Klauwteen

  Wat is een klauwteen?

klauwteen

Een klauwteen houdt in dat één van de tenen krom staat. Het lijkt op hamertenen, maar er zit wel een verschil tussen de twee aandoeningen. Bij een klauwteen is het eerste en tweede gewricht in het kootje gebogen. Bij een hamerteen is alleen het eerste gewricht gebogen. De stand van de teen wijkt hierdoor nog meer af. Klauwtenen kunnen bij mensen van alle leeftijden voorkomen, maar het wordt vaker gezien bij ouderen. Ook vrouwen hebben vaker last van klauwtenen.

 

  Wat zijn de symptomen van een klauwteen?

Bij klauwtenen is er voornamelijk sprake van pijnklachten. De pijnklachten ontstaan doordat het lichaamsgewicht op een kleiner oppervlak moet steunen. Dit komt door de kromming van de teen. Ook kunt u last krijgen van een stijf gevoel in de teen en pijnklachten tijdens het bewegen. Het kan u daarom moeite kosten om te lopen. Omdat de tenen afwijken, is de kans op een likdoorn of eksteroog groter.

Wat zijn de oorzaken van een klauwteen?

De oorzaak van een klauwteen zijn onduidelijk. Vaak ontstaat het door het dragen van verkeerd schoeisel. Wanneer schoenen bijvoorbeeld te klein zijn, drukken de tenen tegen elkaar. Als u de schoenen voor langere tijd draagt, kan het gebeuren dat de tenen gaan vergroeien. Ook zijn er een aantal factoren waardoor het risico op klauwtenen wordt vergroot:

  Hoe kan een klauwteen behandeld worden?

U kunt naar uw huisarts of podotherapeut gaan als u veel pijnklachten ervaart. Als u lijdt aan diabetes is dit van belang. Een podotherapeut doet onderzoek naar uw voeten en looppatroon. Op basis van dit onderzoek wordt er gekeken welke behandeling het meest bij u past. Zo kunnen er bijvoorbeeld kussentjes onder uw tenen worden geplaatst. De kussentjes forceren de tenen in een rechte stand. Hierdoor ervaart u minder pijn bij het bewegen en wordt het risico op eeltvorming kleiner. De stand van de tenen wordt gecorrigeerd.

Een orthopedisch adviseur kunt orthopedische steunzolen voor u aanmeten die op maat gemaakt worden. De druk wordt dan beter verdeeld over uw voeten. De pijnklachten in de voeten en tenen nemen hierdoor af. Verder wordt u door uw adviseur geadviseerd over het soort schoeisel dat u het beste kunt dragen.

  Wat zijn goede oefeningen bij een klauwteen?

Onderstaande oefeningen kunt u uitvoeren om de pijnklachten te verlichten.

Balletje rollen

Zit op een stoel. Houd uw knieën uit elkaar en laat uw bovenbenen naar voren wijzen. Uw onderbeen staat precies onder uw knie. Leg een klein balletje onder de voorkant van uw voet. Rol de bal rustig naar het begin van uw hiel. Zet hierbij lichte druk uit op het balletje. Rol het balletje vervolgens weer terug naar de voorvoet. Let erop dat uw knie tijdens de oefening niet naar binnen staat. Voer de oefening 10 keer uit en doe hetzelfde voor uw andere voet.

Teenmassage

Smeer uw voeten in met massagecrème. Pak vervolgens de voorkant van uw voet beet. Met uw andere hand pakt u het begin van uw klauwteen vast. Leg uw duim onder de teen en leg een andere vinger bovenop de teen. Masseer de teen voorzichtig terwijl u de klauwteen gestrekt houdt. Herhaal de beweging 5 keer. Besteed tijdens het masseren veel aandacht aan plekken waar het pijn doet.

Over Livit en Blessurewijzer

Wij zijn Livit Orthopedie, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

Onze webshop Blessurewijzer.nl biedt de beste (product)oplossingen. Geselecteerd door zeer ervaren revalidatieartsen, orthopeden, orthopedisch adviseurs en fysiotherapeuten en in de praktijk bewezen door een grote groep dragers.

Gratis voetonderzoek bij Livit

Livit biedt een uitgebreide voetanalyse met deskundig advies van een orthopedisch adviseur.

Maak een afspraak

Kom langs bij Livit

Onze orthopedisch adviseurs kunnen u verder voorlichten over de behandelmogelijkheden voor uw klachten.

cta image

Maak een afspraak met een orthopedisch adviseur

Livit bevindt zich op meer dan 400 locaties in het land, dus er is altijd een locatie bij u in de buurt!

Afspraak maken