Ambulo damesschoenen

Ambulo® is de orthopedische maatschoenenlijn van Livit Ottobock Care

Ambulo ® is onze eigen orthopedische maatschoenenlijn. De Ambulo schoenenlijn is ontworpen vanuit onze overtuiging dat orthopedische maatschoenen voor dames én mode wel degelijk hand in hand kunnen gaan.

Bekijk de collectie Maak een afspraak

Informatie over de Ambulo semi-orthopedische damesschoenen

In de praktijk zien we veel mensen waarvoor volledig orthopedisch schoeisel (OSA) een stap te ver is, maar waar voor het huidige assortiment semi-orthopedische damesschoenen (OSB) net te kort schiet. Speciaal voor deze groep heeft Livit Ottobock Care een unieke maatschoenenlijn ontwikkeld: Ambulo®.

De Ambulo collectie biedt meer maatwerk dan semi-orthopedische damesschoenen doordat de specifieke voetafwijking volledig in de leest is verwerkt, maar deze is minder complex dan volledig op maat gemaakte schoenen. De manier van produceren ligt namelijk dichter bij ‘gewone’ confectieschoenen voor dames, wat het uiterlijk van de schoenen ook ten goede komt.

Ambulo schoenen voor dames zijn ontwikkeld door orthopedische schoentechnici van Livit Ottobock Care op basis van jarenlange praktijkervaring. En voor het uiterlijk van de schoenen laten zij zich inspireren door de hedendaagse schoenenmode. De schoenen worden geproduceerd met behulp van een unieke verzameling zorgvuldig ontworpen ‘indicatieleesten’ waardoor ze geschikt zijn voor de meest voorkomende voetproblemen, zoals hallux valgus of platvoeten (pes plano valgus).

Wat maken Ambulo® schoenen voor dames uniek?

 • De goede pasvorm voor optimale ondersteuning en stabiliteit
 • De doordachte modellen die gemakkelijk aan en uit te trekken zijn
 • Hoog draagcomfort
 • Snel leverbaar (binnen 4 weken met slechts 1 pasmoment)
 • De eigentijdse, moderne uitstraling
 • De hoge kwaliteit leer en andere materialen
 • De uitgebreide collectie van zowel dames- als damesmodellen

Handgemaakt in Portugal

Het maken van schoenen- en orthopedische schoenen in het bijzonder – is een ambacht waar veel vakmanschap, creativiteit en handwerk bij komt kijken. Tussen het aanmeten van uw schoenen en het moment dat u erop naar buiten kunt, voltrekt zich dan ook een complex proces waar veel mensenhanden en –uren aan te pas komen. Onze Ambulo damesschoenen worden in eigen beheer gemaakt vanuit ons schoenatelier in Portugal.

https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=48 Schoenen
Schoenen
10
8,5
282 beoordelingen

Bij welke klachten helpen semi-orthopedische schoenen?

Voeten zijn een belangrijk deel van uw lichaam. Als lopen pijn doet of als uw confectieschoenen uit de schoenwinkel niet (meer) aan kunt, kan dit uw bewegingsvrijheid behoorlijk in de weg zitten. Uw arts kan u dan orthopedische, of semi-orthopedische schoenen voorschrijven. Uw orthopedisch adviseur helpt u vervolgens met het vinden van de beste oplossing: schoenen op maat, die niet alleen precies bij uw voeten passen, maar ook bij uw persoonlijke stijl, smaak en wensen. Semi-orthopedische schoenen kunnen helpen bij een breed scala aan voetklachten, enkelklachten en heup- en rugklachten. Maar ook bij aandoeningen zoals:

Artrose

Artrose in de voet betekent dat het kraakbeen in de voet of enkel is aangetast. Wanneer er sprake is van artrose, wordt de kwaliteit van het kraakbeen steeds minder. Het kan zelfs gebeuren dat dit kraakbeen na verloop van tijd helemaal verdwijnt. Daardoor schuren je botten tegen elkaar, wat kan zorgen voor hevige pijn en stijfheid in het gewricht.

Bunion

Een bunion is een grote knobbel aan de zijkant van de voet, bij de aanzet van de grote teen. Door de bunion zal de grote teen naar binnen gericht staan.

Charcot voet

Een Charcot voet komt bijna alleen voor bij mensen met diabetes. Hierbij is een van de voeten opgezwollen, rood, pijnlijk, warm en gevoelloos. In een later stadium kan de voet zelfs vervormen. Dat komt door een botbreuk in de voet, die door de diabetes minder snel wordt opgemerkt.

