Een cosmetische teenprothese geeft stabiliteit en verbetert uw looppatroon, maar heeft naast het vergroten van de functionaliteit vooral een esthetische functie. De prothese wordt zo natuurgetrouw mogelijk gemaakt en zorgt ervoor dat u weer “compleet’ voelt. Zelfs haartjes en kleur van uw huid kunnen nagemaakt worden, waardoor uw tenen er realistisch uitzien. Wij maken de teenprothese voor u op maat in onze werkplaats. Meer weten? Neem contact met onze orthopedisch adviseur voor advies en meer informatie.
Een teenprothese ook wel kunstteen genoemd, ziet er levensecht uit en herstelt de vorm van uw voet en optimaliseert de drukverdeling, waardoor het ontstaan van pijnlijke drukplekken voorkomen wordt. De prothese geeft stabiliteit en zorgt voor meer balans met lopen en staan. Ook het dragen van open schoenen is met de teenprothese weer mogelijk en is het zelfs mogelijk om de nagel(s) van uw teenprothese te lakken. Met cosmetiek wordt de afwerking van de prothese bedoeld. Met de prothese kunt u gewoon douchen en zwemmen. Het materiaal is geurloos, kleurvast en goed schoon te maken. Een cosmetische teenprothese is volledig op maat gemaakt. Op het gebied van materiaal en productie zijn veel ontwikkelingen gaande. Wilt u weten of een teenprothese geschikt voor u is? Neem contact op voor meer informatie en advies.
Tijdens uw eerste afspraak met ons maakt u kennis met een van onze orthopedisch adviseurs. Samen bespreken we uw hulpvraag en nemen we de informatie door die uw arts heeft vermeld in de verwijsbrief. Daar nemen we alle tijd voor. Met de informatie van uw specialist en uw verhaal bekijken we wat de beste oplossing is. Daarnaast geven we advies over de vergoeding en leggen we allerlei gegevens vast.
Prothese aanmeten stap 2
Wij meten uw cosmetische teenprothese aan door een afdruk te maken van uw resterende teen met behulp van alginaat. Deze negatieve afdruk wordt gebruikt om het siliconen materiaal omheen te gieten en vervolgens te gaan sculpteren: dit houdt in dat wij uw prothese levensecht gaan afwerken. Na afwerking wordt de nieuwe prothese ter plaatse gepast en nemen wij nogmaals uw maten op. De orthopedisch adviseur maakt meestal een pasafspraak met u over 2 weken.
Prothese aanmeten stap 3
Tijdens de afleverafspraak controleren we of uw teenprothese goed past en comfortabel zit. We doen de prothese bij u aan en stellen de prothese waar nodig bij. Tijdens deze afspraak leggen wij u uit hoe u de prothese aan- en uit moet trekken en schoon kunt maken. Ook maken wij een controleafspraak. Eventueel op een technisch spreekuur met uw voorschrijvend arts erbij.
Gebruikshandleiding cosmetische teenprothese
Cosmetische teenprothese gebruiken
Uw voorschrijvend arts, fysiotherapeut en/of orthopedisch adviseur helpt u met het leren leven met uw prothese. Het gebruiksadvies dat zij u gegeven hebben is leidend. In het algemeen geldt dat u uw siliconenprothese direct kunt dragen voor zo lang u wilt. Geeft uw lichaam de tijd om te wennen aan de prothese. In het begin kan de huid extra gaan transpireren. Meestal wordt dit na een aantal weken dragen minder. Mocht u irritatie, rode plekken of pijn ervaren, doe de prothese dan uit en bouw het dragen langzamer op. Als na twee weken de problemen niet verdwenen zijn, neem dan contact op met uw orthopedisch adviseur.
Zorg ervoor dat wanneer u de prothese aantrekt, uw stomp schoon, droog en vrij van wondjes of beschadigingen is.
Smeer voor u de prothese aantrekt uw stomp in met een bodylotion die snel intrekt en waarbij uw huid niet vet blijft.
Trek de prothese in de juiste stand aan.
Siliconen kan erg stroef zijn bij het aantrekken van een jas of broek. Maak bij het aantrekken van kleding over uw prothese daarom gebruik van een speciale aantrekzak of trek een plastic zak om uw siliconenprothese.
Licht bij het uittrekken van de prothese de rand van de prothese een beetje van de huid op, zodat er wat lucht onder kan komen en de prothese ‘los’ komt.
Ondervind u problemen met het dragen van de prothese of is er iets is met uw prothese zelf, neem dan contact op met uw orthopedisch adviseur. Heeft u problemen met uw stomp of heeft u andere klachten, raadpleeg dan eerst uw specialist.
Cosmetische teenprothese onderhouden
Goed onderhoud van uw prothese is van belang voor het draagcomfort en de gebruiksduur van de prothese.
Uw siliconenprothese is bestand tegen dezelfde krachten als normale menselijke ledematen. Teveel kracht kan dus schade veroorzaken aan uw prothese.
Reinig uw siliconenprothese met water en een niet agressieve zeep. Spoel en droog het materiaal goed na om zeepresten te verwijderen.
Let op met scherpe voorwerpen. Als er een scheur(tje) in uw siliconenprothese is ontstaan, dient u contact op te nemen met uw orthopedisch adviseur.
Stel uw siliconenprothese nooit langdurig bloot aan hitte van bijvoorbeeld een verwarming of de zon.
Inkt en kleurstoffen van bijvoorbeeld kranten of nieuwe kleding kunnen vlekken op uw siliconenprothese veroorzaken. U kunt deze – zo lang de vlek nog vers is – voorzichtig proberen te verwijderen met alcohol.
