Sporten met een orthopedische voorziening

Regelmatig bewegen en sporten versterkt niet alleen je fysieke gestel, het vergroot je zelfvertrouwen en je wordt er een blijer en gelukkiger mens van. Bovendien neemt de kans op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en botontkalking af terwijl je algehele uithoudingsvermogen toeneemt. Logisch dus dat sporten voor ruim 40% van de Nederlanders de populairste manier van vrijetijdsbesteding is. Maar bij mensen met een lichamelijke handicap, 9% van de Nederlandse bevolking, ligt dit percentage op slechts 1,4%. En dat is niet omdat zij niet van sporten houden!

Sporten en orthopedie – er is veel mogelijk, ook voor jou!

Heb je in het dagelijks leven een orthopedische voorziening nodig ter ondersteuning van je bewegingsvrijheid dan kan de drempel om te gaan sporten soms net even wat hoger liggen dat als je die voorziening niet zou hoeven dragen. En je weg vinden naar de juiste instanties om zo hulp en ondersteuning te krijgen is vaak een hele klus. Bij Livit helpen we je graag om jouw drempel te verlagen of zelfs helemaal weg te nemen. Er zijn namelijk heel veel mogelijkheden, ook voor jou!

Wij helpen je graag op weg

Wil je weten wat jouw sportmogelijkheden zijn? En je weet niet waar je je moet oriënteren? Heb je al een sport gekozen die je graag wilt gaan beoefenen en wil je weten of dat kan met jouw orthopedische voorziening? Heb je een speciale sportvoorziening nodig en geen idee hoe je die aanvraagt, laat staan of en hoe je die vergoed krijgt? Wat jouw sportvraag ook is, wij beantwoorden deze. Op onze site, via een persoonlijk adviesgesprek met een van onze sportexpert adviseurs of via een link naar de betreffende instantie, instelling of platform

Wat is jouw sportvraag?

De meest voorkomende vragen en antwoorden over sporten met een orthopedische voorziening vind je onderaan deze pagina. Staat jouw vraag er niet tussen? Stel deze dan aan een van onze sportexperts via het contactformulier.

Goed om te weten voor je begint

Er is veel meer mogelijk dan je denkt. We helpen je graag op weg bij het vinden van de snelste weg naar jouw sportwens, zodat jij snel lekker kunt gaan bewegen en sporten.

Informeer bij jouw orthopedisch adviseur

Bespreek de mogelijkheden met jouw orthopedisch adviseur. Hij of zij kan goed inschatten of jouw voorziening geschikt is voor de sport die jij in gedachten hebt. Een speciale sportvoorziening is voor de meeste recreatieve vormen van sport echt niet altijd nodig. Vaak kan een goed advies en een kleine aanpassing aan je dagelijkse voorziening al voldoende. Je kunt ook een sportconsult bij Livit aanvragen door een mailtje te sturen naar sporten@livit.nl.

Overleg met een (sport)fysio

Wij adviseren je altijd contact op te nemen met een (sport)fysiotherapeut. De therapeut kan goed met je meekijken naar je fysieke mogelijkheden. Het is belangrijk dat je jouw lichaam niet gaat overbelasten. We spreken dan altijd over een juiste balans in belasting (welke inspanning wil ik leveren?) en belastbaarheid (wat is de grens?). Een sportfysiotherapeut is gespecialiseerd in het menselijk bewegingsapparaat in relatie tot sport en bewegen.

Sporttips

Laat je goed informeren door je technische adviseur voor eventuele sportmogelijkheden met de huidige voorziening en maak kleine stappen en leg de lat niet te hoog. Creëer haalbare doelen, waardoor je succesbeleving krijgt. Meer sporttips van onze orthopedisch adviseurs lezen? Lees er meer over op deze pagina.

Hoe zit het met de vergoeding?

Heb je een sportvoorziening nodig, dan zijn de kosten daarvan doorgaans hoog en de weg naar een eventuele vergoeding is lang en soms onbegaanbaar. Bij Livit hebben wij ruime ervaring met het aanvragen van vergoedingen van sportvoorzieningen via zorgverzekering of de Gemeente, maar sinds kort biedt Uniek Sporten een mogelijkheid om jouw sportvoorziening tot wel 85% te vergoeden! Voormalig paralympisch topatlete Saskia van den Ouden legt je graag uit hoe dat werkt.