Diabetes

Eén van de vervelende gevolgen van diabetes is dat het zorgt voor een verhoogd risico op een slechte doorbloeding. Dat kan leiden tot minder gevoel in je voeten. (Semi) orthopedische schoenen kunnen helpen om pijnklachten te verminderen en met meer gemak te bewegen.

Haglundse extose

Een Haglundse extose, kortweg Haglund genoemd, is een botuitsteeksel aan de achterkant van je hiel. Doordat er extra botgroei plaatsvindt, kan je hiel erg pijn doen.

Hamerteen

Een hamerteen houdt in dat één van de tenen krom staat. Deze aandoening kan voorkomen in de middelste tenen, dus niet in de grote teen of de kleine teen.

Hallux valgus

Bij een hallux valgus is er sprake van een standsafwijking van de grote teen naar buiten. De grote teen staat hierdoor scheef en er ontstaat een knobbel (bunion) aan de binnenzijde van de voet/grote teen. Hallux valgus is de meest voorkomende aandoening van de voet bij volwassenen.

Holvoet

Bij een holvoet (pes cavus) is de voetboog bijzonder hoog of “hol” .

Klauwteen

Bij een klauwteen zijn beide gewrichten in het kootje aangedaan. De teen kromt naar beneden, waardoor het topje van de teen de grond raakt.

Morton neuroom

Wanneer je last hebt van een Morton neuroom ervaar je een milde tot scherpe pijn in de tenen of je voorvoet. Hierdoor is het pijnlijk om te lopen Bij deze aandoening worden één of meer zenuwen die tussen de tenen lopen bekneld tussen de teengewrichten. Dat kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld het dragen van te smalle schoenen of schoenen met een (te) hoge hak.

Jicht

Jicht is een zeer pijnlijke gewrichtsontsteking. De meest voorkomende vorm is jicht in de voet. Hierbij voelt u een acute pijn in de voet, waarschijnlijk in de grote teen. Uw teen is dik, rood en voelt warm aan.

Neuropathie

Neuropathie in de voet is een aandoening die veelal ontstaat als gevolg van diabetes. Wanneer er sprake is van neuropathie in de voet, zijn één of meerdere zenuwen in de voet beschadigd. Zenuwen zorgen ervoor dat we sensaties op de huid kunnen ervaren zoals aanrakingen, warmte, kou of pijn.

Platvoeten

Wanneer mensen platvoeten hebben, kunnen hun voeten naar de binnenkant rollen als ze staan en lopen. Dit staat bekend als overpronatie en het kan er ook voor zorgen dat de voeten naar buiten wijzen.

Reuma

Reuma is niet zozeer een specifieke aandoening maar meer een verzamelnaam. Onder de noemer ‘reuma’ vallen maar liefst meer dan honderd spier- en gewrichtsaandoeningen. Al deze aandoeningen gaan over lichaamsdelen die ervoor zorgen dat je lichaam kan bewegen. Als er sprake is van reuma, ben je dus beperkt in bewegen zonder dat dit komt door een ongeval.

Tarsaal tunnel syndroom

Het tarsaal tunnel syndroom houdt in dat een voetzenuw beklemd is. Dit zorgt voor klachten in je voeten, tenen of hiel. Bij het tarsaal tunnel syndroom ervaar je pijn aan de binnenkant van je enkel en de onderkant van je voet. Vooral bij mensen die vaak hardlopen of een sport uitoefenen waarbij ze veel springen wordt deze aandoening vaak gezien.

Semi-orthopedische damesschoenen aanmeten

Het traject van uw eerste afspraak tot het moment dat u op uw nieuwe schoenen de deur uit gaat duurt ongeveer vier tot acht weken. Dit is afhankelijk van de complexiteit van uw voetafwijking.

Hoe worden orthopedische schoenen aangemeten?

Stap 1 – kennismaken en schoenen aanmeten

Duur: ± 1 uur

Tijdens uw eerste afspraak met ons maakt u kennis met een van onze orthopedisch adviseurs. Samen bespreken we uw hulpvraag en nemen we de informatie door die uw arts heeft vermeld in de verwijsbrief. Daar nemen we alle tijd voor. Met de informatie van uw specialist en uw eigen verhaal bekijken we wat de beste oplossing is. Daarnaast geven we advies over de vergoeding en leggen we allerlei gegevens vast. Uw orthopedisch adviseur brengt samen met u uw voetklachten goed in kaart.

