Diabetes

Wat is diabetes?

Nederland telt ongeveer 1 miljoen diabetespatiënten. Diabetes is een stofwisselingsziekte die veroorzaakt dat te veel glucose in het bloed aanwezig is. Glucose is een suikervorm, waardoor diabetes ook wel suikerziekte genoemd wordt.
Het hormoon insuline wordt in de alvleesklier aangemaakt en reguleert de bloedsuikerspiegel. De alvleesklier van diabetespatiënten maakt niet genoeg insuline aan om de hoeveelheid glucose in het bloed op het juiste peil te houden.

Diabetes type 1 en diabetes type 2

Insulinetekort ontstaat op verschillende manieren. Daarom worden twee typen diabetes onderscheiden; diabetes type 1 en diabetes type 2.

Diabetes type 1

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Het afweersysteem van het lichaam functioneert niet goed. In plaats van beschermen, vernielt het de cellen die insuline aanmaken. Ongeveer 10% van de diabetespatiënten heeft diabetes type 1.

Diabetes type 2

Bij diabetes type 2 voorziet de insulineproductie niet in de insulinevraag van het lichaam. 90% van de diabetespatiënten heeft diabetes type 2.

Symptomen en kenmerken van beide typen diabetes

Een aantal diabetessymptomen komen ook voor als je bijvoorbeeld griep hebt. Bekijk daarom of u meerdere symptomen herkent. Onderstaande kenmerken wijzen op één van beide diabetesvormen:

• Regelmatige vermoeidheid
• Veel dorst en vaak plassen
• Minder snelle genezing van wondjes
• Verminderd zicht en/of een wazige blik
• Snelle gewichtsafname
• Misselijkheid

De oorzaken van diabetes

Er is geen duidelijke oorzaak van beide typen diabetes. Wat wel duidelijk is, is dat diabetes type 1 erfelijk is bepaald. Dit is anders bij diabetes type 2. Dit meest voorkomende diabetestype is een zogenaamde welvaartsziekte. Oorzaken van diabetes type 2 zijn voornamelijk:

• Roken
• Overmatig alcoholgebruik
• Onvoldoende beweging
• Overgewicht

Diabetes type 2 komt vaker voor bij mensen ouder dan veertig jaar. Bovenstaande oorzaken dragen bij aan het ontstaan ervan. Diabetes type 2 is met een gezonde leefstijl niet te voorkomen, maar verkleint de kans erop wel.

Orthopedische oplossingen voor diabetespatiënten

Actief leven is voor diabetespatiënten erg belangrijk. Alleen, als u vanwege pijnklachten minder goed kan bewegen, komt u al snel in een vicieuze cirkel terecht. Een diabetespatiënt heeft een verhoogd risico op een verslechterde doorbloeding en vaak ook een verminderd gevoel in de voeten. Therapeutisch elastische kousen (TEK) helpen voor een betere doorbloeding en (semi) orthopedische schoenen zijn er om pijnklachten te verminderen en relatief pijnvrij te kunnen bewegen. Daarnaast is polotherapie ook belangrijk om de diabetische voet zo gezond mogelijk te houden en wondjes te voorkomen.

Steunkousen

Een steunkous helpt de bloedcirculatie in uw been van buitenaf te stimuleren.

Steunkousen

Schoenen

Schoenen ondersteunen uw lichaamshouding door die te corrigeren en/of te stabiliseren.

Schoenen

Podotherapie

De diabetische voet is kwetsbaar dus is het van belang dat u uw voeten regelmatig door een podotherapeur laat onderzoeken.

Podotherapie

Meer weten over diabetes?

Als u meer informatie wilt over diabetes, over de oorzaken of de gevolgen ervan, neem dan een kijkje op één van onderstaande websites.

Diabetesfonds
Bas van de Goor Foundation
Diabetesvereniging Nederland
Nederlandse Diabetes Federatie

Goede redenen om bij Livit langs te komen

afbeelding

Klanttevredenheid

Wij leren graag van feedback en vragen onze klanten doorlopend of ze tevreden zijn. Onze klanten waarderen ons gemiddeld met een 8,3. (gebaseerd op 24.000 klant reacties)

afbeelding

Altijd dichtbij

Met meer dan 400 locaties zijn wij altijd bij u in de buurt.

afbeelding

We staan voor u klaar

Onze 155 orthopedisch adviseurs vinden samen met u de beste oplossing.

afbeelding

Persoonlijk en op maat

Hoe wij het hulpmiddel maken dat het beste bij u past? Door uw persoonlijke wensen te combineren met onze kennis en expertise. En u ondersteuning en persoonlijk advies te geven, zodat u weer vrij kunt bewegen.

afbeelding

Innovatie

We werken met de nieuwste materialen en digitale technieken. Zo bieden wij u garantie op kwaliteit en een optimaal comfort.

afbeelding

Goed geregeld

Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars. En regelen de vergoeding van uw hulpmiddel rechtstreeks met uw zorgverzekeraar.

illustratie

Afspraak maken

Bel (088) 245 20 00 voor een afspraak bij u in de buurt. Of maak online een afspraak.

Afspraak maken
illustratie

Klantenservice

Heeft u een vraag of hulp nodig? Wij helpen u graag verder.

Klantenservice
illustratie

Innovatie

Nieuwe technologieën, nieuwe materialen, nieuwe toepassingen.

Lees meer