Redressiehelm babyhelm

Voor een symmetrisch hoofdje

Een redressiehelm is een babyhelm die gebruikt kan worden om het afgeplatte hoofd van een baby of jong kind (plagiocefalie en brachycefalie) te corrigeren. Dit corrigeren gebeurt niet door druk, maar door het toelaten van groei bij de afvlakking. De redressiehelm sluit namelijk aan bij gebieden waar geen groei gewenst is, maar ligt af van de gebieden waar groei wel toegelaten moet worden. Hierdoor verdwijnt de platte kant van het hoofdje en wordt het ronder. Wij maken de redressiehelm op maat in onze werkplaats, hiervoor kan een orthopedisch adviseur de maten van uw kind opnemen.

Wat krijgt u vergoed? Maak een afspraak

Informatie over de redressiehelm babyhelm

De redressiehelm, ook wel babyhelm genoemd, zorgt ervoor dat de schedel van een baby in de goede richting groeit. Hierdoor krijgt de pasgeboren baby een ronder hoofdje in plaats van plat. De helm kan worden aangemeten wanneer de baby tussen de vijf en zeven maanden oud is. Livit Ottobock Care heeft een gepatenteerd groeilagen-systeem bedacht voor de redressiehelm. De helm kan daardoor in één keer aangemeten worden. Naarmate het hoofdje van de baby groeit, worden de afmetingen bijgesteld. De gehele periode kan dezelfde helm worden gebruikt en hoeft het product niet vervangen te worden. Bij het maken van de redressiehelm wordt gelet op het draagcomfort. Hierdoor heeft uw baby geen last van het dragen van de redressiehelm. Verder is de helm verkrijgbaar in verschillende kleuren en dessins.

https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=48 Orthesen
Orthesen
10
8,5
1002 beoordelingen

Bij welke klachten helpt een redressiehelm babyhelm?

Pasgeboren baby’s liggen soms in een voorkeurshouding. Daardoor kan hun schedel, die nog zacht en flexibel is, aan één kant plat worden. Ongeveer acht op de tien baby’s ontwikkelt zo een voorkeurshouding: een houding waarbij een baby meer dan 75 procent van de tijd met zijn hoofd dezelfde kant op ligt. Er zijn verschillende vormen van afgeplatte hoofdje bij baby’s: plagiocefalie, en brachycefalie. Bij plagiocefalie (‘plagio’ betekent plat en ‘cefalie’ betekent hoofd) is er een afplatting aan één kant van het hoofd: rechts of links. Als de afplatting op de achterkant van het hoofd zit, is er sprake van brachycefalie, dat ‘een kort hoofd’ betekent.

Een afgeplat hoofdje heeft in geval van plagio- of brachycefalie geen gevolgen voor de ontwikkeling van de hersenen. Kinderen met een afgeplat hoofdje ontwikkelen zich gelukkig net zo goed als kinderen zonder afgeplat hoofdje. Een afgeplat hoofd kan echter wel cosmetische gevolgen hebben. De stand van de oren kan bijvoorbeeld ongelijk worden door de afplatting van de achterkant van het hoofd. Bij heel ernstige gevallen kunnen soms ook de kaak en de wangen vervormd raken. In geval van craniosynostose afwijkingen dient er wel operatief te worden ingegrepen waarna redressiehelm therapie zorgt voor begeleiding van de juiste groei na de operatie.

Een redressiehelm babyhelm kan in verschillende uitvoeringen en materialen worden geleverd. Uw orthopedisch adviseur kan u hierover voorlichten.

Aanmeten van een redressiehelm babyhelm

Redressiehelm aanmeten stap 1 

Tijdens uw eerste afspraak met ons maakt u kennis met een van onze orthopedisch adviseurs. Samen bespreken we uw hulpvraag en nemen we de informatie door die uw arts heeft vermeld in de verwijsbrief. Daar nemen we alle tijd voor. Met de informatie van uw specialist en uw verhaal bekijken we wat de beste oplossing is. Daarnaast geven we advies over de vergoeding en leggen we allerlei gegevens vast.

