Prothese Accessoires

Onderdelen en onderhoud van uw prothese

Krijgt u binnenkort voor het eerst een prothese aangemeten? Dan klinkt het misschien alsof u te maken heeft met een enkelvoudig hulpmiddel. Toch is dat niet zo. Een prothese bestaat uit verschillende elementen. Welke elementen zijn dat? En wat kunt u doen om ze goed te onderhouden? Lees hieronder meer.

Wat krijgt u vergoed? Maak een afspraak

Onderdelen van een prothese

Iedere beenprothese heeft een koker, een voet, verbindende elementen (de adapters) en vaak ook een cosmetische cover. Een protheseknie- en heupgewricht kunnen ook onderdeel van de prothese zijn, afhankelijk van het amputatieniveau.

Dit zijn de elementen die in uw beenprothese kunnen voorkomen en waar u uw orthopedisch adviseur over hoort spreken:

Koker

De koker omvat en beschermt de stomp. Aan de koker worden de overige protheseonderdelen bevestigd. De koker is gemaakt van verschillende kunstharsen, verstevigd met carbon. De koker brengt de krachten over van het lichaam naar de prothese.

Liner

De liner verbindt uw stomp met de prothesekoker en heeft een grote impact op het draagcomfort van uw prothese. Het is een kunststof of siliconen hoes die over de stomp wordt afgerold, als een soort sok. Deze heeft een dikte van zo’n drie tot vijf millimeter. De liner zorgt voor een goede drukverdeling over de stomp en voor de ophanging van een prothese. Liners bieden, bij belasting van de stomp tijdens het staan en lopen, ook bescherming van de huid. Sommige liners geven een olieachtige substantie af aan de huid, waardoor de huid soepel blijft. Liners kunnen gemaakt zijn van siliconen, polyurethaan of copolymeer.

Adapter

De adapter is een bevestigingsstuk op protheseonderdelen. Hierdoor kunnen de protheseonderdelen eenvoudig en nauwkeurig ten opzichte van elkaar in de juiste positie gebracht worden. Een goede uitlijning van de prothese is heel belangrijk voor het energieverbruik dat de prothese van u vraagt.

Stompsokken

Stompsokken passen over de amputatiestomp en maken het dragen van een prothese comfortabeler. Stompsokken worden ook stompkousen genoemd.

Cosmetische prothesecover

Bij een beenprothese kunt u kiezen voor een cosmetische cover met een natuurlijke of juist hightech uitstraling. Naast de keuze voor de uitstraling die bij u past, zorgt de cover ook voor een beenvolume gelijk aan het gezonde been. De cover wordt pas in het laatste stadium aan de prothese toegevoegd.

De ‘natuurlijke’ cover is gemaakt van schuim en is beschikbaar in verschillende huidskleuren. Uw orthopedisch adviseur probeert het beenvolume zo natuurlijk mogelijk te krijgen. Toch is een cosmetische cover niet hetzelfde als een anatomisch gevormde siliconen beenovertrek. Die laatste wordt compleet op maat gemaakt en heeft een levensechte uitstraling.

Steeds vaker kiezen mensen voor een hightech uitstraling met een kunststof cover. Deze covers beschermen de (meer geavanceerde) prothesen tegen beschadigingen en slijtage. De cover is afgestemd op de prothese en hierdoor wordt de bewegingsvrijheid van de prothese behouden.

Prothesevoet

Voor welke beenprothese u ook gaat, er is altijd sprake van een prothesevoet. Deze worden ontworpen met het doel om de menselijke voetfuncties na te bootsen. Wanneer iemand niet meer mobiel is, is de functie van een prothesevoet vooral cosmetisch van aard: de voet moet eruit zien als een ‘echte’ voet.

De meeste mensen zien hun prothesevoet nooit zonder de cosmetische voetovertrek, de buitenkant.

