Pectusbrace

Geeft tegendruk op de borstkas bij een Pectus Carinatum

De pectusbrace zorgt voor compressiedruk op het borstbeen, wat bijdraagt aan de behandeling van de aandoening pectus carinatum, ook wel “kippenborst” genoemd. Dit is een aangeboren afwijking waarbij een teveel aan ribkraakbeen zorgt dat het borstbeen naar buiten wordt geduwd. De brace kan helpen om het borstbeen te corrigeren en te ondersteunen. Wij maken de pectusbrace voor u op maat in onze werkplaats, hiervoor kan een orthopedisch adviseur uw maten opnemen.  

Wat krijgt u vergoed? Maak een afspraak

Informatie over de pectusbrace

De pectusbrace geeft druk op bepaalde plaatsen op het borstbeen en ribben (ter hoogte van het uitstekende borstbeen) met als doel om te voorkomen dat deze verder naar buiten kan groeien. Tegelijkertijd zorgt de druk van de pectusbrace ervoor dat het borstbeen naar binnen gedrukt wordt en afvlakt. Hierdoor wordt de kippenborst op termijn minder zichtbaar. Of de behandeling met de pectusbrace slaagt, is afhankelijk van de ernst van de aandoening, de soepelheid van de uitstulping en van de leeftijd waarop met het dragen van de brace gestart wordt.

De pectusbrace bestaat uit op maat vervaardigde voorste- en achterste pelottes van zachtschuim materiaal die verbonden worden met kunststof banden die in lengte verstelbaar zijn. Deze banden maken instellen en bijstellen van de druk mogelijk, alsook het opvangen van een toename van de rompomvang bij groei. Een pectusbrace is een lichtgewicht brace en wordt op maat gemaakt zodat de brace past bij uw situatie en wensen.

https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=48 Orthesen
Orthesen
10
8,5
1015 beoordelingen

Bij welke klachten helpt een pectusbrace?

Bij een kippenborst (Pectus Carinatum) is de borstkas vervormd, doordat het borstbeen te veel vooruitsteekt door een overmatige hoeveelheid ribbenkraakbeen. Een kippenborst komt vaak voor bij de aandoening scoliose.

Aanmeten van een pectusbrace

Pectusbrace aanmeten stap 1 

Tijdens uw eerste afspraak met ons maakt u kennis met een van onze orthopedisch adviseurs. Samen bespreken we uw hulpvraag en nemen we de informatie door die uw arts heeft vermeld in de verwijsbrief. Daar nemen we alle tijd voor. Met de informatie van uw specialist en uw verhaal bekijken we wat de beste oplossing is. Daarnaast geven we advies over de vergoeding en leggen we allerlei gegevens vast.

Tijdens deze eerste afspraak meten we ook de pectusbrace aan. We nemen de maten van uw borstkas en maken op basis van uw maten een pectusbrace op maat.

De orthopedisch adviseur maakt meestal een pasafspraak met u over 2 weken.

Pectusbrace aanmeten stap 2 

Na ongeveer 2 weken is uw pectusbrace gereed en kunt u deze ophalen bij uw Livit Ottobock Care Center. Uw adviseur vertelt u hoe u de brace bevestigt, aan- en uittrekt, gebruikt en onderhoudt. En u kunt uw pectusbrace vanaf dat moment direct dragen.

Gebruikshandleiding pectusbrace

U draagt de pectusbrace met zo veel mogelijk comfort als u deze goed gebruikt. Ook geeft dat het snelste en het beste resultaat. Heeft u vragen, overleg dan altijd met uw orthopedisch adviseur of met de arts die u de brace heeft voorgeschreven.

Aantrekken pectusbrace

Het aan- en uittrekken kan in het begin wat lastig gaan, maar dit zal door gewenning snel makkelijker gaan. Laat eventueel de eerste dagen door iemand anders controleren of het deel wat op uw rug zit hoog genoeg zit. Draag de pectusbrace op de blote huid. U kan daardoor wat meer gaan transpireren, zeker waar de pelottes tegen uw huid aankomen. Uw huid zal er in de loop van de tijd aan wennen en de zweetproductie zal afnemen.