Na het onderzoek van uw voeten, nemen wij uw maten op en maken wij diverse voetafdrukken. Afhankelijk van het soort orthopedische schoenen dat u nodig heeft, wordt er een 3D-model gemaakt. Ook bespreken we de kleur en het model van uw nieuwe Ambulo damesschoenen. Tot slot maken we een vervolgafspraak om te komen passen.

Stap 2 – semi-orthopedische schoenen passen

Duur: ± 30 minuten

Bij uw tweede afspraak controleren wij zorgvuldig de pasvorm van uw Ambulo damesschoenen. Afhankelijk van het soort aanpassing zijn dit of uw definitieve schoenen of bovengenoemde passchoenen. In het laatste geval worden uw definitieve schoenen pas gemaakt wanneer u en uw adviseur tevreden zijn.

Zitten uw semi-orthopedische damesschoenen perfect en is alle naar wens, dan kunt u ze gelijk aanhouden en maken wij een controle-afspraak met u (stap 4). Anders we maken direct een nieuwe afspraak om uw definitieve schoenen te komen afhalen.

In sommige gevallen wordt er een proefschoen voor u gemaakt. Met deze schoen kunt u thuis proberen of de bedachte oplossing afdoende is. Uw arts wordt in veel gevallen betrokken om samen te beoordelen of de gekozen oplossing de meest optimale is.

Ondertussen…

Maken wij uw Ambulo semi-orthopedische damesschoenen op maat. Afhankelijk van de gekozen schoenen duurt dit vier tot zes weken.

Stap 3 – uw nieuwe semi-orthopedische damesschoenen

Duur: ± 30 minuten

Uw nieuwe Ambulo semi-orthopedische damesschoenen zijn klaar om te passen. De adviseur controleert of alles naar wens is en vertelt u hoe u uw schoenen het beste kunt inlopen en onderhouden.

Stap 4 – nazorg 

Wij vinden het belangrijk dat u profijt heeft van uw Ambulo semi-orthopedische schoenen en dat deze u goed blijven ondersteunen. Wij nodigen u daarom jaarlijks uit voor een controle-afspraak. Heeft u tussentijds klachten of vragen? Neem dan direct contact op met onze klantenservice.

Damescollectie Ambulo

Benieuwd naar onze collectie Ambulo damesschoenen? Neem dan een kijkje in de schoencatalogus:

Dames Sensitive collectie Ambulo

Schoenencollectie speciaal ontwikkeld voor gevoelige voeten.

 

Online catalogus

Of kijk eens in onze online schoenencatalogus. Hier vindt u ons complete assortiment van OSB-schoenen, met o.a. schoenen van de merken Piedro, Durea en Nimco en de Ambulo. U kunt de kleur, leersoort en afwerking zelf kiezen. Als u schoenen heeft gevonden die u aanspreken, dan kunt u de foto’s naar jezelf of uw adviseur mailen. Of u vraagt uw adviseur een aantal geschikte modellen naar u te mailen. Op deze manier bent u goed voorbereid als u bij ons komt voor uw afspraak.

Leer van Livit Ottobock Care

Echt leer staat voor kwaliteit, maar niet automatisch voor duurzaamheid. De internationale leerproductie kan nog vele verbeterstappen maken op het gebied van dierenwelzijn, werkomstandigheden en het gebruik van chemicaliën, water en energie. Livit Ottobock Care wil vanuit haar MVO beleidsplan kunnen garanderen dat bij het vervaardigen van onze schoenen mens en milieu zo min mogelijk belast worden.

 • Ons leer komt uit Europa, met goede richtlijnen en controle op arbeidsomstandigheden
 • Ons leer wordt volgens internationale standaarden geproduceerd
 • Ons leer wordt gelooid zonder gebruik van het milieubelastende Chroom 6
 • Tijdens de productie van ons leer wordt er zo verantwoord mogelijk met water omgegaan

Leer bij Livit ottobock care

Lees meer over hoe wij dat doen in onze pagina over leer.

Gebruikshandleiding semi-orthopedische maatschoenen

Uw Ambulo semi-orthopedische maatschoenen voor dames zijn met de grootste zorg voor uw op maat gemaakt. Om er voor te zorgen dat uw schoenen zo lang mogelijk mee gaan en dat u er zoveel mogelijk gemak en plezier van hebt, volgt hier belangrijke informatie.

