Diabetes
Wat is diabetes?
Nederland telt ongeveer 1 miljoen diabetespatiënten. Diabetes is een stofwisselingsziekte die veroorzaakt dat te veel glucose in het bloed aanwezig is. Glucose is een suikervorm, waardoor diabetes ook wel suikerziekte genoemd wordt.
Het hormoon insuline wordt in de alvleesklier aangemaakt en reguleert de bloedsuikerspiegel. De alvleesklier van diabetespatiënten maakt niet genoeg insuline aan om de hoeveelheid glucose in het bloed op het juiste peil te houden.
Diabetes type 1 en diabetes type 2
Insulinetekort ontstaat op verschillende manieren. Daarom worden twee typen diabetes onderscheiden; diabetes type 1 en diabetes type 2.
Diabetes type 1
Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Het afweersysteem van het lichaam functioneert niet goed. In plaats van beschermen, vernielt het de cellen die insuline aanmaken. Ongeveer 10% van de diabetespatiënten heeft diabetes type 1.
Diabetes type 2
Bij diabetes type 2 voorziet de insulineproductie niet in de insulinevraag van het lichaam. 90% van de diabetespatiënten heeft diabetes type 2.
Symptomen en kenmerken van beide typen diabetes
Een aantal diabetessymptomen komen ook voor als je bijvoorbeeld griep hebt. Bekijk daarom of u meerdere symptomen herkent. Onderstaande kenmerken wijzen op één van beide diabetesvormen:
• Regelmatige vermoeidheid
• Veel dorst en vaak plassen
• Minder snelle genezing van wondjes
• Verminderd zicht en/of een wazige blik
• Snelle gewichtsafname
• Misselijkheid
De oorzaken van diabetes
Er is geen duidelijke oorzaak van beide typen diabetes. Wat wel duidelijk is, is dat diabetes type 1 erfelijk is bepaald. Dit is anders bij diabetes type 2. Dit meest voorkomende diabetestype is een zogenaamde welvaartsziekte. Oorzaken van diabetes type 2 zijn voornamelijk:
• Roken
• Overmatig alcoholgebruik
• Onvoldoende beweging
• Overgewicht
Diabetes type 2 komt vaker voor bij mensen ouder dan veertig jaar. Bovenstaande oorzaken dragen bij aan het ontstaan ervan. Diabetes type 2 is met een gezonde leefstijl niet te voorkomen, maar verkleint de kans erop wel.
Orthopedische oplossingen voor diabetespatiënten
Actief leven is voor diabetespatiënten erg belangrijk. Alleen, als u vanwege pijnklachten minder goed kan bewegen, komt u al snel in een vicieuze cirkel terecht. Een diabetespatiënt heeft een verhoogd risico op een verslechterde doorbloeding en vaak ook een verminderd gevoel in de voeten. Therapeutisch elastische kousen (TEK) helpen voor een betere doorbloeding en (semi) orthopedische schoenen zijn er om pijnklachten te verminderen en relatief pijnvrij te kunnen bewegen. Daarnaast is polotherapie ook belangrijk om de diabetische voet zo gezond mogelijk te houden en wondjes te voorkomen.
Steunkousen
Een steunkous helpt de bloedcirculatie in uw been van buitenaf te stimuleren.
SteunkousenSchoenen
Schoenen ondersteunen uw lichaamshouding door die te corrigeren en/of te stabiliseren.
SchoenenPodotherapie
De diabetische voet is kwetsbaar dus is het van belang dat u uw voeten regelmatig door een podotherapeur laat onderzoeken.
PodotherapieMeer weten over diabetes?
Als u meer informatie wilt over diabetes, over de oorzaken of de gevolgen ervan, neem dan een kijkje op één van onderstaande websites.
Diabetesfonds
Bas van de Goor Foundation
Diabetesvereniging Nederland
Nederlandse Diabetes Federatie