Reuma

Wat is reuma?

rugpijnReuma is de verzamelnaam voor meer dan honderd spier- en gewrichtsaandoeningen.
De, meestal chronische, gevolgen zijn pijn en stijfheid in spieren of gewrichten. Reuma komt voor bij alle leeftijden, en dus niet alleen bij oudere mensen zoals vaak gedacht wordt. Ruim meer dan de helft, 61%, van alle reumapatiënten is jonger dan 65 jaar.

Reuma is niet zozeer een specifieke aandoening maar meer een verzamelnaam. Onder de noemer ‘reuma’ vallen maar liefst meer dan honderd spier- en gewrichtsaandoeningen. Al deze aandoeningen gaan over lichaamsdelen die ervoor zorgen dat uw lichaam kan bewegen. Als er sprake is van reuma, bent u dus beperkt in uw bewegen zonder dat dit komt door een ongeval.

Daarnaast zorgt reuma voor pijn en stijfheid in de spieren of gewrichten. Ook zijn de meeste vormen van reuma chronisch. Vaak wordt gedacht dat reuma vooral bij oudere mensen voorkomt, maar dat is niet zo. Meer dan de helft, 61% van alle reumapatiënten, is jonger dan 65 jaar. Het kan dus voorkomen bij alle leeftijden. Maar liefst 1 op de 9 Nederlanders heeft een vorm van reuma.

Hoewel er veel verschillende vormen van reuma bestaan, kan er grofweg een onderscheid gemaakt worden van drie vormen. Dat zijn:

 • Ontstekingsreuma: Een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem gezonde cellen aanvalt, wat zorgt voor ontstekingen in de gewrichten.
 • Artrose: Aandoening van het kraakbeen en bot van de gewrichten. Het kraakbeen, dat zorgt voor soepele beweging, neemt af of verdwijnt helemaal.
 • Weke delen-reuma: Aandoeningen aan de spieren, pezen of slijmbeurzen. De bekendste vorm hiervan is fibromyalgie.

Lees meer over reuma in de handen op deze pagina.

Wat zijn de symptomen van reuma?

Er zijn erg veel verschillende vormen van reuma, elk met zijn eigen specifieke symptomen. Toch zijn er een aantal symptomen die kenmerkend zijn voor alle soorten reuma. Het gaat hierbij om pijn en stijfheid in de gewrichten. Dit merkt u vooral bij het uitvoeren van dagelijkse bewegingen, zoals aankleden, huishoudelijke taken of typen. Andere symptomen van reuma zijn:

 • Opgezwollen en warme gewrichten
 • Langdurige pijn in spieren en gewrichten
 • De pijn wordt erger als u, na een tijdje rust, weer gaat bewegen
 • Vermoeidheid
 • Moeite met bewegen

Wat zijn de oorzaken van reuma?

De oorzaak van reuma is complex. Dat betekent dat er geen eenduidige oorzaak is aan te wijzen. Eerder is het een combinatie van factoren waarbij drie invloeden duidelijk aanwezig zijn:

• Een verstoord immuunsysteem
• Lichamelijke belasting; bijvoorbeeld door fysiek zwaar werk of door een verkeerde lichaamshouding
• Erfelijkheid; er zijn families waarin reuma vaker voorkomt.

Hoe kan reuma behandeld worden?

Welke behandeling geschikt is, hangt af van welke vorm reuma er sprake is. De meeste vormen van reuma zorgen voor langdurige klachten, waardoor de aandoening ‘chronisch’ wordt genoemd. Toch kunnen de klachten, zoals pijn en stijfheid, vaak verminderd worden met behulp van de juiste behandeling. Onder niet-medicamenteuze adviezen vallen:

 • Gewicht verliezen, zodat er minder druk op de gewrichten komt te staan
 • Een brace geeft ondersteuning aan de gewrichten en vermindert pijnklachten, deze producten verkopen wij via onze webshop Blessurewijzer.
 • Vaker bewegen, omdat stilzitten op de lange termijn zorgt van verergering van de klachten
 • Bewegingstherapie voor het versterken van spieren en pezen
 • Warmte therapie

Welke producten kunnen helpen bij reuma?

Een brace, ook wel orthese of spalk genoemd, wordt vaak ingezet bij artroseklachten. Een brace is namelijk een laagdrempelige manier om de gewrichten in de hand te ontzien. Hierdoor kunt u uw lichaam blijven gebruiken, zonder dat de gewrichten worden overbelast. Heeft u een extra brace nodig, als reserve voor bijvoorbeeld tijdens het reizen? Deze verkopen wij voordelig via onze Livit webshop Blessurewijzer.

En denkt u tenslotte ook aan goede schoenen of steunzolen: een goede ondersteuning voor de voeten werkt door naar het knie- en ruggewricht. Comfortschoenen kunnen hierbij een oplossing zijn. Comfort schoenen zijn beschikbaar met extra schoenwijdte, waardoor er gemakkelijk een steunzool in gedragen kan worden.

Over Livit en Blessurewijzer

Wij zijn Livit Orthopedie, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

Onze webshop Blessurewijzer.nl biedt de beste (product)oplossingen. Geselecteerd door zeer ervaren revalidatieartsen, orthopeden, orthopedisch adviseurs en fysiotherapeuten en in de praktijk bewezen door een grote groep dragers.

Een brace of orthese laten aanmeten bij Livit

Een orthese kan bij verschillende artroseklachten worden ingezet. Behalve aan de werking besteden wij ook veel aandacht aan het uiterlijk van onze orthesen. Bijvoorbeeld aan kleuren en materialen. Onze deskundige en ervaren orthopedisch adviseurs denken graag met u mee om tot de beste oplossing te komen. Livit bevindt zich op meer dan 400 locaties in het land, dus er is altijd een locatie bij u in de buurt.

Maak een afspraak

Livit webshop Blessurewijzer

Heeft u een extra brace of orthese nodig? Blessurewijzer is de Livit-webshop voor braces en orthesen. De kwaliteit van onze producten heeft zich bewezen bij onze klanten en wij garanderen u de beste prijs.

Naar de webshop

Goede redenen om bij Livit langs te komen

afbeelding

Klanttevredenheid

Wij leren graag van feedback en vragen onze klanten doorlopend of ze tevreden zijn. Onze klanten waarderen ons gemiddeld met een 8,3. (gebaseerd op 24.000 klant reacties)

afbeelding

Altijd dichtbij

Met meer dan 400 locaties zijn wij altijd bij u in de buurt.

afbeelding

We staan voor u klaar

Onze 155 orthopedisch adviseurs vinden samen met u de beste oplossing.

afbeelding

Persoonlijk en op maat

Hoe wij het hulpmiddel maken dat het beste bij u past? Door uw persoonlijke wensen te combineren met onze kennis en expertise. En u ondersteuning en persoonlijk advies te geven, zodat u weer vrij kunt bewegen.

afbeelding

Innovatie

We werken met de nieuwste materialen en digitale technieken. Zo bieden wij u garantie op kwaliteit en een optimaal comfort.

afbeelding

Goed geregeld

Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars. En regelen de vergoeding van uw hulpmiddel rechtstreeks met uw zorgverzekeraar.

illustratie

Afspraak maken

Bel (088) 245 20 00 voor een afspraak bij u in de buurt. Of maak online een afspraak.

Afspraak maken
illustratie

Klantenservice

Heeft u een vraag of hulp nodig? Wij helpen u graag verder.

Klantenservice
illustratie

Innovatie

Nieuwe technologieën, nieuwe materialen, nieuwe toepassingen.

Lees meer