Vraag een vrijblijvend sportconsult aan

Bij Livit vinden wij dat iedereen recht heeft op vrij bewegen en sporten en daar zetten wij ons dan ook volop voor in. Wij hebben ruime ervaring in het begeleiden van sporters met een voorziening, zowel op professioneel als recreatief gebied. Samen met jou stellen we een realistische doelstelling op. Wil je meer weten over wat de sportmogelijkheden met jouw voorziening zijn of een second opinion? Neem dan gerust contact met ons op via sporten@livit.nl, of bel onze klantenservice op 088 – 245 2000. Een afspraak is geheel vrijblijvend.

Uniek Sporten

Livit is partner van Uniek Sporten. Op dit platform vind je veel praktische informatie en achtergrondverhalen over diverse sportmogelijkheden en vergoedingen. Zo biedt Uniek Sporten de mogelijkheid om je voorziening deels vergoed te krijgen. Laat je inspireren!

Sportconsult aanvragen

Bij Livit helpen we je graag om jouw drempel om te sporten te verlagen of zelfs helemaal weg te nemen. Vraag een sportconsult aan met een orthopedisch adviseur op een van onze Livit locaties.

Vraag aan

Webinar Sporten met een Hulpmiddel

Bekijk ons webinar over sporten met een hulpmiddel

Ontmoet het team

Al jaren helpt en begeleidt Livit door het hele land mensen die sporten of willen sporten, van recreatief bewegen tot topsport. Alle kennis en ervaring die we daarbij opgedaan hebben en dagelijks opbouwen komt bij ons Expertiseteam Sport bij elkaar. Zodat jij altijd het juiste advies, doorverwijzing en/of hulpmiddel krijgt, wat je sportvraag of wens ook is. Ze stellen zich graag aan je voor. Wil je advies van ons expertiseteam? Plan dan een gratis sportconsult!

Annemarie-der-Kinderen_Orthopedisch-Adviseur_Livit-Ottobock-Care
Annemarie der Kinderen

Orthopedisch Adviseur

‘Sport kan een belangrijk onderdeel zijn in de verwerking en acceptatie van een handicap.’

Arne-van-Gils_Orthopedisch-Adviseur_Livit-Ottobock-Care
Arne van Gils

Orthopedisch Adviseur

‘Sporten kan bijdragen aan een fijner en vrijer leven.’

Esther-Robbertsen_Orthopedisch-Adviseur_Livit-Ottobock-Care
Esther Robbertsen

Orthopedisch adviseur

‘Het is mijn wens om mensen met orthopedisch hulpmiddel aan te moedigen om meer te bewegen en ze daardoor beter in hun vel te laten zitten.’

Jurgen-de-Peffer_Senior-Orthopedisch-Adviseur_Livit-Ottobock-Care
Jurgen de Peffer 

Orthopedisch Adviseur

‘Sporten verbindt. Zo beklom ik in 2017 samen met mijn schoonvader de Stelvio. Een onvergetelijke ervaring die we graag opnieuw willen doen, samen met mijn zoon zodra hij daar oud genoeg voor is.’

Kees Kroon - Orthopedisch Adviseur - Livit Ottobock Care
Kees Kroon

Orthopedisch Adviseur

‘Ik ga uitdagingen waarbij ‘out of the box’ gedacht moet worden niet snel uit de weg. Dus sporten met een orthopedisch hulpmiddel maak ik graag mogelijk!’

Marloes Backx rond - Livit ottobock Care
Marloes Backx

Orthopedisch adviseur

‘Sporten draagt niet alleen bij aan de fysieke gezondheid, maar ook aan de mentale gezondheid.’

Janick-van-Hal_Orthopedisch-Adviseur-In-Opleiding_Livit-Ottobock-Care
Janick van Hal

Orthopedisch Adviseur

‘Sporten is mooi, geeft je een doelstelling, beleving en een goed gevoel. Daarbij mag niks je in de weg staan.’

Jelmer Hofland rond - Livit ottobock
Jelmer Hofland

Orthopedisch Adviseur

‘Sporten kan bijdragen aan een fijner en vrijer leven.’

Jeroen ter Wengel rond - Livit ottobock Care
Jeroen ter Wengel

Orthopedisch adviseur

‘Iedereen moet kunnen sporten, ook als je orthopedische schoenen draagt.’

Violette-Kamper_Orthopedisch-Adviseur_Livit-Ottobock-Care
Violette Kamper

Orthopedisch adviseur

‘Wat soms onmogelijk lijkt, is met kleine stappen of doelen vaak toch bereikbaar.’