 • De pectusbrace bestaat uit een voorkant en een achterkant. Maak voor het aantrekken één zijde alvast aan elkaar met behulp van de clipsluiting.
 • Plaats de voorste pelotte goed hoog op de borst, ter hoogte van de uitstulping. Zorg ervoor dat de bovenzijde van de pelotte ook aan de bovenkant zit. Dat is aangegeven met een merkteken B.
 • Breng de achterkant van de pectusbrace achter uw rug langs en sluit deze met de tweede clipsluiting.
 • Om de pectusbrace wat te verplaatsen, trekt u deze eerst iets van de huid af. Nooit alleen maar schuiven, want dan schuift hij weer terug.

Uittrekken pectusbrace

 • Maak één van de clipsluitingen voorzichtig open terwijl u de pectusbrace met de andere hand tegenhoudt. Hierna kunt u de brace afdoen.

Huidverzorging

De pectusbrace zit strak op het lichaam en drukt flink tegen de borst, hierdoor krijgt uw huid veel druk- en schuifkrachten te verduren. Na het dragen van de pectusbrace moet u, vooral in de beginperiode, uw huid goed controleren op drukplekken. Als u de brace uitdoet, kleurt de huid rozerood waar de pelottes de huid hebben geraakt. Dit is normaal en geen probleem zolang deze roodheid binnen 30 tot 45 minuten na uittrekken van de brace weer wegtrekt. Is de huid stuk, dan mag u de brace pas weer dragen als de huid geheeld is. Probeer dit te voorkomen.

Heeft u rode of schrale drukplekken, smeer dan de huid in met verzorgende crème. Laat deze goed intrekken, voordat u de pectusbrace weer aantrekt. Gebruik hiervoor een huidherstellende crème (verkrijgbaar bij apotheek of drogisterij) en geen crème of bodylotion die de huid alleen maar zachter maakt. Daarvan wordt de huid juist kwetsbaarder. Als de klachten aanhouden, overleg dan met uw adviseur.

Het schoonmaken van de brace

Het is erg belangrijk om de pectusbrace goed schoon te maken. De witte pelottes die tegen de huid aanzitten maakt u schoon met alcohol 70% en een wattenschijfje of met een speciaal alcoholdoekje. U mag daarbij flink wrijven als deze erg vies zijn. De metalen delen en de sluitingen van de pectusbrace maakt u met alcohol of een licht vochtige doek schoon. Laat de brace altijd eerst goed aan de lucht drogen, voordat u hem weer aantrekt.

Draagadvies en opbouwschema

Meestal moet de pectusbrace 23 uur per dag gedragen worden, waarbij u het overige uur voor verzorging en huidcontrole gebruikt. Heeft uw arts iets anders geadviseerd, volg dan dat advies op. Uw arts bepaalt uiteindelijk ook hoelang u de pectusbrace moet blijven dragen. De brace mag niet worden gedragen tijdens het sporten en douchen. In het begin moet u aan de brace wennen en draagt u deze niet meteen 23 uur. Het opbouwen duurt ongeveer 1,5 tot 2 weken, maar is voor iedereen anders. Soms gaat het wat sneller of is er juist wat meer tijd nodig. Probeer het onderstaande schema zo veel mogelijk aan te houden, krijgt u echter te maken met huidproblemen of pijn aan het borstbeen, dan kan u twee of meer dagen achter elkaar dezelfde draagtijd aanhouden.

 • Dag 1: 2x 1 uur, verspreid deze uren over twee dagdelen. Bijvoorbeeld 1 uur in de middag na school en 1 uur na het avondeten.
 • Dag 2: 2×2 uur, bijvoorbeeld 2 uur dragen als u uit school komt en 2 uur in de avond.
 • Dag 3: 2×3 uur, gaat het goed, dan mag u de brace deze uren achter elkaar aan met een half of heel uur pauze tussendoor.
 • Dag 4: Doet u brace aan zodra u uit school komt (of halverwege de middag) en probeert deze tot het slapengaan aan te houden.
 • Dag 5: Vanaf deze dag mag u gaan proberen te gaan slapen met de brace aan. Doe hem aan zodra u uit school komt of in de middag tot het opstaan de volgende ochtend. Tip: Doe dit op vrijdag of in het weekend, zodat het niet erg is als u even wakker ligt voor u in slaap valt.
 • Vanaf dag 6: Als het opbouwen tot nu toe goed is gegaan, kunt u vanaf hier sneller uitbouwen en ook op school gaan dragen.

