Prothese Haarlem

Een prothese aanmeten in Haarlem

Een prothese is een hulpmiddel dat een ontbrekend of geamputeerd ledemaat vervangt. Dit kan een been zijn, een arm of een deel van uw been of arm. Een prothese kan functies van het missende lichaamsdeel overnemen, maar u kunt ook om cosmetische redenen voor een prothese kiezen. Iedereen heeft een andere anatomie, maar ook een andere levensstijl en andere wensen. Een prothese wordt daarom speciaal voor u op maat gemaakt. Het aanmeten gebeurt altijd in overleg met u, uw revalidatiearts, uw orthopedisch adviseur en fysiotherapeut. Zo weet u zeker dat u de prothese krijgt die het beste bij u past.

Wat krijgt u vergoed? Afspraak maken

Prothesen bij Livit Ottobock Care in Haarlem

Voor persoonlijk advies en het aanmeten van uw arm-, been-, schouder- , hand- of heupprothese kunt terecht bij Livit in Haarlem. Onze orthopedisch adviseurs hebben jarenlang ervaring als het gaat om het persoonlijk aanmeten en op maat maken van prothesen.

Op meer dan 450 plekken in het land zetten ruim 500 medewerkers van Livit Ottobock Care zich dagelijks in voor de bewegingsvrijheid van mensen voor wie deze vrijheid niet of niet meer vanzelfsprekend is. Onze adviseurs ontvangen elk jaar maar liefst 90.000 klanten in hun paskamer om uw persoonlijk bewegings- en gebruiksadvies te geven en uw prothese aan te meten. Samen zijn wij Livit Ottobock Care en wij zorgen ervoor dat u weer zorgeloos vooruit kunt.

https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=48 Prothesen
Prothesen
10
9
146 beoordelingen

Uw prothese aanmeten in Haarlem

Tijdens uw eerste afspraak met ons maakt u kennis met een van onze orthopedisch adviseurs. Samen bespreken we uw hulpvraag en nemen we de informatie door die uw arts heeft vermeld in de verwijsbrief. Daar nemen we alle tijd voor. Met de informatie van uw specialist en uw verhaal bekijken we wat de beste oplossing is. Daarnaast geven we advies over de vergoeding en leggen we allerlei gegevens vast.

Tijdens deze eerste afspraak meten wij de prothese aan door een afdruk te maken van uw stomp door middel van een cast, gips of via een digitale scan. Ook nemen wij allerlei maten van u op. Aan de hand van al uw maten, maken wij uw prothese. De orthopedisch adviseur maakt meestal een pasafspraak met u over 2 weken.

Pas- en afleverafspraak in Haarlem

Tijdens de pas- en afleverafspraak controleren we of uw prothese goed past en comfortabel zit. We doen de prothese bij u aan en stellen de prothese waar nodig bij. Tijdens deze afspraak leggen wij u uit hoe u de prothese aan- en uit moet trekken en schoon kunt maken. Ook maken wij een controle afspraak. Eventueel op een technisch spreekuur met uw voorschrijvend arts erbij.

Prothesen op maat in Haarlem

Ook voor bijzondere en op maat gemaakte prothesen kunt u bij Livit Ottobock Care terecht. Zo hebben wij ruime ervaring in het aanmeten van de volgende prothesen:

 • Osseointegratieprothese
 • Omkeerplastiek
 • Verlengprothese
 • Sportprothesen voor hardlopen of zwemmen

Vergoeding Prothese

Zowel beenprothesen als armprothesen worden vergoed vanuit de basisverzekering, in geval de prothese noodzakelijk is voor uw dagelijks functioneren. De meest gebruikelijke prothese kunnen wij direct leveren zonder overleg met uw zorgverzekeraar. Voor elektronisch aangestuurde prothese dient bij een aantal zorgverzekeraars eerst een aanvraag ingediend te worden.

Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland. Het enige dat we van u nodig hebben om uw aanvraag te kunnen indienen is een voorschrift van uw behandeld arts (revalidatie arts) met de medische indicatie en het behandeldoel. Heeft uw prothese puur een cosmetische toepassing, die buiten het dagelijks functioneren vallen (denk aan sporten en incidentele activiteiten), dan is vergoeding door uw zorgverzekeraar niet mogelijk.

Meer informatie over sportprothesen en de eventuele vergoeding daarvan leest u hier.

Vind een Livit prothesen locatie bij u in de buurt

Met meer dan 151 locaties vindt u altijd een locatie bij u in de buurt

Wordt uw behandeling door uw verzekering vergoed?

