Hallux valgus

Wat is hallux valgus?

Hallux is de Latijnse benaming voor grote teen. Bij een hallux valgus is er sprake van een standsafwijking van de grote teen naar buiten. De grote teen staat hierdoor scheef en er ontstaat een knobbel (bunion) aan de binnenzijde van de voet/grote teen. Hallux valgus is de meest voorkomende aandoening van de voet bij volwassenen.

Wat zijn de symptomen van hallux valgus?

De standsafwijking van de teen zorgt voornamelijk voor problemen bij het dragen van schoeisel. Ook ervaren patiënten een pijnlijke knobbel, een geïrriteerde huid en klachten tijdens het lopen. Vaak is de knobbel rood, verdikt en voelt pijnlijk aan tijdens het lopen. Door de scheefstand van de grote teen en de extra botvorming wordt de beweeglijkheid van de grote teen beperkt en kunnen er klachten ontstaan. Deze klachten kunnen zijn: een hamerteenstand van de tweede (en soms derde en vierde) teen, likdoorns en eeltvorming op de grote teen. Bovendien ervaren veel mensen pijnscheuten in het gewricht bij het afwikkelen van de voet en/of drukpijn aan de botaangroei.

Wat zijn de oorzaken van hallux valgus?

Het ontstaan van een Hallux valgus kan verschillende oorzaken hebben. Denk hierbij aan erfelijke bepaling, klachten ten gevolge van reuma of Diabetes Mellitus. Eén van de oorzaken van het ontwikkelen van een Hallux valgus is het doorzakken van de voet, waarbij verhoogde druk ontstaat op het grote teengewricht.  Ook het dragen van hoge hakken en te smalle schoenen kan de klacht in de hand werken. Dit is dan ook de reden dat de klacht vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen.

Hoe kan hallux valgus behandeld worden?

De behandeling van hallux valgus bestaat uit advies, het aanmeten van steunzolen, aanpassen van schoeisel en eventueel het aanmeten van (semi)orthopedische schoenen. Ook kan er een nachtspalk en/of tape gebruikt worden om de teen te corrigeren. Deze behandelingen vinden plaats bij een of orthopedisch adviseur of een podotherapeut . Onder begeleiding van een fysiotherapeut kunt u de spieren in de voet trainen en het looppatroon verbeteren. Dit kan bijdragen aan het verminderen van de klachten.

Welke producten kunnen helpen bij hallux valgus?

Door het dragen van een speciale teenspreider vermindert u de pijn en zal de stand van uw grote teen worden gecorrigeerd. Speciale hallux valgus bandages of gelkussens helpen de pijn te verlichten. Wij verkopen deze producten via onze webshop Blessurewijzer.

Ook het dragen van speciale steunzolen kunnen helpen bij het bestrijden van de hallux valgus klachten.

En denkt u tenslotte ook aan goede schoenen: de hallux valgus zit op de voet, waardoor de juiste schoen erg belangrijk is. Schoenen die niet goed passen zullen alleen maar meer pijn veroorzaken. Comfortschoenen kunnen hierbij een oplossing zijn. Comfort schoenen zijn beschikbaar met extra schoenwijdte, waardoor deze niet te nauw vallen en uw voet niet af zullen klemmen.

Over Livit en Blessurewijzer

Wij zijn Livit Orthopedie, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

Onze webshop Blessurewijzer.nl biedt de beste (product)oplossingen. Geselecteerd door zeer ervaren revalidatieartsen, orthopeden, orthopedisch adviseurs en fysiotherapeuten en in de praktijk bewezen door een grote groep dragers.

Gratis Voetonderzoek bij Livit

Een uitgebreide voetanalyse met deskundig advies van een orthopedisch adviseur bij u in de buurt.

Afspraak maken

Kom langs bij Livit

Onze orthopedisch adviseurs kunnen u verder voorlichten over de behandelmogelijkheden voor uw klachten.

 

cta image

Maak een afspraak met een orthopedisch adviseur

Livit bevindt zich op meer dan 400 locaties in het land, dus er is altijd een locatie bij u in de buurt!

Afspraak maken