Tijdens deze eerste afspraak meten we ook de redressiehelm babyhelm aan. We nemen de maten van het hoofdje van uw baby en kijken welke helm het beste bij uw probleem past. We maken een afdruk van het hoofdje van uw baby door middel van een cast, gips of via een scan. Aan de hand van de maten, maken wij de redressiehelm.

De orthopedisch adviseur maakt een pasafspraak met u over 2 a 3 weken.

Redressiehelm aanmeten stap 2 

Tijdens de pas- en afleverafspraak controleren we of uw redressiehelm goed past en comfortabel zit. We doen de redressiehelm bij uw baby op. Tijdens deze afspraak leggen wij u uit hoe u de helm moet gebruiken en schoon kunt maken. Ook maken wij een controleafspraak. Eventueel op een technisch spreekuur met uw voorschrijvend arts erbij.

Gebruikshandleiding redressiehelm babyhelm

De draagtijd van de redressiehelm babyhelm wordt door de voorschrijvende specialist bepaald. Dit is doorgaans een halfjaar, vanaf de zesde tot en met de twaalfde levensmaand. De redressiehelm van Livit Ottobock Care heeft weinig onderhoud nodig en er is meestal maar één exemplaar nodig voor de gehele therapie.

In geval van een helm na operatie bij craniosynostose, is de draagtijd op advies van de behandelend specialist. Vaak wordt de behandeling dan al gestart bij 3 maanden.

Warmteregulering

De warmteregulering van het menselijk lichaam vindt, zeker bij jonge kinderen, voor een groot deel plaats via het hoofd. Een helm belemmert deze warmteregulering voor een deel. De Livit Ottobock Care redressiehelm is daarom voorzien van ventilatiegaten. De eerste 14 dagen dat de helm gedragen wordt, transpireert uw baby waarschijnlijk het meest. Kleed in die periode uw baby dus wat minder warm aan. Transpireren is niet erg, zolang uw baby maar geen koorts krijgt.

Let op: Bij koorts moet u de helm direct afdoen!

Onderhoud redressiehelm babyhelm

De redressiehelm babyhelm kan schoongemaakt worden als u uw baby in bad doet of doucht. De helm mag dan af en kan met alcohol (70%), Dettol of lotiondoekjes worden gereinigd.

Wennen redressiehelm babyhelm

De redressiehelm babyhelm wordt (uiteindelijk) minstens 23 uur per dag gedragen. Hier wordt naartoe gewerkt met behulp van een zogenaamd opbouwschema. Door dit schema van draagtijden aan te houden, went de huid langzaam aan de helm. Begin door om de 2 uur de helm voor 15 minuten af te zetten. Als dit goed gaat verlengt u de draagtijd steeds met 2 uur, dus de volgende stap is om de helm in blokken van 4 uur te dragen, daarna van 6 uur, etc. Houd steeds 15 minuten pauze tussen de draagtijden en blijf opbouwen tot de helm 23 uur per dag gedragen wordt.

 • Als uw baby slaapt dan hoeft u hem of haar niet wakker te maken voor de 15 minuten pauze.
 • Heeft uw baby een gevoelige huid, bouw dan langzamer op door bijvoorbeeld met een draagtijd van een uur te starten.
 • De eerste nachten slaapt uw baby nog zonder helm. Pas bij de derde of vierde dag kan de helm ook ’s nachts op, afhankelijk van de gewenning.
 • Als gevolg van druk van de helm kan er op de hoofdhuid, kin en /of nek een rode plek ontstaan. Verdwijnt deze na een kwartier afzetten, dan kan de helm weer op. Zo niet, wacht dan net zolang tot de plek weg is voor u verder opbouwt.
 • Indien de drukplekken blijven verschijnen en deze niet weggaan na een kwartier dan kan de adviseur extra ruimte maken in de groeilagen. Soms moet u daarvoor op controle komen en soms kunt u zelf een door de adviseur reeds voorbereide (deel)laag verwijderen. Tijdens de afleverafspraak zal de adviseur u daarover informeren.

Blijf de huid controleren!

