Protheseteam Eindhoven – Blixembosch

Uw eigen protheseteam in Eindhoven

Wij zijn het protheseteam van Livit Ottobock Care Eindhoven, uw lokale team van prothesemakers die samenwerken met Blixembosch Revalidatie om u te ondersteunen bij uw revalidatieproces. Wij begrijpen dat een amputatie een ingrijpende gebeurtenis is die uw leven kan veranderen, daarom zijn wij er om u te ondersteunen tijdens uw revalidatieproces door middel van op maat gemaakte protheses en persoonlijke zorg. Ons team bestaat uit ervaren professionals die niet alleen deskundig zijn in het maken van protheses, maar ook begaan zijn met uw welzijn.

Bekijk onze locatie Maak een afspraak

Op onze Livit Ottobock Care locatie van Blixembosch Revalidatie in het revalidatiecentrum staan onze prothese adviseurs Bram Swinkels, Luuk van Kreij en Robin van Gestel dagelijks voor u klaar om al uw vragen te beantwoorden. Daarnaast hebben wij ook eigen schoenmakers en kousenconsulenten in huis om u alle benodigde hulp op één plek te kunnen bieden.

Wij kijken ernaar uit persoonlijk kennis met u te maken, dus bel ons gerust voor een afspraak op ons directe nummer 088 -2452511 of stuur een email naar: vestigingeindhovenblixembosch@livit.nl

En bent u momenteel nog niet in de gelegenheid om naar ons toe te komen, dan komen wij uiteraard graag naar u.

 

https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=48 Prothesen
Prothesen
10
9,1
131 beoordelingen

Samenwerking revalidatiecentrum

We werken al 20 jaar nauw samen met Libra Revalidatie Blixembosch en houden gezamenlijke spreekuren met uw artsen. Samen met uw revalidatieteam zorgen we ervoor dat u de beste zorg en ondersteuning krijgt tijdens uw herstelproces. Onze locatie bevindt zich in het revalidatiecentrum.

Ook na uw verblijf in Blixembosch bent u bij Livit Ottobock Care aan het juiste adres. Wij begeleiden u persoonlijk in het gebruik en onderhoud van uw prothese tijdens uw revalidatieproces en daarna. Wij begrijpen we dat uw revalidatie een persoonlijke reis is, en we ondersteunen u graag met zorg en expertise bij elke stap in dit traject.

Revalidatieproces

Met onze jarenlange ervaring op het gebied van aanmeten, vervaardigen en verzorgen van prothesen en andere orthopedische hulpmiddelen, zijn wij in staat om u razendsnel maximaal te ondersteunen in uw bewegingsvrijheid.

Tijdens uw eerste afspraak met ons in Blixembosch Eindhoven maakt u kennis met een van onze prothese adviseurs. Samen bespreken we uw hulpvraag en nemen we de informatie door die uw arts heeft vermeld in de verwijsbrief. Met de informatie van uw specialist en uw verhaal bekijken we wat de beste oplossing is.

Wij meten uw prothese aan door een afdruk te maken van uw stomp door middel van een cast, gips of via een digitale scan. Ook nemen wij allerlei maten van u op. Aan de hand van al uw maten, maken wij uw prothese. Uw prothese adviseur maakt meestal een pasafspraak met u over 2 weken.

Om een prothese op maat te maken die comfortabel en functioneel is, gebruiken wij geavanceerde technologieën. Ons doel is om een prothese te creëren die u vertrouwen geeft en u helpt om weer actief deel te nemen aan het leven.

Onze betrokkenheid stopt niet na de levering van uw prothese. We staan altijd klaar om eventuele vragen te beantwoorden en aanpassingen te doen om ervoor te zorgen dat uw prothese perfect bij u blijft passen. Ook zullen wij jaarlijks de prothese controle.

Vergoeding

Zowel been als armprothesen worden vergoed vanuit de basisverzekering, indien u de prothese noodzakelijk is voor uw dagelijks functioneren. De meest gebruikelijke prothese kunnen we direct leveren zonder overleg met de uw zorgverzekeraar. Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland. Klik hier voor meer informatie per verzekeraar wat er vergoed wordt of vraag uw orthopedisch adviseur.