Veelgestelde vragen

 • Kijk op speciale websites, bijvoorbeeld de site van Uniek sporten, hier is ook een zoekmogelijkheid voor een sportvereniging in uw buurt. Zoek een lokale vereniging in de buurt; Vraag uw adviseur ; Infomeer bij uw gemeente.

  Lees uitgebreid antwoord
 • Nee, soms is een aanpassing aan de huidige voorziening al voldoende om te kunnen sporten.

  Lees uitgebreid antwoord
 • Overweeg je na een amputatie (weer) te gaan sporten? Livit geeft je graag vast wat tips. Overleg met je orthopedisch adviseur. Hij of zij kan goed inschatten of je prothese geschikt is voor de sport die jij in gedachten hebt….

  Lees uitgebreid antwoord
 • Neem vrijblijvend contact op met een adviseur, de prijzen kunnen uiteenlopen. Hij/zij kan uitzoeken of de voorziening vergoed wordt.

  Lees uitgebreid antwoord
 • Wij adviseren om de orthopedische adviseur, fysio of revalidatiearts te raadplegen voor de begeleiding en mogelijkheden. Afhankelijk van de sport die u wilt gaan doen kan het sowieso handig zijn om contact op te nemen met een fysiotherapeut. Hij/zij kan…

  Lees uitgebreid antwoord
 • In sommige situaties wordt een EVO voor de nacht vergoed tegen contracturen. Als dit ook noodzakelijk is, kan Livit Ottobock Care deze zo uitvoeren dat hij geen water opneemt en er een looprubber onder komt.

  Lees uitgebreid antwoord
 • Een liner is erg kostbaar. Verzekeringen hebben dan vaak ook een minimale tijd van 1 jaar staan voor een liner. Mocht er onverhoopt voor die tijd schade zijn ontstaan die ervoor zorgt dat de liner niet meer functioneel is, wordt…

  Lees uitgebreid antwoord
 • Uw prothese is gemaakt zo dicht mogelijk naar uw eisen en wensen. Als u in staat bent om te kunnen hardlopen, zou er door uw orthopedisch adviseur gekozen zijn voor een voet, die u goed ondersteunt in het algemeen dagelijks…

  Lees uitgebreid antwoord
 • Er is vaak veel meer mogelijk dan u denkt. We helpen u graag op weg bij het vinden van de snelste weg naar uw sportwens, zodat u snel lekker kunt gaan bewegen en sporten.  Bespreek de mogelijkheden met uw orthopedisch…

  Lees uitgebreid antwoord
 • Er zijn diverse mogelijkheden om een sportvoorziening gefinancierd te krijgen. Hieronder zetten we de meest voorkomende financieringsmogelijkheden voor u op een rij. Welke regeling betrekking heeft op uw situatie is soms moeilijk in te schatten. Daar denken wij graag met…

  Lees uitgebreid antwoord
 • Op recreatief niveau meestal wel. Bekijk het spel reglement van uw sport.

  Lees uitgebreid antwoord
 • De meeste EVO’s zijn zo gemaakt dat ze een hoek van ongeveer 30 graden in de enkel kunnen toelaten gezien deze hoek tijdens het gaan wordt gemaakt in de enkel. Bij voetballen zijn deze uitslagen groter, waardoor uw EVO kan…

  Lees uitgebreid antwoord
 • Als alle componenten van de prothese waterbestendig zijn, zou dit mogelijk zijn. Zorg wel ten alle tijden dat uw been blijft drijven als u hem verliest. Anders bent u hem echt kwijt gezien hij zinkt.

  Lees uitgebreid antwoord
 • Als u een normale prothese heeft waarbij de componenten niet waterbestendig zijn, is dit absoluut niet aan te bevelen. Als dit onverhoopt toch is gebeurd is het belangrijk de prothese met zoetwater af te spoelen. Daarnaast is het te adviseren…

  Lees uitgebreid antwoord
 • Via Livit Ottobock Care, of in eigen beheer laten repareren. Kosten hierover zullen zelf bekostigt moeten worden.

  Lees uitgebreid antwoord
 • Wij adviseren om de orthopedische adviseur, fysio of revalidatiearts te raadplegen voor de begeleiding en mogelijkheden. Afhankelijk van de sport die u wilt gaan doen kan het sowieso handig zijn om contact op te nemen met een fysiotherapeut. Hij/zij kan…

  Lees uitgebreid antwoord
 • Ja, die zijn er. En zeker afhankelijk van de sport die u beoefent, zullen de steunzolen daarop afgestemd worden. Plan een afspraak voor meer informatie. 

  Lees uitgebreid antwoord