Producthandleiding

 

Garantie redressiehelm babyhelm

De redressiehelm babyhelm voldoet aan de essentiële eisen van de Europese Verordening (EU) 2017/745 betreft medische hulpmiddelen. Op grond van de classificatiecriteria (bijlage VIII) van deze richtlijn, is dit product ingedeeld in risicoklasse I. Livit Ottobock Care heeft voor redressiehelmen een conformiteitsverklaring afgegeven en een uniek product nummer (Basic-UDI) toegewezen aan de producten in deze productgroep.

De garantietermijn op materiaal- en productiefouten in uw op maat gemaakte redressiehelm is één jaar en gaat in op de datum van aflevering. Als redelijkerwijs aangenomen kan worden dat problemen door anatomische veranderingen zijn/worden veroorzaakt, is de garantieregeling niet van toepassing. Livit Ottobock Care is niet aansprakelijk voor de gevolgen van het onjuist gebruik van, of het aanbrengen van aanpassingen aan, de door haar geleverde producten door andere dan door Livit Ottobock Care als bevoegd erkende personen. Hiermee vervalt tevens de garantieregeling.

Niet tevreden?

Wij streven naar 100% klanttevredenheid en vragen u uw opmerkingen of klachten altijd te melden. Het liefst bij de betreffende Livit Ottobock Care medewerker. Heeft dit onvoldoende resultaat opgeleverd? Dan verwijzen wij u naar onze klachtenprocedure op livit.nl/klachtafhandeling. Wij zoeken zo snel mogelijk naar een passende oplossing voor u.

Wet- en regelgeving

Alle medische hulpmiddelen moeten binnen de Europese Unie (EU) voldoen aan de Medical Device Regulation (MDR). Om dit aan te tonen is het in bepaalde gevallen mogelijk om een CE-markering aan het product toe te voegen.
Alleen volledig naar maat gemaakte producten hoeven deze CE-markering niet te hebben.
Voor alle producten van Livit Ottobock Care geldt dat deze voldoen aan de wettelijke eisen van de Medical Device Regulation.

Vind een Livit orthesen en braces locatie bij u in de buurt

Met meer dan 153 locaties vindt u altijd een locatie bij u in de buurt

Wordt uw behandeling door uw verzekering vergoed?

Selecteer uw verzekeraar om te kijken of u vergoed wordt

Veelgestelde vragen

 • De kosten van een orthese hangen af van de uitvoering waarvoor wordt gekozen. Er zijn grote verschillen tussen confectie- en maatwerkoplossing, en tussen verschillende materialen. Wilt u meer duidelijkheid over kosten? Maak dan een afspraak met een van onze adviseurs.

  De kosten van een orthese hangen af van de uitvoering waarvoor wordt gekozen. Er zijn grote verschillen tussen confectie- en maatwerkoplossing, en tussen verschillende materialen. Wilt u meer duidelijkheid over kosten? Maak dan een afspraak met een van onze adviseurs.

 • Voor het aanmeten komen u en uw kind naar één van de Livit Ottobock Care Centers. Er zijn twee of drie afspraken nodig voordat uw kind de orthese kan gaan dragen. Bij de eerste afspraak wordt in samenwerking met de arts het looppatroon en de spierspanning beoordeeld. Daarna wordt de orthese aangemeten door een gipsafdruk van het been te maken en/of door maten op te nemen. Dit duurt zo’n dertig minuten.
  Het is belangrijk dat u de schoenen die uw kind wil gaan dragen met de orthese bij u heeft op deze afspraak. Of dat u de hielheffing van de schoen weet. Als de orthese zonder binnenschoen wordt besteld, kunt u de orthese binnen twee weken afhalen.

  Voor het aanmeten komen u en uw kind naar één van de Livit Ottobock Care Centers. Er zijn twee of drie afspraken nodig voordat uw kind de orthese kan gaan dragen. Bij de eerste afspraak wordt in samenwerking met de arts het looppatroon en de spierspanning beoordeeld. Daarna wordt de orthese aangemeten door een gipsafdruk van het been te maken en/of door maten op te nemen. Dit duurt zo’n dertig minuten. 