Sportprothese

Regelmatig bewegen en sporten versterkt niet alleen uw fysieke gestel, maar vergroot ook uw zelfvertrouwen. Wij adviseren u graag over de verschillende sportmogelijkheden en welke voorzieningen hiervoor nodig zijn. Daarnaast helpen we u graag in het traject voor het aanvragen van een vergoedingen voor een sportprothese.

Meer informatie over sportprothese en eventuele vergoedingen, leest u op www.livit.nl/sport of informeer bij uw adviseur.

Onderdelen Prothese

Er zijn verschillende systemen om een beenprothese aan je stomp te bevestigen. Voor alle systemen zijn de belangrijkste onderdelen de liner en de prothesekoker.

Liner

De liner verbindt uw stomp met de prothesekoker en heeft een grote impact op het draagcomfort van uw porthese. De liner is een kous gemaakt van siliconen of gelmateriaal. De liner wordt over je stomp afgerold. Zo ontstaat een vacuüm tussen de stomphuid en de binnenkant van de liner. De prothese wordt bevestigd aan de liner. Ook zorgt de liner voor bescherming van de stomp, waardoor het draagcomfort van je prothese verbetert.

Prothesekoker

De prothese koker is een op maatgemaakte harde koker die over de liner om je stomp wordt geplaatst ter bescherming van de stomp. Aan de prothesekoker zit het onderstel van de prothese bevestigd. Zie de koker als het ophangingssysteem van de beenprothese. Er zijn vijf systemen om de prothesekoker aan een stomp te bevestigen.

 • Pinophanging
 • Vacuümophanging
 • Condylenophanging (anatomische vorm van de stomp)
 • KISS-systeem (klittenbandophanging)
 • Lanyard-ophanging (liner met touwtje)

De ’juiste’ ophanging is afhankelijk van je stompvorm, stomplengte, je gezondheid, spierkracht en persoonlijke wensen. Met de juiste ophanging voorkom je dat de prothese afzakt en kost lopen zo min mogelijk energie. Vraag je adviseur wat voor jou de beste oplossing is. Iedere beenprothese heeft een koker, een voet, verbindende elementen (de adapters) en vaak ook een cosmetische cover. Een protheseknie- en heupgewricht kunnen ook onderdeel van de prothese zijn, afhankelijk van het amputatieniveau.

Adapter

De adapter is een bevestigingsstuk op protheseonderdelen. Hierdoor kunnen de protheseonderdelen eenvoudig en nauwkeurig ten opzichte van elkaar in de juiste positie gebracht worden. Een goede uitlijning van de prothese is heel belangrijk voor het energieverbruik dat de prothese van u vraagt.

Stompsokken

Stompsokken passen over de amputatiestomp en maken het dragen van een prothese comfortabeler. Stompsokken worden ook stompkousen genoemd.

Cosmetische prothesecover

Bij een beenprothese kunt u kiezen voor een cosmetische cover met een natuurlijke of juist hightech uitstraling. Naast de keuze voor de uitstraling die bij u past, zorgt de cover ook voor een beenvolume gelijk aan het gezonde been. De cover wordt pas in het laatste stadium aan de prothese toegevoegd.

De ‘natuurlijke’ cover is gemaakt van schuim en is beschikbaar in verschillende huidskleuren. Uw orthopedisch adviseur probeert het beenvolume zo natuurlijk mogelijk te krijgen. Toch is een cosmetische cover niet hetzelfde als een anatomisch gevormde siliconen beenovertrek. Die laatste wordt compleet op maat gemaakt en heeft een levensechte uitstraling.

Steeds vaker kiezen mensen voor een hightech uitstraling met een kunststof cover. Deze covers beschermen de (meer geavanceerde) prothesen tegen beschadigingen en slijtage. De cover is afgestemd op de prothese en hierdoor wordt de bewegingsvrijheid van de prothese behouden.

Prothesevoet

Voor welke beenprothese u ook gaat, er is altijd sprake van een prothesevoet. Deze worden ontworpen met het doel om de menselijke voetfuncties na te bootsen. Wanneer iemand niet meer mobiel is, is de functie van een prothesevoet vooral cosmetisch van aard: de voet moet eruit zien als een ‘echte’ voet.

De meeste mensen zien hun prothesevoet nooit zonder de cosmetische voetovertrek, de buitenkant.