Na 1 tot 2 weken moet u gewend zijn de pectusbrace te dragen. In ieder geval mag de brace geen pijn doen of irriteren. Als dat wel zo is, neem dan contact op met uw orthopedisch adviseur.

Controle

Door het intensief dragen kan er ongemerkt slijtage van de pectusbrace optreden. Door slijtage kan de werking verminderen. Laat deze daarom regelmatig controleren door uw orthopedisch adviseur. Wij nemen contact met u op voor controle-afspraken. Heeft u last of vragen, bel ons dan gerust.

Gebruikshandleiding

 

 

Garantie pectusbrace

De pectusbrace voldoet aan de essentiële eisen van de Europese Verordening (EU) 2017/745 betreft medische hulpmiddelen. Op grond van de classificatiecriteria (bijlage VIII) van deze richtlijn, is dit product ingedeeld in risicoklasse I. De garantietermijn op materiaal- en productiefouten in uw op maat gemaakte valhelm is één jaar en gaat in op de datum van aflevering. Als redelijkerwijs aangenomen kan worden dat problemen door anatomische veranderingen zijn/worden veroorzaakt, is de garantieregeling niet van toepassing. Livit Ottobock Care is niet aansprakelijk voor de gevolgen van het onjuist gebruik van, of het aanbrengen van aanpassingen aan, de door haar geleverde producten door andere dan door Livit Ottobock Care als bevoegd erkende personen. Hiermee vervalt tevens de garantieregeling.

Niet tevreden?

Wij streven naar 100% klanttevredenheid en vragen u om opmerkingen of klachten altijd te melden. Het liefst bij de betreffende Livit Ottobock Care medewerker. Heeft dit onvoldoende resultaat opgeleverd? Dan verwijzen wij u naar onze klachtenprocedure op livit.nl/klachtafhandeling. Wij zoeken zo snel mogelijk naar een passende oplossing voor u.

Wet- en regelgeving

Alle medische hulpmiddelen moeten binnen de Europese Unie (EU) voldoen aan de Medical Device Regulation (MDR). Om dit aan te tonen is het in bepaalde gevallen mogelijk om een CE-markering aan het product toe te voegen.
Alleen volledig naar maat gemaakte producten hoeven deze CE-markering niet te hebben.
Voor alle producten van Livit Ottobock Care geldt dat deze voldoen aan de wettelijke eisen van de Medical Device Regulation.

Vind een Livit orthesen en braces locatie bij u in de buurt

Met meer dan 153 locaties vindt u altijd een locatie bij u in de buurt

Wordt uw behandeling door uw verzekering vergoed?

Selecteer uw verzekeraar om te kijken of u vergoed wordt

Veelgestelde vragen

 • De kosten van een orthese hangen af van de uitvoering waarvoor wordt gekozen. Er zijn grote verschillen tussen confectie- en maatwerkoplossing, en tussen verschillende materialen. Wilt u meer duidelijkheid over kosten? Maak dan een afspraak met een van onze adviseurs.

  De kosten van een orthese hangen af van de uitvoering waarvoor wordt gekozen. Er zijn grote verschillen tussen confectie- en maatwerkoplossing, en tussen verschillende materialen. Wilt u meer duidelijkheid over kosten? Maak dan een afspraak met een van onze adviseurs.

 • Voor het aanmeten komen u en uw kind naar één van de Livit Ottobock Care Centers. Er zijn twee of drie afspraken nodig voordat uw kind de orthese kan gaan dragen. Bij de eerste afspraak wordt in samenwerking met de arts het looppatroon en de spierspanning beoordeeld. Daarna wordt de orthese aangemeten door een gipsafdruk van het been te maken en/of door maten op te nemen. Dit duurt zo’n dertig minuten.
  Het is belangrijk dat u de schoenen die uw kind wil gaan dragen met de orthese bij u heeft op deze afspraak. Of dat u de hielheffing van de schoen weet. Als de orthese zonder binnenschoen wordt besteld, kunt u de orthese binnen twee weken afhalen.