  Het is belangrijk dat u de schoenen die uw kind wil gaan dragen met de orthese bij u heeft op deze afspraak. Of dat u de hielheffing van de schoen weet. Als de orthese zonder binnenschoen wordt besteld, kunt u de orthese binnen twee weken afhalen. Als er wel een binnenschoen is besteld, komt u eerst terug voor een pasafspraak. Dit duurt zo’n vijftien minuten. Eén week daarna wordt een laatste check gedaan en kan uw kind de orthese gaan dragen.

 • U kunt bij ons terecht voor orthopedische schoenen en schoenaanpassingen, veiligheidsschoenen, steunzolen, steunkousen en therapeutisch elastische kousen, orthesen en braces, bandages, prothesen en redressiehelmen. 

  U kunt bij ons terecht voor orthopedische schoenen en schoenaanpassingen, veiligheidsschoenen, steunzolen, steunkousen en therapeutisch elastische kousen, orthesen en braces, bandages, prothesen en redressiehelmen

 • De garantietermijn op materiaal- en productiefouten in uw orthese is één jaar. Voor producten die niet door Livit Ottobock Care worden gemaakt, zijn de garantievoorwaarden van de fabrikant van toepassing.

  De garantietermijn op materiaal- en productiefouten in uw orthese is één jaar. Voor producten die niet door Livit Ottobock Care worden gemaakt, zijn de garantievoorwaarden van de fabrikant van toepassing.

 • U kunt het kunststof deel van de orthese schoonmaken met water of een sopje. Soms is de orthesevoorzien van een leren schoentje, let erop dat die tijdens het schoonmaken niet nat wordt. Verder is er geen onderhoud nodig.

  U kunt het kunststof deel van de orthese schoonmaken met water of een sopje. Soms is de orthese voorzien van een leren schoentje, let erop dat die tijdens het schoonmaken niet nat wordt. Verder is er geen onderhoud nodig.

 • Gemiddeld gaat een orthese 2 jaar mee, afhankelijk van het type orthese, de uitvoering en de intensiteit van het gebruik van het hulpmiddel. Vervanging van uw orthese na deze gebruikstermijn wordt vaak door uw zorgverzekeraar vergoed. Uw orthopedisch adviseur zal u hierover informeren.

  Gemiddeld gaat een orthese 2 jaar mee, afhankelijk van het type orthese, de uitvoering en de intensiteit van het gebruik van het hulpmiddel. Vervanging van uw orthese na deze gebruikstermijn wordt vaak door uw zorgverzekeraar vergoed. Uw orthopedisch adviseur zal u hierover informeren.

 • Er is vaak veel meer mogelijk dan u denkt. We helpen u graag op weg bij het vinden van de snelste weg naar uw sportwens, zodat u snel lekker kunt gaan bewegen en sporten. 
  Bespreek de mogelijkheden met uw orthopedisch adviseur. Hij of zij kan goed inschatten of uw voorziening geschikt is voor de sport die u in gedachten heeft. Een speciale sportvoorziening is voor de meeste recreatieve vormen van sport echt niet altijd nodig. Vaak kan een goed advies en een kleine aanpassing aan uw dagelijkse voorziening al voldoende zijn. 

  Er is vaak veel meer mogelijk dan u denkt. We helpen u graag op weg bij het vinden van de snelste weg naar uw sportwens, zodat u snel lekker kunt gaan bewegen en sporten. 

  Bespreek de mogelijkheden met uw orthopedisch adviseur. Hij of zij kan goed inschatten of uw voorziening geschikt is voor de sport die u in gedachten heeft. Een speciale sportvoorziening is voor de meeste recreatieve vormen van sport echt niet altijd nodig. Vaak kan een goed advies en een kleine aanpassing aan uw dagelijkse voorziening al voldoende zijn. 