Voetovertrek

De voetovertrek heeft twee belangrijke functies: het laat uw prothesevoet eruit zien als een ‘gewone’ voet én het vult de ruimte in uw schoen. Er zijn meerdere huidskleuren en maten beschikbaar. Eenvoudigere voetovertrekken hebben vaak wat minder details, zoals de tenen. Hoogwaardige voetovertrekken hebben meestal meer levensechte huidskleuren en tenen.

Lees hier meer over het bevestigen van een onderbeenprothese en lees hier meer over het bevestigen van een bovenbeenprothese.

Onderhoud Prothese

Hierbij delen we graag tips voor het onderhoud van uw prothese.

Koker

 • Maak de koker dagelijks schoon met een vochtige doek. Wil je de koker intensief reinigen, dan kun je eventueel gebruik maken van een desinfecterend middel. Zorg er dan wel voor dat je aansluitend de koker nogmaals goed schoonmaakt met een vochtige doek. Is je koker bekleed, bijvoorbeeld met leer, gebruik dan geen alcohol, water of zeep.
 • Laat de koker goed drogen voordat je de prothese aantrekt.

Liner

 • Gebruik je een liner met een pinsysteem, dan raden wij je aan de adapter van het pinsysteem (in de koker) eenmaal per week goed uit te zuigen met de stofzuiger.
 • Maak ook de binnenkant van de liner elke avond schoon. Gebruik hiervoor altijd ongeparfumeerde zeep. Parfum kan namelijk schade veroorzaken aan het materiaal van de liner en zo huidirritatie veroorzaken.
 • Spoel na het schoonmaken de liner af met lauw water, tot alle zeepresten verdwenen zijn.
 • Tot slot dep je de liner droog met een stofvrije doek en laat je de liner verder drogen op de plastic standaard, met de stoffen bekleding aan de buitenkant.
 • Stel de liner nooit langdurig bloot aan hitte, van verwarming of zonlicht. Het materiaal waarvan de prothese gemaakt is, kan daar niet goed tegen.

Algemeen

 • Haal je prothese niet zelf uit elkaar. De onderdelen zijn door een deskundige op een speciale manier aan elkaar bevestigd.
 • Is er iets met je prothese aan de hand, probeert het dan niet zelf op te lossen, maar neem contact op met je Livit Ottobock Care adviseur.
 • Je prothese is zo gemaakt dat deze bestand is tegen dezelfde krachten als normale menselijke ledematen. Teveel kracht kan schade veroorzaken aan je prothese. Heb je een beroep, of beoefen je een sport waar veel krachten aan te pas komen, meld dit dan al bij het aanmeten.

Contact & Locaties

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met een van onze adviseurs op telefoonnummer 088 – 245 2511 of stuur een e-mail naar vestigingeindhovenblixembosch@livit.nl.

U kunt terecht op onze locatie Eindhoven Blixembosch, Toledolaan 2a of klik hier voor een overzicht van andere locaties in de buurt van Eindhoven. Onze locatie bevindt zich in het revalidatiecentrum.

Wordt uw behandeling door uw verzekering vergoed?

Selecteer uw verzekeraar om te kijken of u vergoed wordt

Veelgestelde vragen

 • U kunt bij ons terecht voor orthopedische schoenen en schoenaanpassingen, veiligheidsschoenen, steunzolen, steunkousen en therapeutisch elastische kousen, orthesen en braces, bandages, prothesen en redressiehelmen. 

  U kunt bij ons terecht voor orthopedische schoenen en schoenaanpassingen, veiligheidsschoenen, steunzolen, steunkousen en therapeutisch elastische kousen, orthesen en braces, bandages, prothesen en redressiehelmen

 • Een prothese wordt aangemeten door een afdruk te maken van je stomp. Dit gebeurt met behulp van een gipsmodel, een digitale scan, of met een maatname. Afhankelijk van het type prothese dat je nodig hebt, duurt dat één tot twee uur. 
  Aansluitend maken wij een pasafspraak met je. Die vindt twee weken na het aanmeten plaats. Tijdens het passen controleren wij de pasvorm en de stand zorgvuldig en stellen die waar nodig bij. 