Semi-orthopedische schoenen dragen & onderhouden

Juist gebruik en goed onderhoud verlengen de levensduur van uw semi-orthopedische damesschoenen. Ook de juiste voetverzorging is bij het dragen van orthopedische schoenen belangrijk:

 • Draag katoenen of wollen sokken, bij voorkeur zonder naden en wissel deze dagelijks.
 • Wissel regelmatig van schoenen.
 • Verzorg uw voeten goed. Knip uw nagels regelmatig, recht en niet te kort af.
 • Poets uw maatschoenen twee keer per maand en wees alert op slijtage van de hakken.

Diabetes

Heeft u diabetes, dan zijn uw voeten kwetsbaar. Het is daarom extra belangrijk om uw voeten goed te verzorgen. Naast eerdergenoemde voetverzorging adviezen raden wij u aan om uw voeten dagelijks te controleren op drukplekken of wondjes. Neem bij twijfel direct contact met ons op. Wat kunt u zelf doen om problemen te voorkomen?

 • Loop nooit op blote voeten en draag altijd uw orthopedische schoenen.
 • Controleer voordat u uw schoenen aantrekt de binnenkant op onregelmatigheden, zoals steentjes of vuil.
 • Controleer dagelijks uw voeten op drukplekken, blaren en wondjes.

Wij adviseren u uw voeten regelmatig te laten verzorgen door een pedicure die in bezit is van een aantekening voor de diabetische voet.

Semi-orthopedische schoenen aantrekken

 • Maak de sluiting van uw Ambulo semi-orthopedische schoenen volledig los.
 • Gebruik bij het instappen een schoenlepel.
 • Zet uw voet zo ver mogelijk achter in de schoen en sluit de schoen stevig, dit voorkomt dat uw voet gaat schuiven in de schoen.

Semi-orthopedische schoenen inlopen

Uw Ambulo semi-orthopedische schoenen zijn gemaakt van leer. Leer is een natuurproduct dat zich door unieke eigenschappen aanpast aan de vorm van uw voet. Dat proces heeft echter tijd nodig en daarbij moet uw lichaam wennen aan het corrigerende effect en de ondersteuning die uw nieuwe schoenen geven. Loop uw schoenen daarom goed in.

Voorbeeld van een standaard inloopschema

Let op! Het inloopschema is afhankelijk van uw voetprobleem en of u bijvoorbeeld al eerder orthopedische schoenen hebt gedragen. Overleg daarom altijd met uw orthopedisch adviseur welk inloopschema het meest geschikt voor u is.

Wisselpaar

Voeten verliezen gedurende de dag transpiratievocht. Uw Ambulo OSB-schoenen gaan langer mee als u ze regelmatig wisselt. Na aanschaf van het eerste paar kunt u aanspraak maken op een wisselpaar. Vraag hiernaar bij uw orthopedisch adviseur.

Onderhoud OSB schoenen dames

 • Poets uw leren damesschoenen tweemaal per maand met een klein beetje schoenpoets.
 • Suède en nubuck schoenen onderhoudt u met een speciaal daarvoor bedoeld borsteltje.
 • Spuit uw semi-orthopedische schoenen regelmatig in met een beschermspray.
 • Laat op tijd uw zolen en hakken vervangen. Zo voorkomt u onherstelbare schade. Laat natte schoenen drogen bij kamertemperatuur en nooit op of bij een warmtebron, zoals een verwarming.

Producthandleiding

 

 

Garantie semi-orthopedische damesschoenen

Door het intensief dragen van uw semi-orthopedische schoenen kan er ongemerkt slijtage optreden. Door slijtage aan bijvoorbeeld het materiaal of de sluitingen kan de ondersteuning van uw schoenen verminderen.

Laat uw Ambulo OSB-schoenen daarom regelmatig controleren door uw orthopedisch adviseur. Is het nodig dat er onderdelen aan uw schoenen hersteld moeten worden, dan repareren onze vakkundige schoenherstellers uw schoenen professioneel, met gebruik van de juiste materialen. Wij nemen contact met u op voor het inplannen van een controleafspraak. Heeft u eerder last of vragen, bel ons dan gerust.