Selecteer uw verzekeraar om te kijken of u vergoed wordt

Veelgestelde vragen

 • U kunt bij ons terecht voor orthopedische schoenen en schoenaanpassingen, veiligheidsschoenen, steunzolen, steunkousen en therapeutisch elastische kousen, orthesen en braces, bandages, prothesen en redressiehelmen. 

  U kunt bij ons terecht voor orthopedische schoenen en schoenaanpassingen, veiligheidsschoenen, steunzolen, steunkousen en therapeutisch elastische kousen, orthesen en braces, bandages, prothesen en redressiehelmen

 • Een prothese wordt aangemeten door een afdruk te maken van je stomp. Dit gebeurt met behulp van een gipsmodel, een digitale scan, of met een maatname. Afhankelijk van het type prothese dat je nodig hebt, duurt dat één tot twee uur. 
  Aansluitend maken wij een pasafspraak met je. Die vindt twee weken na het aanmeten plaats. Tijdens het passen controleren wij de pasvorm en de stand zorgvuldig en stellen die waar nodig bij. 

  Een prothese wordt aangemeten door een afdruk te maken van je stomp. Dit gebeurt met behulp van een gipsmodel, een digitale scan, of met een maatname. Afhankelijk van het type prothese dat je nodig hebt, duurt dat één tot twee uur. 
  Aansluitend maken wij een pasafspraak met je. Die vindt twee weken na het aanmeten plaats. Tijdens het passen controleren wij de pasvorm en de stand zorgvuldig en stellen die waar nodig bij. 

  Past de prothese goed, dan ga je samen met je fysiotherapeut oefenen met je nieuwe prothese. Tijdens deze oefenfase leer je zelfstandig omgaan met je prothese en wordt deze optimaal afgesteld. Hoe lang het oefentraject duurt, verschilt per prothese en per persoon. 

  Goed om te weten 

  Bij aflevering van je prothese krijg je informatie over het onderhoud en is er volop ruimte om al je vragen te stellen. We maken een vervolgafspraak met je om te bespreken hoe het met je gaat en of de prothese aan je verwachtingen voldoet. 

  Meer weten? 

  Bekijk onze pagina’s met video’s over het de verschillende onderdelen van een prothese, over de manieren waarop een prothese bevestigd kan worden. over het sporten met een prothese of over hoe je je prothese het beste kunt onderhouden

 • Een prothese leren dragen kost veel tijd en oefening. Eén van de dingen waar je mee moet leren omgaan is dat je geen gevoel hebt in je prothese. Als je bijvoorbeeld een prothesevoet draagt, voel je niet of je op grind loopt, op gras of op een wiebelige kei. Een prothesevoet geeft die signalen niet door aan je hersenen. Om onveilige situaties te voorkomen, moet je daarom veel oefenen. 

  Een prothese leren dragen kost veel tijd en oefening. Eén van de dingen waar je mee moet leren omgaan is dat je geen gevoel hebt in je prothese. Als je bijvoorbeeld een prothesevoet draagt, voel je niet of je op grind loopt, op gras of op een wiebelige kei. Een prothesevoet geeft die signalen niet door aan je hersenen. Om onveilige situaties te voorkomen, moet je daarom veel oefenen. 

  Een prothese is niet waterbestendig 

  Welke prothese je ook draagt, het is belangrijk dat je weet dat deze niet onder water kan. Om met je prothese te kunnen douchen en zwemmen kun je twee dingen doen: je kunt een speciale badprothese gebruiken of je kunt een beschermhoes dragen om je prothese. Om uitglijden in natte ruimtes te voorkomen kun je ook speciale antislip-voeten gebruiken. 

  Een jaar garantie 

  De garantie op fabricage- en materiaalfouten op je prothese is één jaar. Je adviseur zal er onder alle omstandigheden voor zorgen dat je altijd een goed functionerende prothese heeft. 

  Meer lezen over leven met een prothese? 

  Ga dan naar onze pagina’s over het aanmeten en passen van een prothese, tips voor het goed onderhouden ervan en sporten met een prothese

 • Een prothese is in alle opzichten een kostbaar bezit. Als je je prothese goed onderhoudt, is dat goed voor het draagcomfort en voor de gebruiksduur. Je kunt Livit Ottobock Care natuurlijk altijd om advies vragen. Om je op weg te helpen geven wij je hier alvast een aantal tips.

  Een prothese is in alle opzichten een kostbaar bezit. Als je je prothese goed onderhoudt, is dat goed voor het draagcomfort en voor de gebruiksduur. Je kunt Livit Ottobock Care natuurlijk altijd om advies vragen. Om je op weg te helpen geven wij hieronder alvast een aantal tips. Heb je specifieke vragen over het onderhoud van je prothese? Neem dan contact op met je orthopedisch adviseur. 