  Een prothese wordt aangemeten door een afdruk te maken van je stomp. Dit gebeurt met behulp van een gipsmodel, een digitale scan, of met een maatname. Afhankelijk van het type prothese dat je nodig hebt, duurt dat één tot twee uur. 
  Aansluitend maken wij een pasafspraak met je. Die vindt twee weken na het aanmeten plaats. Tijdens het passen controleren wij de pasvorm en de stand zorgvuldig en stellen die waar nodig bij. 

  Past de prothese goed, dan ga je samen met je fysiotherapeut oefenen met je nieuwe prothese. Tijdens deze oefenfase leer je zelfstandig omgaan met je prothese en wordt deze optimaal afgesteld. Hoe lang het oefentraject duurt, verschilt per prothese en per persoon. 

  Goed om te weten 

  Bij aflevering van je prothese krijg je informatie over het onderhoud en is er volop ruimte om al je vragen te stellen. We maken een vervolgafspraak met je om te bespreken hoe het met je gaat en of de prothese aan je verwachtingen voldoet. 

  Meer weten? 

  Bekijk onze pagina’s met video’s over het de verschillende onderdelen van een prothese, over de manieren waarop een prothese bevestigd kan worden. over het sporten met een prothese of over hoe je je prothese het beste kunt onderhouden

 • Een prothese leren dragen kost veel tijd en oefening. Eén van de dingen waar je mee moet leren omgaan is dat je geen gevoel hebt in je prothese. Als je bijvoorbeeld een prothesevoet draagt, voel je niet of je op grind loopt, op gras of op een wiebelige kei. Een prothesevoet geeft die signalen niet door aan je hersenen. Om onveilige situaties te voorkomen, moet je daarom veel oefenen. 

  Een prothese leren dragen kost veel tijd en oefening. Eén van de dingen waar je mee moet leren omgaan is dat je geen gevoel hebt in je prothese. Als je bijvoorbeeld een prothesevoet draagt, voel je niet of je op grind loopt, op gras of op een wiebelige kei. Een prothesevoet geeft die signalen niet door aan je hersenen. Om onveilige situaties te voorkomen, moet je daarom veel oefenen. 

  Een prothese is niet waterbestendig 

  Welke prothese je ook draagt, het is belangrijk dat je weet dat deze niet onder water kan. Om met je prothese te kunnen douchen en zwemmen kun je twee dingen doen: je kunt een speciale badprothese gebruiken of je kunt een beschermhoes dragen om je prothese. Om uitglijden in natte ruimtes te voorkomen kun je ook speciale antislip-voeten gebruiken. 

  Een jaar garantie 

  De garantie op fabricage- en materiaalfouten op je prothese is één jaar. Je adviseur zal er onder alle omstandigheden voor zorgen dat je altijd een goed functionerende prothese heeft. 

  Meer lezen over leven met een prothese? 

  Ga dan naar onze pagina’s over het aanmeten en passen van een prothese, tips voor het goed onderhouden ervan en sporten met een prothese

 • Een prothese is in alle opzichten een kostbaar bezit. Als je je prothese goed onderhoudt, is dat goed voor het draagcomfort en voor de gebruiksduur. Je kunt Livit Ottobock Care natuurlijk altijd om advies vragen. Om je op weg te helpen geven wij je hier alvast een aantal tips.

  Een prothese is in alle opzichten een kostbaar bezit. Als je je prothese goed onderhoudt, is dat goed voor het draagcomfort en voor de gebruiksduur. Je kunt Livit Ottobock Care natuurlijk altijd om advies vragen. Om je op weg te helpen geven wij hieronder alvast een aantal tips. Heb je specifieke vragen over het onderhoud van je prothese? Neem dan contact op met je orthopedisch adviseur. 

  Vijf tips voor het onderhouden van je prothese: 

  Koker 

  • Maak de koker dagelijks schoon met een vochtige doek. Wil je de koker intensief reinigen, dan kun je eventueel gebruik maken van een desinfecterend middel. Zorg er dan wel voor dat je aansluitend de koker nogmaals goed schoonmaakt met een vochtige doek. Is je koker bekleed, bijvoorbeeld met leer, gebruik dan geen alcohol, water of zeep.    
  • Laat de koker goed drogen voordat je de prothese aantrekt.  