Let op: Houdt u strikt aan het eventuele onderhoudsschema van uw siliconenprothese. Bij het niet naleven ervan kunt u geen aanspraak maken op de garantie.
Controle
Door het intensief dragen van uw siliconenprothese kan er ongemerkt slijtage optreden. Door slijtage aan bijvoorbeeld de pasvorm, het materiaal of de sluitingen kan de werking van uw hulpmiddel verminderen. Laat uw siliconenprothese daarom regelmatig controleren door uw orthopedisch adviseur. Wij nemen contact met u op voor het plannen van deze controle-afspraak. Heeft u last of vragen, bel ons dan gerust.
Producthandleiding
Garantie cosmetische teenprothese
De siliconenprothese voldoet aan de essentiële eisen van de Europese Verordening (EU) 2017/745 betreft medische hulpmiddelen. Op grond van de classificatiecriteria (bijlage VIII) van deze richtlijn, is dit product ingedeeld in risicoklasse I. De garantietermijn op materiaal- en productiefouten in uw op maat gemaakte siliconenprothese is één jaar en gaat in op de datum van aflevering. Als redelijkerwijs aangenomen kan worden dat problemen door anatomische veranderingen zijn/worden veroorzaakt, is de garantieregeling niet van toepassing. Livit Ottobock Care is niet aansprakelijk voor de gevolgen van het onjuist gebruik van, of het aanbrengen van aanpassingen aan, de door haar geleverde producten door andere dan door Livit Ottobock Care als bevoegd erkende personen. Hiermee vervalt tevens de garantieregeling.
Niet tevreden?
Wij streven naar 100% klanttevredenheid en vragen u om opmerkingen of klachten altijd te melden. Het liefst bij de betreffende Livit Ottobock Care medewerker. Heeft dit onvoldoende resultaat opgeleverd? Dan verwijzen wij u naar onze klachtenprocedure op livit.nl/klachtafhandeling. Wij zoeken zo snel mogelijk naar een passende oplossing voor u.
Wet- en regelgeving
Alle medische hulpmiddelen moeten binnen de Europese Unie (EU) voldoen aan de Medical Device Regulation (MDR). Om dit aan te tonen is het in bepaalde gevallen mogelijk om een CE-markering aan het product toe te voegen.
Alleen volledig naar maat gemaakte producten hoeven deze CE-markering niet te hebben.
Voor alle producten van Livit Ottobock Care geldt dat deze voldoen aan de wettelijke eisen van de Medical Device Regulation.
Vind een Livit prothesen locatie bij u in de buurt
Met meer dan 145 locaties vindt u altijd een locatie bij u in de buurt
Wordt uw behandeling door uw verzekering vergoed?
Selecteer uw verzekeraar om te kijken of u vergoed wordt
Veelgestelde vragen
U kunt bij ons terecht voor orthopedische schoenen en schoenaanpassingen, veiligheidsschoenen, steunzolen, steunkousen en therapeutisch elastische kousen, orthesen en braces, bandages, prothesen en redressiehelmen.
Een prothese wordt aangemeten door een afdruk te maken van je stomp. Dit gebeurt met behulp van een gipsmodel, een digitale scan, of met een maatname. Afhankelijk van het type prothese dat je nodig hebt, duurt dat één tot twee...
Een prothese leren dragen kost veel tijd en oefening. Eén van de dingen waar je mee moet leren omgaan is dat je geen gevoel hebt in je prothese. Als je bijvoorbeeld een prothesevoet draagt, voel je niet of je op...
Een prothese is in alle opzichten een kostbaar bezit. Als je je prothese goed onderhoudt, is dat goed voor het draagcomfort en voor de gebruiksduur. Je kunt Livit Ottobock Care natuurlijk altijd om advies vragen. Om je op weg te...
Uw adviseur zal ervoor zorgen dat u altijd een functionele en adequate prothese heeft. Bij problemen zal er samen met u bekeken worden of reparatie of (gedeeltelijke) vervanging nodig is.
Voor een optimaal draagcomfort van uw prothese en om infecties en andere klachten te voorkomen, is het van belang dat u uw stomp goed verzorgt. Om u daarbij te helpen geven wij u graag een aantal tips. Lees er meer...
Er zijn verschillende systemen om een beenprothese aan je stomp te bevestigen. Voor alle systemen zijn de belangrijkste onderdelen de liner en de prothesekoker.
Er zijn een aantal manieren om een bovenbeenprothese te bevestigen, zoals een liner met een rubberring aan de bovenzijde (seal in), een liner met pin, het KISS-systeem of zonder liner.
Er zijn een aantal manieren om een onderbeenprothese te bevestigen, zoals een liner met pin, een liner met een sleeve, een liner met ruberring (seal in), een vacuümsysteem, de lanyard ophanging, met behulp van de stomp (KBM) en de condylenfitting.
Ze was 27 jaar, net getrouwd en niets stond Jacqueline in de weg om een ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’ leven te leiden. Tot die ene bewuste dag ruim 20 jaar geleden, dezelfde dag waarop ook lady Di omkwam. ‘Ik werkte als operator bij een fritesfabriek en had net wat spullen in een goederenlift gezet. De lift leek het niet te doen en zoals je vroeger wel eens een tik op de televisie gaf als die stoorde, zo gaf ik nu een onwillekeurig schopje tegen de lift, waarop deze plots met een vaart naar beneden schoot en bleef hangen. Op mijn bovenbeen.’