  Vijf tips voor het onderhouden van je prothese: 

  Koker 

  • Maak de koker dagelijks schoon met een vochtige doek. Wil je de koker intensief reinigen, dan kun je eventueel gebruik maken van een desinfecterend middel. Zorg er dan wel voor dat je aansluitend de koker nogmaals goed schoonmaakt met een vochtige doek. Is je koker bekleed, bijvoorbeeld met leer, gebruik dan geen alcohol, water of zeep.    
  • Laat de koker goed drogen voordat je de prothese aantrekt.  

  Liner 

  • Gebruik je een liner met een pinsysteem, dan raden wij je aan de adapter van het pinsysteem (in de koker) eenmaal per week goed uit te zuigen met de stofzuiger. 
  • Maak ook de binnenkant van de liner elke avond schoon. Gebruik hiervoor altijd ongeparfumeerde zeep. Parfum kan namelijk schade veroorzaken aan het materiaal van de liner en zo huidirritatie veroorzaken.  
  • Spoel na het schoonmaken de liner af met lauw water, tot alle zeepresten verdwenen zijn. 
  • Tot slot dep je de liner droog met een stofvrije doek en laat je de liner verder drogen op de plastic standaard, met de stoffen bekleding aan de buitenkant. 
  • Stel de liner nooit langdurig bloot aan hitte, van verwarming of zonlicht. Het materiaal waarvan de prothese gemaakt is, kan daar niet goed tegen. 

  Algemeen 

  • Haal je prothese niet zelf uit elkaar. De onderdelen zijn door een deskundige op een speciale manier aan elkaar bevestigd.  
  • Is er iets met je prothese aan de hand, probeert het dan niet zelf op te lossen, maar neem contact op met je Livit Ottobock Care adviseur. 
  • Je prothese is zo gemaakt dat deze bestand is tegen dezelfde krachten als normale menselijke ledematen. Teveel kracht kan schade veroorzaken aan je prothese. Heb je een beroep, of beoefen je een sport waar veel krachten aan te pas komen, meld dit dan al bij het aanmeten. 

  Meer lezen over leven met een prothese? 

  Lees er meer over op onze pagina’s over het aanmeten en passen van een prothese en sporten met een prothese

 • De garantietermijn op fabricage- en materiaalfouten in uw prothese is één jaar.

  De garantietermijn op fabricage- en materiaalfouten in uw prothese is één jaar.

 • Uw adviseur zal ervoor zorgen dat u altijd een functionele en adequate prothese heeft. Bij problemen zal er samen met u bekeken worden of reparatie of (gedeeltelijke) vervanging nodig is.

  Uw adviseur zal ervoor zorgen dat u altijd een functionele en adequate prothese heeft. Bij problemen zal er samen met u bekeken worden of reparatie of (gedeeltelijke) vervanging nodig is.

 • Voor een optimaal draagcomfort van uw prothese en om infecties en andere klachten te voorkomen, is het van belang dat u uw stomp goed verzorgt.
  Om u daarbij te helpen geven wij u graag een aantal tips. Lees er meer over door op de onderstaande button te klikken

  Voor een optimaal draagcomfort van uw prothese en om infecties en andere klachten te voorkomen, is het van belang dat u uw stomp goed verzorgt.
  Om u daarbij te helpen geven wij u graag een aantal tips:

  • Was uw stomp elke dag. Dat kan zonder zeep, of met een milde zeep. Gebruik veel water zodat er geen zeepresten achterblijven. Ook de huid rondom de stomp moet goed schoon en droog blijven om infecties te voorkomen. Bij warm weer is het verstandig om uw stomp vaker te wassen.
  • Het is beter om geen bodymilk of andere huidproducten te gebruiken op uw stomp voordat u de stompkoker of liner aantrekt. Dat kan irritatie veroorzaken. Als u uw prothese niet draagt, bijvoorbeeld ’s nachts, kunt u de stomp wel insmeren. Let op dat u de stomp dan eerst opnieuw wast voordat u uw prothese weer aantrekt.
  • Als u uw prothese niet draagt, adviseren wij u de stomp in te zwachtelen of te omhullen met een elastische kous of met uw liner. Dit zorgt ervoor dat uw stomp in vorm blijft, wat weer van belang is voor het draagcomfort van de prothese. Dit geldt ook als u door omstandigheden lang in bed moet liggen.
  • Controleer uw stomp elke dag op drukplekken. Een drukplek herkent u aan rode plekken op de huid. Vooral als u voor het eerst een prothese draagt moet u hier goed op letten. Vindt u een rode plek die niet binnen enkele dagen verdwijnt, of heeft u een wondje? Neem dan meteen contact op met uw orthopedisch adviseur.

