Pectus Carinatum

De aandoening Pectus Carinatum wordt ook wel kippenborst genoemd. Het borstbeen steekt naar voren, waardoor er een afwijking aan de borstkas ontstaat. De klachten die ontstaan verschillen per persoon. Bij de een treden er ernstige symptomen op en bij de ander minder ernstige symptomen. 

Wat is een pectus Carinatum ?

De aandoening Pectus Carinatum wordt ook wel kippenborst genoemd. Het borstbeen steekt naar voren, waardoor er een afwijking aan de borstkas ontstaat. De klachten die ontstaan verschillen per persoon. Bij de een treden er ernstige symptomen op en bij de ander minder ernstige symptomen. 

Symptomen bij een pectus Carinatum

Symptomen die vaak voorkomen bij Pectus Carinatum zijn: 

  • Pijnklachten. 
  • Kortademigheid. 
  • Vermoeidheid. 
  • Verslechterde uithoudingsvermogen. 

Vaak willen patiënten een behandeling ondergaan vanwege cosmetische redenen. Vooral tieners worden onzeker van het feit dat hun borst naar voren wijkt. Het kan ernstige gevolgen opleveren voor het zelfbeeld van patiënten. 

Oorzaken van een pectus Carinatum

Het is onduidelijk wat de oorzaak is van Pectus Carinatum. Zo is bijvoorbeeld een overmatige hoeveelheid ribbenkraakbeen een oorzaak van de afwijking van de borst. De ribben worden ontzet, waardoor het borstbeen naar binnen wordt geduwd en er een soort kippenborst ontstaat. Wat onduidelijk is aan deze oorzaak, is wat precies deze overmatige hoeveelheid aan ribbenkraakbeen veroorzaakt. 

Erfelijkheid wordt ook vaak genoemd als oorzaak. Er is hier geen duidelijk bewijs voor. Wel komt Pectus Carinatum in 35 procent van de gevallen voor in dezelfde familie. 

Onderstaand ziet u een aantal aandoeningen die vaak gepaard gaan met Pectus Carinatum: 

  • Scoliose 
  • Het syndroom van Marfan; afwijking in bindweefsel 
  • Het syndroom van Poland; afwijking van borst en borstspi

Behandeling bij een pectus Carinatum

Pectus Carinatum kan behandeld worden via een niet-operatieve en operatieve manier. 

Een niet-operatieve manier is bijvoorbeeld het inzetten van een brace. De pectusbrace kan helpen om het borstbeen te corrigeren en te ondersteunen. Livit maakt de pectusbrace voor u op maat in onze werkplaats, hiervoor kan een orthopedisch adviseur uw maten opnemen.   

Als een brace niet helpt om de klachten van Pectus Carinatum te verminderen, vindt er een operatie plaats. 

Welke producten kunnen helpen

Een kniebrace of patellabrace, wordt vaak ingezet bij patellaklachten. Een brace is namelijk een laagdrempelige manier om het kniegewricht te ontzien. Hierdoor kan u het gewricht wel blijven gebruiken, zonder dat het wordt overbelast. Uw Livit Ottobock Care-adviseur kan beoordelen welke kniebrace in uw situatie het meest geschikt is. Heeft u een extra kniebrace nodig, als reserve voor bijvoorbeeld tijdens het reizen? Deze verkopen wij voordelig via onze webshop Blessurewijzer.  


Een greep aan relevante hulpmiddelen

Een greep aan relevante hulpmiddelen
Pectusbrace aanmeten
Lees meer
Livit Ottobock Care logo vierkant

Over Livit Ottobock Care

Wij zijn Livit Ottobock Care, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

Chat met onze klantenservice

Over Blessurewijzer

Onze webshop Blessurewijzer.nl biedt de beste (product)oplossingen. Geselecteerd door zeer ervaren revalidatieartsen, orthopeden, orthopedisch adviseurs en fysiotherapeuten en in de praktijk bewezen door een grote groep dragers.

Naar Blessurewijzer
Gerelateerde aandoeningen:

Vind een Livit locatie bij u in de buurt

Met meer dan 154 locaties vindt u altijd een vestiging bij u in de buurt

Wordt uw behandeling door uw verzekering vergoed?

Selecteer uw verzekeraar om te kijken of u vergoed wordt