Garantie

Op uw Ambulo OSB-schoenen geldt een garantie van 3 maanden op de pasvorm en 6 maanden op materiaal bij normaal gebruik. Livit Ottobock Care is niet aansprakelijk voor de gevolgen van het onjuist gebruik van, of het aanbrengen van aanpassingen aan, de door haar geleverde producten door andere dan door Livit Ottobock Care als bevoegd erkende personen. Mocht dit het geval zijn, dan vervalt de garantieregeling. Niet tevreden? Wij streven naar 100% klanttevredenheid en vragen u om opmerkingen of klachten altijd te melden. Het liefst bij de betreffende Livit Ottobock Care medewerker. Heeft dit onvoldoende resultaat opgeleverd? Dan verwijzen wij u naar onze klachtenprocedure op livit.nl/klachtafhandeling. Wij zoeken zo snel mogelijk naar een passende oplossing voor u.

Vergoeding orthopedische schoenen

Orthopedische schoenen worden vergoed vanuit uw basisverzekering, maar komen ten laste van uw eigen risico. Dit betekent dat u een gedeelte zelf moet betalen.

Voor orthopedische schoenen geldt behalve het eigen risico ook nog een eigen bijdrage. Dit is een bedrag dat u zelf moet betalen. De overheid bepaalt voor welke hulpmiddelen een eigen bijdrage geldt en hoe hoog deze bijdrage is. Voor orthopedische schoenen en semi-orthopedische schoenen geldt voor 2023 een wettelijke eigen bijdrage van € 126,-. Voor kinderen tot 16 jaar geldt een wettelijke eigen bijdrage van € 63,-.

Sommige verzekeraars bieden een vergoeding van de eigen bijdrage vanuit een aanvullende verzekering. Wilt u weten of u aanspraak kunt maken op vergoeding? Check dan de vergoedingenwijzer.

Informatie over eigen risico

Ook al worden uw orthopedische schoenen door de zorgverzekeraar vergoed, ze komen ten laste van het eigen risico. Het eigen risico is een wettelijk bepaald jaarbedrag dat voor iedereen gelijk is. Voor 2023 is het eigen risico vastgesteld op € 385,-. Dit bedrag is gelijk aan vorig jaar. Voor kinderen tot 18 jaar geldt geen eigen risico.

Bij sommige verzekeraars kunt u uw eigen risico in termijnen betalen. Of dat in uw geval ook geldt, kunt u navragen bij uw zorgverzekeraar.

Informatie over de eigen bijdrage

Voor sommige hulpmiddelen, bijvoorbeeld voor orthopedische en semi-orthopedische schoenen, geldt behalve het eigen risico ook een eigen bijdrage. Dit bedrag betaalt u zelf. De overheid bepaalt voor welke hulpmiddelen een eigen bijdrage geldt en hoe hoog de bijdrage is. Dit geldt voor hulpmiddelen uit zowel de basisverzekering als uit de aanvullende verzekering.

Sommige zorgverzekeraars bieden een aanvullende verzekering, waarbij de eigen bijdrage geheel of gedeeltelijk wordt vergoed. Uw zorgverzekeraar kan u hier meer over vertellen.

Wilt u weten of u aanspraak kunt maken op vergoeding en wat de eigen bijdrage is? Check dan de vergoedingenwijzer.

Contracten met zorgverzekeraars

Livit werkt samen met alle zorgverzekeraars in Nederland. Met de juiste indicatie worden de meeste orthopedische hulpmiddelen geheel of gedeeltelijk uit de basisverzekering vergoed. Livit dient de declaratie voor orthopedische schoenen rechtstreeks in bij uw zorgverzekeraar. Voorwaarden daarvoor zijn dat wij in het bezit zijn van de gegevens van uw zorgverzekering, uw identiteitsbewijs en een verwijsbrief van uw arts of specialist. Of u voor een vergoeding in aanmerking komt, is dus afhankelijk van uw verwijzing (medische indicatie).

Wilt uw weten of u aanspraak kunt maken op vergoeding? Check dan de vergoedingenwijzer.

Vind een Livit ambulo locatie bij u in de buurt

Met meer dan 154 locaties vindt u altijd een locatie bij u in de buurt

Wordt uw behandeling door uw verzekering vergoed?

Selecteer uw verzekeraar om te kijken of u vergoed wordt

Veelgestelde vragen

 • Orthopedische schoenen kunnen helpen bij een breed scala aan voetklachten, enkelklachten en heup- en rugklachten. Maar ook bij aandoeningen zoals artrose, diabetes, neuropathie en platvoeten.