  Voor het aanmeten komen u en uw kind naar één van de Livit Ottobock Care Centers. Er zijn twee of drie afspraken nodig voordat uw kind de orthese kan gaan dragen. Bij de eerste afspraak wordt in samenwerking met de arts het looppatroon en de spierspanning beoordeeld. Daarna wordt de orthese aangemeten door een gipsafdruk van het been te maken en/of door maten op te nemen. Dit duurt zo’n dertig minuten. 

  Het is belangrijk dat u de schoenen die uw kind wil gaan dragen met de orthese bij u heeft op deze afspraak. Of dat u de hielheffing van de schoen weet. Als de orthese zonder binnenschoen wordt besteld, kunt u de orthese binnen twee weken afhalen. Als er wel een binnenschoen is besteld, komt u eerst terug voor een pasafspraak. Dit duurt zo’n vijftien minuten. Eén week daarna wordt een laatste check gedaan en kan uw kind de orthese gaan dragen.

 • U kunt bij ons terecht voor orthopedische schoenen en schoenaanpassingen, veiligheidsschoenen, steunzolen, steunkousen en therapeutisch elastische kousen, orthesen en braces, bandages, prothesen en redressiehelmen. 

  U kunt bij ons terecht voor orthopedische schoenen en schoenaanpassingen, veiligheidsschoenen, steunzolen, steunkousen en therapeutisch elastische kousen, orthesen en braces, bandages, prothesen en redressiehelmen

 • De garantietermijn op materiaal- en productiefouten in uw orthese is één jaar. Voor producten die niet door Livit Ottobock Care worden gemaakt, zijn de garantievoorwaarden van de fabrikant van toepassing.

  De garantietermijn op materiaal- en productiefouten in uw orthese is één jaar. Voor producten die niet door Livit Ottobock Care worden gemaakt, zijn de garantievoorwaarden van de fabrikant van toepassing.

 • U kunt het kunststof deel van de orthese schoonmaken met water of een sopje. Soms is de orthesevoorzien van een leren schoentje, let erop dat die tijdens het schoonmaken niet nat wordt. Verder is er geen onderhoud nodig.

  U kunt het kunststof deel van de orthese schoonmaken met water of een sopje. Soms is de orthese voorzien van een leren schoentje, let erop dat die tijdens het schoonmaken niet nat wordt. Verder is er geen onderhoud nodig.

 • Gemiddeld gaat een orthese 2 jaar mee, afhankelijk van het type orthese, de uitvoering en de intensiteit van het gebruik van het hulpmiddel. Vervanging van uw orthese na deze gebruikstermijn wordt vaak door uw zorgverzekeraar vergoed. Uw orthopedisch adviseur zal u hierover informeren.

  Gemiddeld gaat een orthese 2 jaar mee, afhankelijk van het type orthese, de uitvoering en de intensiteit van het gebruik van het hulpmiddel. Vervanging van uw orthese na deze gebruikstermijn wordt vaak door uw zorgverzekeraar vergoed. Uw orthopedisch adviseur zal u hierover informeren.

 • Er is vaak veel meer mogelijk dan u denkt. We helpen u graag op weg bij het vinden van de snelste weg naar uw sportwens, zodat u snel lekker kunt gaan bewegen en sporten. 
  Bespreek de mogelijkheden met uw orthopedisch adviseur. Hij of zij kan goed inschatten of uw voorziening geschikt is voor de sport die u in gedachten heeft. Een speciale sportvoorziening is voor de meeste recreatieve vormen van sport echt niet altijd nodig. Vaak kan een goed advies en een kleine aanpassing aan uw dagelijkse voorziening al voldoende zijn. 

  Er is vaak veel meer mogelijk dan u denkt. We helpen u graag op weg bij het vinden van de snelste weg naar uw sportwens, zodat u snel lekker kunt gaan bewegen en sporten. 

