Diabetes

Wat is diabetes?

diabetesDiabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is een aandoening waarbij de bloedsuikerspiegel uit balans is. Normaal gesproken zorgt het lichaam er zelf voor dat de suiker die u binnenkrijgt via uw voeding, in uw cellen terecht komt met behulp van het hormoon insuline. Als er echter sprake is van diabetes, dan is er te weinig insuline in het lichaam. Hierdoor kan de bloedsuikerspiegel niet meer goed in evenwicht blijven, wat leidt tot te veel suiker in het bloed.

Maar liefst 1 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes. De vorm van diabetes die het meeste voorkomt is diabetes type 2, wat ook wel ‘ouderdomsdiabetes’ wordt genoemd. Deze vorm wordt gezien bij 90% van alle diabetespatiënten. Bij diabetes type 2 is er te weinig insuline in het lichaam en reageert het lichaam niet goed op insuline. Diabetes type 1 komt minder vaak voor. Dit is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam cellen aanvalt die insuline maken. Deze vorm van diabetes zorgt voor grotere gezondheidsrisico’s.

Diabetes type 1 en diabetes type 2

Insulinetekort ontstaat op verschillende manieren. Daarom worden twee typen diabetes onderscheiden; diabetes type 1 en diabetes type 2.

Diabetes type 1

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Het afweersysteem van het lichaam functioneert niet goed. In plaats van beschermen, vernielt het de cellen die insuline aanmaken. Ongeveer 10% van de diabetespatiënten heeft diabetes type 1.

Diabetes type 2

Bij diabetes type 2 voorziet de insulineproductie niet in de insulinevraag van het lichaam. 90% van de diabetespatiënten heeft diabetes type 2.

Wat zijn de symptomen bij diabetes?

Diabetes heeft veel verschillende soorten symptomen als gevolg. Sommige van deze symptomen lijken op die van andere aandoeningen. Ook is het zo dat diabetes bij sommige patiënten niet of nauwelijks voor klachten zorgt. Dat kan het lastig maken om na te gaan of er sprake is van diabetes. Toch zijn er een aantal symptomen die erop kunnen wijzen dat u mogelijk diabetes heeft. Herkent u onderstaande symptomen? Neem dan contact op met uw zorgverlener voor een test.

 • Een erg vermoeid gevoel.
 • Veel dorst hebben, een droge mond.
 • Veel moeten plassen.
 • Wondjes genezen minder snel.
 • Slechter zicht, wazig zien, oogontsteking.
 • Snelle gewichtsafname.
 • Misselijkheid.
 • Infecties zoals een urineweginfectie.

Wat zijn de oorzaken bij diabetes?

Wat precies de oorzaak is van diabetes is nog niet duidelijk. Wat bekend is, is dat diabetes type 1 erfelijk is bepaald. U kunt deze aandoening niet voorkomen en u kunt er ook niet van genezen. Diabetes type 2 kan aan de andere kant (deels) veroorzaakt worden door de leefstijl. Onderstaande oorzaken kunnen het risico op diabetes type 2 vergroten:

 • Roken
 • Overmatig alcoholgebruik
 • (Ernstig) overgewicht
 • Te weinig lichaamsbeweging
 • Erfelijke aanleg
 • Ongezonde voeding

Diabetes type 2 komt vaker voor bij mensen ouder dan 40 jaar. Bovenstaande oorzaken kunnen de kans op deze aandoening vergroten. Door te kiezen voor een gezonde leefstijl kunt u het risico op diabetes type 2 verkleinen. Het is echter nooit helemaal te voorkomen. Zelfs mensen die gezond leven, kunnen diabetes type 2 oplopen.

Wat zijn orthopedische oplossingen voor diabetespatiënten?

Eén van de vervelende gevolgen van diabetes is dat het zorgt voor een verhoogd risico op een slechte doorbloeding. Dat kan leiden tot minder gevoel in uw voeten. Om deze reden is het, als diabetespatiënt, extra belangrijk dat u actief leeft en voldoende beweegt. Dit stimuleert namelijk uw bloedcirculatie. Beweging kan echter lastig zijn, omdat diabetes vaak gepaard gaat met pijnklachten.

Therapeutische elastische kousen (TEK) kunnen daarnaast helpen om de doorbloeding in uw benen te bevorderen. Ze geven extra druk aan uw been, waardoor de bloedcirculatie wordt gestimuleerd. Therapeutische elastische kousen kunnen worden voorgeschreven door een arts of specialist. Ook (semi) orthopedische schoenen en/of op maat gemaakte steunzolen kunnen helpen om pijnklachten te verminderen en met meer gemak te bewegen. Een podotherapeut kan door middel van podotherapie helpen om uw diabetische voet zo gezond mogelijk te houden, waardoor wondjes voorkomen worden.

 

Kom langs bij Livit

Onze orthopedisch adviseurs kunnen u verder voorlichten over de behandelmogelijkheden voor uw klachten. Wij zijn op meer dan 400 locaties in het land te vinden en dus altijd bij u in de buurt!

Over Livit en Blessurewijzer

Wij zijn Livit Orthopedie, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

Onze webshop Blessurewijzer.nl biedt de beste (product)oplossingen. Geselecteerd door zeer ervaren revalidatieartsen, orthopeden, orthopedisch adviseurs en fysiotherapeuten en in de praktijk bewezen door een grote groep dragers.

Maak een afspraak bij Livit

Bij Livit kunt u terecht voor steunkousen, orthopedische schoenen, orthesen, inleg (steun)zolen en prothesen. Behalve aan de werking besteden wij ook veel aandacht aan het uiterlijk van onze producten. Bijvoorbeeld aan kleuren en materialen. Onze deskundige en ervaren orthopedisch adviseurs denken graag met u mee om tot de beste oplossing te komen.

Afspraak maken

Goede redenen om bij Livit langs te komen

afbeelding

Klanttevredenheid

Wij leren graag van feedback en vragen onze klanten doorlopend of ze tevreden zijn. Onze klanten waarderen ons gemiddeld met een 8,3. (gebaseerd op 24.000 klant reacties)

afbeelding

Altijd dichtbij

Met meer dan 400 locaties zijn wij altijd bij u in de buurt.

afbeelding

We staan voor u klaar

Onze 155 orthopedisch adviseurs vinden samen met u de beste oplossing.

afbeelding

Persoonlijk en op maat

Hoe wij het hulpmiddel maken dat het beste bij u past? Door uw persoonlijke wensen te combineren met onze kennis en expertise. En u ondersteuning en persoonlijk advies te geven, zodat u weer vrij kunt bewegen.

afbeelding

Innovatie

We werken met de nieuwste materialen en digitale technieken. Zo bieden wij u garantie op kwaliteit en een optimaal comfort.

afbeelding

Goed geregeld

Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars. En regelen de vergoeding van uw hulpmiddel rechtstreeks met uw zorgverzekeraar.

illustratie

Afspraak maken

Bel (088) 245 20 00 voor een afspraak bij u in de buurt. Of maak online een afspraak.

Afspraak maken
illustratie

Klantenservice

Heeft u een vraag of hulp nodig? Wij helpen u graag verder.

Klantenservice
illustratie

Innovatie

Nieuwe technologieën, nieuwe materialen, nieuwe toepassingen.

Lees meer