Artrose

Wat is artrose?

artrose in de knie

Artrose (osteoartritis) is een chronische toestand waarbij het kraakbeen in de gewrichten is beschadigd. Het komt het vaakst voor in de rug, handen, knieën en voeten. Ruim een miljoen Nederlanders hebben artrose in één of meerdere gewrichten. Hoewel het vooral voorkomt bij personen van 70 jaar of ouder, kunnen jongere mensen ook last hebben van artrose.

Tussen botten zit normaal gesproken een laag kraakbeen. Deze laag fungeert als een soort ‘stootkussen’. Wanneer er sprake is van artrose, wordt deze laag dunner en onregelmatiger. In sommige gevallen verdwijnt de laag kraakbeen zelfs helemaal. De botten schuiven daardoor dus direct tegen elkaar aan. Dit zorgt ervoor dat bewegingen steeds stroever verlopen en pijn gaan doen. Lees meer over artrose in een specifiek lichaamsdeel hieronder:

Artrose Rug, Artrose Schouder, Artrose Nek, Artrose Hand, Artrose Duim, Artrose Knie, Artrose PolsGonartrose, Artrose in de Voet, Vingerartrose

Wat zijn de symptomen van artrose?

Artrose begint meestal in één of enkele gewrichten. Het eerste dat u merkt bij artrose is pijn in het gewricht. Deze pijn wordt erger wanneer u het gewricht beweegt en neemt af wanneer u stilzit. Daarnaast voelt het gewricht stijf wanneer u een tijd lang in dezelfde houding heeft gezeten. Dit gebeurt vooral ’s ochtends bij het opstaan, wat ook wel ochtendstijfheid wordt genoemd. Meestal is dit binnen een uur na het opstaan weer verdwenen. Naarmate de artrose toeneemt, kunt u het gewricht steeds minder makkelijk en minder ver bewegen. Ook kunt u een krakend geluid horen wanneer u het gewricht beweegt (crepiteren). Er kunnen zwellingen of harde knobbels ontstaan als gevolg van de extra botgroei aan de rand van het gewricht.

Samengevat zijn de symptomen van artrose:

 • Pijn in één of meer gewrichten
 • Stijfheid in het gewricht
 • Moeite om het gewricht te bewegen
 • Krakend geluid bij het bewegen van het gewricht

Om vast te stellen of er sprake is van artrose, vindt er een lichamelijk onderzoek plaats en worden er röntgenfoto’s gemaakt. Wanneer er sprake is van artrose, is op de röntgenfoto’s afname van kraakbeen zichtbaar.

Wat zijn de oorzaken van artrose?

Het slijten van kraakbeenweefsel in gewrichten is iets dat gebeurt bij ieder mens naarmate we ouder worden. Dit gebeurt echter niet bij iedereen in dezelfde mate en daarom ontwikkelen niet alle mensen op latere leeftijd artrose. De precieze oorzaak van artrose is nog niet duidelijk. Er zijn wel een aantal factoren bekend die invloed hebben op de ontwikkeling van artrose:

 • Geslacht: vrouwen ontwikkelen tot 3 keer vaker artrose dan mannen.
 • Erfelijke aanleg
 • Hoge leeftijd
 • Overgewicht
 • Zwaar lichamelijk werk
 • Blessures
 • Te zwaar sporten
 • Ontstekingsreuma zoals reumatoïde artritis (RA)
 • Aangeboren gewrichtsafwijking zoals heupdysplasie

Hoe kan artrose behandeld worden?

De opgelopen slijtage aan het kraakbeen herstelt zich nooit meer volledig, waardoor artrose een chronische ziekte is. Behandeling richt zich daarom niet op het wegnemen van artrose, maar op het verminderen van de symptomen.

Er zijn medicamenteuze en niet-medicamenteuze manieren om artrose te behandelen. Medicamenteuze behandeling bestaat uit het verlichten van de pijn met behulp van paracetamol en eventueel NSAID. Onder niet-medicamenteuze adviezen vallen:

 • Gewicht verliezen, zodat er minder druk op de gewrichten komt te staan
 • Een brace geeft ondersteuning aan de gewrichten en vermindert pijnklachten, deze producten verkopen wij via onze webshop Blessurewijzer.
 • Vaker bewegen, omdat stilzitten op de lange termijn zorgt van verergering van de klachten
 • Bewegingstherapie voor het versterken van spieren en pezen
 • Goede, ondersteunende schoenen
 • Warmte of koude therapie

De enige definitieve behandeling van artrose is om het gewricht te vervangen door een prothese. De afweging voor een prothese is voor ieder persoon met artrose uniek en hangt af van meerdere factoren, zoals het soort gewricht, het infectierisico en de leeftijd.

Welke producten kunnen helpen bij artrose?

Een brace, ook wel orthese of spalk genoemd, wordt vaak ingezet bij artroseklachten. Een brace is namelijk een laagdrempelige manier om de gewrichten in de hand te ontzien. Hierdoor kunt u uw lichaam blijven gebruiken, zonder dat de gewrichten worden overbelast. Heeft u een extra brace nodig, als reserve voor bijvoorbeeld tijdens het reizen? Deze verkopen wij voordelig via onze Livit webshop Blessurewijzer.

En denkt u tenslotte ook aan goede schoenen of steunzolen: een goede ondersteuning voor de voeten werkt door naar het knie- en ruggewricht. Comfortschoenen kunnen hierbij een oplossing zijn. Comfort schoenen zijn beschikbaar met extra schoenwijdte, waardoor er gemakkelijk een steunzool in gedragen kan worden.

Over Livit en Blessurewijzer

Wij zijn Livit Orthopedie, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

Onze webshop Blessurewijzer.nl biedt de beste (product)oplossingen. Geselecteerd door zeer ervaren revalidatieartsen, orthopeden, orthopedisch adviseurs en fysiotherapeuten en in de praktijk bewezen door een grote groep dragers.

Orthesen en Braces bij Livit

Een orthese kan bij verschillende artroseklachten worden ingezet. Behalve aan de werking besteden wij ook veel aandacht aan het uiterlijk van onze orthesen. Bijvoorbeeld aan kleuren en materialen. Onze deskundige en ervaren orthopedisch adviseurs denken graag met u mee om tot de beste oplossing te komen.

Maak een afspraak

Livit webshop Blessurewijzer

Heeft u een extra brace of orthese nodig? Blessurewijzer is de Livit-webshop voor braces en orthesen. De kwaliteit van onze producten heeft zich bewezen bij onze klanten en wij garanderen u de beste prijs.

Naar Blessurewijzer

Kom langs bij Livit

Onze orthopedisch adviseurs kunnen u verder voorlichten over de behandelmogelijkheden voor uw artroseklachten.

 

cta image

Maak een afspraak met een orthopedisch adviseur

Livit bevindt zich op meer dan 400 locaties in het land, dus er is altijd een locatie bij u in de buurt!

Afspraak maken