  Liner 

  • Gebruik je een liner met een pinsysteem, dan raden wij je aan de adapter van het pinsysteem (in de koker) eenmaal per week goed uit te zuigen met de stofzuiger. 
  • Maak ook de binnenkant van de liner elke avond schoon. Gebruik hiervoor altijd ongeparfumeerde zeep. Parfum kan namelijk schade veroorzaken aan het materiaal van de liner en zo huidirritatie veroorzaken.  
  • Spoel na het schoonmaken de liner af met lauw water, tot alle zeepresten verdwenen zijn. 
  • Tot slot dep je de liner droog met een stofvrije doek en laat je de liner verder drogen op de plastic standaard, met de stoffen bekleding aan de buitenkant. 
  • Stel de liner nooit langdurig bloot aan hitte, van verwarming of zonlicht. Het materiaal waarvan de prothese gemaakt is, kan daar niet goed tegen. 

  Algemeen 

  • Haal je prothese niet zelf uit elkaar. De onderdelen zijn door een deskundige op een speciale manier aan elkaar bevestigd.  
  • Is er iets met je prothese aan de hand, probeert het dan niet zelf op te lossen, maar neem contact op met je Livit Ottobock Care adviseur. 
  • Je prothese is zo gemaakt dat deze bestand is tegen dezelfde krachten als normale menselijke ledematen. Teveel kracht kan schade veroorzaken aan je prothese. Heb je een beroep, of beoefen je een sport waar veel krachten aan te pas komen, meld dit dan al bij het aanmeten. 

  Meer lezen over leven met een prothese? 

  Lees er meer over op onze pagina’s over het aanmeten en passen van een prothese en sporten met een prothese

 • De garantietermijn op fabricage- en materiaalfouten in uw prothese is één jaar.

  De garantietermijn op fabricage- en materiaalfouten in uw prothese is één jaar.

 • Uw adviseur zal ervoor zorgen dat u altijd een functionele en adequate prothese heeft. Bij problemen zal er samen met u bekeken worden of reparatie of (gedeeltelijke) vervanging nodig is.

  Uw adviseur zal ervoor zorgen dat u altijd een functionele en adequate prothese heeft. Bij problemen zal er samen met u bekeken worden of reparatie of (gedeeltelijke) vervanging nodig is.

 • Voor een optimaal draagcomfort van uw prothese en om infecties en andere klachten te voorkomen, is het van belang dat u uw stomp goed verzorgt.
  Om u daarbij te helpen geven wij u graag een aantal tips. Lees er meer over door op de onderstaande button te klikken

  Voor een optimaal draagcomfort van uw prothese en om infecties en andere klachten te voorkomen, is het van belang dat u uw stomp goed verzorgt.
  Om u daarbij te helpen geven wij u graag een aantal tips:

  • Was uw stomp elke dag. Dat kan zonder zeep, of met een milde zeep. Gebruik veel water zodat er geen zeepresten achterblijven. Ook de huid rondom de stomp moet goed schoon en droog blijven om infecties te voorkomen. Bij warm weer is het verstandig om uw stomp vaker te wassen.
  • Het is beter om geen bodymilk of andere huidproducten te gebruiken op uw stomp voordat u de stompkoker of liner aantrekt. Dat kan irritatie veroorzaken. Als u uw prothese niet draagt, bijvoorbeeld ’s nachts, kunt u de stomp wel insmeren. Let op dat u de stomp dan eerst opnieuw wast voordat u uw prothese weer aantrekt.
  • Als u uw prothese niet draagt, adviseren wij u de stomp in te zwachtelen of te omhullen met een elastische kous of met uw liner. Dit zorgt ervoor dat uw stomp in vorm blijft, wat weer van belang is voor het draagcomfort van de prothese. Dit geldt ook als u door omstandigheden lang in bed moet liggen.
  • Controleer uw stomp elke dag op drukplekken. Een drukplek herkent u aan rode plekken op de huid. Vooral als u voor het eerst een prothese draagt moet u hier goed op letten. Vindt u een rode plek die niet binnen enkele dagen verdwijnt, of heeft u een wondje? Neem dan meteen contact op met uw orthopedisch adviseur.

  Meer lezen over leven met een prothese?

  Lees meer op onze pagina’s over het aanmeten en passen van een prothese, sporten met een prothese en tips voor gebruik en onderhoud.

 • Er zijn verschillende systemen om een beenprothese aan je stomp te bevestigen. Voor alle systemen zijn de belangrijkste onderdelen de liner en de prothesekoker. 