  Meer lezen over leven met een prothese?

  Lees meer op onze pagina’s over het aanmeten en passen van een prothese, sporten met een prothese en tips voor gebruik en onderhoud.

 • Er zijn verschillende systemen om een beenprothese aan je stomp te bevestigen. Voor alle systemen zijn de belangrijkste onderdelen de liner en de prothesekoker. 

  Er zijn verschillende systemen om een beenprothese aan je stomp te bevestigen. Voor alle systemen zijn de belangrijkste onderdelen de liner en de prothesekoker. 

  Liner

  De liner is een kous gemaakt van siliconen of gelmateriaal. De liner wordt over je stomp afgerold. Zo ontstaat een vacuüm tussen de stomphuid en de binnenkant van de liner. De prothese wordt bevestigd aan de liner. Ook zorgt de liner voor bescherming van de stomp, waardoor het draagcomfort van je prothese verbetert. 

  Prothesekoker

  De prothesekoker is een op maatgemaakte harde koker die over de liner om je stomp wordt geplaatst. Aan de prothesekoker zit het onderstel van de prothese bevestigd. Zie de koker als het ophangingssysteem van de beenprothese. Er zijn vijf systemen om de prothesekoker aan een stomp te bevestigen. 

  • Pinophanging 
  • Vacuümophanging 
  • Condylenophanging (anatomische vorm van de stomp) 
  • KISS-systeem (klittenbandophanging) 
  • Lanyard-ophanging (liner met touwtje) 

  De ’juiste’ ophanging is afhankelijk van je stompvorm, stomplengte, je gezondheid, spierkracht en persoonlijke wensen. Met de juiste ophanging voorkom je dat de prothese afzakt en kost lopen zo min mogelijk energie. Vraag je adviseur wat voor jou de beste oplossing is.   

  Lees hier meer over het bevestigen van een onderbeenprothese en lees hier meer over het bevestigen van een bovenbeenprothese.  

  Meer lezen over leven met een prothese?  

  Lees er meer over op onze pagina’s over het aanmeten en passen van een prothese en sporten met een prothese

 • Er zijn een aantal manieren om een bovenbeenprothese te bevestigen, zoals een liner met een rubberring aan de bovenzijde (seal in), een liner met pin, het KISS-systeem of zonder liner.

  Er zijn een aantal manieren om een bovenbeenprothese te bevestigen. 

  Liner met rubberring aan de buitenzijde (seal-in)

  Een rubberring aan de buitenkant van de liner en een uitstootventiel onder in de prothesekoker zorgen samen voor een vacuüm in de koker bij het lopen. Door met alchoholspray in de koker te spuiten gaat instappen met de stroeve rubberring eenvoudiger, kan de lucht via het uitstootventiel naar buiten en maakt de rubberring een vacuüm met de harde koker. De stomp met liner zit dan vast in de koker en kan uitgedaan worden wanneer men de knop op het ventiel ingedrukt houdt. 

  Liner met pin

  De onderbeenprothese wordt aan de liner bevestigd met een pinsysteem. De pin zit aan het uiteinde van de liner. Zodra je in de prothesekoker stapt, klemt de pin vast in een slotmechanisme onder in de koker. Trek de beenprothese uit door op een knop te drukken aan de buitenkant van de prothese. 

  KISS-systeem (klittenbandophanging)

  De liner is voorzien van klittenband. Bij het aantrekken van de beenprothese wordt het klittenband door de bodem van de koker naar buiten getrokken. Het klittenband loopt door een soort trekoog en wordt teruggeslagen op dezelfde band. Aan de bovenzijde van de voorkant van de liner zit een druppelvormig stukje klittenband. Aan de band zit een oog – het trekoog – die aan de liner kleeft. De koker heeft daardoor twee trekogen: één onderin en één aan de bovenkant van de voorzijde. 

  Bovenbeenprothese bevestigen zonder liner

  Het is ook mogelijk de prothese zonder een liner aan de stomp te bevestigen. Zonder een liner gaat de stomp direct in de prothesekoker. Door het zachte spierweefsel van de bovenbeenstomp geeft dit voldoende vacuüm. 