  Bespreek de mogelijkheden met uw orthopedisch adviseur. Hij of zij kan goed inschatten of uw voorziening geschikt is voor de sport die u in gedachten heeft. Een speciale sportvoorziening is voor de meeste recreatieve vormen van sport echt niet altijd nodig. Vaak kan een goed advies en een kleine aanpassing aan uw dagelijkse voorziening al voldoende zijn. 

 • Een orthese van siliconen is veel gemakkelijker schoon te houden dan een orthese van bijvoorbeeld leer. De orthese is afwasbaar met water en een niet-agressieve zeep. Spoel de orthese goed na om zeepresten te verwijderen. Droog goed af. Siliconen is een sterk materiaal, maar kan minder goed tegen scherpe voorwerpen. Een gescheurde orthese kan meestal nog gerepareerd worden, mits de orthese niet te oud is. Bel ons voor een afspraak als u scheurtjes ontdekt. Wij kunnen de orthese dan repareren. Wij kunnen ook de sluiting van uw orthese vernieuwen als deze verder nog goed zit en werkt. 

  Een orthese van siliconen is veel gemakkelijker schoon te houden dan een orthese van bijvoorbeeld leer. De orthese is afwasbaar met water en een niet-agressieve zeep. Spoel de orthese goed na om zeepresten te verwijderen. Droog goed af. Siliconen is een sterk materiaal, maar kan minder goed tegen scherpe voorwerpen. Een gescheurde orthese kan meestal nog gerepareerd worden, mits de orthese niet te oud is. Bel ons voor een afspraak als u scheurtjes ontdekt. Wij kunnen de orthese dan repareren. Wij kunnen ook de sluiting van uw orthese vernieuwen als deze verder nog goed zit en werkt. 

 • Als uw arts de orthese heeft voorgeschreven en u het hulpmiddel permanent gebruikt (de orthese is noodzakelijk bij uw algemene dagelijkse activiteiten), dan worden de kosten voor het hulpmiddel doorgaans vergoed door uw zorgverzekeraar. Hou wel rekening met het verplichte eigen risico dat u bij uw zorgverzekering heeft. Dat betekent dat de kosten pas vergoed worden, nadat u het volledige eigen risico hebt betaald. De zorg van uw huisarts telt niet mee voor het eigen risico. Uiteraard dienen wij de factuur voor uw orthese in bij uw zorgverzekeraar.

  Als uw arts de orthese heeft voorgeschreven en u het hulpmiddel permanent gebruikt (de orthese is noodzakelijk bij uw algemene dagelijkse activiteiten), dan worden de kosten voor het hulpmiddel doorgaans vergoed door uw zorgverzekeraar. Hou wel rekening met het verplichte eigen risico dat u bij uw zorgverzekering heeft. Dat betekent dat de kosten pas vergoed worden, nadat u het volledige eigen risico hebt betaald. De zorg van uw huisarts telt niet mee voor het eigen risico. Uiteraard dienen wij de factuur voor uw orthese in bij uw zorgverzekeraar. Deze stuurt u vervolgens een factuur als u uw eigen risico nog niet volledig hebt betaald. In de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering staan de precieze vergoedingen die u ontvangt. Uw adviseur zal u er meer over vertellen tijdens uw afspraak. Vraagt u zelf een orthese (brace, spalk of bandage) aan, zonder verwijzing van uw arts, dan zijn de kosten voor eigen rekening. 

  Meer weten over de vergoeding van een specifieke orthese? Bekijk dan onze vergoedingenwijzer.

 • In sommige situaties wordt een EVO voor de nacht vergoed tegen contracturen. Als dit ook noodzakelijk is, kan Livit Ottobock Care deze zo uitvoeren dat hij geen water opneemt en er een looprubber onder komt.

  In sommige situaties wordt een EVO voor de nacht vergoed tegen contracturen. Als dit ook noodzakelijk is, kan Livit Ottobock Care deze zo uitvoeren dat hij geen water opneemt en er een looprubber onder komt.

Bekijk alle veelgestelde vragen