  Orthopedische schoenen kunnen helpen bij een breed scala aan voetklachten, enkelklachten en heup- en rugklachten. Maar ook bij aandoeningen zoals:

  Artrose

  Artrose in de voet betekent dat het kraakbeen in de voet of enkel is aangetast. Wanneer er sprake is van artrose, wordt de kwaliteit van het kraakbeen steeds minder. Het kan zelfs gebeuren dat dit kraakbeen na verloop van tijd helemaal verdwijnt. Daardoor schuren je botten tegen elkaar, wat kan zorgen voor hevige pijn en stijfheid in het gewricht.

  Bunion

  Een bunion is een grote knobbel aan de zijkant van de voet, bij de aanzet van de grote teen. Door de bunion zal de grote teen naar binnen gericht staan.

  Charcot voet

  Een Charcot voet komt bijna alleen voor bij mensen met diabetes. Hierbij is een van de voeten opgezwollen, rood, pijnlijk, warm en gevoelloos. In een later stadium kan de voet zelfs vervormen. Dat komt door een botbreuk in de voet, die door de diabetes minder snel wordt opgemerkt.

  Diabetes

  Eén van de vervelende gevolgen van diabetes is dat het zorgt voor een verhoogd risico op een slechte doorbloeding. Dat kan leiden tot minder gevoel in je voeten. (Semi) orthopedische schoenen kunnen helpen om pijnklachten te verminderen en met meer gemak te bewegen.

  Haglundse extose

  Een Haglundse extose, kortweg Haglund genoemd, is een botuitsteeksel aan de achterkant van je hiel. Doordat er extra botgroei plaatsvindt, kan je hiel erg pijn doen.

  Hamerteen

  Een hamerteen houdt in dat één van de tenen krom staat. Deze aandoening kan voorkomen in de middelste tenen, dus niet in de grote teen of de kleine teen.

  Hallux valgus

  Bij een hallux valgus is er sprake van een standsafwijking van de grote teen naar buiten. De grote teen staat hierdoor scheef en er ontstaat een knobbel (bunion) aan de binnenzijde van de voet/grote teen. Hallux valgus is de meest voorkomende aandoening van de voet bij volwassenen.

  Holvoet

  Bij een holvoet (pes cavus) is de voetboog bijzonder hoog of “hol” .

  Klauwteen

  Bij een klauwteen zijn beide gewrichten in het kootje aangedaan. De teen kromt naar beneden, waardoor het topje van de teen de grond raakt.

  Morton neuroom

  Wanneer je last hebt van een Morton neuroom ervaar je een milde tot scherpe pijn in de tenen of je voorvoet. Hierdoor is het pijnlijk om te lopen Bij deze aandoening worden één of meer zenuwen die tussen de tenen lopen bekneld tussen de teengewrichten. Dat kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld het dragen van te smalle schoenen of schoenen met een (te) hoge hak.

  Jicht

  Jicht is een zeer pijnlijke gewrichtsontsteking. De meest voorkomende vorm is jicht in de voet. Hierbij voelt u een acute pijn in de voet, waarschijnlijk in de grote teen. Uw teen is dik, rood en voelt warm aan.

  Neuropathie

  Neuropathie in de voet is een aandoening die veelal ontstaat als gevolg van diabetes. Wanneer er sprake is van neuropathie in de voet, zijn één of meerdere zenuwen in de voet beschadigd. Zenuwen zorgen ervoor dat we sensaties op de huid kunnen ervaren zoals aanrakingen, warmte, kou of pijn.

  Platvoeten

  Wanneer mensen platvoeten hebben, kunnen hun voeten naar de binnenkant rollen als ze staan en lopen. Dit staat bekend als overpronatie en het kan er ook voor zorgen dat de voeten naar buiten wijzen.

  Reuma

  Reuma is niet zozeer een specifieke aandoening maar meer een verzamelnaam. Onder de noemer ‘reuma’ vallen maar liefst meer dan honderd spier- en gewrichtsaandoeningen. Al deze aandoeningen gaan over lichaamsdelen die ervoor zorgen dat je lichaam kan bewegen. Als er sprake is van reuma, ben je dus beperkt in bewegen zonder dat dit komt door een ongeval.