  Vacuüm op de blote huid

  Om de prothese om de blote huid te kunnen dragen, trek je eerst een dubbelwandige aantrekzak van parachutestof om de stomp. Hiermee stap je in de prothesekoker. Terwijl je op de prothese leunt, trek je door het ventielgat de aantrekzak in zijn geheel naar buiten en zit de stomp onder in de prothesekoker. Vervolgens wordt het ventielgat afgesloten met een dop van het uitstootventiel. 

  Meer lezen over leven met een prothese? 

  Ga dan naar onze pagina’s over heet aanmeten en passen van een prothese, tips voor het onderhoud en het sporten met een prothese

 • Er zijn een aantal manieren om een onderbeenprothese te bevestigen, zoals een liner met pin, een liner met een sleeve, een liner met ruberring (seal in), een vacuümsysteem, de lanyard ophanging, met behulp van de stomp (KBM) en de condylenfitting.

  Er zijn een aantal manieren om een onderbeenprothese te bevestigen: 

  Liner met pin

  De onderbeenprothese wordt aan de liner bevestigd met een pinsysteem. De pin zit aan het uiteinde van de liner. Zodra je in de prothesekoker stapt, klemt de pin vast in een slotmechanisme onder in de koker. Trek de beenprothese uit door op een knop te drukken aan de buitenkant van de prothese. 

  Liner met sleeve

  Een sleeve is een extra vacuümkous die wordt afgerold over je stomp en die vastzit aan de buitenkant van de koker. Wanneer je met de liner (zonder pin) in de prothesekoker stapt wordt door de extra kous aan de buitenzijde een vacuüm gecreëerd. Een uitstootventiel onder in de koker perst overtollig lucht uit het systeem tijdens het lopen. 

  Liner met rubberring aan de buitenzijde (seal-in)

  Een rubberring aan de buitenkant van de liner en een uitstootventiel onder in de prothesekoker zorgen samen voor een vacuüm in de koker bij het lopen. Door met alchoholspray in de koker te spuiten gaat instappen met de stroeve rubberring eenvoudiger, kan de lucht via het uitstootventiel naar buiten en maakt de rubberring een vacuüm met de harde koker. De stomp met liner zit dan vast in de koker en kan uitgedaan worden wanneer men de knop op het ventiel ingedrukt houdt. 

  Actief vacuümsysteem

  Net als de liner met sleeve maakt het actieve vacuümsysteem gebruik van een liner zonder pin en een sleeve. Het pompmechanisme in de onderbeenbuis of de prothesevoet onttrekt actief lucht uit de koker tijdens het lopen. 

  Lanyard-ophanging (liner met touwtje)

  De liner wordt door een touwmechanisme aan de koker bevestigd (Lanyard-ophanging). Dit touwtje zit vastgeschroefd aan het uiteinde van de liner die je om je stomp draagt. Het touwtje loopt naar buiten door een opening in de bodem van de prothesekoker. Door aan het touwtje te trekken, wordt de stomp de prothesekoker ingetrokken. Wanneer de stomp juist in de koker zit, zet je het touwtje vast. 

  Onderbeenprothese bevestigen m.b.v. de anatomische vorm van de stomp (KBM-principe)

  Een prothese hoeft niet met een liner bevestigd te worden. Door slim gebruik te maken van de anatomische vorm van de knie kan de prothese aan je stomp bevestigd worden (condylenfitting). 

  Condylenfitting

  Het been is boven de knie net iets smaller dan de knie zelf. Door de kokervorm zo te maken dat die inloopt boven de knie blijft die daaraan hangen: het KBM-principe. Dit systeem heet condylenfitting en maakt gebruik van een zachte binnenkoker met stompsokken en een harde buitenkoker. Voor nog beter houvast of een steviger gevoel kan een extra elastische kous of sleeve gebruikt worden. 

  Meer lezen over leven met een prothese? 

  Ga dan naar onze pagina’s over heet aanmeten en passen van een prothese, tips voor het onderhoud en het sporten met een prothese

Bekijk alle veelgestelde vragen
“'Stap altijd met je goede been uit bed, anders val je om!'”

Verhaal van Jacqueline

Ze was 27 jaar, net getrouwd en niets stond Jacqueline in de weg om een ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’ leven te leiden. Tot die ene bewuste dag ruim 20 jaar geleden, dezelfde dag waarop ook lady Di omkwam. ‘Ik werkte als operator bij een fritesfabriek en had net wat spullen in een goederenlift gezet. De lift leek het niet te doen en zoals je vroeger wel eens een tik op de televisie gaf als die stoorde, zo gaf ik nu een onwillekeurig schopje tegen de lift, waarop deze plots met een vaart naar beneden schoot en bleef hangen. Op mijn bovenbeen.’

Bekijk het hele verhaal