 • Een orthese van siliconen is veel gemakkelijker schoon te houden dan een orthese van bijvoorbeeld leer. De orthese is afwasbaar met water en een niet-agressieve zeep. Spoel de orthese goed na om zeepresten te verwijderen. Droog goed af. Siliconen is een sterk materiaal, maar kan minder goed tegen scherpe voorwerpen. Een gescheurde orthese kan meestal nog gerepareerd worden, mits de orthese niet te oud is. Bel ons voor een afspraak als u scheurtjes ontdekt. Wij kunnen de orthese dan repareren. Wij kunnen ook de sluiting van uw orthese vernieuwen als deze verder nog goed zit en werkt. 

  Een orthese van siliconen is veel gemakkelijker schoon te houden dan een orthese van bijvoorbeeld leer. De orthese is afwasbaar met water en een niet-agressieve zeep. Spoel de orthese goed na om zeepresten te verwijderen. Droog goed af. Siliconen is een sterk materiaal, maar kan minder goed tegen scherpe voorwerpen. Een gescheurde orthese kan meestal nog gerepareerd worden, mits de orthese niet te oud is. Bel ons voor een afspraak als u scheurtjes ontdekt. Wij kunnen de orthese dan repareren. Wij kunnen ook de sluiting van uw orthese vernieuwen als deze verder nog goed zit en werkt. 

 • Als uw arts de orthese heeft voorgeschreven en u het hulpmiddel permanent gebruikt (de orthese is noodzakelijk bij uw algemene dagelijkse activiteiten), dan worden de kosten voor het hulpmiddel doorgaans vergoed door uw zorgverzekeraar. Hou wel rekening met het verplichte eigen risico dat u bij uw zorgverzekering heeft. Dat betekent dat de kosten pas vergoed worden, nadat u het volledige eigen risico hebt betaald. De zorg van uw huisarts telt niet mee voor het eigen risico. Uiteraard dienen wij de factuur voor uw orthese in bij uw zorgverzekeraar.

  Als uw arts de orthese heeft voorgeschreven en u het hulpmiddel permanent gebruikt (de orthese is noodzakelijk bij uw algemene dagelijkse activiteiten), dan worden de kosten voor het hulpmiddel doorgaans vergoed door uw zorgverzekeraar. Hou wel rekening met het verplichte eigen risico dat u bij uw zorgverzekering heeft. Dat betekent dat de kosten pas vergoed worden, nadat u het volledige eigen risico hebt betaald. De zorg van uw huisarts telt niet mee voor het eigen risico. Uiteraard dienen wij de factuur voor uw orthese in bij uw zorgverzekeraar. Deze stuurt u vervolgens een factuur als u uw eigen risico nog niet volledig hebt betaald. In de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering staan de precieze vergoedingen die u ontvangt. Uw adviseur zal u er meer over vertellen tijdens uw afspraak. Vraagt u zelf een orthese (brace, spalk of bandage) aan, zonder verwijzing van uw arts, dan zijn de kosten voor eigen rekening. 

  Meer weten over de vergoeding van een specifieke orthese? Bekijk dan onze vergoedingenwijzer.

 • In sommige situaties wordt een EVO voor de nacht vergoed tegen contracturen. Als dit ook noodzakelijk is, kan Livit Ottobock Care deze zo uitvoeren dat hij geen water opneemt en er een looprubber onder komt.

  In sommige situaties wordt een EVO voor de nacht vergoed tegen contracturen. Als dit ook noodzakelijk is, kan Livit Ottobock Care deze zo uitvoeren dat hij geen water opneemt en er een looprubber onder komt.

Bekijk alle veelgestelde vragen
“‘Wat ben ik blij dat ik naar mijn eigen gevoel heb geluisterd!’”

Verhaal van Jazzlyn

Alle ervaren ouders zullen het bevestigen; jong ouderschap kent veel vreugde en euforie, maar ook veel angst en onzekerheid. En de roze wolk van een ideale bevalling en kraamtijd bestaan voornamelijk in films. Ook Sabrine kan dit bevestigen. Haar dochtertje Jazzlyn werd eind 2023 een jaar en is inmiddels een blije, gezonde baby. Maar haar eerste levensjaar was pittig: ‘Wat ben ik blij dat ik naar mijn eigen gevoel heb geluisterd!’

Bekijk het hele verhaal