  Tarsaal tunnel syndroom

  Het tarsaal tunnel syndroom houdt in dat een voetzenuw beklemd is. Dit zorgt voor klachten in je voeten, tenen of hiel. Bij het tarsaal tunnel syndroom ervaar je pijn aan de binnenkant van je enkel en de onderkant van je voet. Vooral bij mensen die vaak hardlopen of een sport uitoefenen waarbij ze veel springen wordt deze aandoening vaak gezien.

  Meer lezen over aandoeningen aan de voet?

  Lees meer op deze pagina.

 • Het enige dat u hoeft mee te nemen is uw verzekeringspas en de verwijsbrief van uw medisch specialist (orthopedisch chirurg, revalidatiearts, reumatoloog, dermatoloog of huisarts). Daarnaast is het handig als u een extra paar schoenen meeneemt er kan dan direct een paar achterblijven als een aanpassing nodig blijkt.

  Het enige dat u hoeft mee te nemen is uw verzekeringspas en de verwijsbrief van uw medisch specialist (orthopedisch chirurg, revalidatiearts, reumatoloog, dermatoloog of huisarts). Daarnaast is het handig als u een extra paar schoenen meeneemt er kan dan direct een paar achterblijven als een aanpassing nodig blijkt.

 • Als je voor het eerst orthopedische schoenen gaat dragen kan het zijn dat je moet wennen. Zorg er daarom voor dat je de schoenen goed inloopt. Begin op de eerste dag met een half uur en op de tweede dag een uur. Daarna draag je de schoenen elke dag één uur langer. Krijg je last, verminder de draagtijd dan totdat het beter gaat. Na ongeveer twee weken zijn de schoenen ingelopen en kun je ze de hele dag dragen. 

  Inlopen orthopedische schoenen

  Als je voor het eerst orthopedische schoenen gaat dragen kan het zijn dat je moet wennen. Zorg er daarom voor dat je de schoenen goed inloopt. Begin op de eerste dag met een half uur en op de tweede dag een uur. Daarna draag je de schoenen elke dag één uur langer. Krijg je last, verminder de draagtijd dan totdat het beter gaat. Na ongeveer twee weken zijn de schoenen ingelopen en kun je ze de hele dag dragen. 

  Aan- en uittrekken orthopedische schoenen

  Maak sluitingen zoals veters, rits, gesp of klittenband zo ver mogelijk open. Voor extra gemak en voor het behoud van je schoenen kun je het beste een schoenlepel gebruiken. Schuif je voet vervolgens in of uit de schoen zoals je dit gewend bent. 

  Luchten en drogen van schoenen

  Lucht je schoenen regelmatig om transpiratievocht te laten verdampen. Doe dit op kamertemperatuur, niet bij de verwarming. Dit geldt ook wanneer je schoenen nat zijn. 

  Onderhoud schoenen

  Schoenen van leer poets je minimaal één keer per week. Gebruik hiervoor een kleine hoeveelheid schoencrème. Schoenen van suède en nubuckleer borstel je wekelijks met een suèdeblokje of nubuckborstel. Naast deze behandelingen raden we aan om de schoenen ook met een beschermspray in te spuiten. 

  Livit Ottobock Care heeft speciale onderhoudsproducten waarmee je schoenen langer in conditie blijven. 

  Garantie 

  Op al onze schoenen geven wij garantie. Daarbij maken we wel onderscheid tussen garantie op de pasvorm en garantie op het materiaal of de technische kwaliteit. Op de pasvorm geldt een garantie van drie maanden. Op het materiaal een garantie van zes maanden. Slijtage door gebruik is uitgesloten van garantie 

 • Op de pasvorm heeft u drie maanden garantie. Op het materiaal is dat zes maanden. Op slijtage door gebruik geldt geen garantie. 

  Op de pasvorm heeft u drie maanden garantie. Op het materiaal is dat zes maanden. Op slijtage door gebruik geldt geen garantie. 

 • De eerste keer dat we (semi-) orthopedische schoenen voor u maken, is de levertijd ongeveer vier tot acht weken. Hoe lang het precies duurt, hangt af van hoe complex de aanpassingen aan de schoen zijn. Ook is het soms nodig dat u tussentijds langskomt om de schoenen te passen. Heeft u al eerder schoenen aangeschaft via Livit Ottobock Care? Dan is de levertijd meestal vier weken.

