Brachycefalie

Brachycefalie houdt in dat de vorm van de schedel afwijkt. Het is meer afgeplat dan normaal. Doordat de schedel van een pasgeboren baby nog week is, kan het gemakkelijk vervormen. Dit gebeurt als een baby te veel in dezelfde houding ligt.

Wat is brachycefalie?

Brachycefalie houdt in dat de vorm van de schedel afwijkt. Het is meer afgeplat dan normaal. Doordat de schedel van een pasgeboren baby nog week is, kan het gemakkelijk vervormen. Dit gebeurt als een baby te veel in dezelfde houding ligt.

Symptomen bij brachycefalie

Onderstaand ziet u de symptomen die brachycefalie met zich meebrengt:  

  • Afgeplat hoofdje.  
  • Bolling van het voorhoofd.  
  • Asymmetrisch gezicht.  
  • De nek staat scheef.  

Oorzaken van brachycefalie

Er zijn verschillende oorzaken waardoor brachycefalie kan ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan de ligging van de baby. Als baby’s te veel op hun rug liggen, kan de achterkant van het hoofdje platter worden en ontstaat er een afwijking van de schedel.  

Kinderen gaan vaak in hun voorkeurshouding liggen. Ze draaien hun hoofd tijdens het liggen naar links of rechts. Hierdoor wordt er meer druk uitgeoefend op de ene kant van het hoofdje dan op de andere kant, waardoor ook een afwijking van de schedel kan ontstaan.  

Behandeling bij brachycefalie

Vaak is er geen behandeling nodig, omdat het afgeplatte hoofdje vanzelf verdwijnt. Soms wordt er wel voor een behandeling gekozen met een redressiehelm. De redressiehelm, ook wel babyhelm genoemd, zorgt ervoor dat de schedel van een baby in de goede richting groeit. Hierdoor krijgt de pasgeboren baby een ronder hoofdje in plaats van plat. De helm kan worden aangemeten wanneer de baby tussen de vijf en zeven maanden oud is.  

Verder is verstandig om te letten op de ligging en houding van de baby. Zorg ervoor dat de voorkeurshouding wordt vermeden. Dit kunt u bijvoorbeeld doen om speelgoed aan de andere kant van de voorkeurskant te leggen, zodat de baby de andere kant op draait.  

Fysiotherapie kan ook een optie zijn. Een fysiotherapeut kan adviezen en oefeningen geven waardoor uw baby kan herstellen van brachycefalie. Fysiotherapie heeft vooral zin in de eerste maanden na de geboorte van de baby, omdat het vooral dan het hoofdje nog week is en gemakkelijk van stand kan veranderen.  

Welke producten kunnen helpen

De redressiehelm begeleidt de groei van het hoofdje bij baby’s met een schedelvervorming of een afgeplat schedeltje.  


Een greep aan relevante hulpmiddelen

Over Livit Ottobock Care

Wij zijn Livit Ottobock Care, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

Vragen? Chat met onze klantenservice
CTNNB syndroom

Kinderrevalidatie: onze expertise

Wij werken binnen Livit Ottobock Care met een expertiseteam kinderrevalidatie. Dit team bestaat uit collega’s die allemaal vanuit hun eigen discipline een brede ervaring hebben met aanmeten en vervaardigen orthopedische hulpmiddelen voor kinderen. Maar ook met het begeleiden van kinderen en hun ouders tijdens het traject.

Lees meer

Vind een Livit locatie bij u in de buurt

Met meer dan 155 locaties vindt u altijd een vestiging bij u in de buurt

Wordt uw behandeling door uw verzekering vergoed?

Selecteer uw verzekeraar om te kijken of u vergoed wordt