  Er zijn verschillende systemen om een beenprothese aan je stomp te bevestigen. Voor alle systemen zijn de belangrijkste onderdelen de liner en de prothesekoker. 

  Liner

  De liner is een kous gemaakt van siliconen of gelmateriaal. De liner wordt over je stomp afgerold. Zo ontstaat een vacuüm tussen de stomphuid en de binnenkant van de liner. De prothese wordt bevestigd aan de liner. Ook zorgt de liner voor bescherming van de stomp, waardoor het draagcomfort van je prothese verbetert. 

  Prothesekoker

  De prothesekoker is een op maatgemaakte harde koker die over de liner om je stomp wordt geplaatst. Aan de prothesekoker zit het onderstel van de prothese bevestigd. Zie de koker als het ophangingssysteem van de beenprothese. Er zijn vijf systemen om de prothesekoker aan een stomp te bevestigen. 

  • Pinophanging 
  • Vacuümophanging 
  • Condylenophanging (anatomische vorm van de stomp) 
  • KISS-systeem (klittenbandophanging) 
  • Lanyard-ophanging (liner met touwtje) 

  De ’juiste’ ophanging is afhankelijk van je stompvorm, stomplengte, je gezondheid, spierkracht en persoonlijke wensen. Met de juiste ophanging voorkom je dat de prothese afzakt en kost lopen zo min mogelijk energie. Vraag je adviseur wat voor jou de beste oplossing is.   

  Lees hier meer over het bevestigen van een onderbeenprothese en lees hier meer over het bevestigen van een bovenbeenprothese.  

  Meer lezen over leven met een prothese?  

  Lees er meer over op onze pagina’s over het aanmeten en passen van een prothese en sporten met een prothese

 • Er zijn een aantal manieren om een bovenbeenprothese te bevestigen, zoals een liner met een rubberring aan de bovenzijde (seal in), een liner met pin, het KISS-systeem of zonder liner.

  Er zijn een aantal manieren om een bovenbeenprothese te bevestigen. 

  Liner met rubberring aan de buitenzijde (seal-in)

  Een rubberring aan de buitenkant van de liner en een uitstootventiel onder in de prothesekoker zorgen samen voor een vacuüm in de koker bij het lopen. Door met alchoholspray in de koker te spuiten gaat instappen met de stroeve rubberring eenvoudiger, kan de lucht via het uitstootventiel naar buiten en maakt de rubberring een vacuüm met de harde koker. De stomp met liner zit dan vast in de koker en kan uitgedaan worden wanneer men de knop op het ventiel ingedrukt houdt. 

  Liner met pin

  De onderbeenprothese wordt aan de liner bevestigd met een pinsysteem. De pin zit aan het uiteinde van de liner. Zodra je in de prothesekoker stapt, klemt de pin vast in een slotmechanisme onder in de koker. Trek de beenprothese uit door op een knop te drukken aan de buitenkant van de prothese. 

  KISS-systeem (klittenbandophanging)

  De liner is voorzien van klittenband. Bij het aantrekken van de beenprothese wordt het klittenband door de bodem van de koker naar buiten getrokken. Het klittenband loopt door een soort trekoog en wordt teruggeslagen op dezelfde band. Aan de bovenzijde van de voorkant van de liner zit een druppelvormig stukje klittenband. Aan de band zit een oog – het trekoog – die aan de liner kleeft. De koker heeft daardoor twee trekogen: één onderin en één aan de bovenkant van de voorzijde. 

  Bovenbeenprothese bevestigen zonder liner

  Het is ook mogelijk de prothese zonder een liner aan de stomp te bevestigen. Zonder een liner gaat de stomp direct in de prothesekoker. Door het zachte spierweefsel van de bovenbeenstomp geeft dit voldoende vacuüm. 

  Vacuüm op de blote huid

  Om de prothese om de blote huid te kunnen dragen, trek je eerst een dubbelwandige aantrekzak van parachutestof om de stomp. Hiermee stap je in de prothesekoker. Terwijl je op de prothese leunt, trek je door het ventielgat de aantrekzak in zijn geheel naar buiten en zit de stomp onder in de prothesekoker. Vervolgens wordt het ventielgat afgesloten met een dop van het uitstootventiel. 

  Meer lezen over leven met een prothese? 

