Hielspoor

Wat is Hielspoor?

illustratie van peesplaat onder de voet Hielspoor is een verkalking van de peesplaat aan het hielbeen. Deze verkalking ziet er een beetje uit als sporen die tijdens het paardrijden gebruikt worden, vandaar de naam hiel’spoor’. De verkalking aan het hielbeen hoeft geen klachten te geven, maar gaat regelmatig gepaard met fasciitis plantaris, ook wel plantar fasciitis genoemd, een pijnlijke ontsteking van de pees die langs de onderkant van de voet loopt en het hielbot verbindt met de bal van de voet. De aanhechting van de pees aan het hielbeen staat dan onder spanning, gaat irriteren en vervolgens ontsteken. In de praktijk wordt de term hielspoor overigens vaak gehanteerd om verschillende problemen in de hiel aan te duiden.  

Symptomen Hielspoor

De pijn bij hielspoor zit, zoals de naam al aangeeft, in de hiel en is erg pijnlijk. Mensen die last hebben van hielspoor ervaren een felle of stekende pijn onder de hiel tijdens het staan of lopen en de pijn kan uitstralen naar de achillespees. Het hielbeen kan pijnlijk zijn als er op gedrukt wordt en er kan een lichte zwelling ontstaan. De pijn is vaak hevig bij het opstaan in de ochtend en neemt in de loop van de dag weer iets af. Vaak komt de pijn weer terug  na enige tijd van inactiviteit of rust.

Oorzaken Hielspoor

Hielspoor ontstaat door overbelasting van de voeten en kan verschillende oorzaken hebben. Meestal is een combinatie van de volgende factoren de oorzaak.

  • Schoenen met onjuiste/onvoldoende ondersteuning.
  • Afwijkend looppatroon, waarbij er extra druk komt te staan op het hielbot en de voetzoolpees.
  • Hardlopen of joggen, vooral op een harde ondergrond.
  • Overgewicht.
  • Onvoldoende ondersteuning van de voetboog.

Gelukkig is hielspoor vaak goed te behandelen. Door het dragen van steunzolen kan hielspoor in enkele weken tot maanden verholpen worden. Andere risicofactoren:

  • Leeftijd. De flexibiliteit van de peesspier neemt af en het beschermende hielkussentje onder de hiel wordt dunner.
  • Diabetes.
  • Veel en langdurig staan.
  • Intensief sporten.
  • Platvoeten of een hoge voetboog.

Hoe kan de Hielspoor behandeld worden?

Hielspoor kan in de meeste gevallen goed behandeld worden. Er zijn een aantal medische ingrepen beschikbaar en in het uiterste geval kan er zelfs gekozen worden voor een operatieve ingreep. U kunt zelf echter ook veel doen om hielspoorpijn te verlichten. In de eerste plaats is het belangrijk om uw voeten voldoende rust te geven en uw peesspier niet teveel te belasten. Daarnaast bieden professionele op maat gemaakte steunzolen een goed en praktisch alternatief voor dagelijks gebruik, omdat steunzolen uw voeten verlichting geven bij het bewegen en u minder last ervaart van pijn. Ook kan er een nachtspalk gebruikt worden om de peesspier te corrigeren. Deze behandelingen vinden plaats bij een of orthopedisch adviseur of een podotherapeut . Onder begeleiding van een fysiotherapeut kunt u de spieren in de voet trainen en het looppatroon verbeteren. Dit kan bijdragen aan het verminderen van de klachten.

Welk product(en) kunnen helpen bij hielspoor

Door het dragen van goede steunzolen vermindert u de pijn in uw hiel en wordt de peesspier gecorrigeerd. Ook het dragen van speciale hielkussens of het dragen van een nachtspalk kunnen helpen bij het bestrijden van hielspoor. En denkt u tenslotte ook aan goede schoenen: hielspoor zit onder de voet, waardoor de juiste schoen erg belangrijk is. Schoenen die niet goed passen zullen alleen maar meer pijn veroorzaken. Comfortschoenen kunnen hierbij een oplossing zijn. Comfort schoenen zijn beschikbaar met extra schoenwijdte, waardoor er gemakkelijk een steunzool in gedragen kan worden.

Uitgebreide Voetanalyse met Deskundig Advies

Wilt u van uw hielspoor afkomen? Dan is het belangrijk om eerst uit te zoeken wat de oorzaak is. Pas als bekend wordt wát de oorzaak is, kunt u er iets aan doen met een passende behandeling. Livit biedt gratis een dynamische voetdrukmeting aan, waar u samen met een orthopedisch adviseur gaat kijken naar uw looppatroon, de stand van uw voeten en waar zich de drukpunten onder uw voeten bevinden. Voeten zijn uniek en drukpunten zijn belangrijk om een passende oplossing voor uw klachten te vinden. De voetdrukmeting duurt slechts een paar minuten. Na deze voetdrukmeting krijgt u van onze adviseur een digitaal voetenpaspoort en een persoonlijk advies. Dit rapport kunt u zelf inzien en ook delen met uw eigen huisarts of fysiotherapeut. Uiteraard kunt u voor vragen over het voetenpaspoort ook altijd terecht bij uw eigen Livit adviseur.

Steunzolen bij Livit

Door het dragen van steunzolen zorgt u voor een optimale correctie en drukverdeling onder de voet. Hierdoor zijn standsafwijkingen goed te corrigeren en blessures beter te behandelen.

Naar steunzolen

Kom langs bij Livit

Onze orthopedisch adviseurs kunnen u verder voorlichten over de behandelmogelijkheden voor uw klachten.

cta image

Maak een afspraak met een orthopedisch adviseur

Livit bevindt zich op meer dan 400 locaties in het land, dus er is altijd een locatie bij u in de buurt!

Afspraak maken bij u in de buurt

Goede redenen om bij Livit langs te komen

afbeelding

Klanttevredenheid

We vragen regelmatig aan onze klanten of ze tevreden zijn. Livit wordt gewaardeerd met gemiddeld een 8,2 (gemiddelde over de afgelopen 2 maanden).

afbeelding

Altijd dichtbij

Met meer dan 400 locaties zijn wij altijd bij u in de buurt.

afbeelding

We staan voor u klaar

Onze 155 orthopedisch adviseurs vinden samen met u de beste oplossing.

afbeelding

Persoonlijk en op maat

Hoe wij het hulpmiddel maken dat het beste bij u past? Door uw persoonlijke wensen te combineren met onze kennis en expertise. En u ondersteuning en persoonlijk advies te geven, zodat u weer vrij kunt bewegen.

afbeelding

Innovatie

We werken met de nieuwste materialen en digitale technieken. Zo bieden wij u garantie op kwaliteit en een optimaal comfort.

afbeelding

Goed geregeld

Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars. En regelen de vergoeding van uw hulpmiddel rechtstreeks met uw zorgverzekeraar.

illustratie

Afspraak maken

Bel (088) 245 20 00 voor een afspraak bij u in de buurt. Of maak online een afspraak.

Afspraak maken
illustratie

Klantenservice

Heeft u een vraag of hulp nodig? Wij helpen u graag verder.

Klantenservice
illustratie

Innovatie

Nieuwe technologieën, nieuwe materialen, nieuwe toepassingen.

Lees meer