietermijn op materiaal- en productiefouten in uw op maat gemaakte orthese is één jaar en gaat in op de datum van aflevering. Als redelijkerwijs aangenomen kan worden dat problemen door anatomische veranderingen zijn/worden veroorzaakt, is de garantieregeling niet van toepassing. Livit Ottobock Care is niet aansprakelijk voor de gevolgen van het onjuist gebruik van, of het aanbrengen van aanpassingen aan, de door haar geleverde producten door andere dan door Livit Ottobock Care als bevoegd erkende personen. Hiermee vervalt tevens de garantieregeling.
Er is vaak veel meer mogelijk dan u denkt. We helpen u graag op weg bij het vinden van de snelste weg naar uw sportwens, zodat u snel lekker kunt gaan bewegen en sporten. Bespreek de mogelijkheden met uw orthopedisch adviseur. Hij of zij kan goed inschatten of uw voorziening geschikt is voor de sport die u in gedachten heeft. Een speciale sportvoorziening is voor de meeste recreatieve vormen van sport echt niet altijd nodig. Vaak kan een goed advies en een kleine aanpassing aan uw dagelijkse voorziening al voldoende zijn.
Er is vaak veel meer mogelijk dan u denkt. We helpen u graag op weg bij het vinden van de snelste weg naar uw sportwens, zodat u snel lekker kunt gaan bewegen en sporten.
Bespreek de mogelijkheden met uw orthopedisch adviseur. Hij of zij kan goed inschatten of uw voorziening geschikt is voor de sport die u in gedachten heeft. Een speciale sportvoorziening is voor de meeste recreatieve vormen van sport echt niet altijd nodig. Vaak kan een goed advies en een kleine aanpassing aan uw dagelijkse voorziening al voldoende zijn.
De meeste EVO’s zijn zo gemaakt dat ze een hoek van ongeveer 30 graden in de enkel kunnen toelaten gezien deze hoek tijdens het gaan wordt gemaakt in de enkel. Bij voetballen zijn deze uitslagen groter, waardoor uw EVO kan breken. Hierdoor kan u opeens zonder EVO komen te zitten. Er zijn wel een paar EVO’s die deze hoeksveranderingen wel aankunnen en betaalbaar zijn. Vraag aan uw orthopedisch adviseur advies hierover.
In sommige situaties wordt een EVO voor de nacht vergoed tegen contracturen. Als dit ook noodzakelijk is, kan Livit Ottobock Care deze zo uitvoeren dat hij geen water opneemt en er een looprubber onder komt.
U kunt het kunststof deel van de orthese schoonmaken met water of een sopje. Soms is de orthesevoorzien van een leren schoentje, let erop dat die tijdens het schoonmaken niet nat wordt. Verder is er geen onderhoud nodig.
U kunt het kunststof deel van de orthese schoonmaken met water of een sopje. Soms is de orthese voorzien van een leren schoentje, let erop dat die tijdens het schoonmaken niet nat wordt. Verder is er geen onderhoud nodig.
Voor het aanmeten komen u en uw kind naar één van de Livit Ottobock Care Centers. Er zijn twee of drie afspraken nodig voordat uw kind de orthese kan gaan dragen. Bij de eerste afspraak wordt in samenwerking met de arts het looppatroon en de spierspanning beoordeeld. Daarna wordt de orthese aangemeten door een gipsafdruk van het been te maken en/of door maten op te nemen. Dit duurt zo’n dertig minuten. Het is belangrijk dat u de schoenen die uw kind wil gaan dragen met de orthese bij u heeft op deze afspraak. Of dat u de hielheffing van de schoen weet. Als de orthese zonder binnenschoen wordt besteld, kunt u de orthese binnen twee weken afhalen.
Voor het aanmeten komen u en uw kind naar één van de Livit Ottobock Care Centers. Er zijn twee of drie afspraken nodig voordat uw kind de orthese kan gaan dragen. Bij de eerste afspraak wordt in samenwerking met de arts het looppatroon en de spierspanning beoordeeld. Daarna wordt de orthese aangemeten door een gipsafdruk van het been te maken en/of door maten op te nemen. Dit duurt zo’n dertig minuten.
Het is belangrijk dat u de schoenen die uw kind wil gaan dragen met de orthese bij u heeft op deze afspraak. Of dat u de hielheffing van de schoen weet. Als de orthese zonder binnenschoen wordt besteld, kunt u de orthese binnen twee weken afhalen. Als er wel een binnenschoen is besteld, komt u eerst terug voor een pasafspraak. Dit duurt zo’n vijftien minuten. Eén week daarna wordt een laatste check gedaan en kan uw kind de orthese gaan dragen.