  Ga dan naar onze pagina’s over heet aanmeten en passen van een prothese, tips voor het onderhoud en het sporten met een prothese

 • Er zijn een aantal manieren om een onderbeenprothese te bevestigen, zoals een liner met pin, een liner met een sleeve, een liner met ruberring (seal in), een vacuümsysteem, de lanyard ophanging, met behulp van de stomp (KBM) en de condylenfitting.

  Er zijn een aantal manieren om een onderbeenprothese te bevestigen: 

  Liner met pin

  De onderbeenprothese wordt aan de liner bevestigd met een pinsysteem. De pin zit aan het uiteinde van de liner. Zodra je in de prothesekoker stapt, klemt de pin vast in een slotmechanisme onder in de koker. Trek de beenprothese uit door op een knop te drukken aan de buitenkant van de prothese. 

  Liner met sleeve

  Een sleeve is een extra vacuümkous die wordt afgerold over je stomp en die vastzit aan de buitenkant van de koker. Wanneer je met de liner (zonder pin) in de prothesekoker stapt wordt door de extra kous aan de buitenzijde een vacuüm gecreëerd. Een uitstootventiel onder in de koker perst overtollig lucht uit het systeem tijdens het lopen. 

  Liner met rubberring aan de buitenzijde (seal-in)

  Een rubberring aan de buitenkant van de liner en een uitstootventiel onder in de prothesekoker zorgen samen voor een vacuüm in de koker bij het lopen. Door met alchoholspray in de koker te spuiten gaat instappen met de stroeve rubberring eenvoudiger, kan de lucht via het uitstootventiel naar buiten en maakt de rubberring een vacuüm met de harde koker. De stomp met liner zit dan vast in de koker en kan uitgedaan worden wanneer men de knop op het ventiel ingedrukt houdt. 

  Actief vacuümsysteem

  Net als de liner met sleeve maakt het actieve vacuümsysteem gebruik van een liner zonder pin en een sleeve. Het pompmechanisme in de onderbeenbuis of de prothesevoet onttrekt actief lucht uit de koker tijdens het lopen. 

  Lanyard-ophanging (liner met touwtje)

  De liner wordt door een touwmechanisme aan de koker bevestigd (Lanyard-ophanging). Dit touwtje zit vastgeschroefd aan het uiteinde van de liner die je om je stomp draagt. Het touwtje loopt naar buiten door een opening in de bodem van de prothesekoker. Door aan het touwtje te trekken, wordt de stomp de prothesekoker ingetrokken. Wanneer de stomp juist in de koker zit, zet je het touwtje vast. 

  Onderbeenprothese bevestigen m.b.v. de anatomische vorm van de stomp (KBM-principe)

  Een prothese hoeft niet met een liner bevestigd te worden. Door slim gebruik te maken van de anatomische vorm van de knie kan de prothese aan je stomp bevestigd worden (condylenfitting). 

  Condylenfitting

  Het been is boven de knie net iets smaller dan de knie zelf. Door de kokervorm zo te maken dat die inloopt boven de knie blijft die daaraan hangen: het KBM-principe. Dit systeem heet condylenfitting en maakt gebruik van een zachte binnenkoker met stompsokken en een harde buitenkoker. Voor nog beter houvast of een steviger gevoel kan een extra elastische kous of sleeve gebruikt worden. 

  Meer lezen over leven met een prothese? 

  Ga dan naar onze pagina’s over heet aanmeten en passen van een prothese, tips voor het onderhoud en het sporten met een prothese

Bekijk alle veelgestelde vragen
“'Stap altijd met je goede been uit bed, anders val je om!'”

Verhaal van Jacqueline

Ze was 27 jaar, net getrouwd en niets stond Jacqueline in de weg om een ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’ leven te leiden. Tot die ene bewuste dag ruim 20 jaar geleden, dezelfde dag waarop ook lady Di omkwam. ‘Ik werkte als operator bij een fritesfabriek en had net wat spullen in een goederenlift gezet. De lift leek het niet te doen en zoals je vroeger wel eens een tik op de televisie gaf als die stoorde, zo gaf ik nu een onwillekeurig schopje tegen de lift, waarop deze plots met een vaart naar beneden schoot en bleef hangen. Op mijn bovenbeen.’

Bekijk het hele verhaal