Hernia

Wat is een hernia?

herniaEen hernia is een aandoening in de wervelkolom. Uw wervelkolom bestaat uit 7 nekwervels, 12 borstwervels, 5 lendenwervels en het heiligbeen. Tussen elke twee wervels ligt een tussenwervel. De tussenwervel zorgt ervoor dat de wervels niet tegen elkaar aanwrijven en dat u zich soepel kunt bewegen. De binnenkant van de tussenwervelschijf is zacht en gelei-achtig, de buitenkant is hard.

Een uitstulping van de tussenwervelschijf wordt een hernia genoemd. Dit gebeurt vooral bij de lagere rugwervels en soms ook in de nekwervels. Omdat er veel zenuwen langs de wervelkolom lopen en de uitstulping hier tegenaan drukt, zorgt een hernia vaak voor veel pijn.

Wat zijn de symptomen van een hernia?

Als de uitstulping in de tussenwervelschijf niet tegen een zenuw duwt, voelt u er waarschijnlijk ook geen pijn door. Een hernia zorgt alleen voor pijn wanneer de uitstulping tegen een zenuw aanduwt. Dit kan leiden tot erge pijn in de rug en uitstralende pijn in de bil, een been en soms zelfs helemaal tot uw voet.

Daarnaast kunt u bij een hernia de volgende symptomen ervaren:

 • Continu felle pijn in uw been, vooral bij het zitten.
 • De pijn wordt erger bij hoesten, niezen of persen bij ontlasten.
 • Een dof gevoel in uw been.
 • Doffe rugpijn.
 • Uw benen voelen steeds stijver aan.
 • Minder kracht in uw been voelen of zelfs verlamming van uw been.
 • Moeite met plassen of ontlasten.

Wat zijn de oorzaken van een hernia?

De volgende factoren kunnen de oorzaak zijn van een hernia:

 • Erfelijke factoren. Meestal komt een hernia door aangeboren zwakte van de tussenwervelschijf. Daarom komen hernia’s in sommige families vaker voor dan andere.
 • Zware en/of langdurige belasting van de rug in een verkeerde houding.
 • Slijtage van de tussenwervels door ouderdom. Hierdoor zakken de tussenwervelschijven in en gaan ze naar buiten puilen.
 • Overgewicht kan de kans op een hernia vergroten.
 • Roken kan de kans op een hernia vergroten.
 • Niet genoeg beweging.
 • Slechte lichamelijke conditie.
 • Verzwakte rugspieren.

Hoe kan een hernia behandeld worden?

Het goede nieuws is dat herniaklachten bij 60 tot 80% van de mensen vanzelf weer verdwijnen. Als er sprake is van een hernia, kunt u het beste blijven bewegen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het houden van bedrust ertoe leidt dat de herniaklachten langer aanwezig blijven. Helaas is bewegen vaak lastig vanwege de hevige pijn die een hernia met zich meebrengt.

Pijnstillers zoals paracetamol kunt u gebruiken om de pijnklachten te verlichten. Het is belangrijk om hierbij de maximale dosering niet te overschrijden. Daarnaast kunt u bij een hernia het beste veel afwisselen tussen staan, lopen, zitten en liggen. Het is beter om niet te veel en te zwaar te tillen bij een hernia, om uw tussenwervelschijf niet nog meer te belasten.

Als de klachten langer dan 6 weken aanhouden, kan een operatie worden overwogen. In Nederland is dit echter in slechts 5% van de gevallen nodig. Tijdens zo’n operatie wordt de uitstulping van de tussenwervelschijf verwijderd. Dat zorgt ervoor dat de zenuwen langs de wervelkolom niet langer bekneld worden en de pijnklachten verdwijnen.

Wat zijn goede oefeningen bij een hernia?

Als u een hernia heeft is het goed om toch in beweging te blijven. Vroeger werd al snel bedrust geadviseerd, maar tegenwoordig is bekend dat dit het herstel juist belemmerd. Wacht met het doen van deze oefeningen tot de ergste pijn is gezakt. Daarna is het goed om te oefenen. Het kan zijn dat u bang bent om uw rug te belasten, maar besef u dat dit op de lange termijn beter is dan te veel stilzitten.

Knie optrekken naar de borst

Ga plat op de grond liggen, eventueel op een matje. Leg uw voeten plat op de grond en houd uw knieën gebogen. Op een uitademing brengt u uw rechterknie zo dicht mogelijk bij uw borst met uw handen. Houd deze houding enkele seconden vast en breng uw rechterbeen daarna weer terug in de oorspronkelijke positie. Herhaal de beweging met uw linkerbeen. Doe deze beweging 10 keer per been.

Welk product(en) kunnen helpen bij een hernia?

Een rugbrace, of orthese, wordt gedragen om pijn in de rug te verminderen. Maar ook om krachtverlies of bewegingsproblemen op te heffen door overbelasting of slijtage. Door de extra ondersteuning van de brace kan u uw gewricht blijven gebruiken, zonder dat het wordt overbelast. Via onze webshop Blessurewijzer verkopen wij braces van Livit voor een zeer voordelige prijs. Kwaliteit gegarandeerd.

En denkt u tenslotte ook aan goede schoenen of steunzolen: een goede ondersteuning voor de voeten werkt door naar het knie- en ruggewricht. Comfortschoenen kunnen hierbij een oplossing zijn. Comfortschoenen zijn beschikbaar met extra schoenwijdte, waardoor er gemakkelijk een steunzool in gedragen kan worden.

Over Livit en Blessurewijzer

Wij  zijn Livit Orthopedie, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

Logo Blessurewijzer vierkantOnze webshop Blessurewijzer.nl biedt de beste (product)oplossingen. Geselecteerd door zeer ervaren revalidatieartsen, orthopeden, orthopedisch adviseurs en fysiotherapeuten en in de praktijk bewezen door een grote groep dragers.

Uw orthese of brace zelf aanschaffen?

Via onze webshop Blessurewijzer.nl kunt u uw eigen orthese of brace aanschaffen en bent u verzekerd van Livit kwaliteit tegen een zeer voordelige prijs.

Naar Blessurewijzer