Voetovertrek

De voetovertrek heeft twee belangrijke functies: het laat uw prothesevoet eruit zien als een ‘gewone’ voet én het vult de ruimte in uw schoen. Er zijn meerdere huidskleuren en maten beschikbaar. Eenvoudigere voetovertrekken hebben vaak wat minder details, zoals de tenen. Hoogwaardige voetovertrekken hebben meestal meer levensechte huidskleuren en tenen.

https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=48 Prothesen
Prothesen
10
9
180 beoordelingen

Onder een amputatie wordt verstaan het verwijderen van een deel van het menselijk lichaam, bijvoorbeeld een hele teen, voet, arm, been, of een deel ervan. De redenen om een amputatie voor te stellen kunnen verschillend zijn. Toch komen ze in feite allemaal op hetzelfde neer: er is meestal sprake van zodanige weefselschade (beschadiging en/of versterf), dat het niet amputeren ernstige gevolgen heeft voor het verdere leven.rnrnDe amputatie van een ledemaat is een ingrijpend proces. Op deze website vindt u alle relevante en praktische informatie over het amputatieproces.

Vind een Livit prothesen locatie bij u in de buurt

Met meer dan 146 locaties vindt u altijd een locatie bij u in de buurt

Wordt uw behandeling door uw verzekering vergoed?

Selecteer uw verzekeraar om te kijken of u vergoed wordt

Veelgestelde vragen

  • U kunt bij ons terecht voor orthopedische schoenen en schoenaanpassingen, veiligheidsschoenen, steunzolen, steunkousen en therapeutisch elastische kousen, orthesen en braces, bandages, prothesen en redressiehelmen. 

    Lees uitgebreid antwoord
  • Een prothese wordt aangemeten door een afdruk te maken van je stomp. Dit gebeurt met behulp van een gipsmodel, een digitale scan, of met een maatname. Afhankelijk van het type prothese dat je nodig hebt, duurt dat één tot twee...

    Lees uitgebreid antwoord
  • Een prothese leren dragen kost veel tijd en oefening. Eén van de dingen waar je mee moet leren omgaan is dat je geen gevoel hebt in je prothese. Als je bijvoorbeeld een prothesevoet draagt, voel je niet of je op...

    Lees uitgebreid antwoord
  • Een prothese is in alle opzichten een kostbaar bezit. Als je je prothese goed onderhoudt, is dat goed voor het draagcomfort en voor de gebruiksduur. Je kunt Livit Ottobock Care natuurlijk altijd om advies vragen. Om je op weg te...

    Lees uitgebreid antwoord
  • De garantietermijn op fabricage- en materiaalfouten in uw prothese is één jaar.

    Lees uitgebreid antwoord
  • Uw adviseur zal ervoor zorgen dat u altijd een functionele en adequate prothese heeft. Bij problemen zal er samen met u bekeken worden of reparatie of (gedeeltelijke) vervanging nodig is.

    Lees uitgebreid antwoord
  • Voor een optimaal draagcomfort van uw prothese en om infecties en andere klachten te voorkomen, is het van belang dat u uw stomp goed verzorgt. Om u daarbij te helpen geven wij u graag een aantal tips. Lees er meer...

    Lees uitgebreid antwoord
  • Er zijn verschillende systemen om een beenprothese aan je stomp te bevestigen. Voor alle systemen zijn de belangrijkste onderdelen de liner en de prothesekoker. 

    Lees uitgebreid antwoord
  • Er zijn een aantal manieren om een bovenbeenprothese te bevestigen, zoals een liner met een rubberring aan de bovenzijde (seal in), een liner met pin, het KISS-systeem of zonder liner.

    Lees uitgebreid antwoord
  • Er zijn een aantal manieren om een onderbeenprothese te bevestigen, zoals een liner met pin, een liner met een sleeve, een liner met ruberring (seal in), een vacuümsysteem, de lanyard ophanging, met behulp van de stomp (KBM) en de condylenfitting.

    Lees uitgebreid antwoord
Bekijk alle veelgestelde vragen
“'Stap altijd met je goede been uit bed, anders val je om!'”

Verhaal van Jacqueline

Ze was 27 jaar, net getrouwd en niets stond Jacqueline in de weg om een ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’ leven te leiden. Tot die ene bewuste dag ruim 20 jaar geleden, dezelfde dag waarop ook lady Di omkwam. ‘Ik werkte als operator bij een fritesfabriek en had net wat spullen in een goederenlift gezet. De lift leek het niet te doen en zoals je vroeger wel eens een tik op de televisie gaf als die stoorde, zo gaf ik nu een onwillekeurig schopje tegen de lift, waarop deze plots met een vaart naar beneden schoot en bleef hangen. Op mijn bovenbeen.’

Bekijk het hele verhaal