  De eerste keer dat we (semi-) orthopedische schoenen voor u maken, is de levertijd ongeveer vier tot acht weken. Hoe lang het precies duurt, hangt af van hoe complex de aanpassingen aan de schoen zijn. Ook is het soms nodig dat u tussentijds langskomt om de schoenen te passen. Heeft u al eerder schoenen aangeschaft via Livit Ottobock Care? Dan is de levertijd meestal vier weken.

 • Tijdens een controleafspraak bepaalt u samen met de adviseur of de schoenen nog goed zijn (voldoende ondersteunen) en of u in aanmerking komt voor nieuwe schoenen.

  Tijdens een controleafspraak bepaalt u samen met de adviseur of de schoenen nog goed zijn (voldoende ondersteunen) en of u in aanmerking komt voor nieuwe schoenen.

 • Bij het ophalen van uw schoenen krijgt u een onderhoudsbrochure mee. Lees deze goed door, voor een optimaal draagcomfort.

  De belangrijkste punten voor u op een rijtje:
  • Gebruik een schoenlepel bij het aantrekken van uw schoenen
  • Zorg dat u de sluitingen goed open- of losmaakt voordat u uw schoenen aan- of uittrekt
  • Laat uw schoenen regelmatig luchten
  • Als uw schoenen nat zijn geworden, laat ze dan drogen op kamertemperatuur
  • Poets uw leren schoenen minimaal één keer per week
  • Gebruik beschermende spray
  • Vervang zolen en hakken tijdig

  Bij het ophalen van uw schoenen krijgt u een onderhoudsbrochure mee. Lees deze goed door, voor een optimaal draagcomfort. 
   
  De belangrijkste punten voor u op een rijtje:  

  • Gebruik een schoenlepel bij het aantrekken van uw schoenen 
  • Zorg dat u de sluitingen goed open- of losmaakt voordat u uw schoenen aan- of uittrekt 
  • Laat uw schoenen regelmatig luchten 
  • Als uw schoenen nat zijn geworden, laat ze dan drogen op kamertemperatuur 
  • Poets uw leren schoenen minimaal één keer per week 
  • Gebruik beschermende spray 
  • Vervang zolen en hakken tijdig 
 • Nee, u hoeft niet bij te betalen. Alleen net als altijd uw eigen risico (als die nog niet opgemaakt is) en een eigen bijdrage. Voor orthopedische schoenen is wettelijk bepaald dat er een eigen bijdrage geldt. De overheid geeft aan dat iedereen betaalt voor schoenen, dus ook voor orthopedische schoenen.

  Nee, u hoeft niet bij te betalen. Alleen net als altijd uw eigen risico (als die nog niet opgemaakt is) en een eigen bijdrage. Voor orthopedische schoenen is wettelijk bepaald dat er een eigen bijdrage geldt. De overheid geeft aan dat iedereen betaalt voor schoenen, dus ook voor orthopedische schoenen.

 • Als u voor het eerst (semi-) orthopedische schoenen aanschaft, is de controle meestal na drie maanden, tenzij u eerder klachten heeft. De afspraak voor de controle maakt u met uw orthopedisch adviseur op het moment dat u uw schoenen komt ophalen.

  Als u voor het eerst (semi-) orthopedische schoenen aanschaft, is de controle meestal na drie maanden, tenzij u eerder klachten heeft. De afspraak voor de controle maakt u met uw orthopedisch adviseur op het moment dat u uw schoenen komt ophalen.

 • Uw schoenen zijn bij Livit Ottobock Care in goede handen. Wij zorgen voor controle, onderhoud, aanpassingen en reparaties. Verder vindt u bij ons diverse accessoires, zoals schoenlepels, onderhoudsmiddelen, veters en voetverzorgingsmiddelen.
  Livit Ottobock Care nodigt u tweemaal per jaar uit voor controle van je schoenen. Deze controles zijn gratis.

  Uw schoenen zijn bij Livit Ottobock Care in goede handen. Wij zorgen voor controle, onderhoud, aanpassingen en reparaties. Verder vindt u bij ons diverse accessoires, zoals schoenlepels, onderhoudsmiddelen, veters en voetverzorgingsmiddelen. 

  Livit Ottobock Care nodigt u tweemaal per jaar uit voor controle van je schoenen. Deze controles zijn gratis.

  Heeft u tussen de controles in klachten of problemen met uw schoenen? Ook dan kunt u altijd bij ons terecht. Eén telefoontje naar de klantenservice is voldoende.

Bekijk alle veelgestelde vragen